Beste oorthermometer 2024 uit de Test

Last update: mei 2024

De ‘R’ is weer in de maand en dat betekent dat de griep weer op de loer ligt. Doe je dikke das om, een goede trui aan en omhul je voeten met geitenwollensokken. Desondanks deze voorzorgmaatregelen toch een griepje op gelopen? Balen! Maar je bent echt niet de enige. Tussen de maanden september tot april is er minder zonlicht en lopen we nou eenmaal vitamines mis. Symptomen van de griep zijn verkoudheid, hoofdpijn en voornamelijk koorts. Gelukkig hoef je anno 2020 niet direct naar de huisarts als je symptomen van griep, en dus koorts, vertoont. Je hebt tegenwoordig hele makkelijke instrumenten, zoals oorthermometers, om je koorts op te meten.

Best Geteste Thermometer

Inventum TMO430 - Thermometer

Met de Inventum thermometer TMO430 kun je naast je lichaamstemperatuur ook de omgevingstemperatuur meten. De lichaamstemperatuur kan via oor en voorhoofd gemeten worden. Binnen 2 seconden wordt de temperatuur getoond. De thermometer is voorzien van een Nederlandstalige spraakfunctie, een handige koortsindicatie en 30 geheugenplaatsen.

Op Voorraad!

Koorts gaat meestal gepaard met een onwel gevoel, koude rillingen, hoofdpijn, zweten en een verhoogde tempratuur. Je lichaamstemperatuur ligt normaliter tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius. Wanneer je temperatuur verhoogt naar 38 graden Celsius, kan je spreken van koorts. Hoe vervelend koorts ook voelt; het is niet persé iets negatiefs. Je krijgt namelijk koorts omdat je lichaam vecht tegen een virus of een bacterie. Je lichaam probeert je dus juist beter te maken. Naast de ‘normale koorts’ heb je ook de ‘koude koorts’. Bij koude koorts voel je je juist kouder dan normaal. Maar vergis je niet: je spreekt hier nog steeds van een ‘verhoging’. Koorts duurt meestal één tot vijf dagen. Wanneer de koorts langer aanhoudt dan vijf dagen of de koorts hoger is dan 40 graden Celsius, is het verstandig om de dokter te bellen voor een afspraak.

Top Beste Productvergelijking

Inventum TMO430 - Thermometer - Oor - Voorhoofd

Met de Inventum thermometer TMO430 kun je naast je lichaamstemperatuur ook de omgevingstemperatuur meten. De lichaamstemperatuur kan via oor en voorhoofd gemeten worden.

Braun IRT 6520 ThermoScan 7 thermometer

Braun IRT 6520 ThermoScan 7 MNLA

MostEssential Premium Thermometer

MostEssential Premium thermometer 

De MostEssential biedt contactloze en nauwkeurige temperatuurmetingen. Met handige functies zoals geheugenopslag, kleurgecodeerd display en geluidloos meten. 

Beurer FT 65 Thermometer lichaam

Deze multifunctionele thermometer FT 65 van Beurer kan naast oor- en voorhoofdtemperaturen ook oppervlakte-temperaturen meten.

Braun IRT 3030 - Oorthermometer

De Braun Thermoscan 3-IRT3030 is een gemakkelijke oorthermometer en erg snel te gebruiken. Binnen 1 seconden wordt het meetresultaat weergeven op het LCD beeldscherm.

Beste oorthermometer aanraders van 2024

Inventum TMO43

Reviews

4.2

Gemiddelde van 26 reviews

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Reviews

4.2

Gemiddelde van 26 reviews

De Inventum TMO430 valt het best te omschrijven als een echte alleskunner. Je kunt namelijk je lichaamstemperatuur via het oor meten maar ook een meting via het voorhoofd doen. Al binnen 2 seconden weet je wat je temperatuur is. Daarnaast kun je ook de omgevingstemperatuur meten. Super handig! Hij werkt op batterijen dus je neemt hem makkelijk mee naar bijvoorbeeld de camping of op vakantie. Bovendien wordt de Inventum geleverd in een handige houder zodat je hem neer kunt zetten waar je wilt. De meegeleverde handleiding vertelt je precies hoe je deze thermometer het best kunt gebruiken.

Pros
 • contactloos 
 • Meet snel
Cons
 • Meet soms afwijkend

Braun IRT 6520 ThermoScan 7 MNLA

Reviews

4.5

Gemiddelde van 515 reviews

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Reviews

4.5

Gemiddelde van 527 reviews

Als je op zoek bent naar een echt betrouwbare thermometer dan is de Braun ThermoScan 7 IRT 6520 de juiste keuze. Op deze thermometer kan je de leeftijd instellen van de persoon die gemeten wordt. Ideaal dus voor wat meer kwetsbare groepen, zoals kinderen en ouderen. Deze thermometer is voorzien van de nieuwe gepatenteerde Age Precision-technologie die ervoor zorgt dat het meten van de lichaamstemperatuur van kinderen en volwassenen geen nattevingerwerk meer is. Het is namelijk gebleken dat de definitie van koorts afhangt van de leeftijd van het kind. Een normale temperatuur van een vierjarige kan koorts betekenen voor een pasgeborene. Op basis van de leeftijd van de persoon waar de temperatuur van is gemeten, wordt de meting duidelijk aangegeven op het display, door middel van kleurcodes. Ben je niet erg thuis in welke temperatuur al een lichte verhoging is? De kleurcodes geven je een duidelijke indicatie van hoe je de temperatuur moet interpreteren. Bij een groene weergave is alles in orde, bij oranje heb je verhoging en rood betekent koorts. Het fijne aan deze thermometer is dat hij niet enkel in momentopnamen meet of je koorts hebt, maar dat hij ook de laatste 9 meetresultaten kan onthouden. Aan gebruiksvriendelijkheid is bij deze thermometer ook geen gebrek en dankzij het display met nachtverlichting kan hij ook ’s nachts prettig gebruikt worden. Het apparaatje is van kunststof en je krijgt er 21 lensfilters en een stel krachtige 1,5V AA LR6 batterijen bij. Je kunt er daardoor een lange tijd mee vooruit! De oorthermometer is aan de dure kant, maar uitgaande van de positieve recensies is hij dat ook waard.

Pros
 • Digitale thermometer met Age Precision-technologie.
 • Kan 9 metingen onthouden.
 • Pakket met 21 lensfilters en krachtige batterijen.
Cons
 • Hoge prijs

MostEssential Premium Thermometer 

Reviews

2.9

Gemiddelde van 14 reviews

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

MostEssential Premium Thermometer

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Reviews

4.4 

Gemiddelde van 224 reviews

De MostEssential thermometer wordt aanbevolen door het Ministerie van Volksgezondheid. Deze thermometer zorgt voor een veilige en geluidloze temperatuurmetingen via oor en/of voorhoofd.

De voordelen zijn groot: contactloze metingen, 40 metingen geheugen, kleurgecodeerd display, nauwkeurige metingen in slechts 1 seconde, geluidloos meten, geschikt voor baby's en kinderen, temperatuurmeting van voorwerpen en hij is zuinig in gebruik.

Pros
 • Zeer accuraat
 • Kan naast lichaamstemperatuur veel andere dingen meten
 • Handig en snel
Cons
 • Geen handig bewaardoosje of houder

Beurer FT65

Reviews

3.5

Gemiddelde van 31 reviews

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Reviews

3.5

Gemiddelde van 31 reviews

Met de Beurer FT65 is het niet alleen mogelijk om jouw temperatuur te meten via je oor. Met deze 6-in-1 thermometer kan je ook kiezen voor een voorhoofd meting en kan je de temperatuur van vloeistoffen en objecten meten. Hij is dus multifunctioneel in te zetten en geschikt voor het hele gezin. De lichaamsthermometer kan maar liefst 10 metingen onthouden en geeft een notificatie van de datum en tijd. Houd je gedurende een langere periode jouw temperatuur bij, dan is deze thermometer daar dus ondersteunend in. Met je de temperatuur van jezelf of jouw kind, dan weet je binnen seconden welke temperatuur is gemeten. Wordt er koorts gedetecteerd, dan wordt dat aangegeven met een geluidssignaal. Ook geven gekleurde LED-lampjes een interpretatie van de temperatuur weer. Ben je niet thuis in welke temperaturen een verhoging aangeven? Dan kan je het daaraan aflezen. Bij deze thermometer zitten twee duurzame 1,5 V AAA batterijen, waardoor hij gebruik gebruiksklaar is. De adviesprijs van deze thermometer ligt vrij hoog, maar daar krijg je ook veel kwaliteit voor terug. Kijk je naar de reviews, dan zijn de meeste klanten het daar ook mee eens.

Pros
 • Kan 10 personen onthouden en geeft met een geluidssignaal aan wanneer hij koorts detecteert.
Cons
 • In een paar klantenreviews staat dat de thermometer onbetrouwbaar zou zijn.
 • Zij raden aan om meerdere metingen achter elkaar te doen.

Braun IRT 3030

Reviews

3.8

Gemiddelde van 523 reviews

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Reviews

3.8

Gemiddelde van 523 reviews

Braun IRT 3030 is een compact apparaatje. Maar dat neemt niks weg van zijn snelheid. De meetsnelheid van dit deze thermometer is namelijk 1 seconde. Koop je een Braun IRT 3030 lichaamsthermometer, dan heb je een thermometer in huis die je voor het hele gezin kunt gebruiken. Hij is namelijk zelfs geschikt voor gebruik bij pasgeboren baby’s. Het apparaatje is er gemakkelijk in gebruik en geeft binnen 1 seconden het meetresultaat weer op het duidelijke LCD beeldscherm. Hij geeft met piepjes aan of het normale, verhoogde of hoge temperatuur heeft gemeten, waardoor je direct weet of iemand koorts heeft. Je kunt vervolgens het laatste meetresultaat oproepen om hem te vergelijken met het nieuwe resultaat. Zo kan je van jezelf of jouw kind bijhouden hoe de lichaamstemperatuur verloopt. De thermometer is voorzien van 21 hygiënische wegwerpfilters. Deze zijn BPA en Latexvrij, waardoor je ze veilig kunt gebruiken. De Bol.com klanten geeft deze oorthermometer 4.3 sterren. Ze zijn voornamelijk te spreken over de goede kwaliteit, maar ook over duurzaamheid van het product. Twintig gebruikers geven aan de thermometer aan de prijzige kant te vinden.

Pros
 • Thermometer voor het hele gezin, ook voor pasgeboren baby’s.
 • Koortsindicator via geluid.
Cons
 • Geen infrarood thermometer.

Engelse Braun IRT 3030 video review

Medisana TM 750 - Lichaamsthermometer - Infrarood

Reviews

3.9

Gemiddelde van 16 reviews

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Medisana TM 750 - Lichaamsthermometer - Infrarood

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Reviews

3.3

Gemiddelde van 16 reviews

De Medisana TM750 infrarood thermometer komt als beste uit de test bij de consumentenbond. Deze thermometer biedt een snelle en eenvoudige manier om lichaamstemperatuur te meten via het voorhoofd of het oor, waardoor traditionele methoden zoals onder de tong of rectaal meten verouderd zijn. Het apparaat levert binnen enkele seconden nauwkeurige metingen, en bij koorts wordt het display rood en klinkt er een signaal. Bovendien kan het worden gebruikt om omgevings- en vloeistoftemperaturen te meten, waardoor het handig is voor tal van situaties, van flesvoeding tot badwater. De TM750 is ideaal voor gezinnen met kinderen en kan zelfs worden gekoppeld aan een smartphone voor handige meetgegevensopslag. 

Braun IRT 6020 Mnla

Reviews

4.5

Gemiddelde van 17 reviews

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Gebruiksgemak

Functies

Prijs Kwaliteit

Reviews

4.5

Gemiddelde van 179 reviews

De Braun IRT 6020 Mnla is de topper onder de oorthermometers. Deze thermometer is namelijk de meest gebruikte én aanbevolen thermometer door artsen en professionals. De oorthermometer wordt beschreven als infrarood oorthermometer voor de hele familie. Hij bevestigd met een geluidsignaal of je de thermometer in de juiste positie hebt geplaatst en geeft vervolgens een geluidsignaal wanneer de meting klaar is. Daarnaast komt de thermometer met nieuwe opzetstukjes. Wat uit hygiënisch oogpunt erg fijn is. Een pluspunt aan deze thermometer is dat hij duurzaam is. Na 60 seconde valt de thermometer automatisch uit. Daarnaast is de oorthermometer van goede kwaliteit.  De Bol.com klanten geven wel aan dat ze de oorthermometer prijzig vinden en geven hem daarom 4,6 sterren.

Engelse Braun IRT 6020 Mnla video review

Shopgids: alles wat je moet weten over de beste oorthermometer

Een oorthermometer kan je zowel bij kinderen als bij volwassenen gebruiken. Je kan met dit apparaat zonder moeite snel jouw lichaamstemperatuur opmeten. Vaak uiten mensen nog hun twijfels over de betrouwbaarheid van de oorthermometer. Dit is echter nergens voor nodig, want inmiddels is bewezen dat de oorthermometer betrouwbaarder is dan de ‘ouderwetse’ thermometer. Dit komt omdat de oorthermometer de tempratuur in het trommelvlies meet. Het trommelvlies heeft dezelfde bloedstroom als het centrum van tempratuurregeling in de hersenen (de hypothalamus). Je bent dus verzekerd van een betrouwbaar resultaat met dit instrument. Maar ook oorthermometers hebben plus- en minpunten. Hieronder zetten we onze aanraders voor je op een rijtje.

Wat kost een gemiddelde oorthermometer?

Een goede optie is de Braun IRT 3030. Deze thermometer is handig en snel in gebruik. De gemiddelde prijs die je voor een oorthermometer moet betalen, is €50. Deze thermometer zit ongeveer op de helft. Een Ultieme Budget Keuze dus! Het is comfortabel en fijn vast te pakken en binnen een seconde kun je de meting op het schermpje aflezen. Erg handig wanneer je bijvoorbeeld de temperatuur van een beweeglijk kind wilt meten. Het apparaat is door 189 consumenten beoordeeld en heeft een gemiddelde score van 4,5 van de 5 sterren.

Welke soorten thermometers zijn er?

Er zijn verschillende manieren waarop je je lichaamstemperatuur kunt meten. Maar welke manier is eigenlijk het beste? En welke voor- en nadelen brengen deze manieren met zich mee? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet. De oorthermometer is al uitgebreid aan bod gekomen dus we richten ons op de overige meetmethodes.

Staafthermometer

Het is misschien niet de meest favoriete plek om je temperatuur op te meten maar wel de meest betrouwbare, namelijk anaal. Als je dit zelf echt niet wilt of je een kind hebt waarbij je weet dat dit een groot drama wordt kun je ook via de mond of oksel meten. Omdat dit minder betrouwbaar is moet je er bij de mond een halve graad bij optellen en onder de oksel wordt simpelweg helemaal afgeraden.

Speenthermometer

Mocht je de temperatuur van je kind willen meten dan zijn er tegenwoordig ook speenthermometers. Je kind moet de speen minimaal 2 minuten inhouden en dan wordt er een temperatuur bepaald.

Voorhoofdthermometer

Een voorhoofdthermometer is het meest comfortabel om temperatuur mee te meten. Het brengt echter als nadeel met zich mee dat dit type thermometer niet echt betrouwbaar is. Het is dus prima als indicatie maar voor de exacte temperatuur kun je beter een ander type gebruiken.

Welke oorthermometer is de beste budget keuze?

Wanneer je niet zo groot budget hebt, oorthermometers kunnen erg prijzig zijn, dan is de Cresta TH838 een goede optie. Deze thermometer beschikt over infraroodsensor technologie en kan hierdoor een nauwkeurig je temperatuur meten. De oorthermometer heeft een geheugen voor negen metingen en is dus bruikbaar voor het bijhouden van je koorts. Daarnaast heeft ook deze thermometer een koortsalarm. Volgens de Bol.com klanten is voornamelijk de prijs in vergelijking met andere oorthermometers een groot pluspunt. Daar tegenover geven deze zelfde gebruikers aan dat deze thermometer wat kwetsbaar kan zijn. De Bol.com gebruikers geven deze oorthemometer 4 sterren.

Wat zijn populaire oorthermometer merken?

Er zijn in dit artikel al een aantal merken voorbijgekomen, maar hier zal ik voor het overzicht nog een aantal populaire merken opnoemen:

Braun: Dit merk biedt allerlei kleine elektrische apparaten en is overduidelijk de grootste aanbieder van oorthermometers.

Medisana: Een groot merk die elektrische apparaten biedt op het gebied van gezondheid, sport, wellness en therapie.

Cresta: Een merk dat met respect voor mens, dier en milieu verscheidene huishoudelijke apparaten biedt, waaronder oorthermometers.

Oorthermometer tips voor de beste koop

Voor een nauwkeurige en hygiënische meting is het belangrijk om op een aantal punten te letten bij de aanschaf en het gebruik van de oorthermometer.

 1. Hygiëne

  Zorg ervoor dat je een oorthermometer koopt die hygiënische kapjes heeft of koop ze erbij. Deze kapjes doe je op de oorthermometer voordat je de meting gaat verrichten. Daarna gooi je hem weg. Dit kapje zorgt ervoor dat er het apparaat schoon blijft, omdat het vaak gebruikt wordt door meerdere mensen. Het is niet fijn om andermans oorsmeer in je oor te krijgen.

  Het is belangrijk om de oorthermometer zelf, en vooral de sensor, goed schoon te houden. Hier zijn natuurlijk de bovengenoemde hygiënische beschermers voor, maar je bergt hem zonder kapje op, waardoor er alsnog vuil op kan komen te zitten. Wanneer er vuil op de sensor zit, is de meting niet meer nauwkeurig en betrouwbaar. Controleer dus voor gebruik nogmaals of het apparaat schoon is.

 2. Meetmethode

  Voor kinderen onder de 3 maanden is dit geen nauwkeurig meetinstrument. Via de oren krijg je bij jonge kinderen geen betrouwbare meting. Je zult bij hen dus een thermometer moeten gebruiken waarmee de meting rectaal gebeurt.

  PS. De warme erwtensoep van je moeder en genoeg rust doen ook wonderen. Beterschap!

Laatste oorthermometer trends van 2024

Op het gebied van oorthermometers is er de afgelopen tijd niet veel veranderd. Natuurlijk wordt er ook naar oorthermometers uitgebreid onderzoek gedaan en worden er steeds vernieuwingen toegepast, maar er hebben geen drastische veranderingen of uitvindingen plaatsgevonden.

Op het gebied van thermometers in het algemeen zijn er wel veranderingen te zien. Daar waar vroeger alleen maar rectaal gemeten werd, omdat dit het nauwkeurigst was, kan tegenwoordig op veel verschillende manieren de lichaamstemperatuur gemeten worden. In dit artikel wordt de oorthermometer uitgebreid gehandeld, maar er is ook de voorhoofdthermometer. Deze thermometer plaats je tegen je voorhoofd en binnen een paar seconden is de temperatuur op het schermpje af te lezen. Deze manier van meten is wel iets minder betrouwbaar dan bijvoorbeeld een rectale of oormeting. Maar het is wel verreweg de aangenaamste manier van meten.

Voor jonge kinderen kun je ook een speenthermometer gebruiken. Erg handig, want het kan lastig zijn om de temperatuur te meten van een kind dat erg beweeglijk is of geen zin heeft. Op een speen wil een jong kind altijd wel zuigen. Het nadeel van deze thermometer is dat de meting vrij lang duurt. Het kind moet een langere tijd, vaak twee minuten, de speen in zijn of haar mond houden voor een nauwkeurige meting.

Een andere ontwikkeling op het gebied van thermometers is dat ze stees vaker digitaal zijn en het de laatste metingen kan onthouden. Wil je om wat voor reden dan ook gedurende een bepaalde periode de temperatuur van jezelf of jouw kind bijhouden? Dan hoef je het niet steeds op te schrijven. Je kunt de metingen namelijk teruglezen. Hoeveel metingen je kan teruglezen, verschilt per thermometer. Let daar dus wel op bij de aanschaf en het gebruik ervan. 

Wat daarnaast het afgelopen jaar een belangrijke rol heeft gespeeld is het coronavirus. Een van de symptomen ervan is koorts. Waar sommigen er eerder alleen een in huis hadden voor hun jonge kinderen of juist voor ouderen, heeft nu vrijwel iedereen een thermometer in huis. Het is namelijk belangrijker dan ooit om te weten hoe jouw lichaamstemperatuur ervoor staat. Toen het virus net was uitgebroken, was er wekenlang een tekort aan thermometers, omdat ze simpelweg werden opgekocht. 

Samenvatting

Een oorthermometer is, zoals de naam al doet vermoeden, een thermometer waarmee je jouw temperatuur meet via het oor. Heb je het idee dat jouw temperatuur of de temperatuur van jouw kind is gestegen, dan is het fijn om deze te kunnen meten. Je hoeft dan niet direct naar de dokter te gaan, want je kunt het zelf met een oorthermometer meten. Jouw lichaamstemperatuur ligt gemiddeld tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius, waardoor bij een temperatuur van 38 graden Celsius wordt gesproken van koorts. Verhoging hoeft niet erg te zijn, want het geeft aan dat jouw lichaam hard vecht tegen een virus of bacterie en jou daarmee beter te maken. 

Andere geteste medische producten

Ook benieuwd naar de beste bloeddrukmeter? Of wil je alles weten over de laatste pull up bar? Of de resultaten zien van onze beste massage apparaat test? Wij zetten alle goede producten voor je op een rij.

Bronnen:
https://www.tomsguide.com/best-picks/best-thermometers

Auteur

 • Mijn naam is Rik Kamerik en als huisvader schrijf ik sinds een jaar artikelen voor bestetester.nl met veel plezier. Ik schrijf voornamelijk artikelen over wonen, koken en gezondheid. Ik vind het leuk om onderwerpen onder de loep te nemen.

Vorige test

Beste Tosti-makers 2024: tosti-ijzers, contactgrills en toasters uit de Test

Volgende test

Baardtrimmer – Beste Baardtrimmers in 2024 uit de Test