Beste Lijmpistool 2023 uit de Test

beste lijmpistolen uit de test van 2023

De favoriete keramieken vaas van je moeder laten vallen? Of heeft je porseleinen servies 2018 niet overleefd? Dan kan dit artikel zomaar nog wel is van pas komen, want vandaag behandelen we onze favoriete lijmpistolen. Je hebt het apparaatje vast wel is in je handen gehad tijdens een techniekles op de middelbare school. Erg handig om netjes je favoriete spullen zonder geknoei weer aan elkaar te bevestigen of natuurlijk gewoon voor hobbymatig gebruik.

Een lijmpistool maakt vloeibare lijm door een lijmstaaf in een vaste vorm te verhitten. Doordat de lijmstaaf verhit wordt, veranderd de staaf in dikke vloeibare lijm. De lijm wordt weer hard wanner het opdroogt. Door deze harde lijmlaag blijven de, door jou geplakte, onderdelen op hun plek. Lijmpistolen zijn er in verschillende formaten verkrijgbaar. Let dus goed op dat je de lijmstaven in het juiste formaat koopt. Verder heb je verschillende varianten van het lijmpistool op de markt. Bedenk dus van te voren goed wat je precies zoekt.

De lijmstaaf klik gemakkelijk in het apparaat. Zet vervolgens het lijmpistool in de bijgeleverde houder en stop de stekker in het stopcontact. Als het goed is het lijmpistool nu warm aan het worden. Wanneer het apparaat voldoende is opgewarmd, druppelt er vaak wat lijm uit het apparaat.

Voor het lijmen met een lijmpistool heb je maar weinig nodig. Natuurlijk om te beginnen met het apparaat zelf, lijmpistolen hebben vaak stroom nodig om te kunnen werken, daarnaast heb je de juiste lijmpatronen nodig en is het dragen van handschoenen aan te raden door de hoge temperaturen van de lijm.

Conclusie: in 2023 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat de Steinel Gluematic 5000 het beste lijmpistool is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Steinel Gluematic 5000 is de Bosch Lijmpistool PKP 3,6 LI. Kijk onderstaand voor de overige lijmpistool testresultaten.

Beste lijmpistool aanraders van 2023

Lijkt een lijmpistool jou een handige tool om in huis te hebben? Kijk dan even hieronder.

Steinel Gleumatic 5000 

Dit lijmpistool van Steinel is de beste die er op dit moment te vinden is op de markt. Door hem met of zonder snoer te gebruiken is hij voor alle doeleinden inzetbaar. Bij verschillende test in onder andere Duitsland kwam dit lijmpistool steeds maar weer als beste uit de test. Door de aantrekkelijke prijs is dit een model dat vaak wordt aangeschaft. Dit lijmpistool heeft alleen zijn draad nodig wanneer je hem opwarmt. Zodra de speltlijm is gesmolten blijft de smeltkamer in dit lijmpistool warm. Hierdoor kan je hem gemakkelijk overal gebruiken en bij ieder hoekje. Na 2 tot 5 minuten is hij al klaar voor gebruik en kan je hem draadloos gebruiken. Een ander groot voordeel bij het Steinel Gluematic 5000 lijmpistool ten opzichte van veel andere concurrenten is dat hij langdurig op hoge temperatuur blijft. Hij houdt een temperatuur van maar liefst 200 graden op zeer lange termijn vast. Op deze manier wordt jouw lijmproductie verhoogt en kan je hem bijna 10 minuten achter elkaar gebruiken. Dit apparaat wordt dan ook gezien als de beste van 2023.  

Pros
 • Je kan hem met en zonder draad gebruiken. Hij blijft lang op hoge temperatuur.
Cons
 • Hij is niet voorzien van een accu.

Bosch Lijmpistool PKP 3,6 LI 

Kwaliteit, dat is wat je krijgt al je gaat voor een Bosch lijmpistool. Dit lijmpistool is gemaakt voor het snelle lijmwerk. Hij heeft een hele korte opwarmtijd nodig. Binnen 15 seconden ben jij al bezig met de eerste scherven te lijmen. Dit Bosch lijmpistool loopt op een accu. Deze accu is geschikt voor 6 verschillende lijmsticks op één acculading. Zo kan jij dus een hele hobbymiddag aan de slag zonder dat jij hoeft bij te laden. Ook werkt deze Bosch Lijmpistool PKP 3,6 LI zeer schoon. Dit komt door het terugtreksysteem van dit lijmpistool. Je hoeft alleen een micro-USB-lader bij de hand te hebben om de accu op te laden. Dus geen gedoe met grote onhandige accu’s. Door de led-lampjes kan jij gemakkelijk zien hoe vol jouw accu nog is. Op die manier hoef jij niet constant te hopen dat hij nog even mee gaat. Dankzij de hitte beveiliging zal jij niet snel jezelf verbranden en werk je op een veilige manier aan jouw project. Ook kan je hem gemakkelijk meenemen door het handzame model. Je werkt op een ergonomische en prettige manier. 

Pros
 • Hij werkt efficiënt. Binnen 15 seconden is hij al opgewarmd.
Cons
 • Soms zitten er kleine luchtbelletjes in de lijm.

Bosch lijmpistool Gluey – Evergreen

Dit lijmpistool van Bosch lijmpistool Gluey – Evergreen is misschien beter te omschrijven als een lijmpen. Het oogt namelijk als een soort balpoint. Maar de reden dat we deze graag aan je willen zien is absoluut omdat het zo’n ongelooflijk handig apparaatje is. Als je ‘m helemaal hebt opgeladen kun je heel erg lang er gebruik van maken. Tot wel 60 lijmsticks namelijk. Ook hoef je niet lang te wachten. Dus je kan zonder snoer binnen 60 seconden beginnen met plakken. En alleen dat gegeven maakt dat dit lijmpistool zo ongelooflijk simpel te gebruiken. Wat ook handig is, is dat je voor dit lijmpistool de micro USB-lader kunt gebruiken. Wat een klein probleem is bij dit lijmpistool is dat de patronen veel kleiner zijn dan bij een ander lijmpistool. Hierdoor moet je ze vaker vervangen en gebruik je er dus ook meer. Maar bij dit starterspakket ontvang je direct 20 lijmsticks. Je kan deze lijm overal voor gebruiken. Voor het plakken van papier, denk aan fotoboeken. Maar je kan er ook karton, hout, leer, textiel en plastic mee beplakken. We zien ook vaak dat glas hiermee wordt versierd. 

Ben je benieuwd naar de Bosch lijmpistool Gluey – Evergreen? Bekijk dit item hier.

Pros
 • korte opwarmtijd

Cons
 • lijmpatroon is snel op 

Steinel Gluefix Lijmpistool – Incl. 2 lijmpatronen – Rood

Als jij pas net begint als hobbyist dan kan het fijn om eerst eens te beginnen met de Steinel Gluefix Lijmpistool – Incl. 2 lijmpatronen – Rood. Hoe dat komt? Je kan als beginner met dit lijmpistool direct gemakkelijk uit de voeten. Doordat je met dit lijmpistool veilig kun plakken hoef je niet bang te zijn dat je je verbrand. Houd er wel rekening mee dat dit pistool ongeveer 7 tot 8 minuten nodig heeft om op te warmen. Als er een druppeltje lijm gemakkelijk uit het pistool komt, is het pistool klaar om gebruikt te worden. Ook krijg je er direct twee lijmpatronen bij waardoor je direct kunt beginnen met lijmen. Houd er wel rekening mee dat twee snel op zijn, dus goed om direct een setje bij te kopen. Het lijmpistool zit aan een stroomkabel en kan niet zonder worden gebruikt. 

Ben je benieuwd naar de Steinel Gluefix Lijmpistool – Incl. 2 lijmpatronen – Rood? Bekijk dit item hier.

Pros
 • handig in gebruik

Cons
 • nog geen negatieve punten

VONROC Lijmpistool – 70W 

Vanuit de budget lijn willen we je graag de VONROC Lijmpistool – 70W laten zien. Dit lijmpistool is namelijk perfect voor beginners die niet te veel geld willen uitgeven. Zo zit er bijvoorbeeld een anti-druipfunctie op het pistool. Je kan dus niet knoeien met dit apparaat. Dat maakt dit apparaat ook wel meer uniek dan andere. Ook wordt er dacht aan een milieuvriendelijke verpakking. Dit lijmpistool komt dan ook in een bruine doos zonder een full colour opdruk. Alle kleine beetjes helpen, zullen we maar zeggen! Ook is er gedacht aan een slim ontwerp waardoor je warme delen niet je tafel kunnen beschadigen bijvoorbeeld. 

Ben je benieuwd naar de VONROC Lijmpistool – 70W? Bekijk dit item hier.  

Pros
 • goede prijs-kwaliteitsverhouding

Cons
 • lekt soms een beetje 

Powerplus POWX146 

Dit lijmpistool wordt door consumenten zeer goed beoordeeld. Door de handige koffer kan je hem gemakkelijk opbergen. Maar ook neem je hem op die manier snel mee naar jouw hobbymiddagen. De Powerplus POWX146 wordt geleverd met 3 verschillende spuitmondjes. Dit is iets dat je niet bij veel modellen ziet. Vaak is er maar één manier waarop jij lijm kan verdelen over een ondergrond. Maar Dit model geeft je de mogelijkheid om verschillende spuithoeveelheden nauwkeurig af te wegen. Door de makkelijke tool waar jij het lijmpistool op kan laten rusten houd je altijd een schone werkbank. Het controlelampje kan je gebruiken als indicatie of de batterij toe is aan wat extra lading. Door de handige warmtekamer kan jij dit model ook draadloos gebruiken. Je moet hem dan af te toe weer even opwarmen in het laadstation. De opwarmtijd is zo’n 5 minuten. Maar hij geeft geen bubbeltjes in jouw lijm. Met een garantieperiode van drie jaar is dit een lijmpistool voor de lange termijn. 

Pros
 • Hij wordt geleverd in een opbergbox. Hij heeft 3 verschillende spuitmondjes. Je kan hem draadloos gebruiken.
Cons
 • Hij warmt niet snel op.

FERM GGM1003 Batterij Lijmpistool

FERM GGM1003 product foto

Het FERM GGM1003 Batterij Lijmpistool zorgt ervoor dat je van alles in huis zelf kunt fixen. Hij is niet alleen ideaal om dingen mee te repareren, ook voor hobbymatige klusjes is het de perfecte keuze. Hij is lekker snel opgewarmd dus je kunt zo aan de slag. Hij werkt op een oplaadbare batterij. Na het opladen kun je er makkelijk 45 minuten mee vooruit. Het grote voordeel hiervan is dat je hem flexibel kunt gebruiken. Je bent immers niet aan een snoer gebonden. Het opladen zelf gaat trouwens super snel. in 60 minuten heb je een volle accu. Hij is licht van gewicht dus je merkt nauwelijks dat je hem vast hebt.

Als kers op de taart is dit lijmpistool erg betaalbaar. Daarnaast krijg je hem geleverd in een handige opbergkoffer. Je kunt hem dus netjes en veilig opbergen of makkelijk ergens mee naartoe nemen. Ideaal als je een knutselmiddag houdt met vriendinnen!

Pros
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het is de beste in zijn prijsklasse. Je kunt overal makkelijk bij aangezien je niet te maken hebt met een snoer.
Cons
 • Apparaat ligt lekker in de hand maar kan na een tijdje zwaar aanvoelen.
https://www.youtube.com/watch?v=_HPcZeE8oDE
Reclamespotje van de FERM GGM1003

Oasis – Lijmpistool Low Melt

Oasis – Lijmpistool product foto

Het Oasis – Lijmpistool Low Melt zorgt ervoor dat je je hobby goed kunt uitoefenen. Ook voor kleine huishoudelijke klusjes en reparaties is hij ideaal. Het is een lekker stevig lijmpistool dat lekker in de hand ligt. De aan/uit knop zorgt dat je zelf bepaalt wanneer je hem gebruikt. De opwarmtijd is 3 minuten. Je kunt dus gelijk aan de slag! Met de trekker bepaal je zelf hoeveel lijm eruit komt. Je kunt dus lekker rustig werken of juist heel snel. Dit is afhankelijk van je project of klusje en je ervaring met een lijmpistool. Als je iemand kent die gek is van knutselen is het bovendien een leuk cadeau.

Het gaat om een low melt lijmpistool. Dit houdt in dat de lijm op een lagere temperatuur zacht wordt. Hierdoor is het lijmpistool veilig te gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de lijm alsnog warm wordt. Ook als je een beginnend lijmer bent is dit lijmpistool heel geschikt!

Pros
 • Low melt lijmpistool zodat hij sneller te gebruiken is. Daarnaast is hij gebruiksvriendelijk dus geschikt voor alle niveaus.
Cons
 • De lijmpatronen zijn wat lastiger verkrijgbaar en kunnen prijzig zijn.

Bison BI-6311398

Bison BI-6311398 product foto

Dit lijmpistool van Bison heeft een zeer leuk prijsje waardoor het een mooi instapmodel is. Weet je dus nog niet zeker of je werken met een lijmpistool leuk vindt of ben jij een type dat een hobby na 2 weken weer zat is? Deze Bison is dan een perfecte keuze. Dit houdt overigens niet in dat hij niet geschikt is voor langdurig gebruik. Of je nu hout, kunststof of stof wil lijmen, met deze Bison kan het allemaal. Bovendien is hij ideaal voor het in elkaar zetten van kleine dingen zoals fotolijstjes. Ook voor decoraties of modelbouw is hij geschikt. Op gebruiksvriendelijkheid scoort hij ook nog eens hoog!

Pros
 • Een perfect instapmodel. Het is een gebruiksvriendelijk lijmpistool. Ideaal voor droogbloemboeketten en modelbouw.
Cons
 • Als je een fervent lijmer bent en je gebruikt je lijmpistool intensief dan kun je beter even verder kijken.

Bosch PKP 18 E

Bosch PKP 18 E product foto

De Bosch PKP 18 E is geschikt voor het gebruik op leer, karton, hout en zelfs steen! Welk klus- of knutselproject je ook in gedachten hebt, deze Bosch PKP 18 E helpt je uit de brand. Je krijgt er 1 lijmstick bij zodat je gelijk aan de slag kunt. De Nederlandse gebruiksaanwijzing helpt je snel en eenvoudig op weg. Erg belangrijk want een lijmpistool wil je veilig gebruiken. Met de handige anti-drip functie heb je geen last van een lekkend lijmpistool. Daarnaast zit er een handig standaardje op waarmee je hem even neer kunt zetten wanneer dat nodig is. Het spitse puntje zorgt ervoor dat je er het meest detailleerde werk mee uit kunt voeren.

Pros
 • Beschikt over een anti-drip functie waardoor je er geen knoeiboel van maakt. Ook geschikt voor heel gedetailleerd werk zoals modelbouw.
Cons
 • Er zitten soms luchtbelletjes in de lijm.
Engelse video review van de Bosch PKP 18 E

LifeGoods

LifeGoods lijmpistool product foto

Met het lijmpistool van LifeGoods kun je direct van start! Hij wordt namelijk geleverd met maar liefst 50 lijmsticks. Je kunt hem zowel op hoge als op lagere temperatuur gebruiken. Daarnaast is hij erg gebruiksvriendelijk. Je hoeft dus geen ervaring met een lijmpistool te hebben. Ook is hij hierdoor geschikt voor het gebruik door kinderen. Zorg wel altijd voor toezicht. Binnen 3 minuten is deze lijmkanjer klaar voor gebruik. Ideaal dus als je tussendoor even gauw iets wilt lijmen. Niet alleen is hij leuk voor recreatief gebruik zoals knutselen maar hij is ook nog eens heel handig. Of je nu een doorgewinterde doe-het-zelver bent of een klusgroentje dat maakt niets uit.

Pros
 • Hij is gelijk klaar voor gebruik en voor grote projecten. Je krijgt er namelijk maar liefst 50 lijmsticks bij. Geschikt voor ieder niveau.
Cons
 • Hij heeft weinig kracht. Niet zo geschikt voor heel intensief gebruik.

Dremel lijmpistool 940 – 940-3

Het Dremel accu lijmpistool 940 is een hoge temperatuur lijmpistool. Het lijmpistool kan opwarmen tot 195 graden Celsius en doet dit in 5 minuten. Het lijmpistool is op te laden via een accu. Je hebt dus geen last van kabels en je kan vrij bewegen met het apparaat. Je kan het mondstuk van het lijmpistool verwisselen waardoor het apparaat makkelijk schoon te maken is. De Conrad gebruikers geven dit lijmpistool 5 sterren. Het grootste voordeel van dit lijmpistool is volgens de gebruikers de snelle opwarmtijd en de hoge tempratuur van de lijm.

Steinel Lijmpistool op accu

De Stenel Neo is geen lijmpistool, maar een lijmstift. Dit appraatje ligt net wat makkelijker in de hand en is erg licht. De lijmstift is speciaal ontwikkeld voor vrouwen en is het ideale gereedschap voor creatief werk. Binnen 15 seconden kan je al aan de slag en dankzij het druppelstopautomaat wordt de lijm automatisch terug gezogen wanneer je de toevoerknop loslaat. De lijmstift is veilig in gebruik, want hij schakelt automatisch uit wanneer je hem voor langere tijd niet meer hebt aangeraakt. De Conrad gebruikers geven het lijmpistool weer 5 sterren met als grootste voordeel het compacte formaat.

Dremel lijmpistool 930

Ook bij dit lijmpistool stelt Dremel ons niet teleur. Het apparaat heeft een hoge tempratuur en een precisielijmtuit die niet druppelt. Doordat de compactheid van het lijmpistool ligt hij fijn in de hand en door de uitklapbare standvoet zet je het apparaat stabiel neer wanneer je hem even niet gebruikt. Het lijmpistool is ideaal voor lichte klussen rondom het huis en lijmt het beste op materialen zoals keramiek, hout, kunststof en glas. De Conrad gebruikers geven dit lijmpistool ook weer 5 sterren en het grootste pluspunt is de voordelige prijs van het apparaat.

Steinel Lijmpistool Gluematic 3002

De Steinel Gluematic is de oplossing voor veelzijdig plakwerk. Het apparaat lijmt verschillende materialen, zoals hout, papier, karton, leer, stof, kabel, tapijt en doorbloemen. Bij dit apparaat kan je wat extraatjes verwachten; er wordt namelijk een kunststofkoffer en acht lijmstaven van 200 gram meegeleverd. Het lijmpistool heeft een hoge smeltprestatie en wamt snel op door de moderne PTC opwarmtechniek. De Conrad gebruikers geven het apparaat 4.5 sterren. Het grootste pluspunt van het lijmpistool is dat hij handig in gebruik is. In een nadeel volgens dezelfde gebruikers is dat het apparaat nadruppelt

De Bosch Gluepen

De Bosch Gluepen beloofd dat hij niet verstopt raakt en altijd klaar is voor gebruik. De Gluepen werkt op een accu en geeft je de bewegingsvrijheid die je van een pen verwacht. De Gluepen lijmt vrijwel alle materialen (karton, metaal, textiel, glas, papier, kurk, tegels, leer, hout, steen, kunststof) en kan dankzij een opwarmtijd van slechts 15 seconden in een mum van tijd voor het lijmen gebruikt worden. Door een unieke smelttecniek raakt de mond van het apparaat niet verstopt. Het nieuwe verwarmingselement verwarmt uitsluitend het mondstuk en de ingebouwde apparaatkopma akt van de GluePen een veilig gereedschap zonder verbrandingsgevaar. De Conrad gebruikers geven de Gluepen 4.3 sterren en het grootste voordeel volgens de gebruikers is dat het apparaat niet nadruppelt.

Uhu lijmpistool Starterset

Uhu lijmpistool Starterset is ideaal voor de beginnende hobbyisten. Het lijmpistool is bedoeld voor het repareren van gebroken spullen, decoreren en knutselen. De werktempratuur van dit apparaat is 200 graden Celsius en hij warmt op binnen 480 seconden. In het pistool passen lijmpatronen met diameter van elf millimeter. De lijm is bij dit apparaat gemakkelijk te doseren en het hittebestendige mondstuk zorgt ervoor dat jouw lijmpistool brandveilig is! De Conrad gebruikers geven het lijmpistool 4 sterren en het grootste pluspunt is de zachte prijs in combinatie met de goede kwaliteit van het apparaat.

Dremel 930

De Dremel 930 is een lijmpistool met twee temperatuurniveaus, speciaal voor gedetailleerd lijmwerk. De lage temperatuur is speciaal voor creatieve werkjes, zoals het vormgeven van een fotoalbum of het decoreren van knutselwerken. Met de vijf meegeleverde glitterlijmstiften kan je objecten laten glimmen of andere creatieve werkjes maken. Het lijmpistool heeft een tegen druppelen beveiligde precisiepunt  en hiermee voorkom je lijmresten op uw project. Daarnaast heeft het lijmpistool een ergonomische t-handgreep die ervoor zorgt dat het apparaat fijn in de hand ligt en alsof dat nog niet genoeg is kan je het apparaat stabiel neerzetten op een uitklapbare voet. De Conrad gebruikers geven dit apparaat 4.5 sterren en is volgens de gebruikers handig in gebruik. Wel is de lijmafgifte van dit apparaat schaars en is het lij pistool dus echt geschikt voor het precisie werk.

Shopgids: alles wat je moet weten over het beste lijmpistool

Hoeveel kost een gemiddeld lijmpistool?

Een lijmpistool kost gemiddeld 20 tot 40 euro.

Welke soorten lijmpistolen zijn er?

Een lijmpistool heeft zich al dubbel en dwars bewezen. Het is een super handig apparaatje waar je zowel mee kunt klussen als knutselen. Een lijmpistool werkt door middel van warmte. Door de warmte worden de lijmsticks vloeibaar zodat je deze gedoseerd kunt gebruiken. Je drukt de knop in en er komt zoveel lijm uit als je wenst. De naam verdient hij overigens aan zijn pistoolvorm. Maar welke soorten lijmpistolen zijn er nog meer? Het is lastig om van soorten te spreken maar we willen wel graag het kitpistool even in het zonnetje zetten.

Kitpistool
Een kitpistool, ook wel kitspuit genoemd, wordt in tegenstelling tot een lijmpistool vaker gebruikt voor klussen dan voor knutselen. Het grote verschil is dan ook dat je er minder precies en gedetailleerd mee kan werken dan een lijmpistool. Je kunt er bijvoorbeeld naden en kieren mee kitten. Dit houdt in dat je een lijmlaagje aanbrengt. Een kitpistool werkt door middel van druk. Hiermee verschilt hij van een lijmpistool, deze werkt namelijk met temperatuur. Hij is zeer handig voor het uitvoeren van simpele klussen in huis en op de bouw. Wat formaat betreft is en kitpistool een stuk groter dan een lijmpistool. Hij is dan ook geschikt voor grovere toepassingen.

Welk lijmpistool is de beste budget keuze?

De FERM Lijmpistool kost 10,95 euro en wordt op Bol.com met 4,7 van de 5 sterren beoordeeld. Het is daardoor de Ultieme Budget Keuze. Niet alleen de prijs en de beoordeling maken dat dit zo is. Het apparaat is ook voorzien van goede specificaties. Allereerst heeft het een vermogen van 75 Watt. Het is geschikt voor lijmsticks met een diameter van 11,2 mm en een lengte van 150 mm. Je kunt het lijmpistool al na een opwarmtijd van 3 tot 5 minuten gebruiken, waarbij de druppelblokkering ervoor zorgt dat het niet blijft nadruppelen. Hierdoor komen er geen druppels lijm op plekken waar je dit niet wilt. Het apparaat is handig in gebruik door de neerzetbeugel en het handvat en doordat de stroomkabel 1,5 meter lang is. Je kunt dit lijmpistool gebruiken voor het lijmen van onder andere keramiek, hout, leer, metaal en textiel.

Wat zijn de populairste lijmpistool merken?

Er zijn veel lijmpistolen te koop van veel verschillende merken, maar de drie populairste merken zijn:

Dremel: Dit merk biedt veel soorten gereedschap en accessoires, gericht op een makkelijk, mooi en perfect resultaat.

FERM: Een Nederlands gereedschapsmerk, dat wereldwijd bekend is. Het biedt een grote verscheidenheid aan hoogwaardig elektrisch gereedschap en bijpassende accessoires.

Bosch: De marktleider in het elektrische gereedschap en de bijpassende accessoires, succesvol door haar innovatiekracht en -tempo.

Lijmpistool tips voor de beste koop

Bij de aanschaf van een lijmpistool zijn er een aantal punten waar je op moet letten.

 1. Materiaal

  Allereerst moet je letten op het materiaal waar het lijmpistool voor geschikt is. Niet ieder lijmpistool kun je voor alle soorten materialen gebruiken. Mogelijk wil je het gebruiken voor verschillende materialen. Dan zijn er ook pistolen die voor meerdere materialen gebruikt kunnen worden.

 2. Diameter

  Vervolgens is het belangrijk om erop te letten dat de lijmpatronen dezelfde diameter hebben als het vulkanaal van het lijmpistool. Je ziet het vaakst lijmpistolen, geschikt voor lijmpatronen met een diameter van 7 of 11 mm.

 3. Neerzetbeugel

  De laatste eigenschap van een lijmpistool, waar je op met letten bij de aanschaf ervan, is een praktische. Sommige lijmpistolen hebben namelijk een neerzetbeugel. Op deze beugel kun je leunen, wat steun geeft en je ervan verzekerd dat je rechte lijnen trekt. Dit is geen noodzakelijke eigenschap, maar zorgt wel voor veel gemak tijdens het lijmen.

Traditioneel werkt een lijmpistool op netstroom. Het apparaat is dan alleen te gebruiken met een stroomkabel in het stopcontact. Dit beperkt natuurlijk de vrijheid in het gebruik ervan. Je moet het namelijk altijd dichtbij een stopcontact gebruiken of je moet een verlengsnoer uitleggen. Tegenwoordig kan dit veel makkelijker. Er zijn namelijk ook een aantal lijmpistolen op de markt gekomen die werken op een accu. Je kunt deze lijmpistolen gebruiken waar je maar wilt. En is de accu bijna leeg? Dan laad je hem eenvoudig op. Ideaal!

Eerder werkte alle lijmpistolen misschien nog op netstroom. Maar inmiddels is dit veranderd. Er zijn nu lijmpistolen die een warmtekamer hebben. Deze warmtekamer maakt het mogelijk hem te gebruiken zonder netstroom. Ook zijn er nu lijmpistolen die dit kunnen zonder accu. Ook zie je steeds meer bepalende innovaties en technologieën die het mogelijk maken een lijmpistool langdurig te kunnen gebruiken. Eerder zouden ze nogal snel oververhitte en dan moest je wachten tot je jouw lijmpistool weer kon gebruiken. Inmiddels is dit niet meer nodig. Je kan een lijmpistool soms tot uren achter elkaar gebruiken. De handige neerzetbeugels maken het gebruik nog makkelijker. Deze zie je dan ook steeds vaker standaard bij een lijmpistool.  

Conclusie

Dit jaar weer wordt er steeds meer gezocht naar multifunctionele apparaten. Zo ook voor lijmpistolen zijn consumenten opzoek naar iets dat je voor meer doeleinden kan gebruiken. Zo heb je nu lijmpistolen die meerdere mondstukjes hebben. Zo kan je op allerlei verschillende manieren lijm op onderdelen spuiten. De lijmpistolen met een goede warmtekamer zijn aan te raden. Je wil namelijk je lijmpistool ook lost van jouw beugel kunnen gebruiken. Deze lijmpistolen zijn zeer geavanceerd en hierdoor ook vaak iets duurder. Maar daarvoor krijg je geen bubbeltjes meer in jouw lijm. Je ziet ook dat de snel oplaadbare lijmpistolen niet per se de beste zijn. De lijmpistolen die er soms langer dan 2 of 3 minuten over doen zijn hier een goed voorbeeld van. Doordat ze er wat langer over doen warmen ze niet alleen de voorste lijm op maar zorgen ze voor een goed opgewarmde warmtekamer. Deze zorgt er dan weer voor dat jij langdurig jouw apparaat kan gebruiken zonder netstroom. Vooral de warmtekamers en de meerder opzetstukjes zijn onderdelen waarop de lijmpistolen in 2023 zich onderscheiden ten opzichte van voorgaande modellen. 

Andere geteste producten

Ook benieuwd naar de beste printer? Of wil je alles weten over de laatste polijstmachine? Wij zetten alle goede producten voor je op een rij.

Vorige test

Beste Luchtbevochtiger 2023 uit de Test

Volgende test

Beste Tablet 2023 uit de Test