Beste Bloeddrukmeter 2023 uit de Test

overzicht van de beste bloeddrukmeters uit de tests van 2023

Het is op dit moment een hot item in het nieuws: mensen hebben vaak een te hoge bloeddruk. De meeste mensen die dit hebben, weten dit niet. Daarom wordt het aangeraden om regelmatig, ook thuis, jouw bloeddruk te meten. Dan is het handig om een bloeddrukmeter in huis te halen die nauwkeurig en betrouwbaar is en die lang meegaat. Maar wat zijn de beste bloeddrukmeters? En hoe kun je besparen op jouw budget voor een bloeddrukmeter? Deze en een aantal andere vragen, zullen worden beantwoord in dit artikel.

Conclusie: in 2023 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Omron M3 – Bloeddrukmeter de beste bloeddrukmeter is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Omron M3 – Bloeddrukmeter is de Omron RS6 – Pols bloeddrukmeter. Kijk onderstaand voor de overige bloeddrukmeter testresultaten.

Beste bloeddrukmeter aanraders van 2023

Omron M3 – Bloeddrukmeter

Het kan om verschillende redenen zo zijn dat je je bloeddruk wilt meten. Het is fijn dat je dit zelf kunt doen wanneer je klachten hebt maar ook als je gezond bent is het helemaal niet verkeerd om letterlijk een vinger aan de pols te houden. Met de Omron M3 – Bloeddrukmeter is dat gepiept. Deze gebruiksvriendelijke bloeddrukmeter zorgt ervoor dat je ten alle tijden op de hoogte bent van je lichamelijke gesteldheid. Hij spoort het op wanneer je de manchet niet goed hebt aangebracht. Zo loop je niet het risico op valse resultaten. Daarnaast neemt hij het gemiddelde van 3 metingen.

Je bent dus altijd verzekerd van een betrouwbaar resultaat. Zelfs een onregelmatige hartslag kan hij opsporen. Het is een prettig gevoel dat je dit ten alle tijden zelf kunt meten. Dankzij zijn compacte formaat neem je hem bovendien overal makkelijk mee naartoe.

Pros
 • Wordt aangeboden in samenwerking met de Hartstichting. Je bent er dus verzekerd van dat dit een goede bloeddrukmeter is.
Cons
 • Je kunt hem niet koppelen met andere meetapparatuur.

Omron RS6 – Pols bloeddrukmeter

Met de Omron RS6 – Pols bloeddrukmeter houd je altijd een vinger aan de pols. Letterlijk. Hij meet je bloeddruk namelijk vanaf je pols. Het is een lekker klein en compact apparaatje dus je neemt hem makkelijk overal mee naartoe. Hij onthoud tot wel 90 metingen zodat je altijd terug kunt zien wat je patroon is. Daarnaast heeft hij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Deze Omron bewijst dat een goede bloeddrukmeter niet duur hoeft te zijn. Hij is heel eenvoudig te bedienen en de grote knoppen zorgen ervoor dat je hem makkelijk afleest en instelt.

Als je hem niet goed hebt omgedaan krijg je hier vanzelf een seintje over. Het draagcomfort is bovendien groot. Hij zit lekker zacht en is licht waardoor je nauwelijks door hebt dat je hem om hebt. De metingen zijn bovendien erg accuraat. Je kunt er dus altijd op rekenen!

Pros
 • Hij is klein en compact. Het gebruiksgemak is groot. Er is over het ontwerp nagedacht en dat merk je. Met 1 hand te bedienen.
Cons
 • Je moet zelf de bijbehorende adapter erbij aanschaffen.

Beurer BM35

Een gebruiksvriendelijk en betrouwbare bloeddrukmeter. Dat kan zeker gezegd worden van de Beurer BM35b. Of je nu je bloeddruk moet meten vanwege gezondheidsklachten of dat je het gewoon af en toe bij wilt houden, deze Beurer is er ideaal voor. Het is een eenvoudige bloeddrukmeter zonder poespas. De display zorgt ervoor dat je hem makkelijk en snel af kunt lezen. Daarnaast kan hij het zelf detecteren als je de manchet niet goed om hebt gedaan. Wel zo prettig dus want anders krijg je geen accurate meting. Hij heeft een handige ingebouwde risico indicator. Dat wil zeggen dat je vanzelf een seintje krijgt als je je bloeddruk meet en deze afwijkt. Je krijgt hem in een praktisch opbergzakje. Zo neem je hem overal mee naartoe. Dat is een prettig gevoel als je een dagje weggaat of op vakantie gaat.

Pros
 • Het is de ideale keuze als je van eenvoudige apparaten zonder poespas houdt. Met het handige opbergzakje neem je hem makkelijk overal mee naartoe.
Cons
 • Hij heeft niet de optie voor een app. Ochtendhypertensie wordt niet gemeten.

Inventum BDA432 

Deze bloedddrukmeter is de budgettopper. Wil jij niet te veel geld uitgeven maar toch een goede en gedegen bloeddrukmeter dan is dit de beste koop die je kan doen. Voor nog geen dertig euro heb je hem al in huis. Door de automatische functie kan je gemakkelijk jouw bloeddruk monitoren. Hij is voorzien van een groter display dan normaal zodat hij voor iedereen gemakkelijk te gebruiken is. De meetwaarden van deze bloeddrukmeter van Inventum zijn geclassificeerd volgens de richtlijnen van de WHO (world heatlh organisation). Deze bloeddruk meter is voorzien van 60 geheugenplaatsen en wordt geleverd met een manchet. Dit is voor een armomvang tussen de 22 en 32 centimeter. 

Daarnaast geeft de display altijd een tijd en datum weer. Hierdoor kan je altijd alles goed bijhouden in een logboek en heb je tot de minuut nauwkeurige tijden. Hij is daarnaast klinisch getest voor het beste resultaat. Helaas wordt bij de Inventum BDA432 de ochtendhypertensie niet gedetecteerd. Ook moet je goed letten op de aansluiting om ervoor te zorgen dat je juiste cijfers krijgt. 

Pros
 • Een groot display. De tijd en datum weergave zijn zeer praktisch. Hij meet ook een onregelmatige hartslag.
Cons
 • Ochtendhypertensie wordt niet gedetecteerd. Wanneer je hem niet juist aansluit geeft hij verkeerde meetgegevens.

Microlife BP A3L Comfort 

Deze Microlife bloeddrukmeter is klinisch getest. Hij wordt dan ook veel gebruikt door gerenommeerde artsen. De bloeddrukmeter is voorzien van zeer betrouwbare technieken. Op deze manier zal je niet snel verkeerde metingen krijgen. Een tweede meting moet in dit geval uitwijzen of de eerste niet juist was. De Microlife BP A3L Comfort is dan ook gemaakt voor het snel en nauwkeurig opmeten van de bloeddruk. Daarnaast is dit apparaat voorzien vaan een systeem zodat je hem kan aansluiten op jouw computer of laptop. Op deze manier kan jij alle gegevens bijhouden op jouw computer. Hij maakt geen geluid tijdens het pompen, dit is prettig voor een eventueel witte jassen effect. 

Je hebt op deze bloeddrukmeter maar liefst 5 jaar garantie. Hij is gemaakt voor een armdikte van 22 tot 42 centimeter. Dit traject verloopt dus anders dan bloeddrukmeters met Comfort+ technologie. Met deze bloeddrukmeter is het mogelijk om met een 3/MAM te meten. 

Pros
 • De 3/MAM-technologie maakt het heel prettig. De manchetmaten zijn goed omvangrijk, zodat hij altijd past. Hij maakt niet te veel geluid tijdens het pompen.
Cons
 • Ochtendhypertensie wordt niet gedetecteerd.

Wellue bloeddrukmeter 

Dee bloeddrukmeter is ideaal voor mensen die van gadgets houden. Of mensen die alles dagelijks goed willen bijhouden. Zo hoef je niet dagelijks naar een arts om alles te laten controleren. Deze bloeddrukmeter wordt dan ook aanbevolen door veel artsen en de hartstichting. Daarnaast krijg je een helder inzicht in jouw metingen door een bijpassende app. Doormiddel van een kabel kan jij alle laatste gegevens uploaden op jouw telefoon. Daarnaast is hij zeer licht in gewicht en krijg je een bijpassende opbergcase. Wanneer jij ook jouw hartslag goed wil bijhouden is dat mogelijk door de bijgeleverde vingerklem. De Wellue bloeddrukmeter wordt niet voor niets door gebruikers altijd hoog beoordeeld. 

Het lcd-scherm is gemakkelijk af te lezen en met één druk op de knop begint hij automatisch te pompen. Hij is zeer accuraat en zo weet je onder andere jouw bloeddruk, zuurstofgehalte en hartslag. De band afmeting is tussen de 22 en 39 centimeter. Hij is dus gemaakt voor veel verschillende posturen. Jij haalt met deze bloeddrukmeter een echt sterk en accuraat model in huis. 

Pros
 • Handig te gebruiken in combinatie met de app. De bandbreedte is zeer wijd voor veel verschillende armdiktes. Hij heeft een gemakkelijk afleesbaar Lcd-scherm.
Cons
 • Voor mensen kan het gezien worden als te veel.

Inventum BDA632

Ons hart gaat sneller kloppen van de Inventum BDA632. Hij wordt namelijk aangeraden door de Hartstichting. En hoeveel meer bevestiging wil je dat een bloeddrukmeter van uitstekende kwaliteit is? Naast dat hij erg accuraat meet is hij ook nog eens heel makkelijk in gebruik. Hij beschikt over een memory functie, wat wil zeggen dat hij je metingen op kan slaan. Het duidelijke en goed af te lezen display bevat een lampje zodat je hem ook met weinig licht goed kunt gebruiken. Daarnaast werkt hij op batterijen dus je neemt hem overal mee naartoe zonder dat er een stopcontact in de buurt hoeft te zijn.  Hadden we al gezegd dat hij ook nog eens erg leuk geprijsd is? Deze Inventum bewijst dat je niet de hoofdprijs hoeft te betalen voor een kwalitatieve bloeddrukmeter.

Pros
 • Degelijk en betrouwbaar apparaat dat wordt aanbevolen door de Hartstichting. Onregelmatige hartslag wordt ook gemeten.
Cons
 • Meet niet het gemiddelde van 3 metingen. Daarnaast wordt ochtendhypertensie niet gesignaleerd.

Withings/Nokia BPM

Het kan tegenwoordig allemaal. De Withings/Nokia BPM is een zogeheten smart bloeddrukmeter. Dit houdt in dat je een app installeert op je smartphone en hierop kunt aflezen wat je bloeddruk is. Hij heeft een onbeperkt aantal geheugenplaatsen waardoor je je bloeddrukschema heel precies kunt registreren en bijhouden. Naast je bloeddruk kun je ook het aantal slagen van je hart per minuut meten. Omdat hij via je arm en niet via je pols meet, is hij een stuk accurater. Als je de manchet niet goed aanbrengt dan geeft hij een signaal om een foute meting te voorkomen. Bovendien is het een erg compact apparaat. Je kunt hem dus makkelijk meenemen in je tas als je op bezoek, vakantie of dagje weggaat. Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken onderweg. Daarnaast hoef je niet speciaal naar huis om de meting te verrichten.

Pros
 • Het is een smart bloeddrukmeter. Je kunt dus via een app op je smartphone alle resultaten bijhouden en een patroon ontdekken.
Cons
 • Hij kan een onregelmatige hartslag niet detecteren. Heeft een beperking in de dikte van de arm die hij kan meten.

Beurer BM45 – Bloeddrukmeter bovenarm

Dit is de Beurer BM45 – Bloeddrukmeter bovenarm. Perfect als je op tijd een hartritmestoornis wilt herkennen. Hierdoor kun je letterlijk levens redden met dit apparaat. Juist doordat er wordt gedetecteerd op basis van de manchet. Zit deze niet goed? Dan wordt er een melding gegeven. Hierdoor zijn de resultaten heel erg goed en kun je daar ook 100% op rekenen. Ook de gemiddelde bloeddruk wordt gemeten. Een eventuele ochtendhypertensie wordt niet gedetecteerd, dit wordt als een minpunt gerekend. Houd er ook rekening mee dat er geen Nederlandse gebruiksaanwijzing bij het apparaat zit. Hierdoor kan het eventueel iets moeilijker zijn om ‘m in te stellen, denk bijvoorbeeld aan technische woorden. Maar al met al is de prijs/kwaliteit erg goed en doet dit apparaat precies wat het belooft. Als je eenmaal de bloeddrukmeter hebt ingesteld natuurlijk. Dit kan eventueel ook met Google Translate worden opgepakt.

Ben je benieuwd naar de Beurer BM45 – Bloeddrukmeter bovenarm? Bekijk dit item hier.

Pros
 • Prettig om onregelmatige hartslag mee te meeten
Cons
 • Wat niet ontdekt wordt is ochtendhypertensie

Microlife BP B1 Classic bovenarmbloeddrukmeter

Op zoek naar een goede bovenarmbloeddrukmeter? Dan zou deze Microlife BP B1 Classic bovenarmbloeddrukmeter wel iets voor jou kunnen zijn. Dit apparaat helpt jou namelijk om precies dezelfde waardes van je bloed te laten zien als bij de huisarts of bij de dokter. Hierdoor kun je rekenen op een betrouwbare meting en dat is heel belangrijk wanneer je hier afhankelijk van bent. Simpel gezegd doet deze meter precies wat ‘ie moet doen. En dat is perfect! Zeker wanneer je naar de prijs kijkt. Veel van de reviews zeggen dan ook dat deze bloeddrukmeter volledig voldoet aan de verwachting. Hoe dit apparaat dat precies doet? Doordat ‘ie werkt op basis van Gentle+ technologie. Dit betekent dat ‘ie wel goed werkt, zonder te hard of te snel opgepompt te worden. Dit kan als vervelend of als pijnlijk worden ervaren. Ook prettig: alles is gemakkelijk te bedienen en loopt op basis van baterijen. 

Ben je benieuwd naar de Microlife BP B1 Classic bovenarmbloeddrukmeter? Bekijk dit item hier.

Pros
 • Werkt op batterijen 

Cons
 • Nog geen negatieve punten te benoemen 

Inventum BDP421 – Pols bloeddrukmeter

Wie op zoek is naar een volledige geautomatiseerde polsbloeddrukmeter komt al snel uit bij de Inventum BDP421 – Pols bloeddrukmeter. Hoe zo? Omdat je bloeddruk meten nog nooit zo makkelijk is geweest. Vanaf de pols kun je namelijk heel goed zelf bedienen, maar alles is ook nog eens makkelijk af te lezen omdat alles tenslotte vanaf je pols gebeurt. Alles wat je verwacht van een bloeddrukmeter zit in deze meter verstopt. Alles is op basis van de aritmie-indicator en de WHO indicator. Ook prettig: er zit een opbergdoosje bij en een setje batterijen. Je kan maar liefst 60 geheugenplaatsen gebruiken en je krijgt een duidelijke weergave van zowel je hartslag als je aritmie. En dat allemaal overzichtelijk vanaf je pols. 

Ben je benieuwd naar de Inventum BDP421 – Pols bloeddrukmeter? Bekijk dit item hier.

Pros
 • Perfect voor op reis

Cons
 • Meting kan soms wat instabiel zijn 

Medisana BU510

Onze eerste aanrader is de BU510 bloeddrukmeter van Medisana. Dit is een bloeddrukmeter die de bloeddruk bij de bovenarm meet. Het is een volautomatisch apparaat die, nadat je hem op jouw bovenarm hebt bevestigd en met een druk op de knop aan hebt gezet, eenvoudig jouw bloeddruk meet. Het is een nauwkeurige meting, waarbij ook een onregelmatige hartslag wordt gemeten. De meetmanchet is 22 tot 32 cm, waardoor het gemeten kan worden bij bovenarmen met een omvang van 22 tot 36 cm. Het apparaat werkt op batterijen en je krijgt er een opbergetui bij geleverd.

Omron M6 Comfort

De M6 Comfort bloeddrukmeter van Omron is onze tweede aanrader. Ook deze bloeddrukmeter meet de bloeddruk op de bovenarm. Deze meter wordt aangeraden door de Nederlandse Hartstichting. Het is een erg nauwkeurige uitvoering, die voor veel mensen te gebruiken is. De manchet is namelijk op maat M en L in te stellen. Maat M kan om een bovenarm met een omvang van 22 tot 32 cm en maat L om 32 tot 42 cm. Het apparaat detecteert het wanneer de manchet verkeerd is aangebracht en hij meet ook een onregelmatige hartslag. De meter werkt op batterijen, waarvan je er een setje bij geleverd krijgt. Ook krijg je er een opbergetui en bloeddrukpas bij.

Omron M7

Deze bloeddrukmeter is de wat luxere variant van onze tweede aanrader. Ook deze bloeddrukmeter wordt aangeraden door de Nederlandse Hartstichting en kan gebruikt worden bij bovenarmen met een omvang van 22 tot 42 cm. De monitor van de bloeddrukmeter geeft comfortabel en accuraat de metingen weer, door de intellisense-technologie. Op het scherm zie je drie lijnen, waarmee alle metingen worden weergegeven. De Omron M7 bloeddrukmeter heeft een groot geheugen, waardoor maximaal 100 metingen kunnen worden opgeslagen, met datum en tijd erbij. Dit kan voor twee individuele gebruikers. Ook meet deze bloeddrukmeter het gemiddelde van drie metingen, wat een meting nauwkeuriger en betrouwbaarder maakt. Bovendien heeft deze meter een smartfunctie. Dit houdt in dat hij te koppelen is met een smartphone, waarop je in een app eenvoudig metingen kunt bewaren.

Medisana MTS

Als vierde raden wij de MTS bloeddrukmeter van Medisana aan. Deze meter wordt ook gebruikt op de bovenarm en is volautomatisch. Op een grote display is de diagnose van de meting te zien door middel van een kleurenschaal, volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het apparaat is te gebruiken op bovenarmen van een omvang van 22 tot 30 cm en meet zeer nauwkeurig de bloeddruk. Het is voorzien van een aritmie-indicator, waardoor ook een onregelmatige hartslag gemeten wordt. Het kan voor twee gebruikers maximaal 60 metingen opslaan in het geheugen. Na een minuut schakelt de bloeddrukmeter automatisch uit.

Beurer BM44

Onze laatste aanrader is de BM44 bloeddrukmeter van Beurer. Deze bloeddrukmeter is, vooral voor ouderen, eenvoudig te gebruiken, door het grote XL scherm en het bedienen door één druk op de knop. Het apparaat is geschikt om te gebruiken om een bovenarm van een omvang tussen 22 en 32 cm. Daarnaast heeft het nog een aantal handige functies. Zo waarschuwt hij bij een hartritmestoornis, schakelt hij automatisch uit, heeft het een Error signaal en een low batterij indicator. Het apparaat meet ook een onregelmatige hartslag.

Shopgids: alles wat je moet weten over de beste bloeddrukmeter

Hoeveel kost een gemiddelde bloeddrukmeter?

Bloeddrukmeters zijn voor verschillende budgetten te verkrijgen. Zo zijn ze er voor €20, maar ook veelal voor meer dan €80. Gemiddeld kosten ze €35. Er zijn een aantal eigenschappen die een bloeddrukmeter kan hebben, die het apparaat duurder maken. Dit zijn extra eigenschappen, extra functies die de meter geavanceerder maken. Zo zijn ze meestal duurder met een bewegingssensor of wanneer hij de ochtendhypertensie meet. Ook zijn de meters die gekoppeld kunnen worden aan een smartphone of weegschaal vaak duurder. Net als de apparaten die voor meerdere individuele personen, meer metingen kunnen opslaan. Als laatste valt op dat de bloeddrukmeters die metingen verrichten op de bovenarm, over het algemeen duurder zijn dan meters die meten op de pols.

Welke soorten bloeddrukmeters zijn er?

Een bloeddrukmeter is een apparaat dat, zoals de naam al doet vermoeden, jouw bloeddruk meet. Dit doet hij door middel van een manchet om jouw pols of bovenarm. Deze dien je zelf op de juiste plek te bevestigen, waarna je het apparaat aanzet. De manchet zal dan om jouw pols of bovenarm knellen, waardoor de bloeddruk gedetecteerd kan worden. Dit wordt vervolgens op het scherm van de meter weergegeven.

Bloeddrukmeters worden met name bij huisartsen en in ziekenhuizen gebruikt, maar worden regelmatig ook door mensen gekocht om thuis te gebruiken. Het kan zijn dat mensen hun bloeddruk willen meten en bijhouden, omdat ze in de risicogroep van hart- en vaatziekten vallen, maar het kan ook zijn dat mensen gewoon inzicht hierin willen hebben. Tegenwoordig wordt dit ook aangeraden. Maar daar later meer over.

Jouw bloeddruk schommelt gedurende de dag. Je kunt dus niet uit gaan van één meting. Het is belangrijk om in ieder geval drie metingen op verschillende momenten te doen. Daar kun je vervolgens het gemiddelde van nemen. Er zijn ook bloeddrukmeters die dit zelf kunnen bijhouden en berekenen.

Er zijn twee soorten bloeddrukmeters. Allereerst is er de polsbloedrukmeter. De manchet bevestig je om jouw pols. Bij dit soort is het bekend dat de meting minder nauwkeurig is. Daarnaast is het belangrijk dat je goed oplet dat hij goed bevestigd is.
Het tweede soort meet de bloeddruk op de bovenarm. De manchet bevestig je op die plek, waarna de meting verricht wordt. Deze meting is nauwkeuriger. De Hartstichting adviseert dan ook om het tweede soort bloeddrukmeter te gebruiken.

Wat tegenwoordig bovendien erg handig is, is dat je via een app op je smartphone je bloeddruk kunt meten. Het grote voordeel hiervan is dat deze app je persoonsprofiel en/of je meting opslaat. Deze kun je altijd makkelijk weer vinden en vergelijken. Dit is ook handig wanneer je bijvoorbeeld je huisarts bezoekt. Je zult je eigen bloeddruk patroon binnen een mum van tijd in kaart hebben gebracht.

Welke bloeddrukmeter is de beste budget keuze?

Onze Beste budget keuze is de BDA432 bloeddrukmeter van Inventum. Deze meter kost €34,27 en wordt door consumenten op Bol.com beoordeeld met 4,4 van de 5 sterren. Het is een apparaat dat een meting verricht via de bovenarm. De manchet past op een bovenarm met een omtrek van 22 tot 32 cm. Er wordt zowel een normale, als een aritmische hartslag weergegeven, waarvan er 60 kunnen worden opgeslagen in het geheugen. Het is een WHO-indicator, wat betekent dat metingen volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie worden geclassificeerd. De bloeddrukmeter is klinisch getest en heeft een extra groot display. Je krijgt er batterijen en een opbergzakje bij geleverd. Kortom, heel veel waar voor jouw geld.

Wat zijn de populairste bloeddrukmeter merken?

Er zijn veel bloeddrukmeters te koop, gemaakt door veel merken. In dit artikel valt mogelijk al op dat twee merken al meerdere keren zijn benoemd. Deze twee merken zijn dan ook belangrijke spelers op de markt van bloeddrukmeters. Maar dit zijn niet de enige. De belangrijkste spelers zijn:

Medisana: Dit merk is gespecialiseerd in producten op het gebied van gezondheid, wellness en Mobile Health. Het gaat ervanuit dat je alleen de beste producten gebruikt voor jouw lichaam en zetten dan ook in op de verkoop van betrouwbare en nauwkeurige producten. Daarnaast zetten ze in op duurzaamheid, waardoor je jarenlang plezier zal hebben van hun producten.

Omron: Het Japanse merk dat gespecialiseerd is in industriële automatisering en ook actief is in de gezondheidstechnologie. Hun producten zijn geschikt voor ziekenhuizen, maar ook voor particulier gebruik. Met hun apparaten kunnen mensen steeds beter zelf hun gezondheid in de gaten houden. Hun producten zijn handig en makkelijk in gebruik, voor een betaalbare prijs.

Beurer: Al sinds 1919 biedt dit merk producten op het gebied van welzijn en gezondheid. Hun focus ligt op warmtetechnologie en al vanaf het begin zijn ze constant aan het innoveren. Ook vinden ze een betrouwbare kwaliteit erg belangrijk. Door middel van moderne technologie, stemmen zij hun productoplossingen af op de wens en behoefte van de consument.

Bloeddrukmeter tips voor de beste koop

Er zijn een aantal eigenschappen en functies van bloeddrukmeters waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. Op verschillende punten moet je keuzes maken, waarbij je moet nagaan wat het beste bij jou en jouw gebruik past.

 1. Nauwkeurigheid

  Allereerst is het belangrijk om te beslissen of je het belangrijker vindt dat de meting nauwkeurig wordt verricht of dat je de manchet makkelijk kan aanbrengen, waarbij je beter moet opletten. Een bovenarmbloeddrukmeter heeft het eerste als eigenschap. Deze zijn nauwkeuriger dan een polsbloeddrukmeter. Deze laatste is wel makkelijker aan te brengen en is bovendien goedkoper.

 2. Mate van gebruik

  Daarnaast moet je nagaan hoe en hoe vaak je de bloeddrukmeter gaat gebruiken. Ben je van plan om regelmatig jouw bloeddruk bij te houden en zou je het daarbij fijn vinden dat de metingen worden onthouden? Dan is het goed om te letten op de geheugenplaatsen die het apparaat heeft. Sommige meters kunnen bijvoorbeeld 60 tot 100 metingen opslaan.

 3. Wie gaat de bloeddrukmeter gebruiken?

  Vervolgens is het belangrijk om je te bedenken met hoeveel mensen je het apparaat gaat gebruiken. Ga alleen jijzelf het gebruiken? Dan hoeft het maar een bloeddrukmeter te zijn die voor één individueel persoon de metingen onthoudt. Wil je hem met meerdere gebruiken en daarvan de metingen bewaren? Dan moet je erop letten dat de metingen voor meerdere individuele personen onthouden kunnen worden.

 4. Technologisch hoogstandje

  Ook de bloeddrukmeters gaan mee met de technologische ontwikkelingen. Een aantal bloeddrukmeters zijn namelijk te koppelen aan een smartphone of laptop. Meters hebben bijvoorbeeld hun eigen app waar je hem aan kunt verbinden. Je kunt via de smartphone of laptop de metingen bijhouden en bijvoorbeeld een langere periode gemakkelijk het verloop ervan volgen. Voor een huisarts is dit erg handig, aangezien zij dan meer inzicht hebben in het verloop van jouw bloeddruk.

 5. Praktische functies

  Daarnaast zijn er nog een aantal praktische eigenschappen waarvan het belangrijk is dat je erop let. Zo heeft de manchet van de bloeddrukmeter een bepaalde maat. Dit houdt in dat hij niet om iedere arm goed past. Vaak is er een minimum en een maximum aan cm aangegeven van de omvang van een bovenarm, waar de meter goed op werkt. Het is belangrijk om hiernaar te kijken.

 6. Formaat scherm

  Een andere praktische eigenschap is de grootte van het scherm. Vooral voor ouderen is het soms lastig om te begrijpen wat er op een scherm staat. Het is dan handig wanneer het scherm extra groot is. Bepaalde lijntjes, getallen en kleuren zijn dan goed zichtbaar.

 7. Extra functies

  Als laatste zijn er in dit artikel ook een aantal functies benoemd die een bloeddrukmeter kan hebben. Bedenk of het jouw voorkeur heeft dat de bloeddrukmeter deze functies heeft. Zoals ook al is benoemd, zorgen deze extra functies er ook voor dat de meters duurder worden. Sommige meters meten bijvoorbeeld ook een onregelmatige hartslag of geven aan dat ze een hartritmestoornis detecteren. Een aantal meters geven een signaal af wanneer de manchet niet goed op de bovenarm of pols is bevestigd. En er zijn meters die het aangeven wanneer de batterijen vervangen moeten worden of wanneer er een Error is, zodat je ervanuit kunt gaan dat de bloeddrukmeter op andere momenten goed werkt.

Zoals reeds benoemd is, is de bloeddruk op dit moment een belangrijk onderwerp in het nieuws. Het is namelijk gebleken dat één op de drie Nederlanders tussen 30 en 70 jaar oud een hoge bloeddruk heeft en/of medicijnen gebruikt voor een hoge bloeddruk. Van deze groep weet vier van de tien personen niet dat zij behoren tot de risicogroep voor hart- en vaatziekten. Dit zijn in totaal ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders en dit zal de komende jaren alleen maar toenemen.

De Hartstichting raadt mensen aan om vanaf hun veertigste regelmatig hun bloeddruk te meten en dit bij te houden. Hun doel is om een hoge bloeddruk eerder op te sporen, waardoor mogelijk het aantal mensen met hart- en vaatziekten wordt teruggeschroefd. Ze gaan daarom van 27 mei tot 8 juni 2020 op verschillende openbare locaties, meetlocaties inrichten, waar men gratis hun bloeddruk kan laten meten. Ook kan je daar advies krijgen voor een gezonde leefstijl.

Hoe gebruik ik een bloeddrukmeter?

Een bloeddrukmeter wordt normaal gebruikt door een arts of verpleegkundige. Als jij zelf een bloeddrukmeter gaat gebruiken moet je wel een aantal dingen weten voor je aan de slag gaat. Daarom hebben wij een klein stappenplan op een rijtje gezet.

 • Wikkel de band of manchet om je arm. Niet te strak, maar ook niet te slap. Hij moet wel goed blijven zitten als je jouw arm omlaag houdt.
 • Ontspan jouw arm. Laat hem gewoon rustig leunen op jouw benen. 
 • Druk op start. Nu pompt de bloeddrukmeter lucht in de band. Zo wordt jouw bloeddruk en hartslag gemeten. 

Wanneer je dit nu afleest, staat er bovendruk en onderdruk weer gegeven. Let op de bovendruk is de druk waarmee het bloed door het lichaam wordt gepompt. De onderdruk is de druk die in de slagaders zit in de periode van rust tussen de slagen van jouw hart. 

Conclusie

In deze tijd zien we steeds meer gebruik wordt gemaakt van apps en telefoons. Dit zal je ook terugzien bij de drukmeters. Steeds meer drukmeters worden zo gemaakt dat je ze kan combineren met jouw smartphone. Het fijne hieraan is dat jij alles goed kan bijhouden in een aparte app. Je hebt dus een helder overzicht van jouw bloeddruk op welke momenten. Daarnaast zie je dat er veel verschillende technologieën worden gebruikt. Kijken naar bloeddrukmeters die worden geadviseerd door bijvoorbeeld het WHO of de hartstichting zijn vaak het beste. Het is goed om daarnaast te kijken naar de wikkel van een band of manchet. Hoe breed is deze. Wanneer deze niet breed genoeg is kan het zijn dat hij niet goed is voor jouw armbreedte. Dit is ook goed om naar te kijken voor jij op aanschaf over gaat. 

Andere geteste producten

Ook benieuwd naar de beste weegschaal? Of wil je alles weten over de laatste slowcooker? Of de resultaten zien van de beste voedseldroger test? Wij zetten alle goede producten voor je op een rij.

Vorige test

Beste Stijltang 2023 uit de Test

Volgende test

Beste Föhn & Haardroger 2023 uit de Test