Zo houd je geld over aan het einde van de maand
Last update: november 2024
Niemand wil een stukje maand aan het einde van je loon overhouden. Met andere woorden: we geven maandelijks liever niet té veel geld uit aan uitgaven. Maar ondertussen verdelen we elke maand een groot deel van ons loon onder maandelijkse lasten, zoals huur en verzekeringen. In deze blog geven we jou tips voor het lagen van de maandlasten. Want hoe meer geld er over blijft, hoe meer jij kunt genieten van de leuke dingen in het leven!
Of je nu alleen woont of dat je een heel huishouden draaiende moet houden, we hebben allemaal vaste maandelijkse lasten. Denk aan boodschappen, huur of hypotheek en ook verzekeringen. Maar ook allemaal kleine abonnementen, zoals Netflix, je mobiele telefoon of een sportabonnement.
Budgetteren kun je leren
Laten we beginnen met een goed plan. Want zonder goed plan ga je ook geen geld besparen. Schrijf daarom eerst op welke maandelijkse inkomsten je hebt. Denk aan loon, giften, fooi of subsidies. Aan de andere kant ga je eerst eens opschrijven wat alle vasten lasten zijn. Hoe confronteren het ook kan zijn, het is belangrijk dat je eerst helder hebt hoeveel er maandelijks in en uit gaat. Schrijf naast vaste lasten ook de uitgaves van de afgelopen maand op. Was dit een gemiddelde maand en kun je die goed als uitgangspunt gebruiken? Zo niet? Dan kun je beter een andere maand gebruiken. Zo heb je straks ook inzichtelijk hoe vaak je bijvoorbeeld eten besteld of kleding koopt.
Je kan áltijd geld besparen. De vraag is alleen: of je er wel zin in hebt. Heb je nu een lijst gemaakt met inkomsten en uitgaves. Dan kun je deze ook nog gaan groeperen. Zoals:
- Huur of hypotheek
- Verzekeringen
- Abonnementen
- Boodschappen
- Kleding
- Uitjes
- Extra
Als je alles in categorieën hebt gestopt kun je gaan beginnen met budgetteren. Schrijf hiervoor op hoeveel je maximaal wilt uitgeven in deze categorieën. Let hierop bij het maken van een budget:
- Maak het budget realistisch
- Houd ruimte voor als het te weinig blijkt te zijn
- Zet de rest van het geld op je spaarrekening
- Schaal elke maand bij of af
Nu wil je natuurlijk ook weten hoe je juist wél kunt besparen. We geven je hiervoor graag nog een flinke dosis tips.
Energie
Over energie kunnen we simpel zijn. Hoe minder energie je verbruikt, hoe goedkoper je uit bent. Zo kan je natuurlijk ook op zoek gaan naar de goedkoopste energieleverancier, maar als je dan aan de andere kant nog even veel energie verbruikt dan schiet het alsnog niet echt op. Zet daarom een waterbesparende douchekop op je douche. En zet er eventueel een wakker bij, zodat je door hebt hoe lang je eigenlijk doucht. Zet apparaten die je niet gebruikt uit, zoals de televisie en de radio. En zet pas de wasmachine aan als ‘ie vol zit.
Boodschappen
Voor het doen van goedkoper boodschappen is het allereerst belangrijk waar je uberhaupt boodschappen doet. De Lidl en de Aldi zijn de goedkoopste supermarkten van Nederland. Voor fruit en groente kun je ook terecht op de markt. Dit is vaak goedkoper en het is ook meestal niet al voorverpakt. Eet eieren, pinda’s en lekkere peulvruchten zoals linzen en bonen. Zo hoef je minder vlees te kopen. Vlees is vaak het duurste product. Groenten die uit blik of uit de diepvries komen zijn net zo gezond als verse groentes. Maar vaak ook goedkoper. Kijk voor B-merken onderin schappen, deze zijn vaak goedkoper. Shop op aanbiedingen alleen al je ze écht nodig hebt. Anders val je voor de marketingtrucjes en koop je juist producten die je helemaal niet nodig had. Dat is zonde!
Hier kun je lezen over hoe mealpreppen goed is voor je budget.
Verzekeringen
Controleer op je huidige verzekeringen nog aansluiten op jouw leefsituatie. Is dit niet zo het geval dan in kun je vaak verzekeringen overzetten of stopzetten. En vergeet hierbij ook niet dat je heel veel verzekeringen hebt, denk aan inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, zorgverzekering en autoverzekering. Wat vaak ook meer voordelig is, is wanneer je al jouw verzekering bij dezelfde verzekering afsluit. Zo kun je vaak een leuke korting krijgen. En alle kleine beetjes helpen!
Overige abonnementen
Hoeveel abonnementen staan er op jouw lijstje? Denk aan telefoonabonnement, sportabonnement, streamingsdiensten en ga zo maar door. Wees hierbij kritisch over welke abonnementen je wel en welke je niet gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan diensten, zoals de sportschool waar je haast niet komt. Netflix of andere streamingsdiensten die je toch niet zo vaak gebruikt. Bepaalde applicaties op je telefoon waar je maandelijks voor moet betalen en ga zo maar door. Kijk kritisch welke abonnementen je kunt opzeggen.
Voor je telefoonabonnement geldt dat het goedkoopste is om een sim only abonnement te hebben. Dan betaal je enkel voor de diensten en niet voor een mobiele telefoon. Vaak kun je na twee jaar een abonnement verlengen, ook dan bieden ze je vaak een goedkoper abonnement aan omdat ze tenslotte willen dat je blijft.
Betaal leningen sneller af
Heb jij leningen openstaan? Dan is het slim om deze zo snel mogelijk terug te betalen. Hoe langer je een lening hebt, hoe hoger de rente wordt. En dat kan weggegooid geld zijn. Zorg er daarom voor dat je geld dat je overhoudt aan het einde van de maand op een spaarrekening zet of dat je daarmee leningen terugbetaald. Hierdoor worden op den duur je maandlasten lager en heb je ook nog eens geen schulden meer. Ook als je in het rood staat of als je producten op nabetaling hebt staan, betekent dit dat je een lening hebt open staan. Betaal ook deze facturen snel.