Gaming PC: Het hangt er allemaal vanaf!

Last update: juni 2024

Gaming PC: Het hangt er allemaal vanaf!

De PC is niet alleen een werkapparaat, hij wordt ook met plezier gebruikt om te gamen. De zogenaamde triple AAA titels worden steeds uitgebreider en veeleisender, een eenvoudige kantoorcomputer is nauwelijks in staat aan deze eisen te voldoen. Bij het kopen van een gaming PC zijn er dus een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Dat het de moeite waard is, blijkt uit de brede populariteit van verschillende spelgenres. Tegenwoordig worden er niet alleen shooters gespeeld, maar hebben ook virtuele casino’s hun deuren geopend. Het grote voordeel hier is dat spellen als blackjack geen groot verbruik van middelen op de PC genereren en toch heel leuk zijn. Als je echter op elk spel voorbereid wilt zijn, moet je bij de aanschaf van een gaming PC op de volgende factoren letten.

Wat houdt een gaming PC eigenlijk in en wat zijn de voordelen?

De gaming PC verschilt vooral van het klassieke kantoor- en werkmodel doordat hij is geoptimaliseerd voor 3D-prestaties. De ingebouwde componenten hebben een hoog rekenvermogen en maken het dus mogelijk complexe spelwerelden weer te geven en de interacties tussen spelers te berekenen. Spelstatussen moeten snel en effectief worden geladen, dus vertrouwen game-pc’s op SSD harde schijven, veel RAM en een uitstekende grafische kaart.

Tegelijkertijd heeft de gaming PC een beslissend voordeel: Hij is niet alleen geschikt voor gaming, maar kan ook voor alle andere toepassingen worden gebruikt. Of het nu gaat om surfen op het net, sms’en of 4K-films afspelen, een gaming-pc kan alles en is daarom zo rendabel.

Wat moet de PC kunnen doen voor gamers?

In principe zijn de specificaties van de spelproducenten meestal niet zo hoog. Dus theoretisch zouden zelfs spelbrekers als Elden Ring op elke kantoorcomputer met goede basisprestaties moeten draaien. In de praktijk ziet het er echter anders uit, want zelfs als de inhoud kan worden weergegeven, is een vloeiend spelverloop verre van gegarandeerd. De grafische effecten zijn doorslaggevend, de rendering en het beschikbare aantal FPS tijdens het spel.

Hoe hoger de resolutie van een spel en hoe veeleisender de graphics, hoe meer rekenkracht de PC moet hebben. Afhankelijk van het spel zijn ten minste 30 tot 60 beelden per seconde (FPS) nodig om het spel vlot te laten verlopen.

De prestaties van de computer hangen ook af van de spelletjes die worden gespeeld. Als je altijd de nieuwste titels speelt, kun je pas echt goede prestaties verwachten van een high-end gamer PC. Als u echter verouderde speltitels of casual games speelt, is een instapmodel een goede keuze.

Grafische kaart, processor en RAM – drie belangrijke factoren in een gaming PC

Wie op een console speelt, heeft een groot voordeel: als het apparaat eenmaal is gekocht, kan het de spellen spelen die in de toekomst uitkomen. De inhoud van de console speelt slechts een ondergeschikte rol, want het belangrijkste is dat het spel loopt. Het is een ander verhaal met de gaming PC, want de verschillende componenten zijn er in verschillende kwaliteits- en prijsklassen, en wie nieuw is in de sector zal snel beginnen zweten.

Drie factoren zijn bijzonder belangrijk, dus hier volgt een kort overzicht:

●      De processor: De processor of CPU is het hart van elke PC, omdat alle berekeningen erdoor worden uitgevoerd. Gaming-PC’s moeten een processor hebben met ten minste vier, bij voorkeur zes, kernen om soepele berekeningen te garanderen. Zonder een krachtige processor kan de PC geen maximale prestaties leveren, zelfs niet met een optimale grafische kaart; alle componenten zijn van elkaar afhankelijk.

●      De grafische kaart: Welke grafische kaart wordt gebruikt voor de gaming PC hangt grotendeels af van de individuele eisen en de monitor. Als u bijvoorbeeld een monitor met Full HD-resolutie gebruikt, hebt u geen high-end grafische kaart nodig omdat u toch geen 4K-inhoud kunt afspelen. Als u echter op zoek bent naar een maximale beeldervaring en met high-end monitoren werkt, zult u dieper in de buidel moeten tasten.

●      RAM: Hoeveel RAM is er nodig voor een gaming PC? Deskundigen zijn het erover eens dat ten minste 16 GB verplicht is. Er zijn echter al enkele gaming-pc’s in het topsegment die zijn uitgerust met 32 GB. Terwijl DDR3 al lang van de markt is verdwenen, vertrouwen professionals tegenwoordig op DDR 4 of zelfs DDR 5. Dit laatste heeft als nadeel dat het nog niet algemeen beschikbaar is en niet compatibel is met elk type processor.

Wilt u er zelf een bouwen of een stok kopen? De grote vraag bij het kopen van een PC

Bij de aanschaf van een PC kiezen veel ervaren gamers niet voor een kant-en-klaar model, maar stellen zij hun eigen computer samen. Dit heeft voor- en nadelen, maar het vereist vooral enige basiskennis. Ook als schroeven niet tot uw talenten behoort, kunnen de onderdelen afzonderlijk worden gekozen en vervolgens in de winkel worden geassembleerd. Aan de andere kant zetten mensen die ook met kleine schroevendraaiers kunnen werken hun computers graag helemaal zelf in elkaar en versieren de kast vaak zelfs met mooie ventilatoren en LED-strips.

In principe is een van de belangrijkste voordelen van doe-het-zelf-bouw dat de onderdelen optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd. Het nadeel daarentegen is dat er meer geld nodig is, omdat een goede en zelfgebouwde PC duurder is dan een eenvoudig off-the-shelf model. Waarom dan dat onnodige werk? Daar zijn goede redenen voor, want als de computer zelf in elkaar is gezet, kunnen de onderdelen later worden uitgewisseld en opgewaardeerd. Dit is niet altijd mogelijk met kant-en-klare PC’s.

De kant-en-klare gaming PC heeft het voordeel dat de toekomstige eigenaar zich nergens zorgen over hoeft te maken. Eenmaal geïnstalleerd, draait alles; bij aankoop kan vaak op enkele onderdelen worden gevarieerd (type processor, grootte van de harde schijf). Het grootste nadeel is dat de afzonderlijke onderdelen kwalitatief vaak niet perfect op elkaar zijn afgestemd. Er is een nieuwe Intel-processor geïnstalleerd, maar die wordt geleverd in combinatie met een onaantrekkelijke grafische kaart. Voor echte PC-professionals is dit een van de belangrijkste redenen waarom zij er de voorkeur aan geven hun eigen PC te bouwen.

Conclusie: Gaming PC is meer dan zomaar een computer

Gaming op een PC is veeleisend en daarom is het juiste gamestation nodig om aan de eisen te voldoen. Naast de drie hoofdcomponenten zoals RAM, processor en grafische kaart, zijn er nog andere behoeften waaraan absoluut moet worden voldaan. Gamers vertrouwen bijvoorbeeld op SSD harde schijven; de oude HDD vorm van opslag wordt al lang niet meer gebruikt. De ventilatie moet ook worden geoptimaliseerd, omdat gaming-PC’s vaak onder maximale belasting werken en dan behoorlijk warm worden. Dit is ook een van de redenen waarom gaminglaptops ondanks hun flexibiliteit nog niet algemeen zijn ingeburgerd. De gaming PC biedt meer uitbreidings- en aanpassingsmogelijkheden, kan optimaal worden gekoeld en kan op elk moment worden uitgerust met een krachtigere voedingseenheid.

Auteur

  • Ik ben Jan Willem Beumer en schrijf artikelen met jarenlange ervaring in de elektronicasector. Daarnaast ben ik een liefhebber van koken voor mijn gezin en alles wat te maken heeft met wonen. Als auteur bij https://bestetester.nl deel ik mijn ervaring en passie met veel enthousiasme.

    Bekijk Berichten
Vorige test

Reisvoorbereidingen voor Canada

Volgende test

De beste raambekleding van dit moment: onze top drie!