Zijn smart homes vaker het doelwit van cyberaanvallen?

Het internet heeft ervoor gezorgd dat ons leven makkelijker is geworden. Dat geldt ook voor onze woning. Dankzij smart apparaten kun je tegenwoordig automatisch je lichten aandoen, je wasmachine starten en kijken wie er voor de deur staat. Met de vele cyberdreigingen die er zijn vraag je je waarschijnlijk af hoe veilig dat is. Ontdek of smart homes vaker het doelwit zijn van cyberaanvallen.

Wat is een smart home

Waar hebben we het eigenlijk over als we praten over een smart home? Een smart home heeft slimme apparaten waarmee je je leven makkelijker, veiliger en energiezuiniger maakt. Een bekend voorbeeld van een slim apparaat is de smart-tv. Deze maakt het mogelijk om content van al je streamingdiensten te bekijken. In combinatie met een goede VPN (Virtual Private Network) kun je zelfs content uit het buitenland bekijken zoals Formule 1. Als je meer wilt weten over de voordelen van een VPN, klik hier. Andere slimme apparaten zijn onder andere de volgende:

 • Robotstofzuiger
 • Slimme stopcontacten
 • Zonwering en rolgordijnen
 • Koelkasten
 • Deurbel
 • Grasmaaier
 • Thermostaat
 • Vaatwasser
 • Wasmachine

Internet of Things

Heb je een Smart home, of zit je erover te denken, dan zul je regelmatig de term Internet of Things (IoT) horen. Het staat voor voorwerpen en apparaten die via het internet verbonden zijn. Ze laten processen makkelijker verlopen. Dat kan gaan om de koelkast die je een bericht stuurt, maar het gaat nog veel verder. IoT speelt een steeds grotere rol in een de wereld. Het speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in de energietransitie. Dankzij IoT kunnen vraag en aanbod van energie beter op elkaar afgestemd worden.

Hoe veilig zijn slimme apparaten

Gebruik je slimme apparaten in huis dan zit daar een risico aan. Simpel gezegd, hoe meer slimme apparaten je hebt, des te hoger het risico. Een van de redenen dat het risico zo hoog is, heeft te maken met de apparaten zelf. Producenten willen vooral zoveel mogelijk apparaten verkopen. Om dit mogelijk te maken moet ergens op bespaard worden en dat is vaak de veiligheid.

Cybercriminelen kiezen bovendien specifieke slimme apparaten uit om op in te breken. Zo zijn de slimme deurbel en slimme beveiligingscamera belangrijke doelwitten. Als kwaadwillenden toegang krijgen tot deze apparaten weten ze altijd wanneer er iemand thuis is. Dit geeft ze vrij spel als ze willen inbreken. In mindere mate geldt dit ook voor je thermostaat. Door de gegevens uit te lezen weten cybercriminelen wanneer je thuis bent.

Voorkom dat je slachtoffer wordt van cyberaanvallen

Er zijn een aantal manieren om jezelf te beschermen tegen cybercriminelen. Let allereerst goed op waar je je smart home apparaten koopt. Kies altijd voor een fabrikant met een goede reputatie. De bescherming tegen aanvallen begint namelijk bij de beveiliging van het apparaat zelf.

Auteur

 • Mijn naam is Frederik, al sinds ik mij kan herinneren heb ik een passie voor schrijven. Tijdens mijn tijd voor Moeders.nu heb ik veel kunnen leren over onder andere koken, wonen, gezondheid en huishouden. En dat kan ik goed gebruiken voor mijn teksten en onderzoek voor bestetester.nl. Ik ben enthousiast om mijn kennis te gebruiken voor bestetester.nl! Naast schrijven ben ik in mijn vrije tijd hobbychef voor mijn vriendin en groot fanaat voor de nieuwste tech snufjes. Neem een kijkje in mijn artikelen voor onpartijdige beoordelingen en waardevolle aanraders.

  Bekijk Berichten https://www.linkedin.com/in/frederik-de-rooij-750391275/
Vorige test

Verborgen helden: apparatuur die je beschermen zonder gezien te worden!

Volgende test

De beste aansprakelijkheidsverzekering 2024