Reisvoorbereidingen voor Canada

Last update: mei 2024

Reisvoorbereidingen voor Canada

Ga je naar Canada op reis? Dan moet je natuurlijk wel iets weten over het land. Wij vertellen je alles over deze prachtige bestemming, onder andere welk visum jij nodig hebt voor Canada. 

Veel mensen denken dat Canada is als Amerika, maar dit berust niet helemaal op de waarheid. Zo is bijvoorbeeld een groot gedeelte van Canada Franstalig. Daarnaast kent Canada in vergelijking met de VS bijzonder veel Nederlandse immigranten. In tijd van de tweede wereldoorlog zijn veel Nederlanders gevlucht naar Canada. Ook voor een unieke reis kan je terecht in Canada, van ijsklimmen tot een cruise en van kamperen tot een treinreis door het hele land. In deze blog vertellen wij je alles zodat jij op een veilige en vertrouwde manier die kant op kan. 

Er zijn wel een aantal verplichtingen voor reizen naar Canada zoals het aanvragen van een eTA Canada

Visum, paspoort en rijbewijs in Canada 

Laten we aftrappen met veruit het belangrijkste onderdeel van je reis naar Canada. Je wil namelijk niet aankomen in Canada met verkeerde reisdocumenten. 

Visum 

In Canada heb je geen visum nodig wanneer jij maximaal 6 maanden in het land verblijft. Dit moet natuurlijk wel een toeristisch verblijf zijn. Wanneer jij gaat werken in Canada moet je wel een werkvisum aanvragen. Wel moet je een eTA Canada aanvragen, het eTA Canada wordt vaak nog dezelfde dag goedgekeurd. De kosten zijn laag en deze is 5 jaar lang geldig. 

Rijbewijs

Officieel mag je rijden met een Nederlands rijbewijs in Canada. Toch wordt er regelmatig gevraagd om een internationaal rijbewijs bij verhuurbedrijven. Dit IRB kan je gewoon in Nederland kopen, voor de zekerheid kan je dit dus doen voor een bestemming als Canada. 

Paspoort 

Hierover hoeven we je hopelijk niet te veel uit te leggen. Controleer voordat jij naar Canada reist hoe lang je paspoort nog geldig is. Hij moet minimaal 6 maanden geldig zijn om Canada in te reizen. 

Valuta en betalen in Canada 

Een ander niet onbelangrijk onderdeel is het betalen in Canada. De munteenheid is bijvoorbeeld anders, en hoe werkt het met fooien? 

De valuta 

In Canada betaal je met Canadese dollars. Niet te verwarren dus met de Amerikaanse dollar. Het $-teken wordt hiervoor gebruikt, soms met een kleine C ervoor om aan te duiden dat het gaat om de Canadese dollar. 

Fooien 

Net als in Amerika is het geven van fooien heel gebruikelijk. Geef je geen verplichte fooi dan word je vaak scheef aangekeken en bestempeld als gierig. Een gebruikelijke fooi is 15-20% van het bedrag. Dit doe je vaak in restaurants of hotels. Maar ook voor bijvoorbeeld taxichauffeurs of de bediening van een café. 

Verkeer in Canada 

Ben jij van plan om zelf te gaan rijden in Canada? Dan is het goed om te weten aan welke kant je moet rijden en wat de geldende verkeersregels zijn. 

Veiligheid op de weg 

Net als in Nederland moet je natuurlijk veilig de weg op. Maar op een bestemming als Canada kan je snel beboet worden wanneer je jezelf laat afleiden. Zo kan je een boete krijgen voor eten of drinken achter het stuur, iets leest, op een beeldscherm kijkt, make-up aanbrengt of aan het bellen bent. Het is dus net wat strenger als in Nederland. 

Rijden onder invloed 

Wij raden het af om überhaupt iets te drinken wanneer je rijdt naar een bestemming. Maar de regels in Canada zijn nog een stuk strenger. Zo mag je geen geopende alcoholische dranken in de auto hebben. Ook mogen beginnend bestuurders tussen de 16-21 jaar geen alcohol drinken voordat ze de auto instappen.  

De taal in Canada

Wat veel mensen vergeten is dat in Canada niet alleen Canadees of Engels wordt gesproken. 26% van de Canadese bevolking is namelijk Franstalig. Maar er zijn ook buurten in Canada waar gemeenschappen andere talen sperken. Denk aan Italiaans, Grieks, Duits, Chinees, Nederlands en Portugees. Een goede taaltraining kan je dus goed helpen. 

Reis jij naar Canada dan is een visum dus niet nodig. Wat je wel nodig hebt voor deze bestemming is je eTA Canada. Zorg er dus voor dat je voorafgaand aan jou trip alles hebt aangevraagd. In veel gevallen krijg je hem dezelfde dag nog toegestuurd.  

Auteur

  • Ik ben Jan Willem Beumer en schrijf artikelen met jarenlange ervaring in de elektronicasector. Daarnaast ben ik een liefhebber van koken voor mijn gezin en alles wat te maken heeft met wonen. Als auteur bij https://bestetester.nl deel ik mijn ervaring en passie met veel enthousiasme.

Vorige test

Hoe vind je de beste online bookmakers in Nederland?

Volgende test

Gaming PC: Het hangt er allemaal vanaf!