Zo kies je het beste toilet uit

Last update: april 2024

Zo kies je het beste toilet uit

Er zijn een heleboel soorten toiletten. Door al die keuzes kom je er soms moeilijk uit om het beste toilet voor jouw huis te kiezen. Hier lees je over waar je allemaal aan kunt denken, om tot een juiste keuze te komen.

Normaal, bidet of douche wc

Veel mensen kiezen voor een normaal toilet, alleen is er ook een groeiend aantal mensen dat kiest voor een bidet. Een bidet is een wc die met een ingebouwde douchestraal je onderlichaam grondig reinigt. Het voordeel van een bidet is dat toiletpapier overbodig is. Een bidet is duurzamer, hiermee bespaar je ook toiletpapier. Een bidet heeft geen toiletbril. Een bidet met toiletbril heet een douche wc. Daarbij zijn er ook allerlei luxe opties zoals een warme lucht föhn, zodat je je niet hoeft af te drogen.

Laag of hoog

Veel oudere mensen prefereren een toilet dat wat hoger is. Het voordeel hiervan is dat je makkelijk weer van de wc af komt. Oudere mensen hebben namelijk vaak meer moeite met het opstaan vanuit het zitten. Voor mensen die veel last van de rug ervaren, heeft hoog ook vaak de voorkeur boven laag.

Dat veel jongere mensen voor een lager toilet kiezen, heeft vaak te maken met een esthetische voorkeur. Een lager model wordt vaak als mooier ervaren.

Wc met of zonder plateau

Een huisarts zal wellicht sneller een toiletpot met plateau aanraden. Dat heeft een goede reden. Met een plateau kun je na het plassen of de boodschap, voor het spoelen nog even kijken. Hoe urine of feces eruitziet, kan namelijk waardevolle informatie geven over je gezondheid.

Spoeltoilet of toch iets anders?

Waar niet iedereen zich bewust van is, is de verscheidenheid aan toiletten. Zo heb je natuurlijk de bekendste wc: het standaard spoeltoilet. Er zijn echter ook nog diverse andere soorten wc’s, zoals:

Het scheidingstoilet, het vacuümtoilet, een luchtperstoilet, een droogtoilet, een schuimtoilet, een composttoilet en een verbrandingstoilet.

Scheidingstoiletten zijn wc’s waarbij de urine en de ontlasting wordt gescheiden. Deze wc’s komen eigenlijk niet meer voor op de markt. Het vacuümtoilet zuigt feces op met circa 1 liter water onder een vacuüm. Deze wc verbruikt weinig water, maar wel veel energie. Een luchtperstoilet vangt ontlasting en urine op, die dan met 1,5 liter water door de leiding wordt geperst met luchtdruk. Dit wordt in Nederland niet toegepast. Een bekend voorbeeld van het droogtoilet is het chemisch toilet. Hier wordt geen water gebruikt. Dit toilet vind je op festivals, maar ook dikwijls op campings.

Het schuimtoilet, maakt zoals de naam al doet vermoeden schuim aan. Deze wc vind je niet in Nederland. Het composttoilet wordt voornamelijk voor verduurzaming gebruikt. Dit is een toilet waarbij geen water wordt gebruikt. Er zijn twee soorten composttoiletten. Bij de ene soort gebeurt het composteren in het toilet, bij het andere composttoilet gebeurt dit later in een composthoop.

Ten slotte is er nog het verbrandingstoilet. Deze wc vangt feces en urine op. Dit wordt samen met het toiletpapier na een x aantal toiletbeurten verbrand door verhitting met een elektrisch element. Het voordeel is dat er geen waterleiding of riool nodig is. De as kun je als mest uitstrooien over de grond of het kan mee met het GFT-afval. Het nadeel is de energie die je kwijt bent voor het verbranden.

Auteur

  • Mijn naam is Rik Kamerik en als huisvader schrijf ik sinds een jaar artikelen voor bestetester.nl met veel plezier. Ik schrijf voornamelijk artikelen over wonen, koken en gezondheid. Ik vind het leuk om onderwerpen onder de loep te nemen.

Vorige test

Beste schoonmaakmiddelen om een bank te reinigen

Volgende test

Voordelen van bedrukte draagtassen als marketingtool