Oven schoonmaken: Tips en tricks voor de ultiem schone oven

Last update: juli 2024

Oven schoonmaken: Tips en tricks voor de ultiem schone oven

December is begonnen en dat betekent de start van dé feestmaand van het jaar. Met kerst om de hoek wordt het tijd om je keuken gereed te maken. Het keukenblad boenen, het gasfornuis weer laten glimmen en dan heb je natuurlijk nog de oven. Het klusjes wat je liever voor je uitschuift, want hoe lang is daar al geen sopje doorheen gehaald? Tijd om dit aan te pakken. Met de onderstaande tips en tricks is jouw oven binnen een uurtje klaar voor het culinaire kerstgeweld.

Wat Heb Je Nodig

Wanneer je denkt dat je zwaar geschut nodig hebt om je oven weer blinkend te krijgen, heb je het mis. De kans is namelijk groot dat de items gewoon in je keukenkastje liggen:

Soda

Dit middel maakt je oven niet alleen schoon, maar verwijdert ook gelijk de vieze geurtjes. Verwarm je oven op 200-250 graden en plaatst een ovenschaaltje met een kopje water en wat soda in de oven. Voor een extra frisse geur voeg je wat citroensap toe. Laat dit een paar uur intrekken en voilà: de aangekoekte resten zijn losgeweekt! Haal nog even een vochtige doek door je oven en je oven straalt als nooit te voren.

Citroen

Ja, je leest het goed: citroen! Snij een citroen doormidden en plaats het in een ovenvaste schaal in de oven. Laat dit minimaal een uur staan en neem vervolgens de wanden een aantal keer af met een microvezel doek.

Groene zeep

Dit schoonmaakmiddel wordt al eeuwen gebruikt voor allerlei schoonmaakklusjes door huisvrouwen (en tegenwoordig ook door huismannen). Deze alleskunner is ook geschikt voor het schoonmaken van je oven. Pak een stuk natgemaakte groene zeep en smeer dit met een dikke laag op de vetplekken. Voor de vieze geurtjes zet je een bak ammoniak neer, laat het nachtje intrekken en je oven is al nieuw.

Azijn

Last but not least: Azijn. Ook dit is een middel voor veel verschillende doeleinden, maar functioneert ook prima voor het schoonmaken van je oven. Meng een kwart kopje azijn met een kopje water. Laat dit ongeveer een half uur in koken in je oven op 100 graden. Verwijder vervolgens de aangekoekte etensresten met een vochtige doek.

Liggen er veel kruimels in je oven? Pak dan eerst even de kruimeldief of stofzuiger.

Bakplaat, Ovenrooster En Ovendeur

Dacht je dat je er al was? Dan moet ik je helaas teleurstellen. Ook je ovenrooster, bakplaat en ovendeur moeten veel doorstaan.

 Je bakplaat heeft vaak een opstaand randje waar veel etensresten achter blijven ‘hangen’.  Doe hier wat water op in combinatie met schoonmaakazijn of afwasmiddel. Doe de bakplaat voor maximaal vijf minuten terug in de oven. De aangekoekte resten zijn als het goed is nu losgeweekt. Je spoelt je bakplaat af met water en hij is klaar voor je kerstcake of zalmquiche.

Het ovenrooster is een iets lastiger karwei, maar ook dit is geen hogere wiskunde. Pak je metaalborstel of spons er maar bij en begin met boenen. Gebruik hiervoor heet water en een beetje afwasmiddel.

Nu de binnenkant schoon is, kan je aan de slag met de buitenkant. Valt er niet meer door het glazen raam te kijken door alle vetvlekken? Dan is het tijd dat ook hier een vochtige doek overheen gehaald gaat worden. Doe dit secuur en voorzichtig, want voor je het weet beschadig je de lak van je oven. Laat de schuurspons dus in het keukenkastje en maak een sopje met afwasmiddel. Afwasmiddel is vetafstotend dus een goed middel om je raam te laten glanzen. Voor een echt indrukwekkend resultaat kan je nog even na sprayen met een allesreiniger. Gebruik hierbij een droge doek om strepen tegen te gaan. Heeft jouw ovendeur het nou echt zwaar te verduren gehad, dan kan je het nog proberen de vlekken weg te boenen met een doekje ondergedompeld in olijfolie.

Voorkomen In Plaats Van Verhelpen

Nu je oven spik en span is, wil je dat zo houden (ook tijdens Kerst). Bekleed je oven bijvoorbeeld met aluminiumfolie en voorkom uren schoonmaakwerk. Vervang de folies wel regelmatig. Daarnaast is het aan te raden om zoveel mogelijk van je bakkunstwerken in ovenschalen te stoppen. Dit voorkomt een hoop kruimels. Probeer tenslotte niet teveel met je vette vingers aan het ovenraam te zitten. En ja, ook als die lekkere chocoladetaart staat te garen.

 Snel, Sneller, Snelst

Het is eerste Kerstdag, je trekt de oven open, ziet de etensresten van vorige Kerst nog liggen en je schoonouders staan over een uur voor de deur.  Geen tijd meer voor een uitgebreide schoonmaaksessie zoals hierboven beschreven staat, maar dat is geen reden voor paniek. In de supermarkt, die steeds vaker open zijn met de feestdagen, zijn genoeg middeltjes die je oven weer toonbaar maken. Hier een kleine greep uit de schoonmaakmiddelen:

 • De Dubro keukenontvetter is een spray die al het aangekoekte vet verwijdert met een frisse citroengeur.
 • De Witte Reus keukenreiniger is een alleskunner op het gebied van keukenschoonmaak. Alle gladde oppervlakte in je keuken, dus ook je oven, gaan hier weer van glimmen in paar spraytjes
 • De Mr Muscle Ovenspray is speciaal ontwikkeld voor ingebrand vet en etensresten in je oven. Deze spray laat je oven stralen zonder schuren en krabben.
 • De HG oven, grill & barbecuereiniger wordt dé effectieve ovenreiniger genoemd, doordat het aangebrand, en zelfs ingebrand, vet uit de oven, van grills, barbecues en bakplaten verwijdert.
 • De Ecodoo ovenreiniger is een ecologisch schoonmaakmiddel waarmee je jouw oven of grill makkelijk kunt schoonmaken.

Onderhouden

Heb je de ‘schoonmaaksmaak’ inmiddels te pakken? Fijn, want je oven heeft nou eenmaal onderhoud nodig. Je gebruikt hem immers wekelijks. Het beste is om je oven meteen na gebruik schoon te maken. De oven is nu nog warm en het vet is makkelijk te verwijderen. Heb je hier nou geen tijd voor of geen zin in? Probeer dan elke maand één van de bovenstaande sprays, of iets wat er op lijkt, te gebruiken. Geef je oven om de drie maanden een grondige schoonmaakbeurt zoals hierboven beschreven staat. Zie je het schoonmaken nou echt niet meer zitten, dan zijn er sinds ook kort ook zelfreinigende ovens op de markt te vinden. Je moet hiervoor alleen wel iets dieper in de buidel tasten, maar dan heb je wel zonder al te veel moeite een schone oven.

Trends In 2024 – Wat Is De Laatste Tijd Veranderd?

Een begrip dat je steeds vaker voorbij ziet komen bij de aanschaf van een oven, is de pyrolyse oven. Dit is een oven die zichzelf schoonmaakt. Dit klinkt te mooi om waar te zijn, maar het bestaat echt. De oven heeft een speciaal programma: de reinigingscyclus. Wanneer je deze aanzet wordt de oven verwarmd tot ongeveer 500 graden. Door de hoge temperatuur verbranden alle etensresten, waarna er uiteindelijk alleen een hoopje as overblijft. Dit kun je er vervolgens makkelijk uit vegen. Een oven die 500 graden kan worden, klinkt onveilig. Maar wanneer je het programma start, vergrendelt de ovendeur en de buitenkant van de oven wordt niet warm, doordat het goed is geïsoleerd. Een speciale filter of katalysator zorgt ervoor dat er geen geurtjes van verbrande etensresten vrijkomt. De cyclus kan een paar uur duren, afhankelijk van de hoeveelheid vuil die verbrand moet worden. Met een timer kun je instellen wanneer je wilt dat het programma start, bijvoorbeeld ’s nachts. Een ideale trend dus, voor mensen die niet houden van schoonmaken en wel van gemak.

 

Beste Koop Tips: Waar Moet Je Op Letten Bij Het Aanschaffen Van Schoonmaakmiddelen Voor De Oven?

De middelen die je voor het schoonmaken van je oven kunt gebruiken, zijn dus niet specifiek voor het schoonmaken van de oven gemaakt, maar lenen zich hier wel goed voor. Het is daarom belangrijk dat je de goede middelen koopt. Er zijn bijvoorbeeld middelen die kunnen zorgen voor irritatie of een bijtend gevoel op de huid. Ook kunnen de middelen chemisch zijn, waardoor ze bij het volgende gebruik van de oven kunnen zorgen voor nare geurtjes. Controleer dus goed of je het middel ook daadwerkelijk kunt gebruiken voor het schoonmaken van een oven.

Wil je toch liever voor safe spelen, dan zijn de schoonmaakmiddelen van Dubro, Witte Reus, Mr Muscle, HG en Ecodoo altijd goede keuzes. Hiermee weet je zeker dat je oven goed schoon wordt en dat het met het juiste middel gebeurt.

De Ultieme Budget Keuze: Goedkoop En Goed

Vaak zijn schoonmaakmiddelen aardig duur. Wil je je oven voor een prikkie schoonmaken, waarbij hij wel net zo schoon wordt als bij de dure merken? Koop dan Dasty Ontvetter. Dit schoonmaakmiddel is een superontvetter. Een bus van 1 liter koop je voor €2,19 bij de Wibra. Alleen daar is het te verkrijgen. Je sprayt een paar keer in je oven, op de bakplaat of op de ovendeur en haalt er een nat doekje overheen. Zorg er wel voor dat je de oven goed met water schoonmaakt en na het schoonmaken goed lucht, zodat er geen Dasty in de oven achterblijft. Dit kan bij het volgende gebruik namelijk zorgen voor nare geurtjes.

Succes met je schoonmaaksessie!

December is begonnen en dat betekent de start van dé feestmaand van het jaar. Met kerst om de hoek wordt het tijd om je keuken gereed te maken. Het keukenblad boenen, het gasfornuis weer laten glimmen en dan heb je natuurlijk nog de oven. Het klusjes wat je liever voor je uitschuift, want hoe lang is daar al geen sopje doorheen gehaald? Tijd om dit aan te pakken. Met de onderstaande tips en tricks is jouw oven binnen een uurtje klaar voor het culinaire kerstgeweld.

 Wat heb je nodig

Wanneer je denkt dat je zwaar geschut nodig hebt om je oven weer blinkend te krijgen, heb je het mis. De kans is namelijk groot dat de items gewoon in je keukenkastje liggen:

Soda

Dit middel maakt je oven niet alleen schoon, maar verwijdert ook gelijk de vieze geurtjes. Verwarm je oven op 200-250 graden en plaatst een ovenschaaltje met een kopje water en wat soda in de oven. Voor een extra frisse geur voeg je wat citroensap toe. Laat dit een paar uur intrekken en voilà: de aangekoekte resten zijn losgeweekt! Haal nog even een vochtige doek door je oven en je oven straalt als nooit te voren.

Citroen

Ja, je leest het goed: citroen! Snij een citroen doormidden en plaats het in een ovenvaste schaal in de oven. Laat dit minimaal een uur staan en neem vervolgens de wanden een aantal keer af met een microvezel doek.

Groene zeep

Dit schoonmaakmiddel wordt al eeuwen gebruikt voor allerlei schoonmaakklusjes door huisvrouwen (en tegenwoordig ook door huismannen). Deze alleskunner is ook geschikt voor het schoonmaken van je oven. Pak een stuk natgemaakte groene zeep en smeer dit met een dikke laag op de vetplekken. Voor de vieze geurtjes zet je een bak ammoniak neer, laat het nachtje intrekken en je oven is al nieuw.

Azijn

Last but not least: Azijn. Ook dit is een middel voor veel verschillende doeleinden, maar functioneert ook prima voor het schoonmaken van je oven. Meng een kwart kopje azijn met een kopje water. Laat dit ongeveer een half uur in koken in je oven op 100 graden. Verwijder vervolgens de aangekoekte etensresten met een vochtige doek.

Liggen er veel kruimels in je oven? Pak dan eerst even de kruimeldief of stofzuiger.

Bakplaat, ovenrooster en ovendeur

Dacht je dat je er al was? Dan moet ik je helaas teleurstellen. Ook je ovenrooster, bakplaat en ovendeur moeten veel doorstaan.

 Je bakplaat heeft vaak een opstaand randje waar veel etensresten achter blijven ‘hangen’.  Doe hier wat water op in combinatie met schoonmaakazijn of afwasmiddel. Doe de bakplaat voor maximaal vijf minuten terug in de oven. De aangekoekte resten zijn als het goed is nu losgeweekt. Je spoelt je bakplaat af met water en hij is klaar voor je kerstcake of zalmquiche.

Het ovenrooster is een iets lastiger karwei, maar ook dit is geen hogere wiskunde. Pak je metaalborstel of spons er maar bij en begin met boenen. Gebruik hiervoor heet water en een beetje afwasmiddel.

Nu de binnenkant schoon is, kan je aan de slag met de buitenkant. Valt er niet meer door het glazen raam te kijken door alle vetvlekken? Dan is het tijd dat ook hier een vochtige doek overheen gehaald gaat worden. Doe dit secuur en voorzichtig, want voor je het weet beschadig je de lak van je oven. Laat de schuurspons dus in het keukenkastje en maak een sopje met afwasmiddel. Afwasmiddel is vetafstotend dus een goed middel om je raam te laten glanzen. Voor een echt indrukwekkend resultaat kan je nog even na sprayen met een allesreiniger. Gebruik hierbij een droge doek om strepen tegen te gaan. Heeft jouw ovendeur het nou echt zwaar te verduren gehad, dan kan je het nog proberen de vlekken weg te boenen met een doekje ondergedompeld in olijfolie.

Voorkomen in plaats van verhelpen

Nu je oven spik en span is, wil je dat zo houden (ook tijdens Kerst). Bekleed je oven bijvoorbeeld met aluminiumfolie en voorkom uren schoonmaakwerk. Vervang de folies wel regelmatig. Daarnaast is het aan te raden om zoveel mogelijk van je bakkunstwerken in ovenschalen te stoppen. Dit voorkomt een hoop kruimels. Probeer tenslotte niet teveel met je vette vingers aan het ovenraam te zitten. En ja, ook als die lekkere chocoladetaart staat te garen.

 Snel, sneller, snelst

Het is eerste Kerstdag, je trekt de oven open, ziet de etensresten van vorige Kerst nog liggen en je schoonouders staan over een uur voor de deur.  Geen tijd meer voor een uitgebreide schoonmaaksessie zoals hierboven beschreven staat, maar dat is geen reden voor paniek. In de supermarkt, die steeds vaker open zijn met de feestdagen, zijn genoeg middeltjes die je oven weer toonbaar maken. Hier een kleine greep uit de schoonmaakmiddelen:

 • De Dubro keukenontvetter is een spray die al het aangekoekte vet verwijdert met een frisse citroengeur.
 • De Witte Reus keukenreiniger is een alleskunner op het gebied van keukenschoonmaak. Alle gladde oppervlakte in je keuken, dus ook je oven, gaan hier weer van glimmen in paar spraytjes
 • De Mr Muscle Ovenspray is speciaal ontwikkeld voor ingebrand vet en etensresten in je oven. Deze spray laat je oven stralen zonder schuren en krabben.
 • De HG oven, grill & barbecuereiniger wordt dé effectieve ovenreiniger genoemd, doordat het aangebrand, en zelfs ingebrand, vet uit de oven, van grills, barbecues en bakplaten verwijdert.
 • De Ecodoo ovenreiniger is een ecologisch schoonmaakmiddel waarmee je jouw oven of grill makkelijk kunt schoonmaken.

Onderhouden

Heb je de ‘schoonmaaksmaak’ inmiddels te pakken? Fijn, want je oven heeft nou eenmaal onderhoud nodig. Je gebruikt hem immers wekelijks. Het beste is om je oven meteen na gebruik schoon te maken. De oven is nu nog warm en het vet is makkelijk te verwijderen. Heb je hier nou geen tijd voor of geen zin in? Probeer dan elke maand één van de bovenstaande sprays, of iets wat er op lijkt, te gebruiken. Geef je oven om de drie maanden een grondige schoonmaakbeurt zoals hierboven beschreven staat. Zie je het schoonmaken nou echt niet meer zitten, dan zijn er sinds ook kort ook zelfreinigende ovens op de markt te vinden. Je moet hiervoor alleen wel iets dieper in de buidel tasten, maar dan heb je wel zonder al te veel moeite een schone oven.

Trends in 2024 – wat is de laatste tijd veranderd?

Een begrip dat je steeds vaker voorbij ziet komen bij de aanschaf van een oven, is de pyrolyse oven. Dit is een oven die zichzelf schoonmaakt. Dit klinkt te mooi om waar te zijn, maar het bestaat echt. De oven heeft een speciaal programma: de reinigingscyclus. Wanneer je deze aanzet wordt de oven verwarmd tot ongeveer 500 graden. Door de hoge temperatuur verbranden alle etensresten, waarna er uiteindelijk alleen een hoopje as overblijft. Dit kun je er vervolgens makkelijk uit vegen. Een oven die 500 graden kan worden, klinkt onveilig. Maar wanneer je het programma start, vergrendelt de ovendeur en de buitenkant van de oven wordt niet warm, doordat het goed is geïsoleerd. Een speciale filter of katalysator zorgt ervoor dat er geen geurtjes van verbrande etensresten vrijkomt. De cyclus kan een paar uur duren, afhankelijk van de hoeveelheid vuil die verbrand moet worden. Met een timer kun je instellen wanneer je wilt dat het programma start, bijvoorbeeld ’s nachts. Een ideale trend dus, voor mensen die niet houden van schoonmaken en wel van gemak.

 

Beste Koop Tips: waar moet je op letten bij het aanschaffen van schoonmaakmiddelen voor de oven?

De middelen die je voor het schoonmaken van je oven kunt gebruiken, zijn dus niet specifiek voor het schoonmaken van de oven gemaakt, maar lenen zich hier wel goed voor. Het is daarom belangrijk dat je de goede middelen koopt. Er zijn bijvoorbeeld middelen die kunnen zorgen voor irritatie of een bijtend gevoel op de huid. Ook kunnen de middelen chemisch zijn, waardoor ze bij het volgende gebruik van de oven kunnen zorgen voor nare geurtjes. Controleer dus goed of je het middel ook daadwerkelijk kunt gebruiken voor het schoonmaken van een oven.

Wil je toch liever voor safe spelen, dan zijn de schoonmaakmiddelen van Dubro, Witte Reus, Mr Muscle, HG en Ecodoo altijd goede keuzes. Hiermee weet je zeker dat je oven goed schoon wordt en dat het met het juiste middel gebeurt.

De Ultieme Budget Keuze: goedkoop en goed

Vaak zijn schoonmaakmiddelen aardig duur. Wil je je oven voor een prikkie schoonmaken, waarbij hij wel net zo schoon wordt als bij de dure merken? Koop dan Dasty Ontvetter. Dit schoonmaakmiddel is een superontvetter. Een bus van 1 liter koop je voor €2,19 bij de Wibra. Alleen daar is het te verkrijgen. Je sprayt een paar keer in je oven, op de bakplaat of op de ovendeur en haalt er een nat doekje overheen. Zorg er wel voor dat je de oven goed met water schoonmaakt en na het schoonmaken goed lucht, zodat er geen Dasty in de oven achterblijft. Dit kan bij het volgende gebruik namelijk zorgen voor nare geurtjes.

Succes met je schoonmaaksessie!

Auteur

 • Ik ben Jan Willem Beumer en schrijf artikelen met jarenlange ervaring in de elektronicasector. Daarnaast ben ik een liefhebber van koken voor mijn gezin en alles wat te maken heeft met wonen. Als auteur bij https://bestetester.nl deel ik mijn ervaring en passie met veel enthousiasme.

  Bekijk Berichten
Volgende test

Beste Tosti-makers 2024: tosti-ijzers, contactgrills en toasters uit de Test