VPN-diensten: wat zijn het en wat kun je ermee?

Last update: juli 2024

VPN-diensten: wat zijn het en wat kun je ermee?

VPN-diensten: je wordt er tegenwoordig tijdens reclames flink mee geconfronteerd. In een wereld waarin alles online verloopt, speelt veiligheid een steeds grotere rol. VPN-diensten worden hier goed voor gebruikt en ook voor internetgebruikers zoals jij en ik zijn ze tegenwoordig beschikbaar. Klinkt allemaal leuk en aardig hoor ik je denken, maar wat is een VPN eigenlijk en waarom zou ik een VPN-dienst willen? Dat laat ik je maar al te graag weten in deze blog. Lees gauw verder!

Wat is een VPN?

Laten we beginnen met de basis: wat is VPN eigenlijk? VPN is een afkorting voor Virtual Private Network. Met dit privénetwerk zorg je ervoor dat al je online handelingen afgeschermd worden voor de buitenwereld. Je hoort de laatste tijd steeds vaker dat er ergens weer een gegevenslek is geweest en gebruikersnamen, wachtwoorden en bankgegevens op straat liggen. Met behulp van een VPN gebeurt dit niet.

Alles wat je online doet kan gevolgd worden door kwaadwillende partijen of instanties zoals de overheid. Klinkt eng, niet? Het internet kun je het best vergelijken met een drukke autosnelweg. Als je zelf deelneemt aan het verkeer op deze weg, zie je je medeweggebruikers voorbij rijden. Zij zien jou op hun beurt ook voorbij rijden wanneer je ze inhaalt. Een VPN zorgt ervoor dat jouw dataverkeer wordt beschermd. Om even in de autometafoor te blijven: op de snelweg wordt een speciale tunnel voor jou alleen gebouwd, waardoor andere auto’s niet langer kunnen zien waar je rijdt en hoe je eruit ziet.

Hoe werkt een VPN en wat kan ik ermee?

Nu je ongeveer een beeld hebt van wat een VPN is, ben je misschien nieuwsgierig naar hoe dit werkt. Dit is vrij simpel: maak een account aan bij een VPN-dienst, download de app en log in. De VPN-dienst waarbij je bent ingeschreven zorgt voor de rest. Je hoeft dus geen whizzkid of computernerd meer te zijn om tegenwoordig een VPN-verbinding te hebben!

Een VPN-dienst kun je gebruiken voor verschillende doeleinden. Als je ergens gebruikmaakt van gratis wifi, kan bijvoorbeeld niemand meekijken met wat jij allemaal doet. Zo blijven je inloggegevens van bijvoorbeeld je bank of social media ook echt van jezelf.Je kunt een VPN ook gebruiken voor streamingsdiensten. Als je je VPN aanzet, kun je de Netflix content van andere landen bijvoorbeeld bekijken. Erg leuk, aangezien het aanbod in de VS vele malen groter is dan in Nederland!

Auteur

  • Mijn naam is Rik Kamerik en als huisvader schrijf ik sinds een jaar artikelen voor bestetester.nl met veel plezier. Ik schrijf voornamelijk artikelen over wonen, koken en gezondheid. Ik vind het leuk om onderwerpen onder de loep te nemen.

    Bekijk Berichten https://www.linkedin.com/in/rik-kamerik-b725a81ba/
Vorige test

Hoe worden kansspelaanbieders getest?

Volgende test

Waar moet je op letten tijdens het kopen van een melkopschuimer?