Geld lenen met pensioen en/of AOW, is dat mogelijk?

Last update: mei 2024

<strong>Geld lenen met pensioen en/of AOW, is dat mogelijk?</strong>

Als je met pensioen bent en geld wilt lenen voor bijvoorbeeld het financieren van een motor, dan is het handig om te weten welke mogelijkheden er precies zijn.  Want hoe zit het nou eigenlijk precies als je een pensioen en/of AOW ontvangt? Wij vertellen het je in dit artikel. 

Wat is pensioen?

In ons land is het gebruikelijk dat je tot een bepaalde leeftijd werkt. Hierna ga je met pensioen. Natuurlijk heb je ook dan inkomen nodig om te kunnen leven. Van de overheid krijgt iedereen die in Nederland heeft gewoond en/of gewerkt later een AOW-pensioen. Op welke leeftijd dit is hangt af van jouw geboortedatum. Daarnaast is ook de hoogte van de AOW niet voor iedereen gelijk. Ieder jaar veranderen deze bedragen en worden ze gecommuniceerd vanuit de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De meeste werknemers krijgen daarnaast ook nog van hun werkgever een aanvullend pensioen. Daarnaast kun je ook voor jezelf tijdens de jaren die je werkt wat geld opzij zetten voor later.

De pijlers van het Nederlandse pensioenstelsel bestaan dus uit:

 • Een basispensioen van de overheid (AOW)
 • Een pensioen dat bij de werkgever is opgebouwd
 • Eigen pensioenvoorzieningen (bijvoorbeeld door sparen)

Naar de AOW zijn er ook wettelijke regelingen voor als een werknemer (deels) niet meer kan werken of als deze overlijdt. Dit zijn de Werkloosheidwet (WW), de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en de Algemene nabestaandenwet (Anw).

AOW aanvragen

Als je in Nederland woont dan ontvang je ongeveer 4 maanden voor jouw AOW-leeftijd een brief over jouw AOW. Heb je deze ontvangen dan kun je je AOW aanvragen. Bereik je binnen 4 maanden de AOW-leeftijd en heb je hier nog geen brief over ontvangen? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Regels met betrekking tot geld lenen met pensioen en/of AOW

Hoe ouder je wordt, hoe lastiger het is om een lening af te sluiten. Vaak kun je niet meer bij iedere kredietverstrekker terecht. Dit komt simpelweg omdat financieringsmaatschappijen en banken het risico te groot vinden om nog geld te lenen aan iemand die al op leeftijd is. Gelukkig zijn er heus nog wel partijen waar je wel terecht kunt voor bijvoorbeeld een autofinanciering. Er zijn wel wat regels:

 • Je inkomen moet hoog genoeg zijn, zodat je op een verantwoorde manier kunt lenen. Men ziet een pensioen en/of AOW als structurele inkomsten, alleen is het bedrag vaak lager dan wat je verdiende toen je nog werkte. Alles wordt doorgerekend voordat er een overeenkomst wordt aangegaan, zodat jij niet in de problemen komt en de kredietverstrekker zeker weet dat het geld wordt terugbetaald.
 • Je moet de lening hebben afbetaald voordat je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Deze kan per kredietverstrekker verschillen. Informeer hier dus goed naar!

Soorten leningen met een pensioen en/of AOW

Er zijn twee soorten leningen die je kunt afsluiten: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening is er sprake van het leenbedrag, het maandtermijn en de rente. Dit alles wordt van tevoren afgesproken met de kredietverstrekker. Dit biedt zekerheid omdat je dus precies weet welk bedrag je iedere maand moet betalen en wanneer je de lening volledig hebt afgelost.

Bij een doorlopend krediet kun je het geld dat je hebt afgelost, weer opnemen tot aan het kredietlimiet. Wel is het zo dat je een doorlopend krediet op een gegeven moment natuurlijk moet gaan aflossen. Ben je al wat ouder dan is de kans groot dat je een stuk sneller moet aflossen. Je hebt dus minder tijd om te kunnen profiteren van de flexibiliteit van een doorlopend krediet. Laat je zeker adviseren door een professional over wat in jouw situatie de beste optie is. 

Seniorenlening

Er zijn kredietverstrekkers die speciale seniorenleningen aanbieden. Deze zijn er, zoals de naam al zegt, speciaal voor mensen met een pensioen en/of AOW, die geld willen lenen. De maximale leeftijd voor het aanvragen van een seniorenlening ligt vaak hoger dan bij kredietverstrekkers die dit soort leningen niet aanbieden.

Welke documenten moet je aanleveren bij de aanvraag van een financiering?

Als je geld wilt lenen bij een financieringsmaatschappij of een bank dan zijn er verschillende documenten die je moet kunnen overleggen. Op deze manier is het meteen duidelijk voor de kredietverstrekker wat de mogelijkheden precies zijn. Voordat er een overeenkomst wordt aangegaan moet het namelijk duidelijk zijn of jij niet in de financiële problemen komt als je een lening moet afbetalen én of de kredietverstrekker zijn geld ontvangt volgens afspraak.

Er zijn drie standaarddocumenten die je sowieso mee moet nemen, te weten:

 • De getekende kredietovereenkomst
  In een kredietovereenkomst staan alle gegevens en afspraken die betrekking hebben op de lening die je wilt afsluiten. Hierin dient in ieder geval het volgende te zijn opgenomen:
 1. Jouw persoonlijke gegevens, zoals volledige naam, geboortedatum, adres en telefoonnummer
 2. De gegevens van de kredietverstrekker
 3. Het soort lening dat wordt afgesloten
 4. Het te lenen bedrag
 5. Het bedrag dat iedere maand door jou moet worden afgelost
 6. De rente van de lening
 7. Voorwaarden van het gebruik en de terugbetaling van het krediet
 8. Handtekening, inclusief datum en plaats van ondertekening.
 • Kopie van een geldig identiteitsbewijs
  Hiervoor kun je een paspoort of ID-kaart gebruiken. Een rijbewijs wordt niet gezien als een geldig identiteitsbewijs.
 • Een bankafschrift
  Hierop moet een volledige maand zichtbaar zijn met alle bij- en afschrijvingen. Je kunt dit vaak digitaal aanleveren, wat het voor iedereen een stuk gemakkelijker maakt.

Auteur

 • Mijn naam is Rik Kamerik en als huisvader schrijf ik sinds een jaar artikelen voor bestetester.nl met veel plezier. Ik schrijf voornamelijk artikelen over wonen, koken en gezondheid. Ik vind het leuk om onderwerpen onder de loep te nemen.

Vorige test

10 redenen om meer te bewegen 

Volgende test

Zo kies je de beste zakelijke verlichting