Online betalen: wat zijn de mogelijkheden?

Last update: mei 2024

Online betalen: wat zijn de mogelijkheden?

We kopen allemaal wel eens wat via het wereldwijde web. Het uitkiezen is dikwijls al een hele klus. We kunnen er dan maar beter voor zorgen dat het afrekenen vlot en veilig verloopt.

Er bestaan heel wat mogelijkheden om je aankopen online te betalen. In deze korte bespreking bekijken we enkele van de meest populaire online betaalmethoden in Nederland.

iDEAL: de meest gebruikte online betaalwijze

Het betaalmiddel iDEAL is veruit de meest gebruikte betaaloptie voor online aankopen in Nederland. Iedereen met een Nederlandse bankrekening en de bijbehorende bankapp op zijn mobiele telefoon kan er gebruik van maken. Het lijkt op een klassieke betaling die je misschien bijna dagelijks uitvoert. Het is die vertrouwde manier van betalen die de meesten onder ons automatisch naar iDEAL doet grijpen.

De creditcards: de oudste online betaalmanier

Visa en Mastercard zijn de oudste manieren om een online betaling uit te voeren. Sinds het begin van de e-commerce zijn deze betaalmethoden erbij. En nu nog kun je je dagelijkse portie vitamientjes en kookbenodigdheden in je maaltijdbox vlotjes met de creditcard betalen. Het succes van deze betaaloptie blijft het feit dat de aankoop pas later tvereffend wordt. 

E-wallets en online betaalbedrijven: de jongste telgen

De jongere generatie grijpt ondertussen regelmatig naar de nieuwere betaalmethoden zoals de e-wallets Skrill en Neteller. Ook de internetbetaalbedrijven zoals PayPal en Trustly worden steeds populairder. Het voordeel aan deze betaalopties is dat je je eigen bankinformatie niet langer hoeft door te geven aan de online handelaar. Alleen je accountgegevens, of in het geval van PayPal je e-mailadres, worden gebruikt om de betaling af te ronden.

Geschenkkaarten: de anonieme betaling

We kennen allemaal de cadeaubonnen die we krijgen als verjaardagsgeschenk. Die bon geeft je recht op een geschenk zoals het op de kaart is weergegeven. Maar wist je ook dat er ‘giftcards’ zijn waarmee je online betalingen kunt uitvoeren?

Geschenkkaarten zoals Neosurf, Paysafecard of Klarna laten je online betalen zonder dat er ook maar iets van je eigen identiteit wordt prijsgegeven. Je koopt de kaart bij een verkooppunt. Er zijn er honderden in Nederland, verspreid over supermarkten, buurtwinkels en tankstations. Je kunt ze cash aankopen zonder dat je jezelf hoeft te identificeren. 

Voor een betaling op het internet voer je de cijfercode van de kaart in. Het geld dat de kaart waard is, zal op die manier aan de handelaar worden overgemaakt. Je naam wordt in het hele proces niet vernoemd. Het is dus een volledig anonieme transactie, voor veel betalers een groot voordeel..

Auteur

  • Ik ben Jan Willem Beumer en schrijf artikelen met jarenlange ervaring in de elektronicasector. Daarnaast ben ik een liefhebber van koken voor mijn gezin en alles wat te maken heeft met wonen. Als auteur bij https://bestetester.nl deel ik mijn ervaring en passie met veel enthousiasme.

Vorige test

Doe mee aan legendarische spelshows in het online casino

Volgende test

Dit is waarom het goed is om de luchtkwaliteit in huis te meten