beste rookmelders 2020
/

Beste Rookmelder 2021 uit de test

Je wordt er meestal door verrast in je slaap: brand. Het is niet de brand zelf waar mensen gewond van raken maar vaak komt het door het inademen van de rook. Super naar dus en iets wat je graag wilt voorkomen. Gelukkig zijn er manieren op erop geattendeerd te worden als er brand uitbreekt. Een rookmelder wekt jou en je gezin op tijd zodat je op tijd weg kunt komen. Ga voor ultieme veiligheid in je huis en schaf een rookmelder aan. Waar je precies op moet letten bij de aanschaf ervan hebben wij voor je uitgezocht. Daarnaast lees je welke rookmelders de beste en het veiligst zijn. Je kunt weer met een gerust hart gaan slapen!

Conclusie: in 2021 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Alecto SA-110 de beste rookmelder is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Alecto SA-110 is de Flamingo® Rookmelder FA25. Kijk onderstaand voor de overige rookmelder testresultaten.

Beste rookmelder aanraders van 2021

Beste koop: Flamingo® Rookmelder FA25

Volgens de Consumentenbond zit je gebakken met de Flamingo® Rookmelder FA25. Deze veiligheidskanjer helpt je uit de brand wanneer je het nodig hebt. Beveilig je huis optimaal met deze rookmelder. Wil je altijd voorbereid zijn? Plaats dan meerdere rookmelders in je huis. De betrouwbare rookmelder van Flamingo staat altijd voor je klaar. Je krijgt er een batterij bij geleverd zodat je er gelijk gebruik van kunt maken. Let er wel op dat de batterij af en toe vervanging nodig heeft. Je krijgt vanzelf een seintje als het zover is.

Hij wordt geleverd inclusief batterij. Je bent dus gelijk veilig in je huis! Bovendien krijg je korting als je er meerdere aanschaft. En voor optimale veiligheid heb je aan een rookmelder sowieso niet genoeg. Het is dus altijd mooi meegenomen als je geld kunt besparen!

Pros
 • De rookmelder gaat wel tot zo’n 10 jaar mee (batterij tussendoor wel vervangen). Beschikt over een pauzeknop bij vals alarm.
Cons
 • Hij is soms wat gevoelig voor vals alarm.

Aangeraden door Consumentenbond: Alecto SA-110

De Alecto SA-110 komt in een set van twee. Wel zo handig en voordelig dus. Vaak is 1 rookmelder niet voldoende. Om je huis helemaal veilig te maken doe je er goed aan meerdere rookmelders op te hangen. De Consumentenbond raadt deze rookmelder aan. Als er gevaar dreigt zorgt het krachtige geluidssignaal ervoor dat je gelijk op de hoogte bent. Deze gaat namelijk af op 85 dB, en dat is niet te negeren. Je neemt hem bovendien makkelijk mee op vakantie. Want waarom zou het in je caravan, op je boot of vakantiehuisje minder veilig moeten zijn dan in je huis?

De rookmelders zijn heel eenvoudig te monteren. Je hebt er dus geen technische kennis voor nodig. De rookmelder zelf maar ook de batterij gaan maar liefst 10 jaar mee. Dus je hebt er voorlopig geen omkijken meer naar en je kunt met een gerust hart gaan slapen!

Pros
 • De batterij gaat lekker lang mee, net zo lang als de rookmelder zelf. Je hoeft dus nooit meer geld uit te geven of te denken aan een nieuwe batterij.
Cons
 • Er staat geen fabricagedatum op de rookmelder of batterij.

Jalo Helsinki – KUPU 10

De Jalo Helsinki – KUPU 10 wordt aangeraden door de Consumentenbond. Hij is veilig en betrouwbaar. Daarnaast heeft hij een prachtig design. Je hoeft dus niet meer tegen een lelijk apparaatje aan te kijken dat je interieur verpest. Behalve in het wit kun je hem in veel andere hippe kleurtjes krijgen. Dat is een keer wat anders. In eerste instantie zou je niet eens verwachten dat het een rookmelder is. Hij gaat zo’n 10 jaar mee dus je bent voorlopig voorzien van een veilig huis. Bovendien beschikt hij over een testknop zodat je altijd even kunt checken of hij werkt.

Pros
 • Heeft een super mooi design en is verkrijgbaar in hippe kleurtjes. Dit in tegenstelling tot de meeste rookmelders.
Cons
 • Het is best een prijzige rookmelder. Je kunt goedkopere vinden met dezelfde specificaties.

Fito Optische Rookmelder

De Fito Optische Rookmelder is lekker compact en heel betaalbaar. Het beveiligen van je huis hoeft dus niet duur te zijn. Hij is bovendien gebruiksvriendelijk en hij is binnen een mum van tijd gemonteerd. Super handig dus! Als hij afgaat, vals of niet, dan trek je hem gewoon makkelijk van zijn plek af met klittenband om hem vervolgens weer te kunnen bevestigen. Super makkelijk dus. Het gebruiksgemak is groot. Daarnaast hoef je nooit meer bang te zijn dat je voor vervelende verrassingen komt te staan. Kortom, deze kanjer mag niet in je huishouden ontbreken.

Pros
 • Heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het monteren is makkelijk en ook het gebruik van de rookmelder.
Cons
 • Hij is niet geschikt voor in de camper of caravan.

Alecto SA-41 Koppelbare rookmelder

Ook de Alecto SA-41 Koppelbare rookmelder is veilig en kwalitatief goed bevonden door de Consumentenbond. Hij is zeer gebruiksvriendelijk en te koppelen met andere SA-41 rookmelders. Super handig dus. Daarnaast hang je hem eenvoudig op. Bovendien valt hij op door zijn strakke en moderne design. Ondanks dat het een klein apparaatje is wil je toch tegen wat leuks aan kijken. Je krijgt hem geleverd met batterijen die je zelf kunt wisselen als ze leeg zijn. Hij is voorzien van een test knop voor het geval je wilt checken of hij het doet. De LED indicator is hier overigens ook geschikt voor.

Pros
 • Je kunt deze rookmelder ook als set van 3 bestellen. Hij beschikt over een testknop en garantie van 2 jaar.
Cons
 • De handleiding had duidelijker gekund. Nu moet je zelf op zoek op internet.

Ei Electronics Ei650i

Voor optimale veiligheid wil je de Ei Electronics Ei650i in huis hebben. Via de Audiolink is er de mogelijkheid om hem af te lezen via een app op je smartphone. Zo weet je altijd waar je aan toe bent. Daarnaast is hij bijna onderhoudsvrij. Als je hem 1 keer in de 3 jaar uitzuigt is dit voldoende. Hij controleert zichzelf voortdurend of de batterij leeg is en hij beschikt over een vervuilingssensor. Je krijgt 5 jaar garantie op deze melder. De levensduur bedraagt zo’n 10 jaar. Je kunt er dus zeker even mee vooruit! Eerlijk is eerlijk, het is niet het goedkoopste exemplaar maar dan heb je ook wat.

Smartwares RM174RF/2 Rookmelders

Wij worden heel vrolijk van deze set rookmelders van Smartwares. Ook deze laatste favoriet is veilig bevonden door de Consumentenbond. Je kunt hem dus met een gerust hart in huis halen. De 2 rookmelders zijn draadloos aan elkaar te koppelen. Voor rookmelders hebben ze een verrassend leuk design. Het is dus zeker niet vervelend om te op te hangen. Waar we helemaal blij van worden is de leuke prijs-kwaliteitverhouding. Je hoeft bij deze rookmelder niet snel te rekenen op een vals alarm. Maar als het nodig is staat hij voor je klaar. Kortom, deze kanjer mag niet in je huishouden ontbreken!

Shopgids: alles wat je moet weten over de beste rookmelder

Hoe kun je op een rookmelder besparen?

Het antwoord hierop is: niet. Het gaat immers om je veiligheid en die van je gezin. Een rookmelder is dus noodzakelijk. Zelfs als je niet veel te besteden hebt is het van levensbelang om een rookmelder in huis te hebben. Schaf dus een veilige rookmelder aan. In onze top 5 zijn veilige rookmelders te vinden. En die hoeven zeker niet duur te zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet de hoofdprijs betaalt? Dat hebben wij voor je uitgezocht.

Om te beginnen heb je zeker in een groot huis meer dan 1 rookmelder nodig. Waarom zou je allemaal aparte rookmelders aanschaffen als je ook een set kunt kopen? Vaak ben je dan ook nog eens voordeliger uit. Bedenk je van te voren dus waar je de rookmelder(s) wilt plaatsen en hoeveel je er nodig hebt.

Ga daarnaast voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Het is zeker niet zo dat de duurste rookmelder ook de beste is. In onze top 5 zijn een aantal rookmelders voor nog geen 2 tientjes te vinden die wel veilig zijn bevonden door de Consumentenbond. Dit bewijst wel dat je zeker niet altijd de hoofdprijs hoeft te betalen voor de beste kwaliteit.

Welke soorten rookmelders zijn er?

Er zijn diverse soorten rookmelders op de markt. Ze werken met een ander detectiesysteem die ieder zo zijn voor- en nadelen heeft. Welke rookmelder past het best bij jou? We hebben de verschillende soorten voor je op een rijtje gezet zodat je beter een keuze kunt maken.

Een ionisatierookmelder is een ouderwets type rookmelder. Je zult hem misschien nog bij je oma zien hangen. Er zijn tegenwoordig betere rookmelders op de markt. De ionisatierookmelder maakt gebruik van een radioactieve bron om brand op te sporen. We zullen je allerlei ingewikkelde en saaie details besparen. Dit type is zelfs niet meer in de winkel verkrijgbaar.

Een thermische rookmelder reageert op temperatuur. Zodra de temperatuur flink stijgt zal hij afgaan. Het grote nadeel hiervan is dat als er brand uitbreekt je vaak te laat bent om te reageren. Hij geeft namelijk pas bij een hoge temperatuur een signaal af. Het gevaar bij een brand zit hem vaak echter in de rookontwikkeling met allerlei gevaarlijke gassen. Het voordeel dat een thermische rookmelder met zich meebrengt is dat hij de kleinste kans van alle soorten rookmelders heeft om een vals alarm af te geven.

Ten slotte is er de optische rookmelder. Dit is de meest populaire rookmelder en deze wordt aangeraden. Bij de ontwikkeling van gevaarlijke gassen zal deze melder afgaan. En dit is precies waar je voor gewaarschuwd wilt worden. Je kunt je woning namelijk op tijd vrij maken. Ook wordt je zo niet in je slaap verrast door deze gassen. Daarnaast is het aan te raden meerdere rookmelders in je huis te plaatsen omdat deze gassen op diverse plekken kunnen ontstaan.

Welke rookmelder is de beste budget keuze?

Je hebt tegenwoordig al een veilige en kwalitatieve rookmelder voor een goede prijs. Wij hebben voor je uitgezocht welke rookmelder de beste prijs-kwaliteitverhoudig heeft. De Smartwares RM218/3 rookmelder is als beste uit de bus gekomen. Je krijgt hem namelijk in een set van 3. Daarnaast wordt hij aanbevolen door de Consumentenbond. Zeker omdat de plaatsing van meerdere rookmelders in je huis wordt aangeraden ben je met deze optie heel voordelig uit. Hij beschikt over een lege batterij indicator zodat je precies weet wanneer deze vervangen moet worden.

Wat zijn de populairste rookmelder merken?

Als je een rookmelder aanschaft wil je voor een veilig en betrouwbaar exemplaar gaan. Er zijn een aantal merken waarmee je eigenlijk altijd goed zit. Het eerste merk dat we in het zonnetje willen zetten is Smartwares. Ze zijn gespecialiseerd in alles wat met veiligheid en verlichting te maken heeft. Je kunt dus met een gerust hart gaan slapen, of dit nu thuis of op je vakantieadres is. Bij Smartwares willen ze liever voorkomen dan genezen. Met hun producten ben je dan ook altijd voorbereid op eventuele narigheden.

Het is niet voor niets dat we twee Alecto’s in onze top 5 hebben staan. Bij Alecto heeft veiligheid de hoogste prioriteit. En dat zie je terug in hun producten. Alles wat ze in hun assortiment aanbieden is uitvoerig getest voor het beste en veiligste resultaat. Daarbij hebben ze de wensen van de klant in acht genomen. Bovendien zijn hun producten zeer betaalbaar waardoor een veilig huis voor iedereen mogelijk wordt.

Met een Ei in huis hoef je je nooit meer zorgen te maken. Al sinds 1988 is Ei Electronics 1 van de marktleiders op het gebied van brandbeveiliging. Ze leveren alleen de beste kwaliteit en staan ervoor garant dat ze de veiligste producten leveren. Niet alleen voor brandbeveiliging kun je bij Ei Electronics terecht, ook voor koolmonoxidebeveiliging in je huis hebben ze genoeg keuze in hun assortiment. Kortom, met een Ei zit je gebakken.

Rookmelder tips voor de beste koop

Het is wel duidelijk dat je niet zonder rookmelder kunt in je huis. Maar waar moet je precies op letten als je er 1 aan wilt schaffen? We snappen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maak daarom gebruik van onderstaande tips zodat je voor ultieme veiligheid kunt kiezen.

 1. Levensduur

  Om te beginnen is de levensduur van een rookmelder essentieel. Let hier goed op want als hij zijn houdbaarheidsdatum is gepasseerd dan kan hij minder goed of helemaal niet meer werken. Veel rookmelders hebben een levensduur van zo’n 10 jaar. Je hebt er dan voorlopig geen omkijken naar en dit is wel zo prettig. Laat je niet verleiden door een goedkopere rookmelder met een minder lange levensduur. Het is een investering maar wel 1 voor je veiligheid en daar wil je niet op bezuinigen. Houd er rekening mee dat dit de levensduur van de rookmelder zelf is en niet van de batterij die erin zit.

 2. Lege batterij melder

  De levensduur van een rookmelder zegt niets over hoe lang de batterij meegaat. De meeste rookmelders beschikken over een ingebouwde melder die een seintje geeft als de batterij leeg dreigt te raken. Dit is essentieel want er is een kleine kans dat je zelf iedere week zal testen of de rookmelder het nog doet. Laat de rookmelder daarom zelf een seintje geven als de batterij aan vervanging toe is voor ultieme veiligheid.

 3. Soort rookmelder

  Eerder hebben we al besproken welke soorten rookmelders er zijn. Er wordt echter aangeraden om voor een optische melder te gaan omdat deze het meest veilig is. En dit is toch wel prioriteit nummer 1 bij een rookmelder. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan.

 4. Aantal rookmelders

  Als je een klein huishouden hebt is 1 rookmelder wellicht voldoende. Toch wordt aangeraden altijd gebruik te maken van meerdere rookmelders. Maak het jezelf dus makkelijk en schaf een set aan. Vaak kun je rookmelders per 2, of zelfs grote sets tot 10 stuks kopen. Je bent in 1 koop klaar en bovendien is dit vaak voordeliger dan rookmelders los van elkaar aan te schaffen.

 5. Extra opties

  Extra opties kunnen heel handig zijn maar zijn zeker niet altijd essentieel. Denk aan een test knop voor de rookmelder. Dit is erg handig als je wilt testen of de rookmelder het doet. Vaak zit er echter ook een LED indicator op de melder waarmee je kunt checken of hij aan staat.

Laatste rookmelder trends van 2021

We zouden niet in de huidige tijd leven als er niet een smart rookmelder was uitgevonden. De Google Nest Protect is een voorbeeld van zo’n smart rookmelder. Super handig want je bedient hem gewoon via een app op je smartphone. Je kunt niet alleen aflezen wat de situatie is maar hij geeft het ook aan wanneer er een vals alarm is. Daarnaast krijg je geen pieptoon te horen zoals met de meeste rookmelders maar hij praat tegen je! Met en heldere en duidelijke stem wordt je verteld wat er aan de hand is. En dat is wel zo prettig in een paniek situatie. Je kunt een vals alarm trouwens heel makkelijk afzetten via je telefoon. Bovendien laat de Nest Protect een groen licht zien wanneer het donker is. Zo ben je er altijd van verzekerd dat je met een gerust hart kunt gaan slapen.

strijkijzer test: beste strijkijzers uit de test van 2021
Vorige test

Beste Strijkijzer 2021 uit de test

stuurslot auto
Volgende test

Beste Stuurslot Auto 2021 uit de test