Dit is waarom het goed is om de luchtkwaliteit in huis te meten

Last update: april 2024

Dit is waarom het goed is om de luchtkwaliteit in huis te meten

Een gezonde leefomgeving is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen in een ongezond binnenklimaat leven. Het woord zegt het al: ongezond. Wanneer dit probleem niet tijdig wordt aangepakt, kan het mogelijk heel veel gezondheidsrisico’s opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een slechtere weerstand, meer last van allergieën, luchtwegproblemen, chronische verkoudheid, vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid. Allemaal dingen die het wooncomfort kunnen beïnvloeden en de algehele gezondheid in de weg kunnen staan.

Of je in een gezonde leefomgeving woont, is voor een groot deel afhankelijk van de luchtkwaliteit in huis. Hierbij is het goed om te kijken naar de stoffen die in de lucht hangen. De luchtkwaliteit meten in huis is de eerste stap naar een gezond(er) binnenklimaat. Hier lees je waarom dit zo belangrijk is.

Binnenlucht

Het grootste gevaar in huis is dat je te veel van de gecirculeerde lucht in dezelfde ruimte inademt. Dit betekent dat je 90 procent van de tijd binnenlucht inademt. Geen frisse lucht van buiten, maar de lucht die telkens door de ruimte circuleert en vervolgens weer in- en uitgeademd wordt. Logischerwijs zal deze lucht ook steeds meer ongezonde stoffen bevatten. Stoffen die jij telkens weer inademt en ook deelt met je huisgenoten. De verontreinigende stoffen gaan zich – zolang ze niet worden gefilterd met frisse buitenlucht – opbouwen. Hierdoor nemen de concentraties steeds verder toe. Net zolang totdat jij er echt problemen aan gaat ondervinden. Op dat moment merk je duidelijk de signalen van een verontreinigde binnenlucht. Helaas wordt er dan ook vaak pas ingegrepen, terwijl je al die tijd al die schadelijke stoffen inademde.

Wacht vooral niet totdat je daadwerkelijk problemen ondervindt, maar grijp tijdig in. Op die manier voorkom je gezondheidsproblemen en zal je merken dat de luchtkwaliteit in huis drastisch zal verbeteren. Je kunt echter niets oplossen als je niet weet waar het probleem ligt en óf er überhaupt een probleem is. Met een luchtkwaliteitsmeting weet je zeker waar en of er een probleem is. Bovendien weten deze specialisten vaak ook te vertellen hoe je dit het best kunt oplossen. Zo beschik je direct over een kant-en-klaar aanvalsplan om mee aan de slag te gaan.

Hoe ontstaat een slecht binnenklimaat? 

Maar hoe ontstaat slechte luchtkwaliteit in huis? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Over het algemeen komt dit door onvoldoende ventilatie en stoffen die blijven plakken door vasthechtende materialen. Zo zal een woning met vloerbedekking vaak over een ongezond binnenklimaat beschikken dan in woningen waar een laminaat of andere gladde vloer ligt.

Onvoldoende ventilatie is een groot probleem in de meeste Nederlandse woningen. Veel mensen zijn nog altijd van mening dat enkel even het huis doorluchten door de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten voldoende is. Niets is echter minder waar. Om voldoende te ventileren is het noodzakelijk om 24/7 schone lucht naar binnen te leiden. Enkel een raampje openen is dus niet voldoende. Voor een gezond binnenklimaat is een mechanisch ventilatiesysteem onmisbaar.

Auteur

  • Mijn naam is Frederik, al sinds ik mij kan herinneren heb ik een passie voor schrijven. Tijdens mijn tijd voor Moeders.nu heb ik veel kunnen leren over onder andere koken, wonen, gezondheid en huishouden. En dat kan ik goed gebruiken voor mijn teksten en onderzoek voor bestetester.nl. Ik ben enthousiast om mijn kennis te gebruiken voor bestetester.nl! Naast schrijven ben ik in mijn vrije tijd hobbychef voor mijn vriendin en groot fanaat voor de nieuwste tech snufjes. Neem een kijkje in mijn artikelen voor onpartijdige beoordelingen en waardevolle aanraders.

Vorige test

Online betalen: wat zijn de mogelijkheden?

Volgende test

Tarieven gas: dit wil je erover weten