4 Bestemmingen om het Romeinse Rijk in Kroatië te herleven

Last update: april 2024

4 Bestemmingen om het Romeinse Rijk in Kroatië te herleven

Kroatië is al jarenlang een zeer populaire vakantiebestemming onder Nederlandse reizigers. Het land is in vergelijking met landen als Spanje, Portugal en Italië nog relatief goedkoop, terwijl je ook hier kunt genieten van een heerlijk klimaat. De opnames van Game of Thrones hebben nog verder bijgedragen aan de groeiende populariteit van het land. Hier gaan we kijken naar vier bekende bestemmingen die het Romeinse Rijk in Kroatië doen herleven. Toch willen we eerst nog wat veiligheidsmaatregelen benadrukken! 

Veilig op vakantie 

Het is namelijk zeer belangrijk om veilig op vakantie te gaan. Doordat het steeds meer toeristen naar Kroatië trekken, waardoor het ook aantrekkelijker wordt voor mensen met kwade bedoelingen. Hier hebben we een aantal maatregelen die je kunt nemen om veilig op vakantie te gaan: 

  • Maak gebruik van een VPN om veilig op het internet te surfen, vooral als je gebruik gaat maken van openbare wifi-punten. 
  • Kopieer belangrijke documenten, zoals een paspoort en rijbewijs. Zorg er daarnaast voor dat je foto’s van je documenten op je telefoon hebt staan. Gebeurt er onderweg iets met je documenten, dan heb je nog altijd een kopie op zak. 
  • Bekijk de verzekeringen die je hebt afgesloten. Voor specifieke vakanties, zoals wintersport, heb je een aparte verzekering nodig. Let er daarbij goed op dat je in het buitenland ook verzekert bent. 
  • Plaats geen foto’s op sociale media met locatiegegevens. Op die manier weten inbrekers in het thuisland ook dat je op vakantie bent. Heb je mooie foto’s gemaakt en wil je deze delen, doe dit dan als je weer thuis bent! 

Amphitheater in Pula 

Nu je weet welke maatregelen je moet nemen om veilig op vakantie te gaan, gaan we hier eens kijken naar Romeinse historie in Kroatië, te beginnen met het Amfitheater in Pula. Het behoort tot een van de zes grootste en nog steeds bestaande amfitheaters in Europa. Vandaag de dag wordt het gebouw zelfs gebruikt voor theaterproducties en publieke evenementen. Ben je in de buurt, dan is de kans aanwezig dat je hier een voorstelling kunt bijwonen! 

Ook worden er vandaag de dag grote concerten gehouden, waarbij je moet denken aan artiesten als de Foo Fighters, Elton John en Sting. Kortom, het wordt voor veel verschillende doelen gebruikt en is zeker een bezoekje waard. 

Paleis van Diocletianus in Split 

Een van de mooiste nog bestaande paleizen uit het Romeinse Rijk is het paleis van Diocletianus. Dit paleis is in 1979 zelfs opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het werd origineel bewoond door Keizer Diocletianus, die afkomstig was uit het destijds genaamde Salona. Dit was de hoofdstad van de Romeinse provincie Dalmatia. 

Hoewel de keizer al in 311 overleed, vestigde de eerste bewoners zich pas in de 7e eeuw in de ommuurde stad. Vandaag de dag is dit het grote centrum van Split. Zo zijn er vele winkels, markten en woningen gevestigd. Als toerist kun je er vrij rondlopen en wordt er geen entree gevraagd! 

Salona in Split 

Een ander Romeins bouwwerk in Split is Salona. Hoewel het hierboven genoemde paleis een belangrijk onderdeel van de stad is, ligt Salona in een buitenwijk van Split. De oude stad is helaas lang niet zo goed bewaard gebleven als het paleis, maar toch kun je er een kijkje nemen in de wereld van de oude Romeinen. Let er wel op dat het buiten de stad ligt en dat het dus even lopen is.

Hvar Eiland 

En als laatste hebben we nog Hvar, een van de mooiste eilanden in de Kroatische Zee. Het eiland was vroeger van grote strategische waarde voor de Romeinen, aangezien zij vijanden van ver aan konden zien komen. Vandaag de dag is het een belangrijke uitvalsbasis voor Kroaten, maar is het ook voor toeristen de place-to-be

Naast dat het eiland een mooi fort heeft vanwaar je de zonsondergang kunt bekijken, heb je hier ook de mogelijkheid om een bootje te huren, aan het strand te gaan liggen of lekker een hapje te eten. Daarnaast zijn er verschillende wijntours, kun je ’s avonds heerlijk over de boulevard wandelen en kunnen jongeren zelfs op stap. Kortom, dit eiland met de helderblauwe zee mag je écht niet missen!

Auteur

  • Mijn naam is Rik Kamerik en als huisvader schrijf ik sinds een jaar artikelen voor bestetester.nl met veel plezier. Ik schrijf voornamelijk artikelen over wonen, koken en gezondheid. Ik vind het leuk om onderwerpen onder de loep te nemen.

Vorige test

5 redenen waarom een fotoboek maken zo leuk is

Volgende test

7 voordelen voor het gebruiken van VPN