Top 10 uit de Test

Beste Luchtreiniger 2019 uit de Test

0

We ademen heel wat af in ons leven. Namelijk zo 15 tot 18 keer per minuut. Gelukkig maar, want zonder zuurstof zijn we nergens. Maar doordat we zoveel ademen, krijgen we onbewust ook heel veel binnen wat we eigenlijk liever niet in ons lichaam willen hebben. Wist je bijvoorbeeld dat de lucht binnen je huis meer vervuild is dat dan lucht buitenshuis? Een oplossing voor dit probleem lijkt simpel: een raampje openzetten. Maar in de wintermaanden doe je dat toch liever niet. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg andere oplossingen de markt op gebracht, bijvoorbeeld de luchtreiniger. 

De luchtreiniger 

Een luchtreiniger heeft als doel onzuiverheden uit de lucht te verwijderen. Onder deze onzuiverheden wordt onder meer stofverwijdering en luchtverfrissing verstaan. Meestal zijn de onzuiverheden in de lucht microbiologisch, organisch of anorganisch van aard. Bij microbiologisch kun je denken aan schimmels, pollen, virussen of bacteriën. Bij organisch kun je denken aan stoffen die gemaakt zijn door kleine levende organismen. Bij anorganisch gaat het over stoffen zoals koolstof, teer of roet. Al deze verschillende soorten onzuiverheden vragen dan ook om verschillende manieren van zuivering en verschillende luchtreiniging.

Je hebt verschillende manieren van lucht reinigen. Hieronder staan de vijf meest voorkomende methodes:

Mechanische filters: Deze luchtfilters zorgen ervoor dat luchtdeeltjes zich hechten aan de vezels in de filter. Op die manier worden deze deeltjes verwijderd uit de stroming van lucht. 

Elektrostatische filters: Dit type filter maakt gebruik van hetzelfde effect als dat van een kam die over een wollen trui gaat en je vervolgens boven je haren houdt. Je haren gaan in dat geval overeind staan, omdat ze worden aangetrokken door de statische lading.

Hydrocycloonfilters: Deze filters worden vaak gebruikt voor de meer grove stofdeeltjes. Dit maakt hydrocycloonfilters geschikt om te gebruiken in combinatie met een andere luchtfilter of reinigingsmethode.

Luchtionisatoren: Deze filters werken ook met een elektrisch principe van aantrekkingskracht. Een ionisator laadt stromende moleculen in de lucht elektrisch op door middel van hoge spanning of UV-licht.

Planten: Tot slot hebben we nog de natuurlijke methode, namelijk planten. Er zijn verschillende planten die gebruikt kunnen worden als luchtreiniger. Luchtzuiverende kamerplanten zetten (overdag als er licht is) CO2 om in zuurstof. Tegelijkertijd brengen ze waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert. Een aantal voorbeelden van dit soort planten zijn de klimop, Aolë Vera en Gras lelie.

Heel leuk allemaal deze wetenschappelijke informatie, maar wat heb je eigenlijk aan een luchtreiniger en waar moet je opletten bij je aankoop? Een luchtreiniger helpt je zonder dat je moeite hoeft te doen voor een schone lucht binnen in het huis. Helemaal als je met veel mensen op een wat kleiner oppervlakte leeft, kan een luchtreiniger nog wel is van pas komen. Bij het aanschaffen van een luchtreiniger moet je goed weten wat je precies uit de lucht wil zuiveren. Je hebt namelijk bij luchtreinigers verschillende methodes die nuttig zijn voor verschillende onzuiverheden. Daarnaast moet je rekening houden met de grote van de ruimte die je wil zuiveren van stof. Bepaal dus eerst wat je wil zuiveren en in wat voor ruimte je dat wil doen.

Onze aanraders

Speciaal voor jullie hebben wij het internet onderste boven gehaald en de beste luchtreinigers voor jullie op een rijtje gezet!

Een strijder tegen jouw allergieën

De Winix P150 helpt jou mee in de strijd tegen jouw allergie of ademhalingsmoeilijkheden. Deze luchtverfrisser verwijdert pollen, huidschilfers van huisdieren, rooklucht, schimmelsporen, chemicaliën en nare luchtjes. De luchtreiniger kan tot 33 m2 reinigen en is dus prima geschikt voor je slaapkamer. Je hoeft je handen verder niet vuil te maken aan dit apparaat, want hij gaat automatisch aan als luchtkwaliteit laag is. De Coolblue gebruikers geven deze luchtreiniger 4.5 sterren en geven aan dat het grootste voordeel van dit apparaat de functionaliteit is.

Een slimme jongen

De Phillips luchtreiniger heeft drie slimme standen maakt en maakt ruimtes tot 79 m2 vrij van bacteriën, maar ook van virussen, pollen en allergenen. Dit apparaat heeft veel in zijn mars, want met een kleurencode geeft hij hoe goed of slecht de luchtkwaliteit in jouw huis is. Tot slot beschikt deze luchtreiniger over een sensor die waarneemt wanneer er extra stof in de ruimte is. Wanneer je bijvoorbeeld je kussens aan het opschudden bent, geeft dit apparaat een extra boost met schone lucht. De Coolblue gebruikers geven deze luchtreiniger 4.6 sterren. Het grootste pluspunt van deze luchtreiniger is het feit dat hij bijna geen geluid maakt. Een nadeel van deze luchtreiniger is dat er geen afstandsbediening wordt meegeleverd.

Zuiniger kan niet

De LifeAir IonFlow Evolution Gold reinigt de lucht via ionisatie. Een ionisator blaast elektrisch geladen deeltjes de lucht in. Die deeltjes trekken fijnstof, pollen, virussen, schimmels en andere allergenen aan. Door deze techniek heeft de luchtreiniger geen filter en dus meer onderhoud nodig. De luchtreiniger is geschikt voor ruimtes tot 55m2. Bij de luchtreiniger wordt een beschermkap meegeleverd en ziet er beveiliging op. Een geschikte reiniger voor jonge gezinnen dus. Tot slot ziet deze reiniger, het oog wil ook wat, er ook goed uit. De Coolbue gebruikers geeft deze luchtreiniger 4,7 sterren en noemen de manier van reinigen het grootste voordeel. Een nadeel van deze reiniger is dat er geen timerfunctie aanwezig. Je moet de reiniger dus handmatig in- en uitschakelen.

Een allrounder

De Dyson pure hot+cool reiniger is een alleskunnertje. Deze luchtreiniger reinigt naast koude lucht ook warme lucht en kan dus dienen als verwarming. Het apparaat trekt de lucht aan de onderkant aan. Hier gaat het door een filter die de lucht voor 99 procent zuivert. Vervolgens blaast deze luchtreiniger de koude, of dus warme, lucht weer de ruimte in. De tempratuur is tussen de 1 en 37 graden Celsius in te stellen. Bij het apparaat wordt een afstandsbediening meegeleverd en is dus op afstand te bedienen. Tot slot heeft ook deze luchtreiniger een mooi design dat prima samengaat met je interieur. Indien je de luchtreiniger toch niet graag in beeld wil hebben, is dit apparaat makkelijk te ‘verstoppen’ door zijn compacte formaat. De Coolblue geven deze luchtreiniger 4.7 sterren. Het grootste voordeel is dat de luchtreiniger aangaat wanneer er slechte luchtkwaliteit wordt gemeten. Een nadeel van dit apparaat is de toch wel hoge prijs.

De Ultieme Budget Keuze: Goedkoop en goed

Een goede luchtreiniger heb je niet voor een prikkie. Je kunt ze meestal kopen voor tussen de 200 en 500 euro. De Winix P150 – Luchtreiniger kost ongeveer 170 euro en wordt op Bol.com met 4,5 van de vijf sterren beoordeeld. Consumenten zijn vooral tevreden over dat hij fluisterstil is. Het apparaat gebruikt drie technologieën van luchtreiniging. Deze technologieën zijn speciaal ontworpen voor het verwijderen van veel stoffen, zoals fijnstof, rooklucht, schimmels of huidschilfers. Mensen die bijvoorbeeld Astma of COPD hebben, hebben hier vooral baat bij. De reiniger is bedoeld voor kamers tot 34 vierkante meter. Je kunt handmatig de luchtreiniger op vier verschillende standen instellen. Ook heeft hij een automatische stand, waarbij een sensor bepaald wat de juiste stand is. Ideaal!

Overzicht van populaire merken

  • Philips: Het meer dan 120 jaar oude merk, dat veel verschillende huishoudelijke apparaten biedt, waaronder luchtreinigers, met verschillende filters en slimme sensoren.
  • Dyson: Bij de vele technologische producten van dit merk, draait het om inventiviteit en verbetering.
  • CleanAir: De luchtbehandelingssystemen van dit merk zijn ontworpen om onaangename geuren en schadelijke stoffen uit de lucht te halen.

Beste Koop Tips: waar moet je op letten bij het aanschaffen van een luchtreiniger?

Luchtreinigers hebben verschillende eigenschappen waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.
Let bijvoorbeeld goed op de capaciteit van de luchtreinigers. Dit is in kubieke meters de hoeveelheid lucht die het apparaat in een uur kan verwerken. Voor een grotere kamer heb je een hogere capaciteit nodig.
In sommige apparaten zit een ionisator. Negatieve ionen klampen zich aan stofdeeltjes in vervuilde lucht vast, waardoor deze zwaarder worden. Daardoor komen ze niet meer in de lucht terecht.
Luchtreinigers hebben één of meerdere filters, waarmee de lucht wordt gereinigd. Hier zijn verschillende soorten in. Zo zijn er vervangbare filters, die regelmatig vervangen moeten worden, en permanente filters, die regelmatig gereinigd moeten worden. Ook zijn er nog filters die zijn gespecialiseerd in het filteren van koolstof, HEPA of UV. 
Denk bij de keuze van de luchtreiniger na over waar je het apparaat precies voor wilt gebruiken. Wil je hem in een slaapkamer gebruiken, zorg er dan voor dat hij stil is. Woon je aan een drukke weg, kies dan een apparaat dat ultra fijne stoffen verwijderd.

Trends – wat is de laatste tijd veranderd?

Overal lees je het en menig mens maakt zich er erg druk om. De lucht is erg vervuild, er hangt veel CO2 in de lucht, door auto’s, fabrieken, vee en allerlei andere oorzaken. Een luchtreiniger kan ervoor zorgen dat in bepaalde ruimtes de lucht schoner wordt, waardoor mensen niet deze vervuilde lucht in hoeven te ademen.
Door deze vervuilde lucht is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Maar is een luchtreiniger zelf wel duurzaam? De Green Good Design Award is de award waarmee nieuwe manieren van design op gang gebracht worden, gericht op duurzaamheid. Deze award ging in 2018 naar AFG 100 van Krächer. Dit is een luchtreiniger die doeltreffender en duurzamer dan andere apparaten, schone lucht verzorgt.

Beste kledingstomer 2019 uit de Test

Previous article

Beste waterkoker 2019 uit de Test

Next article

Andere goede producten die we aanbevelen: