Kies je gasbarbecue verstandig met deze 3 tips

Last update: april 2024

Kies je gasbarbecue verstandig met deze 3 tips

Gasbarbecues worden steeds populairder om allerlei redenen. Ze zijn namelijk gemakkelijk aan te steken, snel en smakelijk te bereiden, en er is een ruime keuze aan accessoires.

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden als je een gasbarbecue koopt. Zo ben je er zeker van dat je de ideale barbecue voor je behoeften aanschaft.

1. Barbecuematerialen: kies de juiste materialen en kwaliteit

Het is essentieel om kwaliteitsmaterialen voor je beste gasbarbecue te kiezen als je wilt dat hij lang meegaat. Gietaluminium moet gebruikt worden voor de kuip en het deksel, roestvrij staal voor de deflectors en de branders, en geëmailleerd plaatstaal of roestvrij staal voor het frame. Behalve dat het duurder is, is roestvast staal ook beter bestand tegen schokken en roest. Het is een stevig materiaal dat ook zwaar is. Je moet je gietijzeren grills echter goed verzorgen en beschermen, want ze kunnen roesten. Gietijzer dat geëmailleerd is, is beter bestand tegen roest en gemakkelijker schoon te maken. Anderzijds is staal licht om de barbecue gemakkelijk te kunnen verplaatsen, maar het moet dik genoeg zijn om goed te kunnen bakken.

2. Butaan of propaan: wat moet je gebruiken?

Bij gasbarbecues kun je kiezen tussen het gebruik van butaan of propaan. Voor je gasbarbecue is propaan de beste keus omdat het beter tegen kou kan. Het liefst wil je met een gasbarbecue een maximaal warmteniveau bereiken en behouden. Vergeet daarbij niet dat het verboden is om het binnen op te slaan en te gebruiken, in tegenstelling tot butaan. Gasbarbecues kunnen meestal met beide gassen worden gebruikt, maar raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Gebruik van de juiste regulator voor butaan of propaan is voldoende om deze gassen te gebruiken. Bovendien raden we je aan van tevoren een gasfles te kopen, zodat je niet teleurgesteld bent als je barbecue plotseling uitvalt.

3. Vermogen en aantal branders van de barbecue

Als laatste opmerking zijn het aantal branders en het kookoppervlak van de gasbarbecue bepalend voor het aantal gasten en het koken van je vlees en groenten. Het is gebruikelijk dat deze modellen twee of drie branders hebben, en sommigen zelfs zes branders. Dit maakt het mogelijk om verschillende soorten voedsel op verschillende temperaturen te bereiden. Dit is uiteraard handig  bij het koken van vlees en groenten. Zorg er wel voor dat er verschillende bedieningsknoppen op de barbecue zitten. Is dat niet het geval, dan zul je niet de juiste kookzones kunnen creëren.

Auteur

  • Mijn naam is Rik Kamerik en als huisvader schrijf ik sinds een jaar artikelen voor bestetester.nl met veel plezier. Ik schrijf voornamelijk artikelen over wonen, koken en gezondheid. Ik vind het leuk om onderwerpen onder de loep te nemen.

Vorige test

Tarieven gas: dit wil je erover weten 

Volgende test

Welke printers zijn er?