MBO-opleidingen: dit moet je weten
Last update: september 2024
MBO staat voor Middelbaar Beroepsonderwijs en is voor veel mensen een mooie manier om zich te scholen of juist om te scholen. Er worden dan ook heel veel opleidingen aangeboden op MBO-niveau. Dat niet alleen interessant is voor scholieren die een vervolgopleiding moeten uitzoeken, maar ook voor volwassenen die een ander pad willen inslaan. In deze blog vertellen we jou alles over MBO-opleidingen.
Er zijn verschillende manieren waarop je toegelaten kan worden op een MBO-opleiding. Zo zijn er opleidingen waar je zonder vooropleiding kunt starten. Vaak is dit niveau 1. Bij MBO-niveau 2 moet je minimaal basis vmbo-diploma op zak hebben. Of je moet als MBO-student 16 jaar of ouder zijn. Bij niveau 3 en 4 moet je vmbo kader, gemengde leerweg of theoretische leerweg op zak hebben. Of wanneer je een overgangsbewijs hebt van Havo of VWO 3 naar Havo of VWO 4 hebt. Dit heeft te maken het leerjaar. Dus van de derde naar de vierde.
Er zijn verschillende vormen, denk bijvoorbeeld aan mbo niveau 4 BOL of BBL. BBL betekent dat je een beroepsbegeleidende leerweg gaat hebben. Hierbij heb je een dienstverband van minimaal 20 uur bij een bedrijf of een organisatie dat past bij jouw opleiding. Je kan het dus zien als een soort stage maar doordat je al echt werkt krijg je ook loon. Je gaat dan ook nog minimaal 1 dag in de week naar school. Vroeger werd dit vakschool genoemd of streekschool.
Als je een opleiding in de BOL-variant gaat doen dan heb je geen dienstverband maar dan ga je gewoon 4 of 5 dagen in de week naar school. Uiteraard ga je na verloop van tijd wel stage lopen, maar hiervoor krijg je enkel een stagevergoeding.
Hoelang duurt een MBO-opleiding?
Hoelang een MBO-opleiding precies duurt is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is het natuurlijk aan jou om geen studievertraging op te lopen. Maar er zijn ook verschillende tijdsduren. Zo zijn er versnelde opleidingen, zoals de opleiding pabo, die je in verkorte tijd kan doen. Maar gemiddeld duurt een MBO-opleiding 3 of 4 jaar. Ook zijn er MBO-opleidingen die je thuis kunt volgen. Dan bepaal je zelf wanneer je les hebt online. Het kan dan zijn dat een opleiding langer duurt omdat je meer zelf moet doen.
Er zijn heel veel verschillende richtingen waaruit je kan kiezen wanneer je een MBO-opleiding wilt gaan doen. Sommige opleidingen worden vanuit een werkgever aangeboden, maar over het algemeen kun je uit een aantal standaard studierichtingen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan MBO Economie en Logistiek, MBO Gezondheid en sport, MBO Sociaal en Onderwijs of MBO Horeca en Toerisme.
Beroepskeuzetest
Wanneer je op zoek bent naar een opleiding maar niet precies weet wat je nu precies wilt gaan doen is het goed om op zoek te gaan naar bijvoorbeeld een beroepskeuzetest. Zo’n test helpt jou om te kijken naar jouw kwaliteiten, vaardigheden en interesses. Vaak rolt daar een opleiding uit waar je wellicht in eerste instantie zelf niet aan had gedacht.
Als je een MBO-opleiding niveau 4 hebt afgerond mag je als student doorstromen naar het hbo. Dit is ook de reden dat veel mensen kiezen voor een MBO-opleiding of omdat ze graag een praktische opleiding willen doen.