10 redenen om meer te bewegen 

Last update: april 2024

10 redenen om meer te bewegen 

Word je ook door iedereen om je heen aangemoedigd om te gaan sporten? Of kijk je tocht een tikkeltje jaloers naar iedereen die je voorbijkomt rennen in het park? Sporten is enorm goed voor je wordt verteld. Maar wat is er nu precies zo goed aan sporten. Wij zetten 10 redenen op een rij waarom jij meer zou moeten gaan bewegen. 

Voorkomen van overgewicht

Overgewicht is de grootste reden dan mensen beginnen met sporten. Wanneer je jong bent lijkt het misschien alsof jij nooit een buikje gaat krijgen. Tot je boven de dertig komt en ineens de kilo’s er rap bij komen. Goed bewegen verhoogt jouw stofwisseling. Door spieropbouw en vetafbraak komt dit. Het beste dieet is dan ook om meer te gaan bewegen. 

Wil jij bewegen in de buurt? Zoek dan online naar sportschool met de plaatsnaam erachter. Bijvoorbeeld: sportschool tilburg wanneer je in de buurt van Tilburg woont. 

Voorkomt kanker 

Het klinkt misschien als een heftige reden. Maar kanker vormt een grote bedreiging in de gezondheid van ons als mensen. Voor bepaalde vormen van kanker is het bewezen dat sporten helpt. Bijvoorbeeld voor dikke darmkanker en borstkanker. 

Goed voor het sociale leven 

Sporten met anderen zorgt vaak voor beter sociaal contact. Misschien ben je wel eenzaam of wil je nieuwe mensen ontmoeten in een stad. Kom dan in beweging en schrijf je in bij een sportclub bij jou in de buurt. 

Goed voor je hart 

De grootste doodsoorzaken in westerse landen zijn helaas hart- en vaatziekten. Jij hoeft zeker niet enorm sterk te zijn, maar jouw hart moet wel sterk genoeg zijn. Door te bewegen train jij jouw hartspieren. Dit doe je vooral door te gaan wandelen, fietsen of hardlopen. Vooral beginnen met de duursporten dus. 

Kan stress, depressies en angsten verminderen 

Het hormoon dat voor stress en depressies kan zorgen neemt af wanneer jij meer beweegt. Buitensporten heeft daarbij de grootste invloed op jouw mentale gezondheid. Lekker actief zijn zorgt er dus voor dat jij opgewekter door het leven gaat. 

Beste tegen ouderdom 

Als jij oud wil worden dan is het goed om te blijven bewegen. Zo zijn er in Nederland ouderen die 100 zijn geworden. Meer dan 90% van deze 100’ers bewegen iedere dag. Ouderdomsziekten zullen afnemen wanneer jij meer beweegt, ook op late leeftijd. 

Goed voor je longen 

Ben jij snel buiten adem? Dan moet je zeker weten meer gaan sporten. Zo zorgt een goede conditie ervoor dat jouw longen beter functioneren. 

Het kan osteoporose voorkomen 

Al vanaf je 35ste word jij een stuk kwetsbaarder voor breuken. Bewegen zorgt ervoor dat je soepel blijft, maar ook dat de spieren en pezen rondom je gewrichten sterk genoeg blijven. 

Goed voor je portemonnee

Je zal minder vaak in het ziekenhuis te vinden zijn wanneer jij een actief leven lijdt. Dit zorgt ervoor dat je minder geld kwijt bent aan zorgkosten. Waar geef jij je geld liever aan uit? De dokter bezoekjes of een nieuwe fiets? 

Diabetes voorkomen 

Glucose zal beter doordringen in de cellen wanneer jij meer beweegt. Het zal dus voorkomen dat jij diabetesoploopt. Er wordt dan ook tegen diabetespatiënten gezegd dat ze meer moeten gaan sporten om van hun ziektebeelden af te komen. 

Auteur

  • Mijn naam is Rik Kamerik en als huisvader schrijf ik sinds een jaar artikelen voor bestetester.nl met veel plezier. Ik schrijf voornamelijk artikelen over wonen, koken en gezondheid. Ik vind het leuk om onderwerpen onder de loep te nemen.

Vorige test

Top 6 Producten voor Gegevensveiligheid

Volgende test

Geld lenen met pensioen en/of AOW, is dat mogelijk?