Luisterboeken voor kinderen: zo pak je het aan 

Last update: mei 2024

Luisterboeken voor kinderen: zo pak je het aan 

Er zijn veel verschillende manieren te bedenken hoe je jouw kind kunt vermaken. Maar heb je al weleens gedacht aan een luisterboek speciaal voor kinderen? Wij vertellen jou er meer over in deze blog. 

Een luisterboek is een mooie manier om kinderen kennis te laten maken met verhalen.  Maar een goed luisterboek is ook goed voor de focus en de concentratie. Maar luisteren naar verhalen die voorgelezen worden stimuleert de inbeeldingskracht en de fantasie van je kind. Reden genoeg om je kind eens niet voor de televisie neer te zetten, maar te laten luisteren naar een luisterboek. Maar hoe pak je het nou aan?

Wie online zoekt naar bijvoorbeeld: luisterboeken kinderen, vind heel veel verschillende manieren om aan een goed luisterboek te komen. Zo kan je luisterboeken kopen, net zoals je een fysiek boek kunt kopen. Maar je kan ze ook lenen bij de bibliotheek. Of door gebruik te maken van een dienst waar je maandelijks voor betaald. 

Kijk bijvoorbeeld eens op www.taga.nl

1. Luister naar een luisterboek in de auto 

Een goed moment om samen naar een luisterboek te luisteren is wanneer jullie in de auto zitten. Veel kinderen vinden het vervelend om in de auto te zitten of vervelen zich snel. Als een autorit betekent dat er naar een tof verhaal wordt geluisterd zal het autorijden een stuk minder vervelend worden. Ook kunnen kinderen ondertussen lekker naar buiten staren, waardoor ze worden geprikkeld om hun fantasie te gebruiken en slaan ze het verhaal veel beter op. 

2. Tijdens het spelen 

Korte verhalen die worden voorgelezen zijn perfect voor kinderen om naar te luisteren tijdens het spelen. Ook hier worden ze geprikkeld en is de kans groot dat ze delen van het verhaal overnemen in hun eigen spel. Hierdoor spelen ze actief en worden ze minder passief dan wanneer bijvoorbeeld de televisie aan staat. Dan is de kans groot dat hun spel juist niet wordt geprikkeld maar dat ze uiteindelijk alleen nog maar televisiekijken.

3. Voor het naar bed gaan 

Voorlezen voor het slapen gaan is natuurlijk altijd een goed idee en onderdeel van het ritueel. Als jezelf de taal niet zo goed spreekt, kan het fijn zijn om een luisterboek op te zetten. Of samen te lezen. Maar een luisterboek kan ook een alternatief zijn als je kind het spannend vindt dat je weggaat. Door lekker te luisteren naar een luisterboek valt een kind veel sneller in slaap. 

Alternatief voor het beeldscherm

Er zijn natuurlijk nog heel veel momenten te bedenken om een luisterboek aan te zetten. Een luisterboek is een goed alternatief voor de televisie. Niet alleen omdat het veel minder passief is, zoals we net al zeiden. Maar ook omdat kinderen er juist rustig van worden. Een televisie doet juist het tegenovergesteld. Dat is hetzelfde als wanneer de ouders net voor het slapen gaan nog heel veel prikkels op doen tijdens het televisiekijken. Per dag kijken jonge kinderen al meer dan 3 uur televisie. Als je dat weet te beperken tot slechts een uurtje door het te combineren met een luisterboek dan is dat winst voor het hele gezin!

Auteur

  • Mijn naam is Rik Kamerik en als huisvader schrijf ik sinds een jaar artikelen voor bestetester.nl met veel plezier. Ik schrijf voornamelijk artikelen over wonen, koken en gezondheid. Ik vind het leuk om onderwerpen onder de loep te nemen.

Vorige test

Wat zegt je sterrenbeeld over jou?

Volgende test

6 manieren om vanuit huis geld te verdienen