Dit zijn de voor- en nadelen van een sim only-abonnement

Last update: november 2024

Dit zijn de voor- en nadelen van een sim only-abonnement

Bellen, appen, internetten. We zitten dagelijks heel veel op onze mobiele telefoon. Om deze optimaal te gebruiken hebben we een abonnement nodig. Er zijn verschillende abonnementen te krijgen. Eén van de opties is het hebben van een sim only abonnement. We weten allemaal dat er voordelen zitten aan een sim only abonnement. Maar wat zijn deze voordelen precies en zitten er ook nadelen aan het hebben van zo’n specifiek abonnement? Dat vertellen we jou in deze blog. Lees jij mee? 

Laten we even bij het begin beginnen. Wat is een sim only? Een sim only is een abonnementsvorm waarbij je alleen het kaartje krijgt opgestuurd. Dit noemen we de sim card. Je ontvangt dus geen nieuwe telefoon bij jouw abonnement. Je stopt het kaartje in een telefoon die jij al hebt. Zodra het kaartje is geactiveerd kun je gaan bellen, sms’en en internetten met jouw oude telefoon. Dit is dus een groot verschil met andere abonnementen, omdat je daarbij vaak een mobiele telefoon krijgt. 

‘Gratis’ telefoon

Vroeger leek het alsof je een telefoon gratis kreeg bij een abonnement. Dit was echter totaal niet zo. De prijs van de nieuwe mobiele telefoon was doorberekend in de prijs, waardoor je dus wel degelijk voor de telefoon betaalden. Dit was allesbehalve transparant en daar kwam verandering in. We weten dus vandaag de dag dat abonnementen mét telefoon niet direct de goedkoopste oplossing is. Dit komt mede doordat je in brokjes voor je mobiele telefoon betaald. Heb jij nog een goede telefoon? Dan is het dus raadzaam om te kiezen voor sim only. Op deze manier ben je goedkoper uit. Maar ook duurzamer, want een mobiele telefoon kan met gemak een paar jaartjes langer mee gaan. 

Is jouw smartphone kapot? Dan kun je overwegen om zelf een telefoon te komen in plaats van er twee jaar lang aan af te betalen. Zo kun je ook kiezen voor een tweedehands type, dit noemen we refurbished. Er zijn genoeg bedrijven die jou de garantie kunnen geven dat het mobiel getest en goedgekeurd is. 

Voordelen van een sim only-abonnement

Laten we dan nu eens gaan kijken naar de voordelen van een sim only-abonnement:

  1. Het is dus goedkoper. Dit is zeker zo wanneer je het vergelijkt met een abonnement waarbij je een smartphone krijgt. Het verschil in abonnementen kan wel oplopen tot 50 euro. Waarbij je slechts 15 euro voor een sim only betaald en tot wel 65 euro voor een abonnement met een toestel. Dat verschil is natuurlijk elke maand een flink bedrag.
  2. Duurzamer doordat je een mobiele telefoon langer gebruikt. Je hergebruikt je eigen smartphone of je koopt een tweedehandse. Dit is een stuk duurzamer dan elke twee jaar een nieuwe telefoon. In een telefoon zitten namelijk heel veel stoffen die geld waard zijn, denk aan brons en goud. Materialen die vaak oneerlijk verkregen worden onder mensonterende omstandigheden. Door minder smartphones te slijten, draag je een steentje bij aan een betere wereld. Zeker nu merken ook meer verantwoordelijkheid krijgen. 
  3. Ga voor een low budget toestel. Heb je toch een nieuwe mobiel nodig? Ga dan niet voor het nieuwste, maar kies een low budget model uit. Zo betaal je minder geld per maand in combinatie met je sim only abonnement. 
  4. Een sim only-abonnement is erg flexibel. Omdat je geen telefoon aan het afbetalen bent. Zo kun je soms maandelijks een abonnement stopzetten. Of een abonnement voor slechts een jaar afsluiten. Zo hoef je dus niet voor een lange periode vast te zitten aan een duur abonnement. Je kan ook nog eens beter je bundels omhoog of naar beneden opschalen, zo kun je flexibel de prijzen bijstellen en aanpassen op jouw budget of behoefte. 

We hadden het net al even over een aantal nadelen van het hebben van een normaal abonnement met een telefoon. Maar zitten er ook nadelen aan een sim only-abonnement? Er zijn zeker een paar nadelen te noemen. Allereerst moet je telefoon het nog wel doen. Je loopt niet direct met het nieuwste toestel, dus dat moet je niet erg vinden. Vroeger was het zo dat niet elke telefoon simlock-vrij was, maar dit mag tegenwoordig niet meer. Je kan dus elk simkaartje in elke telefoon doen. Nu werkt dat natuurlijk niet als je een telefoon van 10 jaar oud hebt, dan kan het zijn dat niet alles meer goed werkt. Zodra je telefoon kapotgaat binnen een sim only-abonnement, moet je zelf zorgen voor een nieuw toestel. Ga je buiten je bundel? Dan kan het vrij prijzig zijn. Hierdoor kan een sim only-abonnement zelfs duurder uitvallen. Kies dus daarom goed voor een abonnement dat past bij jouw wensen. 

Zelf een toestel aanschaffen

Misschien ben je ook wel nieuwsgierig waar je dan op moet letten als je zelf een toestel aanschaft zodat je kunt kiezen voor een sim only-abonnement. Loopt jouw huidige abonnement bijna af? Dan kun je ook dit toestel gebruiken. Bij grote winkelketsen, zoals Bol.com, Media Markt en Cool Blue kun je heel veel toestellen vinden in elke prijscategorieën. Zo kun je zelfs kiezen voor de nieuwste toestellen. Dan betaal je natuurlijk wel in eerste instantie een hoop geld, maar geniet je wel van elke maand een klein bedrag wat betreft abonnement. Je kan dus telefoons gaan vergelijken. Of kies voor een tweedehands toestel. Je kan via Marktplaats iets kopen, maar je kunt ook kiezen voor een gereviseerd bedrijf dat handelt in tweedehands telefoons. Zo heb je ook automatisch garantie en een bonnetje. Tweedehands telefoons kunnen met gemak nog een paar jaar mee gaan! 

Auteur

  • Mijn naam is Frederik, al sinds ik mij kan herinneren heb ik een passie voor schrijven. Tijdens mijn tijd voor Moeders.nu heb ik veel kunnen leren over onder andere koken, wonen, gezondheid en huishouden. En dat kan ik goed gebruiken voor mijn teksten en onderzoek voor bestetester.nl. Ik ben enthousiast om mijn kennis te gebruiken voor bestetester.nl! Naast schrijven ben ik in mijn vrije tijd hobbychef voor mijn vriendin en groot fanaat voor de nieuwste tech snufjes. Neem een kijkje in mijn artikelen voor onpartijdige beoordelingen en waardevolle aanraders.

    Bekijk Berichten https://www.linkedin.com/in/frederik-de-rooij-750391275/
Vorige test

Zo houd je geld over aan het einde van de maand

Volgende test

Wat kan jouw smartphone niet dat jij wel kan?