Beste waterkoker 2023 uit de Test

overzicht van de beste waterkokers getest in 2023

Waar de één wakker wordt met een bakje koffie, wordt de ander dat met een kopje thee. Thee is één van de simpelste dranken die er bestaat, maar ook één van de oudste dranken. Het verhaal gaat dat thee al 5000 jaar bestaat en ooit ontdekt is door een keizer in het oude China. Hij was naast leider van een keizerrijk, ook bekwaamd geleerde en kruidkundige. Hij besloot uit hygiënische overwegingen water eerst te koken. Per ongeluk vielen er in dit hete water kruidenbladen en zo ontstond deze simpele drank; bestaande uit kruiden en dus heet water!

Water koken is iets wat al eeuwen gebeurt. Eerst met een pannetje op het vuur, later, toen het gasfornuis kwam, met een pannetje op het gas. Ook de welbekende fluitketel doet dienst als waterkoker. Ondanks zijn rijke geschiedenis, de eerste waterkoker werd hoog waarschijnlijk al tussen 3.500 en 2.000 voor Christus gebruikt, is de fluitketel uit het hedendaagse leven verdwenen. Dit is voornamelijk te danken, of te verwijten, aan de elektrische waterkoker. In de jaren ’20 van de vorige eeuw werd de eerste echt goed werkende waterkoker de markt opgebracht door ‘Swan Company’. De kooktijd voor water werd drastische ingekort en een hoop huisvrouwen gooide hun fluitketel bij het vuilnis.

Een waterkoker bestaat voornamelijk uit een waterreservoir voor, de naam zegt het al, het water, een handvat en een schakelaar. Van binnen zit een verwarmingselement. Dit onderdeel kunnen we beschouwen als het belangrijkste onderdeel van de waterkoker. Onder het waterreservoir zit het verwarmingselement waarmee het water wordt verwarmd als de schakelaar wordt aangezet. Bovenin (vaak verborgen in het handvat) zit een constructie met een bimetaal die de waterkoker uitschakelt zodra er stoom bij komt. Wanneer de deksel opengelaten wordt, kan de stoom soms niet goed bij het bimetaal komen en kan de waterkoker aan blijven staan. Verder zit er in de waterkoker altijd een schakelaar die voorkomt dat het verwarmingselement doorbrandt en de waterkoker vlam vat.

Een waterkoker heeft wel enig onderhoud nodig. Door het water zal er naar enige tijd veel kalk op het verwarmingselement ontstaan. Die kalk moet op zijn tijd verwijderd worden uit de waterkoker. Om je waterkoker te ontkalken kan je de volgende stappen ondernemen:

1. Giet de waterkoker leeg en vul hem tot net boven de kalkaanslag met schoon water. Voeg vervolgens het sap van 1 citroen, een goede scheut azijn of een scheut ontkalker toe (meng deze schoonmaakmiddelen niet door elkaar!). Weet je niet welke van deze middelen je het beste kan kiezen? Bedenk dan dat ontkalker het snelste werkt, maar dat citroen en azijn een stuk goedkoper zijn. Daarnaast zijn deze middelen ook milieuvriendelijker en bovendien beter voor je gezondheid. Wanneer je hebt gekozen voor citroensap hebt, moet je het sap een paar uur laten inweken, zodat het zuur de kalk kan afbreken. Wanneer je azijn als ontkalker hebt gekozen, moet je het mengsel aan de kook brengen en een halfuurtje even laten weken. Zet wel even een raam open voor de sterke geur. Heb je gekozen voor de ontkalker? Laat het mengsel 10-15 minuten inwerken. De ontkalker zorgt ervoor dat de kalkaanslag oplost

2. Borstel hierna de waterkoker extra goed na met een afwasborstel. Zorg ervoor dat het door jouw gekozen mengsel nog in de waterkoker zit voor de laatste restjes. 

3. Maak tot slot de buitenkant van de waterkoker nog even schoon met een vochtige doek en spoel de waterkoker voor de zekerheid nog even na. 

Conclusie: in 2023 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Tefal Flagship KO8508 de beste waterkoker is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Tefal Flagship KO8508 is de Bosch TWK8613P Styline. Kijk onderstaand voor de overige waterkoker testresultaten.

Beste waterkoker aanraders van 2023

Loop je achter op je tijd of is jouw waterkoker door achterstallig onderhoud niet meer schoon te krijgen? Kijk dan hieronder voor onze favoriete kokers

Tefal Flagship KO8508

Tefal Flagship KO8508 product foto

Op de Tefal Flagship KO8508 kun je zelf de gewenste temperatuur tussen de 40 en 100 graden instellen. Je kunt hem ten alle tijden veilig vastpakken want de buitenkant blijft gewoon koel als hij aanstaat. Wel zo prettig dus. Verwacht je zo nog visite of heb je zelf nog zin in een tweede kopje thee? Met de warmhoudfunctie blijft het water tenminste 30 minuten op temperatuur. Hij heeft trouwens een prachtig design. In plaats van dat je hem in een hoekje weg wilt moffelen is het een ware blikvanger voor je keuken. Op het handige display kun je precies zien wat de temperatuur is.

Hij heeft bovendien een lekker grote capaciteit van 1,7 liter. Je haalt er ongeveer 6 tot 7 kopjes uit. Ideaal wanneer je zelf een theedrinker bent of wanneer er een vriendin komt theeleuten. Kortom, deze kanjer mag niet in jouw keuken ontbreken!

Pros
 • Prachtig, strak en modern design waardoor het een echt sieraad voor je keuken is.
Cons
 • Je kunt aan de buitenkant niet zien hoeveel water er nog inzit.

Bosch TWK8613P Styline

Bosch TWK8613P Styline product foto

De Bosch TWK8613P Styline is een stijlvolle en effectieve waterkoker. Je stelt zelf de gewenste temperatuur in. Als je per direct zin hebt in een lekker kopje thee hoef je dus niet eerst te wachten tot het is afgekoeld. Dankzij de warmhoudstand houd je het water warm tot het volgende kopje thee. Aan de buitenkant kun je in een oogopslag zien hoeveel water er nog inzit. Hij is dubbelwandig waardoor het water nog langer warm blijft. De kan neemt je eenvoudig van de houder af zodat je de kopjes en glazen makkelijk in kunt schenken. Hij is bovendien erg gebruiksvriendelijk!

Met een druk op de knop ben je voorzien van een lekker kopje thee. Of meerdere kopjes. Het handvat ligt lekker in de hand en is erg royaal. Dit is prettig tijdens het inschenken. De uitneembare kalkfilter zorgt ervoor dat je hem makkelijk schoon kunt maken.

Pros
 • Hij is heel geschikt voor een lekker middagje theeleuten zonder dat je uren hoeft te wachten tot hij klaar is. Met de warmhoudfunctie ben je altijd voorbereid.
Cons
 • Het is een behoorlijk groot apparaat.

Inventum HW817D

Inventum HW817D productfoto

Wat weinig mensen weten, is dat bepaalde soorten thee het beste tot hun recht komen wanneer je het op een bepaalde temperatuur bereidt. De Inventum HW817D biedt de mogelijkheid om water op 50, 70, 80, 90 en 100°C te koken. Het heeft led-verlichting dat in een bepaalde kleur aan gaat, afhankelijk van de ingestelde temperatuur. 

Wanneer je zin hebt in een kopje thee, heb je geen zin om daar heel lang om te moeten wachten. Bij deze waterkoker is dat gelukkig niet het geval. Het heeft een hoog vermogen van 2200 watt, waardoor hij het water razendsnel heeft gekookt. Zit jij vervolgens weer helemaal in je werk of een ander klusje gedoken en ben vergeet je helemaal jouw kopje thee te pakken? Geen probleem, het water wordt 30 minuten warm gehouden. Dat is ook erg handig wanneer je binnen 30 minuten alweer zin hebt in een tweede kop thee. Er is ruimte voor een heleboel kopjes, dankzij de inhoud van maar liefst 1,7 liter. Dat is ideaal wanneer je visite over de vloer hebt.

Om zo lang mogelijk te kunnen blijven genieten van de beste resultaten van deze waterkoker is deze voorzien van een automatische uitschakeling en droogkookbeveiliging. Bovendien zal er weinig sprake zijn van kalkafzetting in de waterkoker, dankzij het een antikalkfilter.

Pros
 • Thee zetten op vijf temperaturen. Kookt water razendsnel en heeft een warmhoudfunctie. Grote inhoud van 1,7 liter.
Cons
 • Geen waterfilter

Russell Hobbs K65 Anniversary Koper

Russell Hobbs K65 Anniversary Koper productfoto

Een waterkoker is natuurlijk een apparaat dat bij de meesten altijd op het aanrecht staat. Het is dus voortdurend zichtbaar en dus medebepalend voor de uitstraling van jouw keuken. Iedere keuken kan dus wel een waterkoker met een mooi design gebruiken en daarbij ben je bij de Russell Hobbs K65 Anniversary Koper waterkoker aan het juiste adres. De vorm is gebaseerd op de fluitketel en heeft daarmee een retro uitstraling. Bovendien is de afwerking voorzien van koperen roestvrijstaal. Het is daarmee een aanwinst in iedere keuken. 

Hoe retro de uitstraling ook is, zo modern zijn de functies van deze waterkoker. Het heeft een handige snelkook-functie en de optie om 1, 2 of 3 koppen thee te zetten. Zo verbruik je nooit te veel water wat je vervolgens niet onnodig hoeft weg te gooien. 

Met de waterkoker zet je dus razendsnel thee voor jezelf en/of twee anderen, maar hij is ook ideaal wanneer je visite hebt. Het heeft namelijk een inhoud van 1,2 liter en is daarmee groot genoeg voor vijf grote koppen thee.

Pros
 • Mooi retro design en snelkook-functie.
Cons
 • Relatief kleine inhoud.

Russell Hobbs Retro Classic

Wil jij graag een kopje thee hebben binnen 55 seconden? De Russell Hobbs Retro Classic waterkoker kan dat voor je regelen. Deze waterkoker heeft namelijk een snelkookfunctie voor 1 tot 3 koppen thee. Je vult de waterkoker enkel met deze hoeveelheid, waardoor je ook niet onnodig water weg hoeft te gooien. Het bespaart daarmee tot wel 66% energie ten opzichte van de meeste andere waterkokers.

Maar je kunt ook meer dan drie kopjes thee zetten met deze waterkoker. Hij heeft namelijk een inhoud van maar liefst 1,7 liter en is daarmee ruim genoeg voor zes koppen. Dankzij het uitneembaar en wasbaar kalkfilter zal er bovendien geen kalk in jouw thee terecht komen. 

Met deze goede technische snufjes zal je waarschijnlijk een grote en moderne waterkoker verwacht, maar niets is minder waar. Hij heeft een smaakvolle, retro uitstraling, met een groot en stevig handvat en is afgewerkt met een mooie kleur. Hij is te verkrijgen in het zwart, crème, rood en wit. Bovendien zit er op de voorkant van de waterkoker een meter waarvan je kunt aflezen hoe warm het water is. Heb je het water ingeschonken, dan kan je hem in iedere positie terugzetten. Hij is namelijk 360° draaibaar. Ideaal!

Pros
 • Snelkook-functie, 66% energie besparen, 1,7 liter inhoud en kalkfilter.
Cons
 • De waterkoker wordt vaak groot bevonden.

Inventum HW417

Met een inhoud van 1,7 liter maak je een heerlijke grote pot thee klaar. Het is met 2200 watt is de Inventum HW417 een echte krachtpatser. Je warme water staat binnen een mum van tijd op tafel. Hij beschikt over een uitneembare anti kalk filter die je makkelijk schoon kunt maken en bij kunt houden. Daarnaast heeft hij een droogkookbeveiliging. Wel zo prettig. De kan is gemaakt van rvs waardoor hij een robuust, stoer en modern uiterlijk krijgt. En dat allemaal voor een leuke prijs. Kortom, deze Inventum doet wat je van een waterkoker mag verwachten. Een waterkoker zonder poespas.

Inventum HW717G

We konden het niet laten. Nog een Inventum. Hij valt gelijk op door zijn design. De Inventum HW717G is namelijk doorzichtig! Heb je je dus altijd al afgevraagd hoe een waterkoker eruit ziet als hij transparant zou zijn? Dit is je kans. Daarnaast heeft hij een blauw LED lampje waardoor er een bijzonder effect wordt gecreëerd. Zijn leuke design gaat zeker niet ten koste van zijn werking. Met 2150 watt is je water super snel gekookt. Het is dus een echte krachtpatser en ook nog eens een blikvanger voor in je keuken. Je hoeft je waterkoker niet meer weg te moffelen. Hadden we al gezegd dat hij ook nog eens een zacht prijsje heeft?

Philips HD9349/10

Een prachtige waterkoker is de Philips HD9349/10. Om te beginnen ziet hij er leuk uit voor op je aanrechtblad. Door zijn compacte formaat zal hij niet veel ruimte in beslag nemen. Hij is gemaakt van roestvrijstaal voor een duurzaam gebruik. Drink je iedere dag veel thee of krijg je veel visite die thee drinkt? Met deze waterkoker is het geen probleem. Hij is namelijk geschikt voor intensief gebruik. Drink dus zoveel thee als je wilt! Je schenkt het water bovendien in zonder te morsen. Ook wel zo prettig dus. Met een energielabel A is hij ook nog eens erg zuinig in gebruik. Scheelt toch weer op je energierekening!

Philips Daily Collection HD9350/90

De Philips Daily waterkoker heeft een robuust uiterlijk en heeft een inhoud van ruim 1.7 liter. Hiermee kook je in één keer water voor ruim 7 koppen. Handig voor een grote familie en groot bezoek of natuurlijk voor de echte theefanaten. De litermeter houdt voor je bij hoeveel water er in de koker zit. De waterkoker geeft met een geluidsignaal aan wanneer het water kookt en door de uitneembare kalkfilter is de waterkoker makkelijk in onderhoud. De Coolblue gebruikers geven deze waterkoker 4.5 sterren en vinden het grootste pluspunt aan deze waterkoker dat hij duurzamer is door zijn mentale behuizing. Een minpunt is wel dat de behuizing tijdens het koken van het water erg heet kan worden.

Russell Hobbs 20760-70

De waterkoker van Russell Hobbs Glass beschikt over een ingebouwde verlichting waarmee de waterkoker blauw kleurt tijdens het koken. In combinatie met de glazen behuizing geeft dit een mooi effect op jouw keukenblad. Naast dat de waterkoker er mooi uitziet, is hij ook nog is erg praktisch. De waterkoker heeft namelijk een snelkookfunctie voor 1 kop thee. Handig voor als je de enige theeliefhebber bent in huis. Ook deze waterkoker heeft een inhoud van 1.7 liter. En is dus ook geschikt voor theekransjes met grote gezelschappen. De Coolblue gebruikers geven deze waterkoker 4.7 sterren. Het grootste voordeel, volgens deze gebruikers, is de combinatie van het mooie uiterlijk en de praktische functies. Wat als nadeel wordt genoemd is de lange kooktijd van 2 minuten en 13 seconden.

Princess Digital hot water dispenser

De Princess Digital hot water dispenser is in staat om met één druk op de knop heet water voor je in te schenken. Doordat het apparaat het water voorverwarmd en warm houdt, hoef je niet te wachten tot het water gekookt is. De water dispenser kan worden ingesteld op de gewenste tempratuur. Handig voor wanneer je vaak verse kruiden gebruikt die je niet wil laten verbranden door te heet water. Het waterreservoir heeft een inhoud van 2,2 liter met een literaanduiding. Hierdoor is de water dispenser ook geschikt voor andere dranken of gerechten, bijvoorbeeld soep. Het waterreservoir is uitneembaar en dus makkelijk schoon te maken. De Cooblue gebruikers geven deze waterkoker 4 sterren met als grootste pluspunt de snelheid van het apparaat. Een nadeel volgens de Coolblue gebruikers is dat het apparaat wel veel ruimte inneemt op het keukenblad.

De’Longhi Icona Vintage KBOV 2001.GR

De De’Longhi Icona waterkoker heeft een vintage design met een modern kleurtje. De waterkoker heeft naast zijn leuke uiterlijk ook ruime inhoud van 1.7 liter. Genoeg inhoud om iedereen een lekker kopje thee te schenken vanuit deze mooie koker. De hoeveelheid water meet je direct af in de kan dankzij de literindicator in het handvat. In de schenktuit zit een filter dat kalkdeeltjes tegenhoudt zodra jij het gekookte water in je kopje schenkt. De Coolblue gebruikers geven deze waterkoker 4.6 sterren met als grootste voordeel de metalen behuizing die duurzamer is dan een plastic behuizing.

Shopgids: alles wat je moet weten over de beste waterkoker

Hoeveel kost een gemiddelde waterkoker?

Een waterkoker koop je gemiddeld voor 25 tot 70 euro.

Welke soorten waterkokers zijn er?

Water kook je snel en eenvoudig met een waterkoker. Het is een kwestie van de koker vullen met water en een druk op de knop. Maar welke soorten waterkokers zijn er eigenlijk verkrijgbaar? En welke voor- en nadelen brengen deze met zich mee? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Kleine Waterkoker
Een kleine of reis waterkoker is ideaal wanneer je hem regelmatig meeneemt. Denk bijvoorbeeld aan de camping. Als je alleen woont is en je drinkt veel thee dan is een klein exemplaar ook ideaal. Je water zal namelijk snel gekookt zijn. Onder kleine exemplaren verstaan we waterkokers tot 1 liter. Als je vaak visite krijgt is een kleine waterkoker minder handig. Tenzij je het niet erg vindt om steeds op te moeten staan en weer water te koken.

Dubbelwandige Waterkoker
Een dubbelwandige waterkoker heeft een dubbele wand zoals de naam al doet vermoeden. Dit kan in een kunststof of rvs uitvoering zijn. Een dubbelwandige waterkoker is super handig als je veel thee drinkt en geen zin hebt om op te staan voor een tweede kopje thee. Ook is dit type ideaal als je visite hebt en je wilt even bijschenken.

Materiaal
Dan is er nog onderscheid te maken in het materiaal waarvan de waterkoker gemaakt is. In onze lijst met aanraders kon je al een glazen waterkoker vinden. Dit geeft een spectaculair effect. Het nadeel van zo’n waterkoker is dat je werkelijk alles ziet. Dus ook kalk zal zichtbaar worden. Op zich niet erg maar houd er rekening mee dat je hem vaker schoon moet maken. Een rvs waterkoker is de meest gebruikte waterkoker. Deze heeft als voordeel dat je hem makkelijk schoonmaakt.

Welke waterkoker is de beste budget keuze?

De Aigostar Eve 30GON is met een beoordeling van 4,4 van de vijf sterren en 22 euro een ultieme budget keuze. Opvallend aan deze waterkoker is dat hij van veiligheidsglas is gemaakt en dat er blauwe ledverlichting in is verwerkt. Dit zorgt voor een gaaf uiterlijk, wanneer de waterkoker aan staat. De waterkoker heeft een vermogen van 2200 watt en een inhoud van 1,7 liter. Op de buitenkant van het apparaat is een waterniveaumarkering aangebracht, waardoor je kan zien wat de juiste hoeveelheid is voor een kopje thee, soep of voor pasta. De waterkoker schakelt automatisch uit, wanneer het water volledig is gekookt en met de droogkookbeveiliging wordt jouw veiligheid gewaarborgd.

Wat zijn de populairste waterkoker merken?

De volgende merken zijn erg populair onder de waterkokers:

Aigostar: Dit merk biedt allerlei huishoudelijke apparaten, in verschillende prijsklassen, met verschillende designs. Een aantrekkelijk merk voor iedereen.

Philips: Het merk dat meer dan 120 jaar geleden begon met een gloeilamp en inmiddels een grote verscheidenheid van innovatieve huishoudelijke producten biedt, waaronder waterkokers.

SMEG: Het Italiaanse merk dat vooral bekend staat om het design van haar producten en dat technologie en design samenbrengt.

Waterkoker tips voor de beste koop

Waterkokers hebben verschillende eigenschappen waarop gelet moet worden bij de aanschaf.

 1. Inhoud

  Zo is het belangrijk om te letten op de inhoud. Dit bepaalt hoeveel kopjes thee je in een keer kunt zetten.

 2. Warmhoudfunctie

  Een andere eigenschap die sommige waterkokers hebben, is de warmhoudfunctie. Dit zorgt ervoor dat het water in de waterkoker precies de goede temperatuur behoudt.

 3. Verwarmingselement

  Daarnaast hebben sommige waterkokers een open en andere een gesloten verwarmingselement. Een gesloten element zit niet in het water. Hierdoor kunnen de kalkdeeltjes in het water niet aan het element hechten, alleen duurt het wel wat langer voordat het water is gekookt. Bij een open element geldt dit andersom.

 4. Waterindicator

  Ook hebben sommige apparaten wel en sommige apparaten niet een waterniveau-indicator. Hiermee kun je precies een juiste hoeveelheid water koken, wat erg handig kan zijn. Let hier dus goed op.

 5. Kalkfilter

  In een waterkoker met een open verwarmingselement ontstaat op een gegeven moment kalkafzetting. De stukjes kalk wil je niet in je thee hebben. Sommige waterkokers hebben daarom een kalkfilter.

 6. Vermogen

  Als laatste is het vermogen een belangrijke eigenschap. Hoe groter het vermogen, hoe sneller het water in de waterkoker gekookt is. Al hangt dit natuurlijk ook af van de grootte van de waterkoker en de hoeveelheid water dat je wilt koken.

Laatste waterkoker trends van 2023

Hoewel een waterkoker een erg functioneel apparaat is, gaat het de laatst tijd ook veel om het uiterlijk ervan. Zo zie je dat de glazen waterkoker met blauwe LED-verlichting erg populair is en de gekleurde waterkokers van SMEG zijn dit ook. Tegenwoordig is de retro waterkoker ook terug van weg geweest. Dit is een waterkoker die eruitziet als een fluitketel, waarmee vroeger op een gasfornuis het water al fluitend aan de kook kwam. Kortom, het gaat niet alleen om de functie, maar ook om of het een blikvanger is en hij mooi staat bij de keuken.

Een andere trend die op dit moment duidelijk naar voren komt, is dat steeds meer waterkokers op verschillende temperaturen kunnen worden ingesteld. Er komen steeds meer waterkokers op de markt die je op, vaak vijf, verschillende temperaturen kunt laten koken. Dat is met een reden: bepaalde soorten thee komen het beste tot hun recht bij een bepaalde temperatuur. Deze temperatuur kan je eenvoudig met knopjes instellen. Vervolgens staat vaak op een display vermeld wat deze temperatuur is of het is te zien door middel van led-verlichting. Heeft een waterkoker vijf mogelijke temperaturen, dan heeft de ledverlichting op vijf verschillende kleuren. Iedere kleur staat voor een bepaalde temperatuur. Daardoor zorgt de led-verlichting er niet alleen voor dat de waterkoker een mooi uiterlijk heeft, maar krijgt het ook een functie.

Samenvatting

Een waterkoker is een van de meest gebruikte huishoudelijke apparaten voor in de keuken. Het is een van de eerste dingen die een jongere koopt voor zijn of haar uitzet en iedereen heeft er wel een thuis. Je kunt er, zoals de naam al doet vermoeden, water mee koken, bijvoorbeeld voor een kopje thee of soep. Ook versnelt het de bereidingstijd wanneer je bijvoorbeeld rijst of pasta gaat koken. Het kan soms erg lang duren voor het water in een steelpannetje op een kookplaat is gekookt, waar een waterkoker dit vaak binnen een minuut heeft geklaard. 

Er is inmiddels een enorm aanbod aan waterkokers op de markt, met ieder hun eigen kenmerken. Let bij de aanschaf ervan dus goed op de eigenschappen. Controleer onder andere de inhoud en het vermogen. Check of het een warmhoudfunctie, kalkfilter en handige waterindicator heeft. Let er als laatste op waar het verwarmingselement zich bevindt. Wanneer het zich afgesloten van het water bevindt, kunnen er geen kalkdeeltjes aan hechten.

Andere geteste producten

Ook benieuwd naar de beste tosti-ijzer en contactgrill? Of wil je alles weten over de laatste airfryer? Of de resultaten zien van de beste stoomkoker test? Wij zetten alle goede producten voor je op een rij. 

Vorige test

Beste Luchtreiniger 2023 uit de Test

Volgende test

Beste combimagnetron 2023 uit de Test