Beste Luchtreiniger 2024 uit de Test

Last update: juni 2024

We ademen heel wat af in ons leven. Namelijk zo 15 tot 18 keer per minuut. Gelukkig maar, want zonder zuurstof zijn we nergens. Maar doordat we zoveel ademen, krijgen we onbewust ook heel veel binnen wat we eigenlijk liever niet in ons lichaam willen hebben. Wist je bijvoorbeeld dat de lucht binnen je huis meer vervuild is dat dan lucht buitenshuis? Een oplossing voor dit probleem lijkt simpel: een raampje openzetten. Maar in de wintermaanden doe je dat toch liever niet. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg andere oplossingen de markt op gebracht, bijvoorbeeld de luchtreiniger. 

Een luchtreiniger heeft als doel onzuiverheden uit de lucht te verwijderen. Onder deze onzuiverheden wordt onder meer stofverwijdering en luchtverfrissing verstaan. Meestal zijn de onzuiverheden in de lucht microbiologisch, organisch of anorganisch van aard. Bij microbiologisch kun je denken aan schimmels, pollen, virussen of bacteriën. Bij organisch kun je denken aan stoffen die gemaakt zijn door kleine levende organismen. Bij anorganisch gaat het over stoffen zoals koolstof, teer of roet. Al deze verschillende soorten onzuiverheden vragen dan ook om verschillende manieren van zuivering en verschillende luchtreiniging.

Je hebt verschillende manieren van lucht reinigen. Hieronder staan de vijf meest voorkomende methodes:

Mechanische filters: Deze luchtfilters zorgen ervoor dat luchtdeeltjes zich hechten aan de vezels in de filter. Op die manier worden deze deeltjes verwijderd uit de stroming van lucht. 

Elektrostatische filters: Dit type filter maakt gebruik van hetzelfde effect als dat van een kam die over een wollen trui gaat en je vervolgens boven je haren houdt. Je haren gaan in dat geval overeind staan, omdat ze worden aangetrokken door de statische lading.

Hydrocycloonfilters: Deze filters worden vaak gebruikt voor de meer grove stofdeeltjes. Dit maakt hydrocycloonfilters geschikt om te gebruiken in combinatie met een andere luchtfilter of reinigingsmethode.

Luchtionisatoren: Deze filters werken ook met een elektrisch principe van aantrekkingskracht. Een ionisator laadt stromende moleculen in de lucht elektrisch op door middel van hoge spanning of UV-licht.

Planten: Tot slot hebben we nog de natuurlijke methode, namelijk planten. Er zijn verschillende planten die gebruikt kunnen worden als luchtreiniger. Luchtzuiverende kamerplanten zetten (overdag als er licht is) CO2 om in zuurstof. Tegelijkertijd brengen ze waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert. Een aantal voorbeelden van dit soort planten zijn de klimop, Aolë Vera en Gras lelie.

Heel leuk allemaal deze wetenschappelijke informatie, maar wat heb je eigenlijk aan een luchtreiniger en waar moet je opletten bij je aankoop? Een luchtreiniger helpt je zonder dat je moeite hoeft te doen voor een schone lucht binnen in het huis. Helemaal als je met veel mensen op een wat kleiner oppervlakte leeft, kan een luchtreiniger nog wel is van pas komen. Bij het aanschaffen van een luchtreiniger moet je goed weten wat je precies uit de lucht wil zuiveren. Je hebt namelijk bij luchtreinigers verschillende methodes die nuttig zijn voor verschillende onzuiverheden. Daarnaast moet je rekening houden met de grote van de ruimte die je wil zuiveren van stof. Bepaal dus eerst wat je wil zuiveren en in wat voor ruimte je dat wil doen.

Best Geteste Luchtreiniger

Dyson Pure Cool Link Toren Wit 

De luchtreiniger oscilleert het product om gereinigde lucht door de kamer te verspreiden en te circuleren. Ook beschikt de luchtreiniger over een nachtmodus. Door het compacte formaat van de Dyson Pure Cool, is het erg eenvoudig om deze te verplaatsen. Liever wat persoonlijke verkoeling in de slaapkamer of toch in de woonkamer? Met de Pure Cool luchtreiniger kan dit op een eenvoudige wijze gerealiseerd worden.

Op Voorraad!

Conclusie: in 2024 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Dyson Pure Cool tower de beste luchtreiniger is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de Dyson Pure Cool tower is de Venta LW45 Comfort PLus. Kijk onderstaand voor de overige luchtreiniger testresultaten.

Top Beste Productvergelijking

Dyson Pure Cool Link Toren Wit - Luchtreiniger

DYSON Pure Cool luchtreiniger zorgt voor een persoonlijke verkoeling met gereinigde lucht. Het beschikt over maar liefst 10 snelheden met een voltage van 220 Volt.

Philips AC2939/10 - Luchtreiniger - Wit

Een schone en veilige woning met slechts één druk op de knop van de Philips luchtreiniger AC2939/10. De luchtreiniger filtert de onzichtbare virussen.

Venta LW45 Comfort PLus Briljant Zwart

De COMFORT plus onderscheidt zich door het digitale touchscreen. Met behulp van digitale sensortechniek ziet u in één oogopslag de actuele luchtvochtigheid.

ProAirTech ZX 9000 - Luchtreiniger

De ProAirTech ZX 9000 HEPA luchtreiniger is het topmodel van ProAirTech met een unieke kleuren indicator die de luchtkwaliteit weergeeft.

Philips AC5659/10 - Luchtreiniger - Wit

Met een CADR van maar liefst 500 m³/u is de Philips luchtreiniger AC5659/10 de meest krachtige luchtreiniger in een tegelijk compact formaat.

Beste luchtreiniger aanraders van 2024

Speciaal voor jullie hebben wij het internet onderste boven gehaald en de beste luchtreinigers voor jullie op een rijtje gezet!

Dyson Pure Cool tower

Reviews

4.3 

Gemiddelde van 64 reviews

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Reviews

4.3

Gemiddelde van 64 reviews

De Dyson Pure Cool tower maakt je leven een stukje makkelijker en leuker. Bovendien blijf je een stuk gezonder in je eigen huis. Zonder dat wij het in de gaten hebben dwaalt er van alles rond. Denk aan allergenen en stof die je het leven zuut maken. Dat voorkom je met deze krachtpatser. Hij filtert moeiteloos de lucht in de ruimte waar je je bevindt en dat merk je. Behalve dat je hem als luchtreiniger kan gebruiken is hij ook geschikt als ventilator. Hij komt in het mooie design dat je van Dyson gewend bent. Je hoeft dus niet tegen een lelijk apparaat aan te kijken. Last van hooikoorts? Met het pollenprogramma verlicht je je klachten!

Bovendien is hij erg gebruiksvriendelijk. Niet alleen bedien je hem super eenvoudig, ook het installeren is een fluitje van een cent. Het bedienen kun je trouwens ook via een app op je smartphone doen. Je hoeft je luie stoel dus lekker niet meer uit.

Pros
 • Het handige LCD display zorgt ervoor dat je de luchtkwaliteit in je huis ten alle tijden in de gaten kunt houden.
Cons
 • Het is een prijzige luchtreiniger.
 • Het is ook een ventilator maar geen airco.
Engelse video review van de Dyson Pure Cool tower

Philips AC 2939

Reviews

4.6 

Gemiddelde van 33 reviews

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Reviews

4.6

Gemiddelde van 33 reviews

Vooral voor mensen met een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt of dierenharen is een verontreinigende lucht erg onprettig. De Philips AC 2939 is een luchtreiniger die daarbij effectief en heel snel de helpende hand kan bieden. Het verwijdert namelijk tot 99,97% van de virussen, gassen en andere kleine deeltjes uit de lucht. Dit doet hij door middel van intelligente automatische zuivering, waarbij de ruimte wordt gescand en de verontreinigde deeltjes uit de lucht worden gehaald. Het richt zich op de drie belangrijkste redenen van een verontreinigde lucht: deeltjes, schadelijke gassen en allergenen. 

Deze luchtreiniger maakt het mogelijk dat je binnen één oogopslag kan zien wat de status is van de luchtkwaliteit in een kamer. Het geeft namelijk met een kleurindicatie de luchtkwaliteit aan. Ook geeft het met numerieke feedback aan wat het niveau is van gassen en allergenen in de lucht.Gemak, innovatie en een veelzijdig gebruik kenmerkt deze luchtreiniger. De besturing en monitoring gaan namelijk heel gemakkelijk via de Clean Home+-app. Die app is vervolgens weer compatibel met Amazon Alex, waardoor de luchtzuiveraar met jouw stem is te bedienen. Ook heeft het een hele stille werking en de mogelijkheid om het licht van de display te dimmen, waardoor je hem gemakkelijk tijdens het slapen kunt gebruiken. Bovendien is hij geschikt voor ruimtes tot 85 m2.

Pros
 • Intelligente automatische zuivering.
 • Binnen één oogopslag inzicht in de luchtkwaliteit.
 • Te bedienen met een app.
 • Geschikt voor ruimtes tot 85 m2.
Cons
 • Geen aromadispenser.

Venta LW45 Comfort Plus

Reviews

5.0 

Gemiddelde van 1 reviews

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Reviews

5.0

Gemiddelde van 1 reviews

De Venta LW45 Comfort PLus mag dan vrij prijzig zijn, je krijgt eigenlijk twee apparaten voor de prijs van 1. Behalve dat het een luchtreiniger is is het namelijk ook een luchtbevochtiger. Dit scheelt ook nog eens ruimte. Het gaat om een degelijk model luchtreiniger die doet wat hij moet doen. Hij heeft een lekker groot waterreservoir dus je hoeft hem niet steeds bij de vullen als je de bevochter aan hebt staan. Lucht reinigen is belangrijk maar bevochtigen ook. Een droge lucht kan namelijk droge ogen of een nare hoest opleveren. Dat is met deze Venta verleden tijd! Je brengt het leefklimaat van je huis optimaal in balans.

Mocht je je trouwens afvragen of hij veel stroom verbruikt, het antwoord is nee. Je kunt lekker zuinig genieten van de gemakken die deze Venta biedt. Bovendien is hij stil in gebruik. Ook als hij op je slaapkamer staat heb je er dus geen last van. En dat is wel zo prettig.

Pros
 • Twee apparaten voor de prijs van een.
 • Zowel de luchtvochtigheidsbalans als de luchtkwaliteit worden aangepakt voor een optimaal leefklimaat.
Cons
 • Niet te bedienen via een app.

Reclamespot van de Venta LW45 Comfort PLus

Proairtech ZX 9000

Reviews

4.5 

Gemiddelde van 187 reviews

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Reviews

4.5

Gemiddelde van 187 reviews

Ben je ook altijd gevoelig voor stof en allergenen in de lucht? De Proairtech ZX 9000 biedt uitkomst! Hij mag zeker het paradepaardje van Proairtech worden genoemd. De kleurenindicator geeft de kwaliteit van de lucht weer zodat je deze in 1 oogopslag kunt zien. Dit meet hij met speciale sensoren. De 5 diverse filters zorgen voor een schone lucht zonder dat je hoeft te kuchen of last hebt van andere prikkels. Namelijk: het voorfilter die de grofste vuildeeltjes filtert, antibacteriële coating filters, de welbekende HEPA filter, koolstof filter en tenslotte de cluster ionisator. Schoner wordt het niet! Daarnaast heeft hij ook nog eens een mooi design. Wat wil je nog meer?

Pros
 • Deze luchtreiniger is makkelijk af te lezen en in te stellen.
 • Bovendient filtert hij de lucht in je huis super effectief.
Cons
 • Beschikt niet over een ventilatie functie.

Philips Series 5000i AC5659/10

Reviews

4.7

Gemiddelde van 40 reviews

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Reviews

4.7

Gemiddelde van 40 reviews

De Philips Series 5000i AC5659/10 is een echte must have. Met de LED kleurenring kun je eenvoudig zien wat de luchtkwaliteit in je huis is. Wil je ‘s nachts ook genieten van je luchtreiniger? Meestal maken deze behoorlijk wat geluid. Met deze Philips heb je daar geen last van want hij beschikt over een stille stand. Ideaal! Als kers op de taart bedien je hem met een app op je smartphone. Kwestie van de app installeren en gaan met de banaan! Heb je een zin om een lelijk groot ding in je mooie interieur te zetten? Het ontwerp van deze luchtreiniger ziet er zeer gelikt uit. 

Pros
 • Ben je nog niet zeker van je zaak? Je krijgt hem 60 dagen op proef.
 • Hij heeft een compact formaat ondanks zijn krachtige werking en capaciteit.
Cons
 • De luchtfilters zijn behoorlijk aan de prijs.

Reclamespotje van de Philips Series 5000i AC5659/10

Philips AC 3829

Reviews

4.5

Gemiddelde van 4 reviews

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Reviews

4.5

Gemiddelde van 4 reviews

Een gezond binnenklimaat wordt beïnvloed door de luchtkwaliteit, maar ook door de luchtvochtigheid. De veel vervuilde deeltjes in de lucht kunnen schadelijk zijn, waarnaast een te lage luchtvochtigheid verzorgen ook geïrriteerde slijmvliezen. De Philips AC 3829 richt zich daarom naast het reinigen van de lucht, ook op het bevochtigen ervan. 

De luchtreiniger/-bevochtiger haalt 99,97% van de schadelijke deeltjes tot 3 nm uit de lucht. Daarbij kan je denken aan virussen, bacteriën, pollen, stof en schilfers van huisdieren. Het is geschikt voor ruimtes tot 80 m2, maar reinigt in een kleinere ruimte natuurlijk veel sneller. Daardoor kan hij in een kamer van 20 m2 in 10 minuten of 6,5 keer in een uur gezuiverd worden. De luchtbevochtiging gaat door middel van NanoCloud-technologie, een natuurlijk en hygiënisch verdampingsproces dat met prestaties tot 600 ml per uur. 

Met de 2-in-1 functie wordt tegelijkertijd zowel de lucht gereinigd als bevochtigd. Heb je in een bepaalde vochtigere periode geen last van een lage luchtvochtigheid, dan kan je er ook voor kiezen om enkel de zuiveringsfunctie aan te zetten. Je kunt gemakkelijk in één oogopslag zien hoe de lucht in jouw huis ervoor staat. De allergenenindex geeft namelijk aan wat het risiconiveau is van allergenen en het geeft realtime feedback van het niveau van verontreiniging.

WINIX Luchtreiniger ZERO

Reviews

4.6

Gemiddelde van 83 reviews

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Reviews

4.6

Gemiddelde van 83 reviews

Ruimtes tot 99 vierkante meter worden zonder slag of stoot gereinigd met de WINIX Luchtreiniger ZERO. Hij beschikt over een automatische modus waarmee hij zijn reiniging aanpast op de kwaliteit lucht in de ruimte. Of het nu gaat om stofdeeltjes, rondvliegende haren van je trouwe viervoeter of smerige sigarettenrook, deze WINIX draait zijn hand er niet voor om. Zorg er vanaf nu dus voor dat je voor jezelf en je gezin de beste luchtkwaliteit in huis haalt. Met 4 verschillende filters haalt hij precies uit de lucht wat hij eruit hoort te halen. Als het donker wordt gaat hij automatisch over naar de stille nachtmodus. Ideaal voor in je slaapkamer dus!

Winix P150

Reviews

4.5

Gemiddelde van 47 reviews

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Reviews

4.5

Gemiddelde van 47 reviews

De Winix P150 helpt jou mee in de strijd tegen jouw allergie of ademhalingsmoeilijkheden. Deze luchtverfrisser verwijdert pollen, huidschilfers van huisdieren, rooklucht, schimmelsporen, chemicaliën en nare luchtjes. De luchtreiniger kan tot 33 m2 reinigen en is dus prima geschikt voor je slaapkamer. Je hoeft je handen verder niet vuil te maken aan dit apparaat, want hij gaat automatisch aan als luchtkwaliteit laag is. De Coolblue gebruikers geven deze luchtreiniger 4.5 sterren en geven aan dat het grootste voordeel van dit apparaat de functionaliteit is.

Philips AC2882/10

Reviews

4.4

Gemiddelde van 63 reviews

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Reviews

4.4

Gemiddelde van 63 reviews