Deze top 10 huishoudelijke apparaten verbruiken de meeste stroom

Last update: juli 2024

Deze top 10 huishoudelijke apparaten verbruiken de meeste stroom

Als je wakker wordt gaat de wekker. Je haalt je mobiele telefoon uit de lader en loopt de trap af naar beneden. In de keuken zet je de waterkoker aan en stop je een boterham in de broodrooster. Je wil een bord pakken maar ziet dat de vaatwasser nog niet heeft gedraaid. Snel stop je er een vaatwastablet in en zet je ‘m aan. Je hoort de partner boven ook wakker worden en zet een kopje onder het automatische koffiezetapparaat. Tijd voor een goed kopje koffie met versgemalen bonen. Met andere woorden: we gebruiken heel wat huishoudelijke apparaten in ons dagelijkse leven. Maar wat verbruiken deze nou en wat je kun je eraan doen om het te verminderen? We vertellen het je in deze blog. 

Vaak denken mensen dat de diepvries of de wasmachine de grootverbruikers in huis zijn, maar dit is niet helemaal waar. Zo kwam er uit een onderzoek van NH Peilt uit dat mensen dachten dat een gezin van 4 personen ongeveer 77 euro per jaar kwijt is aan een wasmachine die aanstaat. Maar dit is slechts 30 euro. De diepvries daarentegen kost 72 euro per jaar. Veel misopvattingen over huishoudelijke apparaten dus. Tijd om de balans om te maken. 

Dit is de top 10 grootste energieverbruikers in jouw woning

De volgorde is willekeurig:

 1. Elektrische boiler 

Dit apparaat verwarmt natuurlijk jouw hele huis. Wellicht zet je hem in de zomermaanden amper aan. Maar zodra je gaat douchen zal ‘ie toch aanspringen. Je gebruikt dit apparaat dus zeker het hele jaar door. Al zullen de kosten in de winter wel hoger zijn. Een gemiddeld huishouden verbruikt 1800 kWh per jaar en dat is goed voor zo’n 410 euro per maand. 

 • Waterbed 

Heb jij een waterbed in de slaapkamer staan? Dan slaap je vast heel lekker. We hopen dan ook niet dat je slecht gaat slapen van dit nieuws. Maar een waterbed verbruikt tussen de 320 en de 1200 kWh per jaar. Dit is goed voor zo’n 70 euro tot wel 260 euro per jaar. Het is vooral afhankelijk van hoe oud je waterbed is. Nieuwere waterbedden zijn een stuk duurzamer. 

 • Wasdroger 

Een apparaat dat jouw kletsnatte was weer droog krijgt. Ideaal voor als je een groot gezin hebt of weinig ruimte hebt om alles uit te hangen. Een wasdroger gebruikt per jaar ongeveer 235 kWh. Dat kost zo’n 50 euro extra op de jaarrekening. 

 • Thuistap 

Dit is voor de thuistapper. Wie thuis een lekker biertje wil tappen, weet dat hiervoor het vaatje koud moet blijven. Hierdoor kan het gebruik tot wel 500 kWh per jaar oplopen. Dat is goed voor zo’n 110 euro per jaar. Dit staat gelijk aan het verbruik van twee moderne koelkasten. 

 • Een tweede koelkast of vriezer

Lekker, wat extra ruimte om etenswaar in koel te houden of te bevriezen. Maar het kost wel wat extra. Een oude vriezer verbruikt namelijk al snel rond de 360 kWh. Dat is goed voor zo’n 80 euro extra per jaar. Voor een koelkast is dit nog meer. Dat kan wel tot 550 kWh per jaar oplopen. Reken maar uit, dat is 120 euro extra per jaar. 

 • Breedbeeldtelevisie in de woonkamer 

Met een plasmascherm televisiekijken, is net even wat lekkerder natuurlijk. Het beeld is groot, het geluid is goed en het voelt net alsof je in de film staat. Maar het zorgt ook voor een grotere rekening. Voor een plasmascherm zijn de extra kosten 90 euro, voor een LCD-tv 35 euro en voor een led-tv nog minder. Reden genoeg voor een nieuwe televisie dus!  

 • De vaatwasser

We kunnen niet meer zonder een vaatwasser leven. Alles met de hand wassen en strijd met de kinderen over het afdrogen? Of voor 65 euro per jaar de vaatwasser gebruiken? Al kost het wel zo’n extra 305 kWh. 

 • Airconditioning 

Nu de zomers in Nederland ook steeds warmer worden, is een goede airconditioning natuurlijk geen overbodige luxe. Maar dat betekent ook dat je jaarlijks 160 tot 430 kWh extra op de afrekening hebt staan. Dit is goed voor zo’n 35 euro tot 95 euro extra. Maar dan zit je wel lekker cool! 

 • Infrarood sauna 

Van heel koud naar heel warm. De infrarood sauna is goed voor je spieren en voor je ontspanning. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Wie de sauna vier keer per week aanzet voor een uurtje verbruikt al snel 415 kWh. Dit is meer dan 90 euro per jaar.

 1. Verlichting

We zitten er niet meer bij zoals de Aardappeleters van Van Gogh met z’n allen onder een klein lampje. Nee, we hebben heel wat lampen aan in ons huis het hele jaar door. Hierdoor betaal je 120 euro extra er jaar. Het is namelijk goed voor meer dan 540 kWh per jaar. 

Zo verbruik je minder stroom 

De makkelijkste manier om minder stroom te verbruiken is door de apparaten niet altijd aan te hebben staan. Draai pas een wasje als de trommel vol zit. Douche niet langer dan 10 minuten. Zet de extra koelkast uit als ‘ie niet wordt gebruikt. Of investeer in duurzame producten met een beter energielabel. Zo kan je bijvoorbeeld beter een oude vriezer vervangen voor een nieuwer model als je hem vaak gebruikt. Of denk aan de oude televisie in vergelijking met een nieuwer model. Zo kun je gemakkelijk minder kWh per jaar verbruiken en dat scheelt niet alleen geld. Het is ook nog eens beter voor het milieu. 

Meer tips over minder stroom verbruiken lees je hier.

Auteur

 • Mijn naam is Frederik, al sinds ik mij kan herinneren heb ik een passie voor schrijven. Tijdens mijn tijd voor Moeders.nu heb ik veel kunnen leren over onder andere koken, wonen, gezondheid en huishouden. En dat kan ik goed gebruiken voor mijn teksten en onderzoek voor bestetester.nl. Ik ben enthousiast om mijn kennis te gebruiken voor bestetester.nl! Naast schrijven ben ik in mijn vrije tijd hobbychef voor mijn vriendin en groot fanaat voor de nieuwste tech snufjes. Neem een kijkje in mijn artikelen voor onpartijdige beoordelingen en waardevolle aanraders.

  Bekijk Berichten https://www.linkedin.com/in/frederik-de-rooij-750391275/
Vorige test

Wat kan jouw smartphone niet dat jij wel kan?

Volgende test

Wespenbestrijding noodzakelijk bij wespenoverlast