Hoe ons brein ons kan misleiden als we testen: optische illusies en visueel geheugen

Last update: april 2024

Hoe ons brein ons kan misleiden als we testen: optische illusies en visueel geheugen

Als we denken aan ons zicht, denken we vaak aan onze ogen. Maar wat we zien, wordt eigenlijk gecreëerd in ons brein. Onze hersenen zijn verantwoordelijk voor het verwerken van visuele informatie en het interpreteren van wat we zien. Dit kan leiden tot optische illusies, die onze visuele waarneming kunnen beïnvloeden. Optische illusies, en de manier waarop ons brein werkt, hebben een belangrijke invloed op hoe we iets testen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je ogen en brein samenwerken, wanneer je de volgende keer zelf iets visueel test.

In dit artikel gaan we dieper in op optische illusies, visueel waarnemen en visuele herinnering, en hoe deze fenomenen ons dagelijks leven beïnvloeden.

Deepfakes zijn gemanipuleerde audio- en videobestanden die door middel van kunstmatige intelligentie en machine learning technologieën zijn gemaakt om iemand anders te laten lijken of te laten spreken. Deepfakes kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om gezichten te wisselen of om iemands stem te manipuleren. ExpressVPN laat zien hoe deepfakes ons visueel geheugen beïnvloeden.  

Omdat deepfakes realistisch ogen, kan ons brein deze informatie als waarheidsgetrouw beschouwen, ook wanneer deze vals is. Dit kan leiden tot desinformatie en onjuiste conclusies, met mogelijk verstrekkende gevolgen. Deepfakes kunnen grote invloed hebben op ons dagelijks leven, vooral in de context van nieuws en politiek.

Een visuele herinnering kan ons brein soms misleiden, omdat we ons niet altijd alle details van een beeld herinneren. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot valse herinneringen, waarbij ons brein informatie toevoegt die niet in de originele afbeelding aanwezig was.  

Visueel waarnemen en visueel geheugen 

Onze hersenen gebruiken verschillende mechanismen om visuele informatie te verwerken en te interpreteren. Visueel waarnemen is het proces waarbij ons brein informatie verzamelt en analyseert die door onze ogen wordt waargenomen. Visuele herinnering is het proces waarbij ons brein visuele informatie opslaat en later kan terughalen.

Ons vermogen om visuele informatie te herinneren, kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de verstreken tijd, de aandacht die we aan de informatie hebben besteed, enzovoort. Ons kortetermijngeheugen is er volgens een artikel van de NOS het slechtst aan toe. We herinneren ons vaker iets verkeerd dat juist net is gebeurd.

Wat zijn optische illusies?

Optische illusies zijn afbeeldingen of situaties die ons brein misleiden, waardoor we dingen anders waarnemen dan ze werkelijk zijn. Deze illusies kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals de manier waarop ons brein, diepte en afstand inschat. Ook de manier waarop kleuren en patronen worden waargenomen kunnen optische illusies veroorzaken.

Een optische illusie op Twitter waarin cirkels op rechthoekige vakken lijken, maakte het mensen moeilijk. Een ander bekend voorbeeld van een optische illusie is de “Necker kubus”, waarbij een kubus op verschillende manieren kan worden waargenomen, afhankelijk van hoe het brein deze informatie verwerkt. Ook het zwart/wit-plaatje met de jonge vrouw en de oude vrouw (vroeger de heks) is een bekend voorbeeld hiervan.

Optische illusies hebben verschillende effecten op verschillende mensen. Dit kan te maken hebben met individuele verschillen in de manier waarop ons brein visuele informatie verwerkt. Zo kunnen sommige mensen gevoeliger zijn voor bepaalde optische illusies dan anderen. Wetenschappers hebben ontdekt dat onze perceptie van optische illusies ook kan worden beïnvloed door onze emotionele toestand en onze verwachtingen van wat we gaan zien. Dit alles maakt optische illusies fascinerend en benadrukt de complexiteit van ons visuele systeem.

Auteur

  • Mijn naam is Frederik, al sinds ik mij kan herinneren heb ik een passie voor schrijven. Tijdens mijn tijd voor Moeders.nu heb ik veel kunnen leren over onder andere koken, wonen, gezondheid en huishouden. En dat kan ik goed gebruiken voor mijn teksten en onderzoek voor bestetester.nl. Ik ben enthousiast om mijn kennis te gebruiken voor bestetester.nl! Naast schrijven ben ik in mijn vrije tijd hobbychef voor mijn vriendin en groot fanaat voor de nieuwste tech snufjes. Neem een kijkje in mijn artikelen voor onpartijdige beoordelingen en waardevolle aanraders.

Vorige test

Tips om je tuin zomerklaar te maken

Volgende test

De onmisbare rol van hebbedingetjes in ons dagelijks leven