Dalende geboortecijfers in Nederland, waar ligt dat aan?
Last update: januari 2025
Het is geen geheim dat de geboortecijfers in Nederland de afgelopen jaren zijn gedaald. In 2019 werden er ongeveer 170.000 baby’s geboren in Nederland, wat het laagste aantal is sinds 1985. Dit is een zorgwekkende trend, omdat de geboorte van nieuwe generaties essentieel is voor de groei en ontwikkeling van ons land. Maar waar ligt dit aan? In deze blog belichten we een aantal mogelijke redenen en tegelijkertijd wordt er ook gekeken naar wat de positieve kanten van deze ontwikkelingen zijn.Het is geen geheim dat de geboortecijfers in Nederland de afgelopen jaren zijn gedaald. In 2019 werden er ongeveer 170.000 baby’s geboren in Nederland, wat het laagste aantal is sinds 1985. Dit is een zorgwekkende trend, omdat de geboorte van nieuwe generaties essentieel is voor de groei en ontwikkeling van ons land. Maar waar ligt dit aan? In deze blog belichten we een aantal mogelijke redenen en tegelijkertijd wordt er ook gekeken naar wat de positieve kanten van deze ontwikkelingen zijn.
Veranderende maatschappij en levensstijl
Een van de redenen voor de dalende geboortecijfers is het veranderen van de maatschappij en levensstijl. Mensen zijn meer gericht op hun carrière en willen later beginnen met het stichten van een gezin. Daarnaast zijn vrouwen hoger opgeleid dan vroeger en willen ze vaak eerst een stabiele carrière opbouwen voordat ze kinderen krijgen. Dit betekent echter niet dat deze vrouwen nooit kinderen willen, maar wel dat ze langer wachten voordat ze aan kinderen beginnen.
Financiële druk
Een andere reden voor de dalende geboortecijfers is financiële druk. Het hebben van kinderen is duur en veel jonge stellen zijn nog niet financieel stabiel genoeg om voor een gezin te zorgen. De hoge huizenprijzen en kosten van levensonderhoud kunnen er ook voor zorgen dat mensen hun kinderwens uitstellen of helemaal afzien van kinderen.
Minder ongewenste zwangerschappen
Hoewel het misschien geen populaire gedachte is, kunnen dalende geboortecijfers ook een positieve kant hebben. Minder ongewenste zwangerschappen kunnen worden toegeschreven aan betere voorlichting over anticonceptie en seksualiteit. Daarnaast worden steeds meer mannen en vrouwen zich bewust van de gevolgen van onbeschermde seks en maken ze hierdoor bewustere keuzes.
Veranderende opvattingen over gezinsplanning
De opvattingen over gezinsplanning zijn de afgelopen jaren ook veranderd. Waar het vroeger normaal was om meerdere kinderen te hebben, vinden veel mensen het nu belangrijk om bewuste keuzes te maken en te kijken naar wat het beste past bij hun levensstijl en financiële situatie. Hierdoor kiezen sommige stellen er bewust voor om minder kinderen te krijgen of zelfs helemaal geen kinderen te nemen. het gemiddelde ligt nu op 1.6 / 1.7 kind per gezin. Zo zijn er uiteraard altijd uitzonderingen waarbij er gezinnen zijn met 10 of meer kinderen. Zo heeft het grootste gezin van Nederlands zelfs 17 kinderen!
Meer aandacht voor werk-privébalans
Tot slot zien we een trend waarbij mensen steeds meer waarde hechten aan een goede werk-privébalans. Werkgevers bieden meer flexibele werktijden aan en de mogelijkheid om thuis te werken is toegenomen. Dit betekent dat mensen meer tijd en energie kunnen steken in hun privéleven en daardoor ook meer tijd hebben voor hun gezin. Hierdoor kunnen mensen wellicht eerder kinderen krijgen, omdat ze beter in staat zijn werk en gezin te combineren.
Samenvattend
Hoewel de dalende geboortecijfers in Nederland zorgwekkend zijn, zijn er ook positieve kanten aan deze ontwikkeling. Mensen maken bewustere keuzes over gezinsplanning, er is meer aandacht voor een goede werk-privébalans en er zijn minder ongewenste zwangerschappen. Tegelijkertijd zijn er ook zorgen over de financiële druk die het krijgen van kinderen met zich meebrengt en de mogelijke gevolgen voor de toekomstige bevolkingsgroei.