Top 10 uit de Test

De beste luchtreinigers 2019: frisse lucht in het huis

0

We ademen heel wat af in ons leven. Namelijk zo 15 tot 18 keer per minuut. Gelukkig maar, want zonder zuurstof zijn we nergens. Maar doordat we zoveel ademen, krijgen we onbewust ook heel veel binnen wat we eigenlijk liever niet in ons lichaam willen hebben. Wist je bijvoorbeeld dat de lucht binnen je huis meer vervuild is dat dan lucht buitenshuis? Een oplossing voor dit probleem lijkt simpel: een raampje openzetten. Maar in de wintermaanden doe je dat toch liever niet. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg andere oplossingen de markt op gebracht, bijvoorbeeld de luchtreiniger. 

De luchtreiniger 

Een luchtreiniger heeft als doel onzuiverheden uit de lucht te verwijderen. Onder deze onzuiverheden wordt onder meer stofverwijdering en luchtverfrissing verstaan. Meestal zijn de onzuiverheden in de lucht microbiologisch, organisch of anorganisch van aard. Bij microbiologisch kun je denken aan schimmels, pollen, virussen of bacteriën. Bij organisch kun je denken aan stoffen die gemaakt zijn door kleine levende organismen. Bij anorganisch gaat het over stoffen zoals koolstof, teer of roet. Al deze verschillende soorten onzuiverheden vragen dan ook om verschillende manieren van zuivering en verschillende luchtreiniging.

Je hebt verschillende manieren van lucht reinigen. Hieronder staan de vijf meest voorkomende methodes:

Mechanische filters:Deze luchtfilters zorgen ervoor dat luchtdeeltjes zich hechten aan de vezels in de filter. Op die manier worden deze deeltjes verwijderd uit de stroming van lucht. 

Elektrostatische filters:Dit type filter maakt gebruik van hetzelfde effect als dat van een kam die over een wollen trui gaat en je vervolgens boven je haren houdt. Je haren gaan in dat geval overeind staan, omdat ze worden aangetrokken door de statische lading.

Hydrocycloonfilters:Deze filters worden vaak gebruikt voor de meer grove stofdeeltjes. Dit maakt hydrocycloonfilters geschikt om te gebruiken in combinatie met een andere luchtfilter of reinigingsmethode.

Luchtionisatoren:Deze filters werken ook met een elektrisch principe van aantrekkingskracht. Een ionisator laadt stromende moleculen in de lucht elektrisch op door middel van hoge spanning of UV-licht.

Planten:Tot slot hebben we nog de natuurlijke methode, namelijk planten. Er zijn verschillende planten die gebruikt kunnen worden als luchtreiniger. Luchtzuiverende kamerplanten zetten (overdag als er licht is) CO2 om in zuurstof. Tegelijkertijd brengen ze waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert. Een aantal voorbeelden van dit soort planten zijn de klimop, Aolë Vera en Gras lelie.

Heel leuk allemaal deze wetenschappelijke informatie, maar wat heb je eigenlijk aan een luchtreiniger en waar moet je opletten bij je aankoop? Een luchtreiniger helpt je zonder dat je moeite hoeft te doen voor een schone lucht binnen in het huis. Helemaal als je met veel mensen op een wat kleiner oppervlakte leeft, kan een luchtreiniger nog wel is van pas komen. Bij het aanschaffen van een luchtreiniger moet je goed weten wat je precies uit de lucht wil zuiveren. Je hebt namelijk bij luchtreinigers verschillende methodes die nuttig zijn voor verschillende onzuiverheden. Daarnaast moet je rekening houden met de grote van de ruimte die je wil zuiveren van stof. Bepaal dus eerst wat je wil zuiveren en in wat voor ruimte je dat wil doen.

Onze aanraders

Speciaal voor jullie hebben wij het internet onderste boven gehaald en de beste luchtreinigers voor jullie op een rijtje gezet!

Een strijder tegen jouw allergieën

De Winix P150helpt jou mee in de strijd tegen jouw allergie of ademhalingsmoeilijkheden. Deze luchtverfrisser verwijdert pollen, huidschilfers van huisdieren, rooklucht, schimmelsporen, chemicaliën en nare luchtjes. De luchtreiniger kan tot 33 m2 reinigen en is dus prima geschikt voor je slaapkamer. Je hoeft je handen verder niet vuil te maken aan dit apparaat, want hij gaat automatisch aan als luchtkwaliteit laag is. De Coolblue gebruikers geven deze luchtreiniger 4.5 sterren en geven aan dat het grootste voordeel van dit apparaat de functionaliteit is.

Een slimme jongen

De Phillips luchtreinigerheeft drie slimme standen maakt en maakt ruimtes tot 79 m2 vrij van bacteriën, maar ook van virussen, pollen en allergenen. Dit apparaat heeft veel in zijn mars, want met een kleurencode geeft hij hoe goed of slecht de luchtkwaliteit in jouw huis is. Tot slot beschikt deze luchtreiniger over een sensor die waarneemt wanneer er extra stof in de ruimte is. Wanneer je bijvoorbeeld je kussens aan het opschudden bent, geeft dit apparaat een extra boost met schone lucht. De Coolblue gebruikers geven deze luchtreiniger 4.6 sterren. Het grootste pluspunt van deze luchtreiniger is het feit dat hij bijna geen geluid maakt. Een nadeel van deze luchtreiniger is dat er geen afstandsbediening wordt meegeleverd.

Zuiniger kan niet

De LifeAir IonFlow EvolutionGold reinigt de lucht via ionisatie. Een ionisator blaast elektrisch geladen deeltjes de lucht in. Die deeltjes trekken fijnstof, pollen, virussen, schimmels en andere allergenen aan. Door deze techniek heeft de luchtreiniger geen filter en dus meer onderhoud nodig. De luchtreiniger is geschikt voor ruimtes tot 55m2. Bij de luchtreiniger wordt een beschermkap meegeleverd en ziet er beveiliging op. Een geschikte reiniger voor jonge gezinnen dus. Tot slot ziet deze reiniger, het oog wil ook wat, er ook goed uit. De Coolbue gebruikers geeft deze luchtreiniger 4,7 sterren en noemen de manier van reinigen het grootste voordeel. Een nadeel van deze reiniger is dat er geen timerfunctie aanwezig. Je moet de reiniger dus handmatig in- en uitschakelen.

Een allrounder

De dyson pure hot+cool reinigeris alleskunnertje. Deze luchtreiniger naast koude lucht ook warme lucht en kan dus dienen als verwarming. Het apparaat trekt de lucht aan de onderkant aan. Hier gaat het door een filter die de lucht voor 99 procent zuivert. Vervolgens blaast deze luchtreiniger de koude, of dus warme, lucht weer de ruimte in. De tempratuur is tussen de 1 en 37 graden Celsius in te stellen. Bij het apparaat wordt een afstandsbediening meegeleverd en is dus op afstand te bedienen. Tot slot heeft ook deze luchtreiniger een mooi design dat prima samengaat met je interieur. Indien je de luchtreiniger toch niet graag in beeld wil hebben, is dit apparaat makkelijk te ‘verstoppen’ door zijn compacte formaat. De Coolblue geven deze luchtreiniger 4.7 sterren. Het grootste voordeel is dat de luchtreiniger aangaat wanneer er slechte luchtkwaliteit wordt gemeten. Een nadeel van dit apparaat is de toch wel hoge prijs.

De beste kledingstomers 2019: nooit meer strijken!

Previous article

De beste waterkokers 2019: voor het beste kopje thee

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *