Tasty: Culinaire Producten voor het beste eten en drinkenTop 10 uit de Test

Beste waterkoker 2019 uit de Test

0

Waar de één wakker wordt met een bakje koffie, wordt de ander dat met een kopje thee. Thee is één van de simpelste dranken die er bestaat, maar ook één van de oudste dranken. Het verhaal gaat dat thee al 5000 jaar bestaat en ooit ontdekt is door een keizer in het oude China. Hij was naast leider van een keizerrijk, ook bekwaamd geleerde en kruidkundige. Hij besloot uit hygiënische overwegingen water eerst te koken. Per ongeluk vielen er in dit hete water kruidenbladen en zo ontstond deze simpele drank; bestaande uit kruiden en dus heet water!

Kokendheet

Water koken is iets wat al eeuwen gebeurt. Eerst met een pannetje op het vuur, later, toen het gasfornuis kwam, met een pannetje op het gas. Ook de welbekende fluitketel doet dienst als waterkoker. Ondanks zijn rijke geschiedenis, de eerste waterkoker werd hoog waarschijnlijk al tussen 3.500 en 2.000 voor Christus gebruikt, is de fluitketel uit het hedendaagse leven verdwenen. Dit is voornamelijk te danken, of te verwijten, aan de elektrische waterkoker. In de jaren ’20 van de vorige eeuw werd de eerste echt goed werkende waterkoker de markt opgebracht door ‘Swan Company’. De kooktijd voor water werd drastische ingekort en een hoop huisvrouwen gooide hun fluitketel bij het vuilnis.

Een waterkoker bestaat voornamelijk uit een waterreservoir voor, de naam zegt het al, het water, een handvat en een schakelaar. Van binnen zit een verwarmingselement. Dit onderdeel kunnen we beschouwen als het belangrijkste onderdeel van de waterkoker. Onder het waterreservoir zit het verwarmingselement waarmee het water wordt verwarmd als de schakelaar wordt aangezet. Bovenin (vaak verborgen in het handvat) zit een constructie met een bimetaal die de waterkoker uitschakelt zodra er stoom bij komt. Wanneer de deksel opengelaten wordt, kan de stoom soms niet goed bij het bimetaal komen en kan de waterkoker aan blijven staan. Verder zit er in de waterkoker altijd een schakelaar die voorkomt dat het verwarmingselement doorbrandt en de waterkoker vlam vat.

Een waterkoker heeft wel enig onderhoud nodig. Door het water zal er naar enige tijd veel kalk op het verwarmingselement ontstaan. Die kalk moet op zijn tijd verwijderd worden uit de waterkoker. Om je waterkoker te ontkalken kan je de volgende stappen ondernemen:

1. Giet de waterkoker leeg en vul hem tot net boven de kalkaanslag met schoon water. Voeg vervolgens het sap van 1 citroen, een goede scheut azijn of een scheut ontkalker toe (meng deze schoonmaakmiddelen niet door elkaar!). Weet je niet welke van deze middelen je het beste kan kiezen? Bedenk dan dat ontkalker het snelste werkt, maar dat citroen en azijn een stuk goedkoper zijn. Daarnaast zijn deze middelen ook milieuvriendelijker en bovendien beter voor je gezondheid. Wanneer je hebt gekozen voor citroensap hebt, moet je het sap een paar uur laten inweken, zodat het zuur de kalk kan afbreken. Wanneer je azijn als ontkalker hebt gekozen, moet je het mengsel aan de kook brengen en een halfuurtje even laten weken. Zet wel even een raam open voor de sterke geur. Heb je gekozen voor de ontkalker? Laat het mengsel 10-15 minuten inwerken. De ontkalker zorgt ervoor dat de kalkaanslag oplost

2. Borstel hierna de waterkoker extra goed na met een afwasborstel. Zorg ervoor dat het door jouw gekozen mengsel nog in de waterkoker zit voor de laatste restjes. 

3. Maak tot slot de buitenkant van de waterkoker nog even schoon met een vochtige doek en spoel de waterkoker voor de zekerheid nog even na. 

Onze aanraders 

Loop je achter op je tijd of is jouw waterkoker door achterstallig onderhoud niet meer schoon te krijgen? Kijk dan hieronder voor onze favoriete kokers

Robuust apparaat 

De Philips Daily waterkoker heeft een robuust uiterlijk en heeft een inhoud van ruim 1.7 liter. Hiermee kook je in één keer water voor ruim 7 koppen. Handig voor een grote familie en groot bezoek of natuurlijk voor de echte theefanaten. De litermeter houdt voor je bij hoeveel water er in de koker zit. De waterkoker geeft met een geluidsignaal aan wanneer het water kookt en door de uitneembare kalkfilter is de waterkoker makkelijk in onderhoud. De Coolblue gebruikers geven deze waterkoker 4.5 sterren en vinden het grootste pluspunt aan deze waterkoker dat hij duurzamer is door zijn mentale behuizing. Een minpunt is wel dat de behuizing tijdens het koken van het water erg heet kan worden.

Moeders mooiste

De waterkoker van Russell Hobbs Glass beschikt over een ingebouwde verlichting waarmee de waterkoker blauw kleurt tijdens het koken. In combinatie met de glazen behuizing geeft dit een mooi effect op jouw keukenblad. Naast dat de waterkoker er mooi uitziet, is hij ook nog is erg praktisch. De waterkoker heeft namelijk een snelkookfunctie voor 1 kop thee. Handig voor als je de enige theeliefhebber bent in huis. Ook deze waterkoker heeft een inhoud van 1.7 liter. En is dus ook geschikt voor theekransjes met grote gezelschappen. De Coolblue gebruikers geven deze waterkoker 4.7 sterren. Het grootste voordeel, volgens deze gebruikers, is de combinatie van het mooie uiterlijk en de praktische functies. Wat als nadeel wordt genoemd is de lange kooktijd van 2 minuten en 13 seconden.

Snel en luxe

De Princess Digital hot water dispenser is in staat om met één druk op de knop heet water voor je in te schenken. Doordat het apparaat het water voorverwarmd en warm houdt, hoef je niet te wachten tot het water gekookt is. De water dispenser kan worden ingesteld op de gewenste tempratuur. Handig voor wanneer je vaak verse kruiden gebruikt die je niet wil laten verbranden door te heet water. Het waterreservoir heeft een inhoud van 2,2 liter met een literaanduiding. Hierdoor is de water dispenser ook geschikt voor andere dranken of gerechten, bijvoorbeeld soep. Het waterreservoir is uitneembaar en dus makkelijk schoon te maken. De Cooblue gebruikers geven deze waterkoker 4 sterren met als grootste pluspunt de snelheid van het apparaat. Een nadeel volgens de Coolblue gebruikers is dat het apparaat wel veel ruimte inneemt op het keukenblad.

Vintage

De De’Longhi Icona waterkoker heeft een vintage design met een modern kleurtje. De waterkoker heeft naast zijn leuke uiterlijk ook ruime inhoud van 1.7 liter. Genoeg inhoud om iedereen een lekker kopje thee te schenken vanuit deze mooie koker. De hoeveelheid water meet je direct af in de kan dankzij de literindicator in het handvat. In de schenktuit zit een filter dat kalkdeeltjes tegenhoudt zodra jij het gekookte water in je kopje schenkt. De Coolblue gebruikers geven deze waterkoker 4.6 sterren met als grootste voordeel de metalen behuizing die duurzamer is dan een plastic behuizing.

De Ultieme Budget Keuze: Goedkoop en goed

Een waterkoker koop je gemiddeld voor 25 tot 70 euro. De Aigostar Eve 30GON is met een beoordeling van 4,4 van de vijf sterren en 22 euro een ultieme budget keuze. Opvallend aan deze waterkoker is dat hij van veiligheidsglas is gemaakt en dat er blauwe ledverlichting in is verwerkt. Dit zorgt voor een gaaf uiterlijk, wanneer de waterkoker aan staat. De waterkoker heeft een vermogen van 2200 watt en een inhoud van 1,7 liter. Op de buitenkant van het apparaat is een waterniveaumarkering aangebracht, waardoor je kan zien wat de juiste hoeveelheid is voor een kopje thee, soep of voor pasta. De waterkoker schakelt automatisch uit, wanneer het water volledig is gekookt en met de droogkookbeveiliging wordt jouw veiligheid gewaarborgd.

Overzicht van populaire merken

De volgende merken zijn erg populair onder de waterkokers:

  • Aigostar: Dit merk biedt allerlei huishoudelijke apparaten, in verschillende prijsklassen, met verschillende designs. Een aantrekkelijk merk voor iedereen.
  • Philips: Het merk dat meer dan 120 jaar geleden begon met een gloeilamp en inmiddels een grote verscheidenheid van innovatieve huishoudelijke producten biedt, waaronder waterkokers.
  • SMEG: Het Italiaanse merk dat vooral bekend staat om het design van haar producten en dat technologie en design samenbrengt.

Beste Koop Tips: waar moet je op letten bij het aanschaffen van een waterkoker?

Waterkokers hebben verschillende eigenschappen waarop gelet moet worden bij de aanschaf. Zo is het belangrijk om te letten op de inhoud. Dit bepaalt hoeveel kopjes thee je in een keer kunt zetten.
Een andere eigenschap die sommige waterkokers hebben, is de warmhoudfunctie. Dit zorgt ervoor dat het water in de waterkoker precies de goede temperatuur behoudt.
Daarnaast hebben sommige waterkokers een open en andere een gesloten verwarmingselement. Een gesloten element zit niet in het water. Hierdoor kunnen de kalkdeeltjes in het water niet aan het element hechten, alleen duurt het wel wat langer voordat het water is gekookt. Bij een open element geldt dit andersom.
Ook hebben sommige apparaten wel en sommige apparaten niet een waterniveau-indicator. Hiermee kun je precies een juiste hoeveelheid water koken, wat erg handig kan zijn. Let hier dus goed op.
In een waterkoker met een open verwarmingselement ontstaat op een gegeven moment kalkafzetting. De stukjes kalk wil je niet in je thee hebben. Sommige waterkokers hebben daarom een kalkfilter.
Als laatste is het vermogen een belangrijke eigenschap. Hoe groter het vermogen, hoe sneller het water in de waterkoker gekookt is. Al hangt dit natuurlijk ook af van de grootte van de waterkoker en de hoeveelheid water dat je wilt koken.

Trends van 2019 – wat is de laatste tijd veranderd?

Hoewel een waterkoker een erg functioneel apparaat is, gaat het de laatst tijd ook veel om het uiterlijk ervan. Zo zie je dat de glazen waterkoker met blauwe LED-verlichting erg populair is en de gekleurde waterkokers van SMEG zijn dit ook. Tegenwoordig is de retro waterkoker ook terug van weg geweest. Dit is een waterkoker die eruitziet als een fluitketel, waarmee vroeger op een gasfornuis het water al fluitend aan de kook kwam. Kortom, het gaat niet alleen om de functie, maar ook om of het een blikvanger is en hij mooi staat bij de keuken.

Beste Luchtreiniger 2019 uit de Test

Previous article

Beste combimagnetron 2019 uit de Test

Next article

Andere goede producten die we aanbevelen: