Tarieven gas: dit wil je erover weten 

Last update: april 2024

Tarieven gas: dit wil je erover weten 

Gas hebben we – voorlopig – nog wel even nodig. Veel huishoudens willen volledig van het gas af en dat is geen gek idee. Toch kunnen niet alle huishoudens dat al doen en daarom is het goed om je in te lezen over de tarieven over gas. Want ga je bijvoorbeeld voor variabel of vast? Je leest het in deze blog!  

Als je woning nog aangesloten is op het gas dan is de kans groot dat jij bijvoorbeeld gas gebruikt om warm water te gebruiken, gas voor het koken en gas om de verwarming aan te zetten. Gas is wat we noemen een fossiele brandstof; het raakt ooit een keer op. En daarom wordt gas steeds duurder.

Tarieven gas: variabel of vast

Vaak als we het hebben over gasprijzen of tarieven van gas, dan komt de vraag: variabel of vast. Vast betekent dat de jaarkosten voor het verbruik van gas vastlegt zijn in een contract. Na een jaar kun je dit weer opnieuw afsluiten. Veel energieleveranciers bieden dan ook elk jaar welkomstkortingen om nieuwe klanten aan zich te binden. Het is vaak de meest voordelige keuze om de tarieven vast te leggen. 

Als je gaat voor variabel dan liggen de gastarieven dus niet vast. Deze worden vervolgens gebaseerd op de prijzen waarvoor de markt het gas moet inkopen. De bedragen hiervan worden een paar keer per jaar vastgesteld. Hierdoor kan het bedrag dat jij moet betalen veranderen. 

Vergelijk gastarieven en gasleverancier 

Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk gastarieven vergelijken via internet. Het kan slim zijn omdat te doen omdat je zo precies te zien krijgt hoeveel je moet betalen. Op deze manier kun je op zoek gaan naar de goedkoopste optie bij de beste gasleverancier die past bij jouw persoonlijke situatie. Dit kan je zo heel wat geld schelen op jaarbasis. Zeker wanneer je kiest voor vaste gasprijzen. Dan kun je elk jaar vergelijken en eventueel overstappen naar een goedkopere of meer duurzame gasleverancier. 

Dalen of stijgen gastarieven 

Gas is dus een fossiele brandstof. Hierdoor is gas al heel wat jaren duurder geworden. Door middel van grote buizen wordt gas uit de grond gehaald en geëxporteerd naar andere delen van de wereld. Zo hebben wij in Nederland gaswinning in Groningen, maar het meeste gas komt uit Rusland of het Midden-Oosten. Het is hier dan ook vaak onrustig. In het verleden hebben we gezien dat het er regelmatig onrustig kan zijn. Is het onrustig in deze gebieden? Dan schiet de gasprijs vaak omhoog. 

Opbouw gastarief en energiebelasting 

Nu ben je wellicht ook benieuwd naar wat de opbouw nu precies is van jouw gastarief en de energiebelasting die hierbij hoort. Allereerst is de prijs die jij betaalt voor je gas opgebouwd vanuit verschillende onderdelen. Namelijk enerzijds de kale gasprijs. Vaak ligt deze prijs tussen 30 cent en de 90 cent. Vervolgens komt hier de energiebelasting nog overheen, hier betaal je ook nog btw over. Samen komt die vaak neer op ongeveer 52 cent. Dat is de prijs voor 1 m3 gas. Een tussenwoning verbruikt ongeveer 112,5 m3 gas per maand. Een appartement 75 m3 per maand. 

Meer weten over gas? Bekijk deze video!

Auteur

  • Mijn naam is Frederik, al sinds ik mij kan herinneren heb ik een passie voor schrijven. Tijdens mijn tijd voor Moeders.nu heb ik veel kunnen leren over onder andere koken, wonen, gezondheid en huishouden. En dat kan ik goed gebruiken voor mijn teksten en onderzoek voor bestetester.nl. Ik ben enthousiast om mijn kennis te gebruiken voor bestetester.nl! Naast schrijven ben ik in mijn vrije tijd hobbychef voor mijn vriendin en groot fanaat voor de nieuwste tech snufjes. Neem een kijkje in mijn artikelen voor onpartijdige beoordelingen en waardevolle aanraders.

Vorige test

Dit is waarom het goed is om de luchtkwaliteit in huis te meten

Volgende test

Kies je gasbarbecue verstandig met deze 3 tips