Ben ik al toe aan een gehoorspecialist? 

Last update: juni 2024

Ben ik al toe aan een gehoorspecialist? 

Heb ik gehoorverlies, moet ik al een gehoorapparaat? In dit artikel vind jij de antwoorden op deze vraag die je misschien al langer bezighoudt. Ben ik al toe aan een gehoorspecialist? 

Zet jij jouw tv altijd een standje harder? Moeten mensen vaak hun vraag herhalen omdat je ze niet goed hebt verstaan? Heb je weleens het gevoel dat je minder hoort dan voorheen? Dan kan het zijn dat je toe bent aan een gehoorapparaat. Maar hoe weet je nu zeker of je hier aan toe bent? Wat zijn de tekenen van gehoorverlies? Wanner moet je toch echt langs een gehoorspecialist? Wij vertellen het je in dit artikel. 

Gehoorproblemen zijn van alle leeftijden 

Meteen goed om te weten is dat gehoorproblemen voor alle leeftijden zijn. Dat je naar een gehoorspecialist gaat hoeft niet te betekenen dat je 65+ moet zijn. Er zijn ook steeds meer jongeren die kampen met gehoorproblemen. Zo werd er laatst nog opgeroepen door onder andere audicien: Schoonenberg dat er meer een meer oorsuizen voorkomen bij jongeren. Oorsuizen is een bekend probleem bij jongeren die veel in hard geluid hebben gestaan. Denk aan grote evenementen en feesten, maar ook landbouwmachines en elektrische gereedschappen.

8x Indicaties van gehoorverlies 

Meestal ontstaat gehoorverlies geleidelijk en zelfs onopvallend. Vrienden en familie kunnen het zelfs eerder doorhebben dan jijzelf. Maar er zijn toch indicaties die erop wijzen dat jij gehoorverlies hebt opgelopen. Een goede audicien kan snel aantonen of jij leidt aan gehoorverlies. 

#1 Je zet altijd je tv hard, en je vrienden moeten je hierop wijzen

#2 Gesprekpartners spreken heel zacht tegen elkaar of mompelen zelf

#3 Gesprekken zijn moeilijk te volgen. Soms hoor je bepaalde woorden niet in de zin

#4 De pakketbezorger loopt weg bij de deur, en jij hebt geen deurbel gehoord? Je ziet ook weleens dat je gemiste oproepen hebt omdat je de telefoon niet hebt gehoord

#5 Gesprekken volgen op het werk en in vergaderingen kost je moeite en krijg je zelfs hoofdpijn van

#6 Je hoort niet meer zo goed als vroeger en hebt het zelf door 

#7 Je hoort aan de ene kant wel als iemand praat maar de andere kant hoor je mensen vaak slechter 

#8 Vogeltjes die fluiten hoor je praktisch niet meer 

Kan jij een aantal van deze punten hierboven beamen? Dan kan het weleens tijd zijn voor een gehoorapparaat. Maar hiervoor moet je dus eerst naar een audicien in de buurt. 

Zo test een audicien jouw gehoor 

Een audicien kan heel makkelijk bepalen hoe jouw gehoor ervoor staat. Zo weten ze het vaak al binnen 20 minuten. Dit doen ze vaak door twee verschillende testen. Ze maken gebruik van de toonaudiogram. Hierbij wordt gecontroleerd aan de hand van piepjes hoe goed het gehoor is. De piepjes worden steeds zachter en de persoon moet doormiddel van een knopje aangeven of hij/zij nog wat hoort. De tweede is een spraakaudiogram, hierbij wordt gekeken naar hoe goed het gehoor is bij spraak. Woorden komen voorbij in je koptelefoon en je aangeven welke woorden je voorbij hebt horen komen. Bij een audicien als Schoonenberg kan je ook een online gehoortest doen. 

Hier een artikel dat reeds gepubliceerd is waarbij audiciens landelijk aan de bel trekken. Lees het artikel.

Auteur

  • Ik ben Jan Willem Beumer en schrijf artikelen met jarenlange ervaring in de elektronicasector. Daarnaast ben ik een liefhebber van koken voor mijn gezin en alles wat te maken heeft met wonen. Als auteur bij https://bestetester.nl deel ik mijn ervaring en passie met veel enthousiasme.

    Bekijk Berichten
Vorige test

Banken in Nederland: Het verschil uitgelegd!

Volgende test

De beste crypto wallets voor beginners