Letselschade specialist: wat doet iemand en wat zijn de kosten?

Last update: november 2024

Letselschade specialist: wat doet iemand en wat zijn de kosten?

Heb jij schade door acties van iemand anders? Dan kan het zijn dat je recht hebt op een vergoeding. Iemand die jou hierbij kan helpen is een letselschade advocaat. Maar wat doet o’n iemand nu eigenlijk voor jou en wat zijn de kosten hiervan? We vertellen het jou graag in deze blog! Lees je mee?

Er kan altijd iets gebeuren waar je niet direct grip op hebt. Denk bijvoorbeeld dat je om ver wordt gelopen door de hond van iemand anders of dat je wordt aangereden door een automobilist die op zijn mobiel zat. Letselschade kan iedereen overkomen, ook als jezelf heel erg goed oplet. Als er een veroorzaker is, bijvoorbeeld de eigenaar van de hond of de automobilist dan kun je letselschade claimen. 

Letselschade specialisten

Om ervoor te zorgen dat jij alles krijgt waar je recht op hebt, is het slim om een letselschade specialist aan te schrijven, zoals een jurist of een advocaat. Hij of zij kan namelijk precies uitzoeken hoe het zit met de aansprakelijkheid, of je recht hebt op die schadevergoeding en wat je moet doen als je bijvoorbeeld blijvende schade hebt. Dit is een jurist proces en daarom is het prettig om iemand te hebben die deze taal spreekt. Een letselschade advocaat is dan ook gespecialiseerd in letselschade. Hij of zij kan vaststellen hoeveel schadevergoeding je kan vragen. Maar zo’n iemand doet vaak nog meer, namelijk:

  1. Met de tegenpartij communiceren of bijvoorbeeld met de verzekeraar van de andere partij. 
  2. Schadevergoedingen berekenen, afdwingen én claimen. 
  3. Eventueel smartengeld berekenen wanneer je blijvende schade hebt. 
  4. Zorgen voor een overeenkomsten wanneer de partijen het niet met elkaar eens worden. 

Je vraagt je waarschijnlijk af hoeveel een letselschade jurist of advocaat gaat kosten. En weegt dat op tegen de vergoeding die je terugkrijgt als een letselschade claim is gelukt? Je kan je voorstellen dat een goede jurist of advocaat niet goedkoop is. De kosten kunnen dan ook flink oplopen. Maar veel advocatenkantoren en juristen hanteren een ‘no cure no pay’-beleid. Dit houdt in dat als er niets geregeld kan worden je ook niet hoeft te betalen. Dit wordt vaak gehanteerd omdat het dus eigenlijk altijd wel lukt. Op deze manier loop je geen risico. Maar houd er wel rekening mee dat een advocaat niet in alle gevallen garantie kan geven dat het ook daadwerkelijk gaat lukken. 

Wanneer een jurist en wanneer een advocaat?

Zoals je kunt lezen hebben we het afwisselend over juristen en advocaten. Wanneer heb je een jurist nodig en wanneer een advocaat? Komen jullie er samen niet uit en weet je niet hoe je jouw schadeclaim nog kunt krijgen? Dan kan een advocaat slim zijn. Alleen een advocaat is namelijk bevoegd om een procedure te starten bij de rechtbank. Alleen als er een deelgeschil is mag een jurist naar de rechter stappen. 

Wil je zeker weten dat je een juiste jurist of advocaat hebt aangeschreven? Dan kan je eens kijken in het Register van Letselschade. Hier vind je bureaus of personen die zijn aangesloten. Er wordt dan goed gekeken naar bijvoorbeeld kennis, deskundigheid maar ook transparantie. Je kan hier dus kijken of je met een goede partij te maken hebt. 

Auteur

  • Mijn naam is Frederik, al sinds ik mij kan herinneren heb ik een passie voor schrijven. Tijdens mijn tijd voor Moeders.nu heb ik veel kunnen leren over onder andere koken, wonen, gezondheid en huishouden. En dat kan ik goed gebruiken voor mijn teksten en onderzoek voor bestetester.nl. Ik ben enthousiast om mijn kennis te gebruiken voor bestetester.nl! Naast schrijven ben ik in mijn vrije tijd hobbychef voor mijn vriendin en groot fanaat voor de nieuwste tech snufjes. Neem een kijkje in mijn artikelen voor onpartijdige beoordelingen en waardevolle aanraders.

    Bekijk Berichten https://www.linkedin.com/in/frederik-de-rooij-750391275/
Vorige test

Beste online gokkasten 2021

Volgende test

Tips om veilig gebruik te maken van een online casino zonder vergunning