Top 10 uit de Test

Beste NAS 2019 uit de Test

0

Niet iedereen kent het misschien, maar een NAS is best een handig apparaat. NAS, of ook wel Network-Attached Storage, is een externe opslag voor gegevens. De NAS wordt steeds populairder en wordt voornamelijk steeds vaker gebruikt door kleinere bedrijven. Bedrijven die wel een klantenbestand hebben met gegevens, maar nog geen IT-afdeling heeft die alles voor ze regelt. Met NAS kan je dat wel makkelijk zelf doen en hier vind je de beste van 2019 op een rij.

De top 5

Qnap TS 1677X

De eerste de beste is gelijk de duurste uit dit rijtje. Misschien niet helemaal geschikt voor kleine bedrijven, maar wie meer gegevens moet opslaan heeft waarschijnlijk baat bij deze nieuwe Qnap TS-1677X. Deze NAS helpt bedrijven om verder te ontwikkelen op het gebied van kosteneffieciente en big data-opslagoplossingen.

Synology 1517+

NAS-gigant Synology heeft er sinds kort twee nieuwe modellen bij. Waaronder de Synology DS1517+. Dit nieuwe model is voorzien van dezelfde formule als zijn voorganger, de 1515, die veel MKB bedrijven waarschijnlijk op dit moment hebben staan. De nieuwe versie heeft een redelijke, maar niet enorm krachtige, Atom-processor. Deze NAS is goed voor het opslaan van data en het afspelen van verschillende applicaties, maar is niet geschikt voor zwaardere toepassingen zoals virtualisatie. Goed om te onthouden dat deze Synology niet met de interne schijven wordt geleverd. De kosten voor de extra schijven komen er nog bij, zodra je voor deze NAS gaat.

Netgear Ready NAS 422

Het bedrijf Netgear is sinds jaar en dag al bezig met het maken van geavanceerde merkproducten en netwerken. Daarin volgt de ReadyNAS 422 in het rijtje. De bouwkwaliteit van dit model is uitstekend. Geen plastic, geen losse onderdelen, maar een heel degelijke NAS. Netgear is een merk dat zich met name richt op de onderkant van de markt, ondanks dat ze meer richting het zakenleven willen gaan, is de Nas van hun hand perfect voor thuis of in een klein bedrijf. De RN422 beschikt als een van de weinige NAS-apparaten over een led-display op de voorkant. Handig voor bij het configureren, maar ook als de NAS een systeemmelding wil doorgeven. Hij is voorzien van een Intel Atom-processor en heeft 2 GB aan geheugen.

Asustor AS602T

Ook Asustor maakt behoorlijk goede NAS-apparaten en zijn dan ook niet weg te denken uit het rijtje met de vijf beste modellen van dit moment. Wat goed is aan deze Asustor AS602T is de optimale gegevensbescherming via de RAID-technologie. Via het naadloos platformoverkoepelend delen van bestanden kan je de bestanden van je NAS gemakkelijk configureren met Windows, Mac OS of Unix besturingssystemen. Het ADM besturingssysteem van deze NAS kan eenvoudig worden ingericht naar je eigen gebruiksgemak.

Drobo B810i

De nieuwste Drobo brengt opslag tot een heel nieuw niveau. Ze gebruiken de BeyondRAID-technologie, die je data bewaakt en zonder onderbrekingen opslaat. Bijzonder aan dit apparaat is dat hij zelfhelend is. Dat klinkt onwerkelijk voor een machine, maar hij doet het toch. Als een van de schijven dreigt te falen, zet de Drobo B810i automatisch de data over na een beschermde staat waarin de gegevens veilig opgeslagen kunnen worden. Je kan zelf de capaciteit die je nodig hebt bij de Drobo kopen en zo een opslag creƫren die groot genoeg is voor jouw wensen.

Budget tips

Bij het rijtje van deze vijf NAS-toppers ben je vast gaan geloven dat deze handige opslagapparaten een flinke duit kosten. Dat hoeft niet per se zo te zijn. Natuurlijk zijn er paar te koop die aardig wat kosten, maar er zijn altijd tips om een NAS goedkoper aan te schaffen.

Functies

Kijk van tevoren goed welke functies je wil dat jouw NAS per se heeft. Je hebt namelijk niet alle functies nodig. Ga je hem bijvoorbeeld persoonlijk gebruiken en kijk je er veel films en series op, dan heb je wellicht een NAS nodig met veel opslagcapaciteit. Hetzelfde geldt ook als je een back-up wilt kunnen opslaan. Dan heb je namelijk het dubbele aan opslagcapaciteit nodig om die kopie te kunnen opslaan. Des te meer functies je nodig hebt, des te duurder je NAS uiteindelijk zal zijn.

Oud model

Mocht je geneigd zijn om een nieuwe NAS aan te schaffen, gooi dan niet direct je oude weg. Je kan hem bijvoorbeeld gebruiken als extra back-up. Je kan heel eenvoudig je oude NAS gebruiken als extra server waar alle data naartoe kan, als extra back-up. Je kan hem thuis of in een ander filiaal neerzetten en gemakkelijk de data configureren na de werkweek.

Mocht je dat te veel werk vinden of vind je een extra back-up niet nodig? Dan kan je ook nog proberen om je oude NAS te verkopen. Er zijn genoeg kleine bedrijven die voor het eerst een NAS willen aanschaffen, maar niet het nieuwste van het nieuwste kunnen veroorloven. Probeer het eens! Je weet nooit wat het oplevert.

Schijven

Een NAS is prijzig van zichzelf, maar je hoeft niet voor het duurste te gaan om plezier van een NAS te beleven. Je kan het uiteindelijk zelf duurder maken of bij een bepaald bedrag laten. Dat komt namelijk omdat je zelf de harde schijven en opslagschijven bij kunt kopen. Elke schijf heeft zijn eigen prijs, maar ook zijn eigen werking. Ga je voor een uitgebreide opslag en een snelle werking? Dan moet je misschien wat meer geld uitgeven.

Budgetopties

Je kan natuurlijk ook gewoon gaan voor een goedkopere NAS, maar onthoudt wel, als het gaat om hard- en software, is goedkoop uiteindelijk vaak duurkoop. De kwaliteit is minder en het materiaal houdt het minder lang vol dan wanneer je een net iets betere kwaliteit aanschaft.

Desalniettemin bestaan er een boel NAS-apparaten die niet duur zijn. Qnap Heeft de TS-231P versie voor ongeveer tweehonderd euro op de markt. Een prima budgetoptie om mee te werken. Of je kiest voor een van de andere vooraanstaande merken, die ook een budget NAS hebben gemaakt. Voor iets minder dan 250 euro heb je een NAS van Synology in huis. Met deze DS218Play kan je al met tien mensen tegelijk werken en bestanden delen. Dat is toch mooi begin voor een budget NAS.

Beste koop tips

Natuurlijk wil je de beste NAS voor jouw gebruik. Of dat nou professioneel is, of voor jezelf. Bekijk altijd alle opties voordat je een NAS aanschaft.

Waar moet je op letten?

Door het artikelen heen staan aanbevelingen en tips om een goede NAS uit te zoeken die goed bij jou past. Waar moet je specifiek op letten bij het aanschaffen van een NAS?

Aansluiting

Op een NAS vind je altijd een netwerkaansluiting terug zodat je internetverkeer hebt via je kabel. Een NAS aansluiten op een draadloos wifinetwerk is nog niet mogelijk, maar dat komt er wel snel aan. Andere aansluitingen die een NAS kan bevatten zijn usb, firewire en eSATA. Firewire wordt gebruikt om gegevens over te zetten op de NAS. Het voordeel van firewire is dat het sneller gaat dan de usb-aansluiting.

Formaat harddisk en snelheid

Het formaat van je harddisk ofwel de form factor zegt iets over de grootte van de harde schrijf. Je hebt daarbij de keuze uit 3,5-inch en 2,5-inch. De 2,5 inch is een laptopharddisk. Hoe sneller je NAS is, hoe sneller je bestanden kan overzetten en hoe makkelijker je meerdere apparaten tegelijk kan gebruiken. De snelheid hangt af van de harde schrijven die gebruikt worden, de processor van het apparaat en de snelheid van je router.

Wat is een NAS precies

Een NAS is eigenlijk een simpele pc die draait op een variant van Linux. De primaire functie van een NAS is om bestanden te delen. Het is eigenlijk een mini-server. Je kan hem bijvoorbeeld gebruiken met je hele gezin. Door ieder een eigen gebruikersaccount te geven, kan niet iedereen bij alle bestanden, maar wordt je beperkt tot je eigen account en bestanden.

Net als bij een computer zit er in een NAS een processor en een Ram-geheugen. Dat wordt met name gebruikt om bestanden of data erin op te slaan of om te streamen. Ook bevatten NAS-apparaten vaak usb-poorten waarmee je de data van een NAS extern kan opslaan op een usb. Andersom kan je de usb-poort ook gebruiken en bestanden van je usb-stick overzetten op je NAS. Daarnaast hebben veel NAS-apparaten een ingebouwde printserver, zodat je een usb-printer ook kan delen met jouw netwerk. Controleer van tevoren of er een connectie is tussen jouw printserver en de NAS die je wil aanschaffen. Niet alle printservers komen overeen met iedere usb-printer.

Trends

Ben je ook al aan het kijken naar de laatste trends op het gebied van de NAS, dan zal het je niet ontgaan zijn dat vooral de ontwikkelingen niet stil staan. De apparaten worden kleiner, sneller en zien er beter uit dan eerst. Daar zit niet veel verandering in ten opzichte van smartphones en computers. Bij Network Attached Storage gaat het over opslag en snelheid.

Koop je een NAS met 1TB opslag, volgende week ben je al opzoek naar 3TB opslag. Zo snel gaat dat tegenwoordig. Fabrikanten spelen daar goed op in. De meeste apparaten die je tegenwoordig kan kopen zijn gemaakt voor verbetering en uitbreiding. Daarbij moet je denken aan extra schrijven en nog meer opslagcapaciteit. De verwachting is dan ook dat de NAS nog sneller zal gaan werken in de nabije toekomst. Nu je alles weet over de NAS is het alleen nog de vraag voor hoeveel opslag je gaat, maar dat je moet je zelf uitkiezen!

Beste Nerf Gun 2019 uit de Test

Previous article

Beste curved tv 2019 uit de Test

Next article

Andere goede producten die we aanbevelen: