Levensbestendig wonen: nadenken over de toekomst

Last update: april 2024

<strong>Levensbestendig wonen: nadenken over de toekomst</strong>

Levensbestendig wonen houdt in dat een woning wordt aangepast, aan de veranderende behoeften gedurende het leven. Het moet niet alleen veilig en comfortabel zijn, maar ook flexibel en aanpasbaar, indien de omstandigheden veranderen. Graag vertellen we je meer in dit artikel.

Gevoel van onafhankelijkheid

Met een vergrijzende bevolking en een groeiend aantal mensen met een beperking, is het essentieel dat huizen geschikt zijn voor iedereen. Een levensbestendige woning biedt niet alleen comfort en veiligheid, maar ook een gevoel van onafhankelijkheid. Dit kan een positief effect hebben op de geestelijke gezondheid en het algemene welzijn van de bewoners ervan.

Aanpassingen voor levensbestendig wonen

Een traplift is een voorbeeld van een aanpassing aan een woning die het leven van ouderen en mensen met een beperking aanzienlijk kan verbeteren. Het is een stoeltje dat op de trap wordt gemonteerd en mensen in staat stelt om veilig en comfortabel naar boven en beneden te gaan. Check altijd even de traplift WMO mogelijkheden, om te zien of je in aanmerking komt voor een vergoeding voor de traplift.

Een traplift kan worden geïnstalleerd op verschillende soorten trappen, zoals rechte trappen, trappen met bochten en trappen met meerdere verdiepingen. Een traplift vergelijken is altijd een goed idee. Laat altijd een professional komen om mee te denken over wat er precies mogelijk, ofwel noodzakelijk is. Dit kan natuurlijk voor iedereen verschillend zijn.

Drempelloze vloeren

Drempelloze vloeren zorgen voor een naadloze overgang van de ene kamer naar de andere, waardoor de toegankelijkheid wordt verbeterd. Dit kan vooral handig zijn voor mensen met een beperking of voor ouderen die gebruik maken van een rollator of rolstoel. De kans op valgevaar wordt hierdoor een stuk minder groot en daarnaast is het voor iemand in een rolstoel wel zo fijn om gewoon een ruimte in te kunnen komen zonder al te veel gedoe.

Aanpassingen in de badkamer

De badkamer is een belangrijke ruimte om aan te passen, als het aankomt op levensbestendig wonen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat er voldoende ruimte is om te manoeuvreren en dat er handgrepen zijn geplaatst om de veiligheid te verbeteren. Ook het plaatsen van een inloopdouche en een verhoogd toilet kunnen de toegankelijkheid vergroten. Tevens is het altijd aan te raden om een antislipvloer te realiseren om glijpartijen te voorkomen als de ruimte nat is. 

Verlichting

Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende natuurlijke lichtinval en goed geplaatste kunstmatige verlichting. Maak gebruik van automatische verlichting, welke aan gaat op het moment dat er iemand door de gang loopt. Dit is voornamelijk belangrijk als het nacht is en er dus minder zicht is. Ook in de slaapkamer is enige verlichting wel wenselijk om vallen en stoten zo goed mogelijk te voorkomen.

Technologie

Technologie kan een belangrijke rol spelen in levensbestendig wonen. Zo kunnen bijvoorbeeld slimme apparaten worden gebruikt om de veiligheid te verbeteren en het leven gemakkelijker te maken. Denk hierbij aan automatische deuren, valdetectie-systemen en alarmsystemen.

Belangrijke kenmerken van een levensbestendige woning

Een levensbestendige woning moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht de persoonlijke omstandigheden. Dit betekent dat er geen obstakels zijn zoals trappen of nauwe deuren die de toegang tot bepaalde kamers beperken. Het is ook belangrijk dat er genoeg ruimte is om voort te kunnen bewegen, vooral als iemand zich verplaatst met een rollator of rolstoel.

Veiligheid

Denk ook zeker aan een stukje veiligheid, bijvoorbeeld door het installeren van camera’s en alarmsystemen, maar ook dat er valpreventiemaatregelen zijn getroffen, zoals antislip vloeren en handgrepen in de badkamer of op andere plekken in het huis, zoals bijvoorbeeld in de slaapkamer.

Flexibiliteit

De woning moet aanpasbaar zijn aan veranderende behoeften en omstandigheden. Dit betekent dat er bijvoorbeeld mogelijkheden moeten zijn om kamers om te bouwen tot een slaapkamer of badkamer en dat er genoeg ruimte moet zijn voor eventuele hulpmiddelen.

Duurzaamheid

Een duurzame woning is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook op de lange termijn kostenbesparend zijn. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van energiezuinige apparaten en materialen. Denk ook aan zonnepanelen op het dak om de kosten van de energierekening een stuk lager te houden.

Tips voor het realiseren van een levensbestendige woning

Het is belangrijk om onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden voor levensbestendig wonen. Er zijn veel verschillende aanpassingen en technologieën beschikbaar, dus het is belangrijk om te kijken welke het beste bij de betreffende woning past, maar ook bij de bewoner(s).

Maak een plan

Maak een plan voordat je begint met aanpassingen aan jouw woning. Bekijk welke aanpassingen er nodig zijn en welke volgorde het beste is, om deze aanpassingen uit te voeren. Het kan ook handig zijn om een budget op te stellen, zodat je precies weet hoeveel geld er beschikbaar is.

Werk samen met een professional

Het kan handig zijn om samen te werken met een professional op het gebied van levensbestendig wonen, zoals een ergotherapeut of architect. Deze kan helpen bij het ontwerpen van de woning en het maken van de juiste keuzes voor aanpassingen. Natuurlijk is het uiteindelijk aan jou om wel of niet het plan uit te laten voeren.

Denk aan de toekomst

Bij het realiseren van een levensbestendige woning is het belangrijk om niet alleen te denken aan de huidige situatie, maar ook aan de toekomst. Het is goed om rekening te houden met mogelijke beperkingen in de toekomst en hier (indien mogelijk) alvast op in te spelen. Je weet tenslotte nooit precies wat de toekomst gaat brengen. 

Auteur

  • Mijn naam is Frederik, al sinds ik mij kan herinneren heb ik een passie voor schrijven. Tijdens mijn tijd voor Moeders.nu heb ik veel kunnen leren over onder andere koken, wonen, gezondheid en huishouden. En dat kan ik goed gebruiken voor mijn teksten en onderzoek voor bestetester.nl. Ik ben enthousiast om mijn kennis te gebruiken voor bestetester.nl! Naast schrijven ben ik in mijn vrije tijd hobbychef voor mijn vriendin en groot fanaat voor de nieuwste tech snufjes. Neem een kijkje in mijn artikelen voor onpartijdige beoordelingen en waardevolle aanraders.

Vorige test

Toe aan ontspanning? Probeer eens een Sauna of een nieuwe hobby

Volgende test

5 tips voor een leuk dagje uit