Beste Luchtbevochtiger 2023 uit de Test

Beste Luchtbevochtigers uit de tests van 2023

Het gebeurt vaker dan je denkt: een huis dat niet vochtig genoeg is. Je bestaat als mens voor ongeveer 60% uit water. Ga dus maar na wat er gebeurt als de omgeving in je woning te droog is. Je kunt merken dat dit het geval is aan zaken als een droge huid, droge lippen of droge ogen. Maar een te droge lucht in je woning kan ook zorgen voor irritatie van de luchtwegen waardoor je een kriebelhoest krijgt. Maar zelfs concentratieproblemen kunnen het gevolg zijn van een te droge lucht in huis. Er zijn dus genoeg redenen om te zorgen voor een voldoende vochtige lucht in je woning. Daar zorg je gemakkelijk voor met speciale luchtbevochtigers. We hebben de beste voor je verzameld!

Conclusie: Conclusie: in 2023 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Dyson AM10 de beste luchtbevochtiger is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Dyson AM10 is de Alecto BC-21. Kijk onderstaand voor de overige luchtbevochtiger testresultaten.

Beste luchtbevochtiger aanraders van 2023

Dyson AM10

Dyson AM10 product foto

Met de Dyson AM10 heb je nooit meer last van droge lucht in huis. En dat kan een hoop klachten voorkomen. Denk aan droge ogen, droge lippen en zelfs hoesten. Er zit een handige timer op zodat je hem voor ’s nachts in kunt stellen zonder dat hij onnodig aan staat. Daarnaast kun je hem ook als ventilator gebruiken. Je krijgt dus 2 apparaten voor de prijs van 1! Bovendien neemt dit minder ruimte in beslag dan 2 losse apparaten. Je kunt er zo’n 3 liter water in kwijt. Dit water wordt schoon verneveld. Wel zo prettig want anders heb je er nog een probleem bij.

Hadden we al genoemd dat deze Dyson het design heeft dat je van Dyson gewend bent? Het is een hele stijlvolle bevochtiger en een waar sieraad voor je huis. In plaats van een groot lelijk ding mag deze luchtbevochtiger/ventilator er zeker zijn!

Pros
 • De Air Multiplier technologie zorgt ervoor dat vocht gelijkmatig door de ruimte wordt verdeeld. Heeft een behoorlijke capaciteit.
Cons
 • Behoorlijk prijzig. Hij is niet aan te sluiten op je smart home systeem.
Dyson AM10 video review

Alecto BC-21 

Deze luchtbevochtiger is ideaal wanneer jij slecht slaapt. Vooral voor op kinderkamers is dit een perfect model. Hij is klein en hierdoor past hij goed op ieder nachtkastje. Ook projecteert hij een prachtige sterrenhemel op het plafond. Voor een kind is dit geweldig om naar te kijken. Je wil natuurlijk wel frisse lucht in de kamer van jouw kindje. Zonder drogen ogen of hoest worden jouw kinderen wakker. Ook is een koele waterdamp goed voor de huid. Door de sterrenhemel en het lichte bewegen zijn melodieën etc. niet meer nodig om jouw kind in slaap te sussen. Ook kan jij aan de Alecto BC-21 een fijne geur toevoegen. Deze wordt op een subtiele manier door de kamer verspreid. Het ingebouwde waterreservoir van deze luchtbevochtiger is gemaakt voor een kamer van zo’n 20m2. Wanneer het waterreservoir leeg is zal het apparaatje vanzelf weer uitschakelen. Het voordeel van deze luchtbevochtiger is dat hij een zeer laag geluidsniveau heeft. Zo hoor je hem bijna niet wanneer jij gaat slapen. 

Pros
 • Een leuke sterrenhemel-projectie. Toe te voegen geurtjes.
Cons
 • Gemaakt voor kleine ruimtes.

Air Aqua 6,5 

Ben jij meer opzoek naar een zeer geavanceerd model dan is deze luchtbevochtiger misschien wel jouw nieuwe aankoop. Hij wordt geleverd met een afstandsbediening. Hierdoor kan jij vanuit jouw luie stoel heerlijke frisse lucht laten stromen door jouw kamer. Deze luchtbevochtiger is daarnaast heel energiezuinig met slecht 25 watt aan gebruik. Door de grote hoeveelheid aan water die erin kan is hij geschikt voor grote ruimtes. Er kan maar liefst 6,5 liter aan water in het reservoir. De Air Aqua 6,5 heeft als extra mogelijkheid geuren toe te voegen aan jouw frisse lucht. Door een speciale technologie kan hij ook een vernevelingseffect teweegbrengen. Naast dat je huis voorzien wordt van frisse lucht is dit apparaat ook voorzien van een filtersysteem. Deze filtert alle nare en vieze luchtjes uit jouw woning. De 3-staps regelaar zorgt ervoor dat er altijd de goede hoeveelheid aan frisse lucht jouw kamer in wordt gestuwd. Het is daarnaast één van de meest stille luchtbevochtigers op de markt. Dat maakt hem extra uniek. Je kan hem in verschillende kleuren aanschaffen, zo pas je hem gemakkelijk aan op jouw interieur. 

Pros
 • Het is een zeer stille luchtbevochtiger. De mogelijkheid tot het toevoegen van geurtjes. Wordt geleverd met afstandsbediening.
Cons
 • Hij is niet geschikt voor kleine ruimtes. Hij is wat duurder in aanschaf.

Babymoov Hygro 

Deze geluidsloze of beter gezegd geluidsarme luchtbevochtiger van Babymoov is één die je heel graag wil toevoegen aan jouw woonkamer. Hij heeft enkel een geluidsniveau van 45 dB als je hem zeer krachtig instelt. Je wil er natuurlijk altijd voor zorgen dat jouw kind opgeroeid in een schone lucht. Wanneer jouw kind slaapt of lekker aan het spelen is is een goede lucht belangrijk voor zijn of haar ontwikkeling. Bijvoorbeeld in wat koudere maanden kan jouw kind snel de griep oplopen. Dit is natuurlijk heel vervelend maar de kans op een verkoudheid kan worden gereduceerd met dit apparaat. De Babymoov Hygro heeft een gebruiksduur van maar liefst 18 uur. Zo heb je langdurig een frisse lucht in huis. Hij is gemakkelijk bij te vullen wanneer hij is leeg geraakt. Ook zal deze luchtbevochtiger automatisch uitgaan wanneer het reservoir is leeggeraakt. Hij is zeer gemakkelijk te bedienen door de niet meer dan drie verschillende standen.

Pros
 • Hij is klein en handzaam. Gemakkelijk hierdoor te verplaatsen. Hij kan tot 18 uur mee gaan.
Cons
 • Hij is enkel te gebruiken voor kleine ruimtes. Hij is niet te bedienen op afstand door ontbreken van een afstandsbediening.

Philips AC3829/10

Philips AC3829/10 product foto

De Philips AC3829/10 heeft een grote bevochtigingscapaciteit. Hij kan namelijk ruimtes tot 80 vierkante meter aan. Daarnaast is hij eenvoudig te bedienen met de Air Mattersapp. Het gebruiksgemak is dus groot. Dit is ideaal wanneer je onderweg bent van je werk naar huis en je wilt in een huis met schone lucht thuiskomen. Hij heeft een luxe uitstraling en zal perfect in je woonkamer passen. Maar ook voor je slaapkamer is deze Philips ideaal. Je wilt immers in een kamer met schone lucht slapen. Dankzij de handige app kun je hem niet alleen makkelijk bedienen, je kunt ook alles monitoren op je smartphone.

Zelfs bacteriën en virussen worden effectief uit de lucht gehaald. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je deze inademt. En dat is niet alleen voor jezelf prettig maar voor het hele gezin. Je wilt immers dat je kinderen opgroeien met een schone lucht in huis zonder dat ze iets oplopen.

Pros
 • Alles wordt uit de lucht gefilterd voordat je lucht wordt bevochtigt. Met de handige app kun je hem overal bedienen en hoef je je luie stoel niet meer uit.
Cons
 • Het is een vrij zwaar apparaat.

Grundig Luchtbevochtiger met Aromatherapie, Hygrometer en Timer 

Ook willen we jou even de Grundig Luchtbevochtiger met Aromatherapie, Hygrometer en Timer laten zien. Het is een apparaat dat zeer gemakkelijk in gebruik is. Zo kun je alles met een afstandsbediening doen, maar je kan ook een geurtje toevoegen. Wil je bij thuiskomst ervaren hoe het huis kan ruiken? Stel dan de timer zo in dat bij thuiskomst de aromageur je al tegemoetkomt. Hierdoor kun je het binnenklimaat van je woonkamer, slaapkamer of thuiskantoor met gemak verbeteren. Daarnaast is het apparaat ook elegant om te zien, waardoor het ook niet lelijk is om dit apparaat thuis te hebben staan. Je gaat er de droge lucht mee tegen. En je kan ook kiezen uit 3 verschillende nevelstanden. Er zit ook een groot waterreservoir op waardoor je niet snel hoeft te wisselen en het water hoeft toe te voegen. 

Wil je meer weten over de Grundig Luchtbevochtiger met Aromatherapie, Hygrometer en Timer? Bekijk dit item hier.  

Pros
 • Stille werking en het uiterlijk is mooi
Cons
 • Bak kan na verloop van tijd gaan lekken

Clean Air Optima® CA-604B Smart Top Filling

Dit is de Clean Air Optima® CA-604B Smart Top Filling. Het is een apparaat dat goed scoort omdat het zo makkelijk in gebruik is, daarnaast maakt het ook maar weinig geluid. Dat wordt dan ook als zeer positief ervaren. Het is daarnaast ook meer een 3-in-1. Wat we daarmee bedoelen? Je kan ermee de lucht bevochtigen, het is een apparaat dat ionisatie luchtreiniging kan doen maar ook UVC sterilisatie. En het is een apparaat voor aromatherapie. Het is daarnaast handig de bedienen door gebruik te maken van de afstandsbediening. Of nog makkelijker: gebruik de Clean Air Optima-app. In tegenstelling tot veel van deze apparaten kan dit apparaat ook een flink groot oppervlakte voorzien van vochtige lucht. Zo kan je tot wel 140 vierkante meter de luchtkwaliteit verbeteren met dit apparaat. 

Wil je meer weten over de Clean Air Optima® CA-604B Smart Top Filling? Bekijk dit item hier.

Pros
 • Maakt weinig geluid
Cons
 • Vullen van het reservoir wordt als onhandig ervaren

Auronic Luchtbevochtiger

Zoek jij een luchtbevochtiger waardoor je niet alleen meer vocht in de lucht krijgt, maar daardoor ook de droge lucht kunt verdrijven in bijvoorbeeld de koude wintermaanden? Tijdens deze maanden staat natuurlijk de kachel veel aan, reden genoeg om eens beter te kijken naar de Auronic Luchtbevochtiger. Dit apparaat scoort erg goed en dat komt waarschijnlijk enerzijds doordat de prijs zo laag is, maar het is verder ook een heel handig apparaat. Zo kun je het apparaat tot wel 25 uur gebruiken. Ook is het apparaat volledig BPA-vrij en kan het een ruimte van 15 tot en met 25 m2 voorzien van vocht en een geur. Er zit ook een handige nachtlamp op. En, niet geheel onbelangrijk, het apparaat werkt ook nog stil. Je kunt daarnaast uit verschillende nevelstanden kiezen. En is geschikt voor meerdere ruimtes.

Wil je meer weten over de Auronic Luchtbevochtiger? Bekijk dit item hier.

Pros
 • Helpt ook medisch tegen droge ogen en huid
Cons
 • Stopt automatisch na een relatief korte periode

Clean Air Optima CA-807

De Clean Air Optima CA-807 zorgt er niet alleen voor dat de lucht in je huis een goede vochtigheidsgraad heeft, hij reinigt de lucht ook nog eens. Je hebt dus twee apparaten voor de prijs van een. Je hoeft je zeker niet te storen aan het ontwerp van deze prachtige luchtbevochtiger. Hij is erg stijlvol en past zowel in een klassiek als modern interieur. Als hij aan staat hoor je hem nauwelijks. Wel zo prettig dus. Daarnaast zul je geen last hebben van kalkneerslag. Dit is een laagje kalk dat sommige bevochtigers veroorzaken. Als kers op de taart is hij heel makkelijk te bedienen!

Pros
 • Beschikt over een slaapstand waardoor hij ook heel geschikt is voor op je slaapkamer of de kamer van je kindje.
Cons
 • Hij is niet te bedienen via een afstandsbediening of via een app.

Clean Air Optima CA-605

Clean Air Optima CA-605 product foto

De Clean Air Optima CA-605 is geschikt voor ruimtes tot 55 vierkante meter. Hij is dan ook iets voordeliger geprijsd dan zijn zusje. Je kunt hem in ieder vertrek van je huis neerzetten. Denk aan de woonkamer maar ook voor de slaapkamer is hij ideaal. Of wat te denken van de slaapkamer van je kind. Je wilt immers niet dat je kind vervuilde en droge lucht inademt. Naast een luchtbevochtiger is het ook een luchtreiniger. Je gezondheid en de gezondheid van je gezin gaat uiteraard boven alles. Maar ook voor de onderhoud van je parketvloer is het aan te raden dat de lucht in huis niet te droog is.

Reclamespotje van de Clean Air Optima CA-605
Pros
 • Je kunt het waterreservoir afnemen waardoor hij makkelijk bij te vullen is. Beschikt over een automatische stand.
Cons
 • Je kunt hem helaas niet bedienen via een app.

Duux Tag

Duux Tag Ultrasone product foto

Als je voor stijl gaat ga je voor de Duux Tag. Deze luchtreiniger heeft een unieke vormgeving. In plaats van hem ergens in je huis te verstoppen is dit juist een echte blikvanger. Vind je het zwarte exemplaar niet mooi? Geen punt, er is ook een witte! Het is maar net wat in je interieur past. Dat deze Duux heel hip is gaat overigens niet ten koste van zijn praktische en effectieve werking. In het waterreservoir past 2,5 liter water. Dit gaat zo’n 10 uur mee voordat je hem weer bij moet vullen. Bovendien is hij erg stil in gebruik. Hierdoor is hij ook uitermate geschikt voor het gebruik op je slaapkamer zonder dat je ervan wakker hoeft te liggen.

Pros
 • Prachtig model en vormgeving. Ook leuk om cadeau te geven. Dankzij de nachtmodus kun je lekker rustig slapen in een kamer met schone lucht.
Cons
 • Deze bevochtiger meet de vochtigheid in huis niet. Je hebt dus een aparte hygrometer nodig.

Luchtbevochtiger Dio’rea

Vandaag de dag is een luchtbevochtiger zoveel meer dan alleen een apparaat dat water in de lucht verspreidt door middel van minuscuul kleine druppeltjes. Kijk bijvoorbeeld naar de luchtbevochtiger Dio’rea. Dit is een heel bijzondere omdat ‘ie anders werkt dan de meeste. Er is gebruik gemaakt van een nieuwe soort techniek. Je kan namelijk bijvoorbeeld zelf de sterkte bepalen, maar je kan er ook een heerlijk ruikende olie aan toevoegen waardoor je woning niet alleen lekker ruikt maar je kan ook genieten van de perfecte luchtvochtigheid. Verder werkt dit apparaat zo stil dat je met gemak nog lekker kunt slapen of werken in dezelfde ruimte. Ook fijn is dat je het apparaat kan instellen op een tijdsduur. En er zit een beveiliging op waardoor ‘ie niet droog kan koken. Wat prettig is: je krijgt ook 2 jaar fabrieksgarantie op dit apparaat.  

Ben je benieuwd naar de Luchtbevochtiger Diorea? Bekijk dit item hier

Pros
 • Aangename geuren

Cons
 • Nog geen negatieve punten 

Itagala Geurverspreiders

Als je op zoek bent naar een alles-in-één apparaat dan is dit een mooi exemplaar. De Itagala Geurverspreiders is namelijk niet alleen een luchtbevochtiger, maar ook een vernevelaar, diffuser en nachtlampje in één. Reden genoeg om even beter naar dit exemplaar te gaan kijken natuurlijk. Er zitten om te beginnen 2 miststanden op deze bevochtiger. Daarnaast vind je maar liefst 7 verschillende opties voor de LED-verlichting. Mocht je dat liever niet willen dan kan deze optie ook gewoon uit. Of je kan ervoor kiezen om de verlichting te dimmen. Doordat er maar liefst 550ml water in kan kun je flink wat tijd er mee doen. Het apparaat verbruikt namelijk ongeveer 50 tot 60 ml per uur. Uiteraard ook in deze geurverspreider slash vernevelaar zit een auto-stop functie. Tegenwoordig moet dit natuurlijk ook zo zijn. Maar het ook belangrijk om het CE-keurmerk te hebben. Als laatste nog leuk om te benoemen, maar vooral ook praktisch: het apparaat is gemakkelijk schoon te maken doordat je alles simpel uit elkaar kunt halen. 

Ben je benieuwd naar de Itagala Geurverspreiders? Bekijk dit item hier.

Pros
 • Mooi formaat 

Cons
 • Niet geluidloos

Devacieux Aroma Diffuser

Deze ultrastille Devacieux Aroma Diffuser is ook een mooi apparaat. Dat komt ook omdat het er gebruik is gemaakt van mooi en lichte materialen. Deze geurverspreider is dus ook een vernevelaar en kan daarmee de luchtvochtigheid in huis naar een next level tillen. Er zitten verschillende standen op, zo hoef je geen rekening te houden met wanneer ‘ie uit moet. Uitschakelen en aanzetten doet ‘ie dan gewoon zelf. Denk bijvoorbeeld aan een uur maar het kan ook 6 uur zijn. Het apparaat staat ook nog eens mooi in huis. Wat vandaag de dag ook zeker wat waard is. Door de watertank-capaciteit van 400 ml kan je met gemak een ruimte van 50 m2 vullen met vocht en een lekkere geur. Uiteraard kun je de optie voor oliën ook achter wegen laten. 

Ben je benieuwd naar de Devacieux Aroma Diffuser? Bekijk dit item hier.

Pros
 • Zeer mooi en degelijk apparaat

Cons
 • Werkt alleen met een adapter 

Engels reclamespotje van de Duux Tag Ultrasone

Medisana UHW

De Medisana UHW is zo zuinig dat je hem bijna niet terugziet op je energierekening. Daarnaast is het apparaat ook nog eens zeer stil. Je zal deze luchtbevochtiger bijna niet horen wanneer je hem aan hebt staan. Verder is hij licht en compact en dus gemakkelijk te verplaatsen door je woning. Ruimten tot maximaal 30 vierkante meter kun je met dit apparaat voorzien van een verbeterde leefomgeving.

Medisana AH665

Nog een variant van Medisana. De Medisana AH665 is net als de luchtbevochtiger die we hiervoor beschreven een ultrasone luchtbevochtiger. Dat zijn luchtbevochtigers die extreem stil en energiezuinig zijn. Deze specifieke variant is uitermate geschikt om te gebruiken in de slaapkamer. Hij is namelijk voorzien van een timer waardoor je kunt instellen wanneer het apparaat zichzelf moet uitschakelen of inschakelen. Als je hem dus ’s nachts op een gegeven moment uit wilt hebben, hoef je niet wakker te worden en er je bed voor uit te komen!

Philips HU4803/01

Met de Philips HU4803/01 haal je ook een luchtbevochtiger in huis die ’s nachts zijn werk uitstekend kan doen. Deze variant beschikt namelijk over een speciale nachtmodus waarin hij extra stil zijn werk blijft doen. Zo heb je er geen last van tijdens het slapen. Hij is geschikt voor het verbeteren van de leefomgeving in ruimten tot 25 vierkante meter. Aan de hand van drie standen kun je de sterkte van de luchtstroom bepalen.

Stadler Form Oskar White

Deze luchtbevochtiger is geschikt voor grotere ruimten zoals een ruime woonkamer. Met de Stadler Form Oskar bevochtig je ruimten tot maar liefst 50 vierkante meter. Deze koudwaterverdamper heeft een geïntegreerde hygrostaat waarmee je de gewenste luchtvochtigheid kunt instellen. Het apparaat meet zelf constant het vochtpercentage van de lucht. Is dit te laag, dan schakelt hij automatisch in en gaat hij aan het werk om de leefomgeving weer te optimaliseren. Deze luchtbevochtiger kun je in verschillende kleuren krijgen. De witte variant heeft een zeer vriendelijke uitstraling.

Stadler Form Oskar Black

Je kunt de Stadler Form Oskar ook in het zwart krijgen. Daarmee heeft hij een wat luxueuzere uitstraling. Hij kan uiteraard dezelfde dingen als de witte variant, maar we waren nog niet helemaal klaar met onze beschrijving. Deze luchtbevochtiger heeft namelijk ook nog een apart reservoir voor geuroliën. Daarmee kun je dus ook nog een aangename geur door je woning verspreiden. Daarnaast is het design van deze variant opvallend, hij is zeer geschikt voor moderne inrichtingen. Wit óf zwart.

Stadler Form Oskar Big White

Het zit hem al in de naam: de Stadler Form Oskar Big White is het grotere broertje van de originele variant. Deze krachtpatser kan ruimten bevochtigen tot 100 vierkante meter. Net als zijn kleinere broertje beschikt hij over een apart reservoir voor geuroliën, heeft hij een nachtmodus waarin hij extra stil zijn werk doet en beschikt hij over een geïntegreerde hygrometer die de luchtvochtigheid meet.

Philips HU5930/10

Om de reeks even te doorbreken weer een luchtbevochtiger van Philips. De Philips HU5930/10 is geschikt voor het reinigen en bevochtigen van de lucht in ruimten tot 70 vierkante meter. Deze bevochtiger, of beter luchtwasser gezegd, heeft 4 bevochtigingsniveaus en 4 ventilatiestanden. Het bijzondere aan dit apparaat is dat hij de lucht ook echt reinigt aan de hand van een HEPA-filter en voorfilter. Hij is perfect voor mensen die allergisch zijn, omdat hij bacteriën, virussen en stoffen uit de lucht filtert en dus geen kans geeft.

Stadler Form Oskar Big Black

Daar is de krachtpatser weer, maar dan in het zwart. De Stadler Form Oskar Big Black heeft net als de witte en zwarte variant van de kleinere variant een aparte plek in de lijst, omdat deze specifieke lijn van luchtbevochtigers speciaal ontworpen zijn om daadwerkelijk ook iets toe te voegen aan de inrichting van je woning. Verder beschikt hij wederom over de krachtige kwaliteitskenmerken van de ander grotere varianten. Dat maakt hem ook geschikt voor ruimten als kantoren.

Medisana AH661

Met deze luchtbevochtiger denk je niet alleen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, ook haal je met de Medisana AH661 een krachtige geurverspreider in huis. Deze luchtbevochtiger beschikt dan ook over een speciale geurdispenser. Daarmee vul je ruimten tot 30 vierkante meter met heerlijke geuren en verbeter je tegelijkertijd de luchtkwaliteit. Een prettige bijkomstigheid is dat dit apparaat extra stil is. Je hoort hem vrijwel niet als hij aan staat.

Duux Tag

Met de Duux Tag sluiten we deze lijst af. Dit is een energiezuinige ultrasoonbevochtiger. Je vult het waterreservoir gemakkelijk bij omdat hij met één handeling uit te nemen is. Als het tijd is om het water bij te vullen geeft het apparaat zelf een seintje, dus daar hoef je niet constant op te letten. Dit apparaat is uiterst licht en compact, dus heel geschikt voor de relatief kleinere ruimten en om regelmatig te verplaatsen.

Shopgids: alles wat je moet weten over de beste luchtbevochtiger

Wat kost een gemiddelde luchtbevochtiger?

Luchtbevochtigers zijn er in alle soorten en maten en ook voor zowel kleine, als grote ruimtes. De prijzen liggen daarom ook erg uiteen. Je kunt ze kopen voor 40 euro, maar ook voor 200.

Welke soorten luchtbevochtigers zijn er?

De voordelen van een luchtbevochtiger zijn inmiddels wel duidelijk. Maar voor welk type ga je? Er zijn diverse soorten luchtbevochtigers op de markt met ieder hun eigen voor- en nadelen. Wij hebben voor je uitgezocht welke dit zijn.

Ultrasone Luchtbevochtigers
Een ultrasone luchtbevochtiger brengt om te beginnen als groot voordeel met zich mee dat hij erg stil is. Hierdoor is hij ideaal voor in je slaapkamer of wanneer je aan het werk bent. Zonder in te gaan op ingewikkelde details werkt deze luchtbevochtiger met geluidsgolven met als resultaat hele fijne nevel. Het nadeel is echter dat hij voornamelijk geschikt is voor kleine ruimtes.

Koudwaterverdamper
Een koudwaterverdamper zuigt lucht in je kamer door een nat onderdeel in de ontvochtiger. Een ventilatortje zorgt er vervolgens voor dat de lucht weer de kamer in wordt geblazen. Het is de schoonste manier van lucht bevochtigen. Hij is bovendien geschikt voor grote ruimtes en energiezuinig. Daar staat tegenover dat de ventilator behoorlijk aanwezig kan zijn.

Stoombevochtiger
Bij een stoombevochtiger wordt de lucht eerst verwarmd waardoor er stoom ontstaat. Vanzelfsprekend maakt dit de lucht vochtig. Het voordeel is dat hij zeer effectief is en snel zijn werk doet. Houd er rekening mee dat de temperatuur in je kamer iets kan steigen. Het nadeel van dit type is dat hij behoorlijk wat energie verbruikt.

Welke luchtbevochtiger is de beste budget keuze?

De Medisana AH 660 kost 49,66 en krijgt van de consumenten op Bol.com een beoordeling van 4,4 van de 5 sterren. Zeker een Ultieme Budget Keuze dus. Het apparaat is geschikt voor ruimtes tot 30 m2 en heeft een inhoud van 4500 ml. Wanneer het water bijna op is, word je met LED-verlichting gewaarschuwd. Als hij helemaal leeg is, schakelt het apparaat automatisch uit. De watertank is vervolgens eenvoudig af te nemen en bij te vullen. De tank is voorzien van een waterfilter, waardoor het water zuiverder in jouw woonkamer wordt verneveld. Het heeft micro-fijne verneveling en is daardoor erg effectief. Je kunt het vernevelingsniveau eenvoudig met een draaiknop instellen. Het apparaat heeft een maximale looptijd van 15 uur.

Ben je op zoek naar een apparaat dat kan bijdragen aan een gezondere leefomgeving en een leefomgeving die prettiger is vanwege aangename geuren? Dan zit je met bovenstaande lijst goed. We garanderen dat elk van de tien luchtbevochtigers een goede keuze zijn. Het enige dat jij nog moet doen is te kijken welke optie het beste bij jouw specifieke situatie past.

Wat zijn de populairste luchtbevochtiger merken?

Populaire merken van luchtbevochtigers zijn:

Medisana: Dit merk biedt allerlei producten op het gebied van gezondheid, wellness en Mobile Health, gericht op betrouwbaarheid en nauwkeurigheid.

Clean Air Optima: Het merk dat, zoals de naam al doet vermoeden, is gespecialiseerd in luchtbehandelingssystemen. Het biedt producten voor kleine tot grote ruimtes, voor het reinigen van lucht, maar bijvoorbeeld ook voor aromatherapie.

Philips: Het 120 jaar oude merk dat begon met een lamp en sindsdien allerlei hoogwaardige en populaire huishoudelijke apparaten op de markt heeft gezet.

Luchtbevochtiger tips voor de beste koop

Luchtbevochtigers kunnen verschillende eigenschappen hebben, waar je bij de aankoop ervan op moet letten.

 1. Capaciteit

  Allereerst is de capaciteit een belangrijke eigenschap. Hiermee wordt bedoeld dat je moet letten op hoe groot de ruimte is waar je het apparaat wil gaan gebruiken. Bevochtigers kunnen maar een maximaal aantal vierkante meters bevochtigen. Let er dus bij de aankoop op dat je een apparaat koopt dat geschikt is voor het aantal vierkante meters van de ruimte waar je het in wilt gebruiken. Hoge plafonds hebben daar ook invloed op. Heb je een hoog plafond? Dan kun je beter naar de kubieke meters kijken.

 2. Filter

  Een andere eigenschap waar je op moet letten is het filter. Deze heeft elke luchtbevochtiger, maar sommige hebben een vervangbare en sommige een permanente. De vervangbare filters moet je regelmatig vervangen, wat weer kosten met zich meebrengt.

 3. Luchtreiniging

  Er zijn verschillende apparaten die naast luchtbevochtiging ook geschikt zijn voor luchtreiniging. Hiermee wordt de lucht ook gezuiverd, voor een nog gezonder klimaat in huis.

Hoe gebruik ik een luchtbevochtiger?

Twee vragen die beantwoord moeten worden zijn hoe en wanneer je een luchtbevochtiger gebruikt. Een droge lucht in huis is niet gezond. Niet gezond voor jouw luchtwegen, slijmvliezen maar ook voor jouw meubels en planten is een droge omgeving niet bevorderlijk. Vooral in de winter zet jij jouw verwarming in. Dat is ook de periode dat er weinig doorluchting is in huis. 

Waar plaats ik mijn luchtbevochtiger? 

 • Het liefst zet je hem neer in het midden van een ruimte zodat hij de hele kamer kan bedienen. 
 • Zet hem niet te dicht tegen meubels aan, dit kan de stof beschadigen. 
 • Plaats de luchtbevochtiger niet te dicht tegen een verwarming aan. 

Hoe onderhoud ik mijn luchtbevochtiger?

 • Gebruik leidingwater, dus geen regenwater of water met een zeer hoog kalkgehalte. 
 • Spoel het reservoir iedere keer uit nadat hij leeg is. 
 • Zorg ervoor dat als je de luchtbevochtiger niet gebruikt je hem droog en zonder water wegzet. 

Op dit moment is het klimaat een hot topic. De lucht is vervuild, vooral in grote steden. De wens voor gezonde lucht wordt daarom steeds groter. Een luchtbevochtiger kan hierbij helpen. Op dit moment wordt de vraag naar deze apparaten dan ook steeds groter en de verwachting is dat deze apparaten in de toekomst standaard in huizen zal worden opgenomen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen als onderdeel van een ventilatie- of verwarmingssysteem. Deze ontwikkeling zou je kunnen vergelijken met de ontwikkeling van airco-installaties, die eerst mobiel in bijvoorbeeld bedrijfspanden werden geplaatst en vervolgens standaard in nieuwe panden werden opgenomen.

Conclusie

Anno 2023 leven we steeds meer in een tijd waarin onze huizen schoon moeten zijn. We roken allemaal bijna niet meer in onze woning, en met een luchtontvochtiger zorgen voor nog een schonere lucht. Je ziet dat het gebruik van verschillende geurtjes en luchtjes zeer in trek zijn. Niet iedere luchtbevochtiger is gemaakt voor het gebruik van een extra geursensatie. Maar je ziet wel dat er steeds meer komen die dit wel zijn. De luchtjes zijn zeer uiteenlopend en brengen een nog aangenamere geur in jouw woning. Ook zie je dat er steeds meer luchtbevochtigers komen die naast schone lucht in huis blazen ook de vieze lucht uit jouw huis zuigen. Zo heb je eigenlijk een twee in één luchtbevochtigingsapparaat. De zeer kleine en handzame modellen zie je steeds vaker. Deze vallen niet op en toch merk je het gelijk wanneer jij een kamer binnen loopt. 

Andere geteste producten

Ook benieuwd naar de beste aircooler? Of wil je alles weten over de laatste ventilator? Of de resultaten zien van de beste luchtreiniger test? Wij zetten alle goede producten voor je op een rij.

Vorige test

Beste Neustrimmer 2023 uit de Test

Volgende test

Beste Lijmpistool 2023 uit de Test