Beste manier om wijn te bewaren
Last update: september 2024
Het bewaren van wijn is moeilijker dan gedacht. Bewaar je een opengemaakte fles wijn in de koelkast, stop je een wijnstopper op de fles óf bewaar je het in een speciaal ontworpen wijnkoelkast?
Waarschijnlijk heb je geen grote wijnkelder onder je huis (helaas). Dus, wat is dan de beste manier om na een paar dagen nog te kunnen genieten van die geopende fles wijn? In dit artikel leggen we deze drie manieren uit en ontdek je zelf wat de beste manier is om die fles rosé, witte of rode wijn te bewaren.
In de koelkast
De koelkast is de meest voorkomende plek waar opengemaakte flessen wijn bewaard worden. Rosé en witte wijnen moet je koel bewaren en koud drinken. Door deze gedachte, leg je de fles wijn waarschijnlijk in de koelkast. Maar, de koelkast is eigenlijk al te koud voor een rosé of witte wijn.
Wijn bewaar je namelijk het beste rond de 7 tot 12 graden Celsius. En waarschijnlijk staat jouw koelkast kouder ingesteld. Daarom is het beter om de flessen in een wijnkoelkast te bewaren, bijvoorbeeld een smalle of kleine variant. Deze koelkasten stel je in op exact de juiste temperatuur.
Met een wijnstopper
Drink je de fles wijn niet in één keer leeg en drink je morgen of overmorgen het laatste glaasje? Dan kun je de fles wijn afsluiten met een wijnstopper. Het probleem bij een geopende fles wijn is dat de wijn gaat oxideren, dit heeft invloed op de smaak waardoor je de wijn niet meer lekker vindt. Met een wijnstopper voorkom je dit, een snelle en goedkope oplossing dus!
In een wijnkoelkast
De crème de la crème voor het bewaren van wijn is een wijnklimaatkast. Voor een echte wijnliefhebber of sommelier is een wijnkoelkast in huis een must-have. Om de smaak van een goede wijn te behouden, is het belangrijk om de wijn onder de juiste condities te bewaren.
In de wijnkoelkast zit een thermo-elektrisch koelsysteem. Dit systeem is vrij van trillingen, wat belangrijk is voor het bewaren van wijn. Via een eenvoudig systeem stel je de wijnkoelkast in op de juiste temperatuur voor de wijn.
Wil je naast rosé en witte wijn ook rode wijn bewaren? Dan is een wijnkoelkast met twee zones superhandig. Zo kun je de twee delen apart instellen op de juiste temperatuur.
Hoe werkt een wijnklimaatkast?
De meeste wijnklimaatkasten zijn voorzien van de compressor koeling. Hierbij gebruikt men een natuurkundig verschijnsel waarbij warmte nodig is voor het verdampen van een vloeistof. En voor het condenseren van een gas tot vloeistof moet warmte worden afgevoerd. De koeling ontstaat door het verdampen van een koelmiddel in een verdamper. Dit is een vorm van warmtewisseling.
Omdat trillingen het chemische proces van wijn kunnen beïnvloeden, zijn wijnklimaatkasten voorzien van trillingvrije compressoren en speciale pootjes.
De dubbele glasinleg van de deur houdt ultraviolette straling buiten de deur én zorgt ook voor een isolerende werking. Zo gaat er zo min mogelijk energie verloren.
En het oog wil ook wat. De glazen deuren op de koelkasten geven een luxe uitstraling. Vanaf de keukentafel kun je dus precies zien welke heerlijke wijnen er nog op je wachten.
Dus, zo bewaar je wijn het beste
Budget speelt een grote rol bij deze keuze. Heb je wat meer geld over om alle lekkere wijnen thuis te bewaren? Dan is een wijnkoelkast de perfecte accessoire voor in jouw keuken. Je kunt er alle soorten wijnen bij elkaar bewaren.
Wil je liever werken met een wijnstopper? Dan kan dat natuurlijk ook! Let er dan vanaf nu wel op dat je de wijnen niet té koud bewaard. Een kelder, donker hoekje of garage is vaak een beter idee dan de rosé of witte wijn in een hele koude koelkast bewaren.