Waar moet je opletten bij het kopen van een nieuwe auto?

Last update: april 2024

Waar moet je opletten bij het kopen van een nieuwe auto?

Niets is zo fijn dan het rijden van een nieuwe bolide. Alles is nog spiksplinternieuw. De auto ruikt zelfs nog als nieuw. En dat is natuurlijk niet gek, want jij bent de eerste eigenaar. Vanuit de fabrieksband zo bij jou voor de deur gerold. Maar zijn er dan ook zaken waar jij op moet letten wanneer je een auto gaat kopen? Jazeker! En daarover vertellen we jou graag in deze blog. Dus ben jij aan het oriënteren voor een nieuwe auto? Lees dan zeker even met ons mee! 

Allereerst bedoelen we met het kopen van een nieuwe auto, een auto die nog geen eigenaar heeft gehad. Het kopen van een tweede of derdehands auto kan tenslotte voor jou als een nieuwe auto voelen. Maar het feit is dan wel dat je niet de eerste eigenaar bent. Dat is uiteraard geen enkel probleem. Maar het stappenplan voor het kopen van een spiksplinternieuwe auto is net even anders dan het kopen van een tweedehandsauto. We focussen ons in dit artikel dus op het eerste. 

Stap 1: wat zijn je wensen? 

Als je op zoek gaat naar een nieuwe auto dan heb je hoogstwaarschijnlijk een wensenlijstje. Je wil een nieuwe auto omdat je eerst auto niet meer bevalt. Of je wil een nieuwe auto omdat je überhaupt voor het eerst een auto gaat aanschaffen. Waar je straks op vooruit wilt gaan is bepalend voor de auto die je straks gaat uitkiezen. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals:

  1. Hoeveel ruimte en zitplaatsen wil je straks hebben?
  2. Hoeveel maandelijkse kosten wil je hebben straks? Denk aan belastingen, BMP, je auto verzekeren en ga zo maar door. 
  3. Let je op het milieu en het energielabel? 
  4. Rij je straks liever benzine, diesel of elektrisch? 
  5. Hoe belangrijk is de instaphoogte van de auto?
  6. Welke merken, modellen en uitvoeringen passen er binnen jouw budget?
  7. Rij alleen ik er straks in of is er nog iemand die er gebruik van gaat maken?

Dit zijn allemaal belangrijke vragen die je voor jezelf helder moet hebben.

Stap 2: ga window-shoppen 

Met window-shoppen bedoelen we dat je kunt gaan beginnen met oriënteren. Je loopt als het ware langs de etalages van de merken van de auto’s die jouw interesse hebben. Op deze manier kun je gaan beginnen met oriënteren. Dat window-shoppen kan tegenwoordig ook online natuurlijk. Maar je kan ook bij een merkdealer binnenstappen of langs autobedrijven gaan. In de showroom kun je vaak al een hoop auto’s bewonderen. Een leuk moment om lekker te gaan snuffelen dus! 

Stap 3: plan proefritten met jouw top 3 

De keuze is reuze. En juist daarom kan het fijn zijn om niet jezelf te verliezen in al die keus. Zorg daarom voor een top 3 of een top 4 favoriete auto’s. Plan proefritten voor deze auto’s. Op deze manier kun je straks ook goed vergelijken. Als je te veel proefritten inplant dan kan vergelijken een flink opgaven worden. En uiteindelijk schaf je toch maar één auto aan. Houd het dus voor jezelf behapbaar! 

Stap 4: bereken de eventuele autokosten 

Als je na de proefrit er nog steeds niet uit bent dan kan het slim zijn om ook te vergelijken op basis van de eventuele autokosten. Zo kun je dus gaan berekenen wat de kosten per maand zijn. Denk aan auto verzekeren, kilometers die je gaat maken, brandstof en eventuele afschrijving van het voertuig. 

Stap 5: tijd voor de onderhandelingen 

Heb je eenmaal de keus gemaakt? Dan is het belangrijk dat je gaat onderhandelen. Voor het aanschaffen van een nieuwe auto kun je namelijk ook onderhandelen. Net zoals wanneer je een tweedehandsauto aanschaft. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je nog geld krijgt voor jouw oude auto. Of dat je eventueel nog kunt onderhandelen voor gratis accessoires of voor een betere prijs. Bespreek voordat je overgaat tot koop ook eventuele leveringsvoorwaarden en de garantie. Deze zijn heel belangrijk en zodra de koop is gesloten kun je het hier niet meer overhebben. 

Iets waar je niét over hoeft te onderhandelen is het rijklaar maken van de auto. Het is namelijk zo dat dit sinds 1 november 2016 in de prijs inbegrepen moet zijn. Hier mogen autodealers niet meer extra geld voor vragen. Goed opletten dus! 

Stap 6: de koopovereenkomst 

Yes! Je hebt bijna een nieuwe auto. De koopovereenkomst maakt de deal rond. Zorg er daarom voor dat je hierin de leveringstermijn opneemt, je kan hierin ook opnemen wat er eventueel gebeurd als de auto niet op tijd wordt afgeleverd. Alle afspreken met de verkoper staat in deze overeenkomst. Zo staat het model, het type en eventuele accessoires in dit koopcontract. Maar natuurlijk ook de garantie. Elke nieuwe auto heeft minimaal 2 jaar garantie. Soms kun je tegen betaling extra garantie kopen. 

Stap 7: kentekenpapieren 

Als je een auto aanschaft en hij op jouw naam wordt gezet, dan krijg je een kentekencard. Dit is als het waren het ouderwetse papieren kentekenbewijs. Dit bewijs is zo groot als een creditcard. Daarnaast krijg je ook het overschrijvingsbewijs. Dit is de oude tenaamstellingscode. Dit heb je pas nodig wanneer je de auto ooit weer eens zou verkopen. Maar dat zal voorlopig niet aan de orde zijn. 

Stap 8: verzekering

Voordat je kunt gaan rijden, is het nog belangrijk dat je de auto goed verzekerd. Je bent minimaal verplicht dat je een WA-verzekering afsluit. Een verzekering kun je gelukkig gemakkelijk en snel online afsluiten. 

Veel plezier met je nieuwe auto! 

Auteur

  • Mijn naam is Frederik, al sinds ik mij kan herinneren heb ik een passie voor schrijven. Tijdens mijn tijd voor Moeders.nu heb ik veel kunnen leren over onder andere koken, wonen, gezondheid en huishouden. En dat kan ik goed gebruiken voor mijn teksten en onderzoek voor bestetester.nl. Ik ben enthousiast om mijn kennis te gebruiken voor bestetester.nl! Naast schrijven ben ik in mijn vrije tijd hobbychef voor mijn vriendin en groot fanaat voor de nieuwste tech snufjes. Neem een kijkje in mijn artikelen voor onpartijdige beoordelingen en waardevolle aanraders.

Vorige test

Waarom is verbinding met je klanten zo van belang?

Volgende test

Waarom zijn acrylnagels zo populair?