Beste Wasmachine 2023 uit de Test

beste wasmachine uit de test

Op zoek naar een nieuwe wasmachine? Om je een handje te helpen, hebben we de beste wasmachines van 2023 op een rijtje gezet.

Een huishouden zonder wasmachine is haast ondenkbaar. Je hebt met je drukke baan of gezin nou eenmaal geen tijd om voor alles een handwas te doen. Of je nou sportkleding, rompertjes of vieze sokken in de machine doet, na het centrifugeren wil je een schone was uit de trommel halen. Maar welk model is nou de beste keuze? Dat hangt onder andere af van het energielabel (hoe zuinig de machine is) en het vulgewicht (hoeveel kilo kan er in de trommel). Welke wasmachine is aardig voor jouw portemonnee, het milieu en past perfect bij jouw huishouden? Wij helpen je een handje bij je keuze.

Conclusie: in 2023 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Miele WWF 120 WCS de beste wasmachine is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Miele WWF 120 WCS is de AEG L7ENS96. Kijk onderstaand voor de overige wasmachine testresultaten.

Beste wasmachine aanraders van 2023

Beste Wasmachine van 2023 uit de test. Op basis van klanttevredenheid.

Miele WWF 120 WCS

Door de trommelinhoud is deze wasmachine geschikt voor een groot huishouden. Deze wasmachine heeft maar liefst plaats voor 8 kilogram aan was. Daarnaast heeft hij een veelvoudig wasprogramma. Dat is natuurlijk heel fijn want of jij nu sportkleding of een spijkerbroek wil wassen het komt goed uit de wasmachine. Hij toerental ligt tot aan de 1600 wat hoog is voor een wasmachine, vaak gaan ze niet verder dan 1400. Door gebruik te maken van speciale capsules die door Miele zijn ontworpen krijg je nog een schonere was dan jij al gewend bent. De Miele WWF 120 WCS is te bedienen met de app. Vooral een handige tool wanneer jij niet thuis bent. Mocht jij opzoek zijn naar een energiezuinige wasmachine, dan kan je beter toch nog even verder zoeken. Er zijn wasmachines die hoger scoren op dit onderdeel. 

Verder doet hij wel zuinig met water, maar spoelt vrij traag. De centrifugeerstand en de gebruiksaanwijzing van deze wasmachine scoren wel hoog. Hierdoor wordt hij door consumenten dan ook als zeer goed beoordeeld. 

Pros
 • Goed in centrifugeren. Hij is zuinig met water.
Cons
 • Geen trommelverlichting.

Samsung WW70TA049AE/EN – EcoBubble – Wasmachine

Dit is de Samsung WW70TA049AE/EN – EcoBubble – Wasmachine. Een prachtige wasmachine die precies doet wat het belooft! De EcoBubble-technologie zorgt er namelijk voor dat je kleding heel diep schoon wordt gemaakt. Op een soort dieper niveau dus. Perfect als je wilt wassen op lage temperaturen. Er worden namelijk bubbels in het water geblazen. Hierdoor wordt vuil makkelijk en beter verwijdert. En aan het einde van de rit kost dat ook nog eens minder energie. Je kan dus rekenen op een 100% eco wasmachine. Precies zoals jij wilt! Want je kleding blijft goed en de kleuren en stoffen intact. Perfect! Ook hygiënisch stomen behoort tot de mogelijkheden. Op deze manier zorg je ervoor dat kleding wel schoon wordt, zonder dat het in de wasmachine hoeft. Dat scheelt ook allemaal weer! 

Ben je nou benieuwd naar deze wasmachine? Bekijk dit item hier.

Pros
 • Perfect ook voor korte programma’s

Cons
 • Geen negatieve punten gevonden

Whirlpool FFBBE 8458 WEV – FreshCare+ Steam – 8kg Wasmachine

Deze vrijstaande wasmachine van Whirlpool. de FFBBE 8458 WEV – FreshCare+ Steam – 8kg Wasmachine is perfect voor in elk huishouden. Dat komt omdat het een uitmuntend exemplaar is uit de A-energieklasse. Hierdoor kun je alles wassen zonder je zorgen te maken om de natuur en het milieu. Jij draagt je steentje bij door middel van deze wasmachine. Er zitten een paar bijzondere punten bij deze wasmachine, namelijk de 6TH SENSE technologie. Er wordt namelijk hierdoor perfect was resultaat beloofd en dat komt, omdat je kan rekenen op de intelligente algoritmen die jouw was herkennen en het. juiste programma samenstellen. 

Ben je nou benieuwd naar deze wasmachine? Bekijk dit item hier.

Pros
 • Whirlpool geeft 10 jaar garantie op de inverter motor.

Cons
 • Geen negatieve punten gevonden

Bosch WAN280E1FG – Serie 4 – Wasmachine – Display NL/FR

En dan willen we jou ook nog even de Bosch WAN280E1FG – Serie 4 – Wasmachine – Display NL/FR laten zien. Dit beest van een wasmachine beschikt namelijk over een EcoSilence Drive motor. Hierdoor kan heel jouw gezien lekker leven, terwijl de wasmachine zijn werk doet. Je hoeft dus niet bang te zijn dat iedereen wakker wordt als jij in de avond nog even snel een wasje in de wasmachine gooit. Ook dit er maar liefst 10 jaar garantie op de motor van deze wasmachine. Hoe fijn is dat! Zo weet je zeker dat je lang plezier zult hebben van deze wasmachine. Als voordelen worden vooral genoemd dat het apparaat voor een goed was resultaat zorgt en dat het makkelijk te bedienen is. Wat wil je nog meer? Een ander voordeel van deze machine is ook het feit dat je altijd tussendoor nog wat in de wasmachine kunt stoppen. Je pauzeert dan de wasmachine heel eventjes wat ervoor zorgt dat je er nog snel iets aan kunt toevoegen. Een efficiënt en duurzaam apparaat!

Ben je nou benieuwd naar deze wasmachine? Bekijk dit item hier.

Pros
 • Goed te bedienen 

Cons
 • Geen negatieve punten gevonden

AEG L7ENS96

Voor een zeer goede en schappelijke prijs heb je een wasmachine die voldoet aan een heleboel eisen. Hij is bijvoorbeeld behoorlijk ruim. Tenzij je een wasmachine wil waar je voor een elftal aan kleding in kan doen heb je aan deze 9 kilo aan vulgewicht wel genoeg. Daarnaast wast hij katoen en synthetische kleding goed schoon. Helaas spoelt hij niet zo goed. Wat wel een groot voordeel is aan deze wasmachine is de koolborstel loze motor. Hierdoor heb je minder snel kuren. Helaas scoort de AEG L7ENS96 niet zo hoog op een paar onderdelen. Hij produceert behoorlijk wat geluid voor een wasmachine, de snelheid waarmee jou was klaar is, is ook niet je van het. Daarnaast beweren ze te kunnen scoren met de zuinigheid van deze wasmachine, maar dat valt behoorlijk tegen. 

Voor deze prijs is dit een zeer goed model, maar helaas brengt dat wel wat kleine verbeterpunten met zich mee. Door gebruik te maken van een geavanceerd ProSteam systeem komt jouw was en minder gekreukt uit dan bij andere wasmachines.

Pros
 • Een goede technologische wasmachine. Hij kan tot 9 kilo vulgewicht aan. Hij heeft een hoog toerental.
Cons
 • Hij is niet voorzien van een appbedieningsfunctie.

Miele WCI 330 WPS XL

Een andere wasmachine die heel goed uit de testen komt is deze wasmachine van Miele. Dit merk scoort hoe dan ook goed als het gaat om wasmachine en hun toebehoren. Met een groot vulgewicht is hij geschikt voor grote gezinnen. Je kan dus met een gerust hart deze aanschaffen wanneer jij dagelijks en veel de wasmachine gebruikt. Mocht je willen dat jouw was er al redelijk droog uitkomt dan zit je met deze wasmachine ook goed. Hij draait namelijk om 1600 toeren. Mocht jij op zoek zijn naar een duurzame en energiezuinige wasmachine dan scoort deze Miele ook hoog. De reden dat hij niet boven aan de lijst komt te staan is onder andere het geluidsniveau. Voor een wasmachine is deze vrij hoog en dit is natuurlijk niet ideaal. Waar de Miele ook niet hoog op scoort is het spoel onderdeel. 

Mocht jij niet zo technisch zijn en het aansluiten lastig vinden dan komt de Miele WCI 330 WPS XL met een helder en goed te begrijpen gebruiksaanwijzing. Zo zit je altijd goed. 

Pros
 • Hij wast snel. Duidelijke handleiding en een duurzame keuze.
Cons
 • Hij beschikt niet voor een appbediening.

Samsung WW70J5426DW/EN

De Samsung WW70J5426DW/EN is door de Consumentenbond uitgeroepen tot de beste koop wasmachine tot 4 personen. Hij wast je katoen super schoon en centrifugeert uitstekend. Met een gemiddeld testoordeel 7 kun je erop rekenen dat je kwaliteit in huis haalt. Hij is heel geschikt voor kleine wasjes en binnen een mum van tijd kun je genieten van de geur van verse was. De laadcapaciteit is 7 kg. Ideaal dus als je alleen of als koppel woont. Met een energielabel A+++ is hij lekker zuinig. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een hoge energierekening. Wel zo prettig want het is een apparaat dat je iedere dag gebruikt!

Hij is bovendien relatief stil in gebruik. Ook als hij op een plek staat waar je zelf in de buurt bent kun je dus nog gerust een gesprek voeren. Schoonwassen doet hij heel effectief. Voor hardnekkige vlekken draait hij zijn hand niet om. Kortom, het is een onmisbare hulp in je huishouden!

Pros
 • Wast zeer effectief en houdt hierbij rekening met het behoud van kwaliteit van je wasgoed. Centrifugeren is een sterk punt van deze kanjer.
Cons
 • Sommige programma’s zoals die voor katoen en synthetisch duren behoorlijk lang.

Samsung WW10N642RPA/EN

De Samsung WW10N642RPA/EN heeft een enorme wascapaciteit, namelijk 10 kg. Dit maakt het een hele geschikte keuze voor een groot gezin. Ook wanneer je veel sport of buiten werkt heb je veel was. Daar draait deze Samsung zijn hand niet voor om. Binnen een uur is je was weer stralend schoon. Hij is erg zuinig in gebruik met een energielabel A+++. Dit scheelt je tot wel 40% in kosten ten opzichte van een reguliere machine. En dat is wel zo fijn als je je bedenkt dat je je wasmachine dagelijks gebruikt. Voor grote items is hij ook ideaal. Denk aan beddengoed dat je allemaal in een keer wilt wassen!

Zijn design is elegant en stijlvol. Je hoeft dus niet tegen een lelijk apparaat aan te kijken. Wel zo prettig wanneer hij in het zicht staat. Ben je vergeten wat bij in de was te gooien? Geen punt. Je kunt je favoriete outfit er ook nog even bij in gooien wanneer het wasprogramma al gestart is.

Pros
 • Beschikt over veel verschillende wasprogramma’s zodat je deze af kunt stemmen op jouw wasgoed. Wast daarnaast zeer effectief schoon.
Cons
 • Hij geeft zelf niet aan hoe veel wasmiddel er nodig is. De app is niet voor iedere telefoon geschikt.

Siemens WM14T463NL iQ500

De Consumentenbond heeft de wm14t463nl iQ500 van Siemens uitgeroepen tot beste koop. Deze wasmachine wordt al jaren gezien als een goede keuze en is ook in 2023 weer aangemerkt als beste koop! Wat maakt deze wasmachine nou zo aantrekkelijk? Deze machine is erg zuinig en wast toch goed schoon. Dit komt doordat de machine is uitgerust met Isensoric sensoren die het waterverbruik aanpassen op de hoeveelheid wasgoed in de trommel. De wasmachine heeft dan ook energielabel A+++ en wast nog eens 30% schoner dan vereist voor dit label! Je kunt kiezen uit maar liefst 15 wasprogramma’s, waaronder een speciaal outdoor- en sportprogramma. Met de speciale Speedperfect optie kun je programma’s verkorten. De wasmachine heeft een prachtig design. Zo lees je via het digitale display eenvoudig de resterende wastijd af. De wasmachine geeft een signaal als hij klaar is. Kortom: een fijne en gebruiksvriendelijke wasmachine.

Pros
 • Is bekroond tot beste koop door de Consumentenbond. Hij geeft de resterende wastijd aan zodat je weet waar je aan toe bent.
Cons
 • Heeft niet de optie voor een trommelreinigingsprogramma.

Bosch WNAT323471 – Serie 6

De derde wasmachine die niet mag ontbreken in de top 5 is de Bosch WNAT323471 – Serie 6 van Bosch. Deze wasmachine heeft een wat kleiner laadvermogen (tot 7 kg), maar is zeker energiezuinig en heeft enkele handige extra’s voor korte wasjes. Bovendien is deze waskanjer als best getest door de Consumentenbond! Door het toerental van 1600 komt jouw was extra droog uit de trommel. De machine is uitgerust met een beladingssensor die meet hoe vol de trommel zit en het water en wasprogramma hierop aanpast. Gebruik het Vario Perfect programma om extra snel te beschikken over schone was. Binnen 15 tot 30 minuten klaart deze wasmachine de klus voor je. Ook heeft de wasmachine een optie om de starttijd van een wasprogramma uit te stellen. Je bepaalt zelf wanneer jouw was klaar is. Nog een pluspunt? De wasmiddellade wordt tijdens ieder wasprogramma schoongespoeld. Hierdoor blijven er geen wasmiddelresten achter. Wel zo fris en zuinig!

Pros
 • Je hebt nooit meer last van een beschimmeld en vies waspoeder bakje dankzij de zelfreinigende werking van de wasmachine. Hij is relatief stil.
Cons
 • Beschikt niet over een warmwateraansluiting. Bij een hoog toerental krijg je meer last van kreuken.

Siemens WMN16T3471

Of het je nu te doen is om het milieu, je portemonnee of een combinatie van beide, de Siemens WMN16T3471 is met zijn energielabel A+++ super zuinig! Hij detecteert het zelfs wanneer de wastrommel niet helemaal vol zit. De hoeveelheid water wordt hierop aangepast. Zo verbruikt hij niet onnodig veel water. Scheelt toch weer! Daarnaast spoelt hij het bakje waarin je je wasmiddel gooit automatisch schoon na iedere wasbeurt. Wel zo prettig dus want je kent het wel, de zeepresten en zelfs schimmelvorming die na een tijdje ontstaat. Heb je haast? Maak gebruik van de speedPerfect functie en je was is binnen een mum van tijd klaar! Het snelste wasprogramma is zelfs 15 minuten. Super handig als je vergeten bent je favoriete outfit te wassen voor dat feestje van vanavond. Als je al aan het wassen bent en je wilt er gauw even wat bij in gooien kun je gedurende de hele wasbeurt de deur openen. Druk simpelweg op de bijvul functie en het is gepiept!

Pros
 • De wasmachine past het programma zelf aan op de was die erin zit. Het is een stille en stabiele machine waardoor je hem nauwelijks hoort wanneer hij aan staat.
Cons
 • Het is geen smart wasmachine dus je kunt geen gebruik maken van een app op je smartphone.

Zanussi ZWF9147NW

Waar wij gelijk heel vrolijk van worden bij de Zanussi ZWF9147NW is dat hij goedkoop is in aanschaf en gebruik. Een combinatie die je niet vaak vindt. En als je hem al vindt is het de vraag wat de kwaliteit van het product is. Nou, daar lever je helemaal niets op in. Met 1400 watt is hij krachtig genoeg om ieder wasje makkelijk schoon te draaien. We kunnen wel zeggen dat deze Zanussi de perfecte keuze is voor een groot gezin. Hij heeft namelijk een laadcapaciteit van 9 kg. Er past dus lekker veel was in! Bovendien wast hij op het kortste programma je was binnen een uur schoon. Als je dus aan de lopende band werk aan was hebt is hij ideaal. Het zal je veel tijd en moeite schelen. Je krijgt er trouwens 2 jaar fabrieksgarantie op en 10 jaar garantie voor de motor. Dit bewijst des te meer dat een Japanse motor niet kapot te krijgen is. Kortom: maak je leven een stukje makkelijker met deze wasmachine.

Miele WCI 330 WCS XL

De Miele WCI 330 WCS XL is 1 van de beste investeringen die je zult doen. Na deze aanschaf kun je echter lang genieten van een zuinig gebruik. De voorstrijkfunctie die erop zit is typisch voor wasmachine’s van Miele en bespaart je een hoop werk! Je wasgoed wordt namelijk aan het einde van de wasbeurt een soort van gladgestreken. Dit werkt uiteraard het beste als je je wastrommel niet tot de nok toe volpropt. Ben je binnen 10 minuten van het wasprogramma vergeten je favoriete trui mee te wassen? Geen punt. Je kunt hem er dan gerust nog bij in doen. Op het handige display kun je aflezen hoe lang de wasbeurt nog duurt. Daarnaast stel je hem eenvoudig in. Super gebruiksvriendelijk dus. Met het single wash programma kun je snel even 1 tot 3 kledingstukken wassen. Dit is fijn als je maar 1 outfit wilt wassen. Met een laadvermogen van 9 kg kun je er trouwens ook prima de was voor je hele gezin in kwijt. Bovendien is hij erg stil voor een wasmachine.

Miele WWI 320 WCS XL – Powerwash

Onze eerste aanrader is de WWI 320 WCS XL – Powerwash van Miele. De naam zegt het al: een echte powerhouse, deze wasmachine van Miele. Er past maar liefst 9 kilo in de trommel en hij is met 72 dB stiller dan de gemiddelde wasmachine. Deze machine bezit de laatste innovatieve wastechniek van Miele: Powerwash 2.0. Een extra pomp sproeit water in jouw vuile was. Er hoeft hierdoor minder water opgewarmd te worden, waardoor deze machine extra zuinig wast! Heb je maar een paar kledingstukken die je per se schoon wilt hebben? Dan gebruik je de SingleWash optie. Deze optie kun je toepassen op de meeste wasprogramma’s en je bespaart tot wel 70% procent energie en water. De wastijd wordt gehalveerd. Lekker zuinig en snel! Heb je de machine net gestart en ben je een sok vergeten? Geen probleem, in de eerste tien minuten kun je de machine pauzeren. Kun je die sok nog snel toevoegen. Handig!

Whirlpool FSCR70410

De van Whirlpool mag zeker niet ontbreken in het rijtje. Deze wasmachine heeft net als zijn broertje van Bosch een kleine beladingscapaciteit van 7kg, maar heeft ook erg fijne pluspunten. Denk aan de Freshcare+ functie, die stoom inzet tijdens het wassen. Hierdoor komt jouw was minder gekreukt uit de trommel. Zo ben je minder tijd kwijt bij het strijken! Deze wasmachine blijft in goede staat, doordat hij zelf een signaal geeft als het tijd is voor een reinigingsbeurt. Zo kun je extra lang genieten van deze wasmachine. Ook deze wasmachine is erg zuinig en heeft 6th sense sensoren die de belading meten. Hoewel je dus zult moeten oppassen dat je de trommel niet te vol laadt, om zo lawaai en overmatig trillen te voorkomen, is dit een wasmachine waar je zeker plezier van hebt!

Miele WWG 120 XL

De hekkensluiter en onze laatste aanrader is de WWG 120 XL, ook van Miele. Deze wasmachine heeft maar liefst een laadcapaciteit van 9 kg, wat hem uitermate geschikt maakt voor gezinnen! Het is een mooi en degelijk apparaat en de koolborstelloze motor is krachtig en garandeert een lange levensduur. Bedien deze machine eenvoudig via het touchscreen en geniet van de programma’s zonder poespas. Ook deze machine centrifugeert op 1600 toeren, wat zorgt dat de was droog uit de machine komt en sneller weer in de kast ligt. De machine heeft enkele fijne extra’s, zo is de trommel door de honinggraatstructuur veilig voor delicate kleding. Er ontstaat een dun laagje water tussen de trommelwand en jouw kleding, wat zorgt dat het niet beschadigd raakt door het wassen. Ook is er een speciaal AllergoWash progrmma om bijzonder hygiënisch te wassen.

Shopgids: alles wat je moet weten over de beste wasmachine

Hoe kun je op een wasmachine besparen?

Een wasmachine is niet goedkoop in de aanschaf en je kunt besparen door te kiezen voor een zuinige machine die goed bij jouw huishouden past. Hier enkele tips om het gebruik betaalbaar te houden.

Temperatuur
Was zoveel mogelijk op een lage temperatuur, dit bespaart energie. Op 30 graden wordt jouw was net zo goed schoon als op een hogere temperatuur. Heb je bijvoorbeeld babykleding die gewassen moet worden en is hygiëne wel belangrijk. Kies dan pas voor wassen op 60 graden.

Volle trommel
Was altijd met een volle trommel. Spaar je wasgoed op en zet de wasmachine dan pas aan. Dit is het zuinigst!

Wasmiddel doseren
De meeste mensen doseren hun wasmiddel niet nauwkeurig. Kijk goed naar het doseeradvies op de verpakking en meet het wasmiddel af met een doseerhulp. Heb je hier geen zin in? Sommige wasmachines zijn uitgerust met een doseersysteem.

Wassen tijdens daluren
Kijk eens of je kunt wassen tijdens de daluren voor het goedkopere tarief. Dit is beter voor het milieu. Heeft jouw wasmachine een uitstelfunctie? Dan hoef je dus niet wakker te blijven om ’s nachts te wassen. Handig!

Welke soorten wasmachines zijn er?

Voorladers
De bekendste machine is de voorlader, De voorlader heeft een grote vulopening aan de voorzijde. Nadeel is dat je moet bukken om de machine te vullen.

Bovenladers
Wil je je rug en knieen sparen? Kies dan voor een bovenlader, waarbij je het wasgoed via de bovenzijde in- en uitlaadt. Een bovenlader is over het algemeen smaller dan een voorlader, waardoor hij op meer plekken in huis kan worden geplaatst.

Wasdroogcombinaties
Weinig ruimte? Dan is een wasdroogcombinatie wellicht iets voor jou. In deze wasmachine kun je eerst aan de voorzijde je kleding wassen en daarna kun je het drogen. Je hoeft dus geen aparte droger aan te schaffen!

Inbouw wasmachines
Wil jij je wasmachine in de keuken integreren? Kies dan voor een inbouw wasmachine. Een wasmachine die je inbouwt, bijvoorbeeld onder je keukenblad, is altijd een voorlader. Meestal heeft deze wasmachine wel een minder grote trommel. Je kunt de wasmachine verwerken in je keuken en daarmee onzichtbaar maken, maar meestal zijn inbouwmachines wel duurder, omdat de deur op een speciale manier gemonteerd moet worden.

Welke wasmachine is de beste budget keuze?

De beste budgetkeuze is de Beko WTV7711BW0. Deze eenvoudige wasmachine is in zowel aanschafprijs als verbruik voordelig. Met energielabel A+++ doe je een goede koop en kun je met 1400 toeren genieten van een aardig droge, schone was. Ook kun je genieten van een kort programma, als je niet veel tijd hebt en toch wilt beschikken over schone was. Ook heeft deze machine een uitstelfunctie en kun je de was dus starten wanneer jij wilt. Geen poespas, maar wel een fijne wasmachine.

Wat zijn de populairste wasmachine merken?

Miele
‘Immer besser’, dat is het motto van Miele en daarom een goede keuze als je gaat voor kwaliteit. Degelijke, Duitse zekerheid is waar je bij Miele op kunt bouwen. Niet onbelangrijk als het gaat om de aanschaf van een wasmachine!

Siemens
Een andere gigant in wasmachine land is Siemens. Bij Siemens kun je rekenen op geavanceerde technologie gecombineerd met strak design. Ook zoekt Siemens constant naar innovatieve oplossingen om de consument te voorzien van een apparaat waar je blij van wordt.

Bosch
Het motto van Bosch is ‘technologie voor het leven’. Het leven van de consument elke dag een beetje makkelijker maken, daar draait het om. Veel consumenten kiezen dan ook voor een vaatwasser van dit merk.

Wasmachine tips voor de beste koop

Bij de aanschaf van een wasmachine is het belangrijk dat je je wensen in kaart brengt. Hoe groot is jouw huishouden? Heb je kinderen? Sport je veel? Ben je veel buiten en in de natuur en heb je dus vaak vieze kleding? En wat is je budget?

 1. Laadcapaciteit

  De laadcapaciteit zegt iets over hoeveel was je in de machine kwijt kunt. Meestal is dit zo’n 7-9 kilo, maar sommige wasmachines kunnen zelfs 17 kilo aan. De vraag is echter of je zo’n machine vol krijgt. Kies een machine met een capaciteit die past bij jouw huishouden. Voor een een- of tweepersoons huishouden voldoet 5-6 kilo, voor een 3 tot 4 personen of een gezin met 1 of 2 kinderen past een capaciteit van 7 kilo, voor 5 personen of 3 kinderen of meer past een capaciteit van 8 kilo of meer en machines van meer dan 10 kilo zijn geschikt voor bijvoorbeeld de sportclub.

 2. Toerental

  Hoe droog moet jouw was zijn? Wasmachines hebben een maximum toerental van 1200, 1400 of 1600 toeren. Dit toerental gebruik je alleen voor katoenwas. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was. Maar de meeste wasmachines drogen de was net zo goed met 1400 als met 1600 toeren. Hoe hoger het toerental, hoe sneller je wasmachine slijt.

 3. Geluidsniveau

  In welke ruimte komt jouw wasmachine te staan? Wasmachines verschillen nogal in hoeveel geluid ze maken. Komt jouw wasmachine in de buurt van de slaapkamer te staan en wil je ’s nachts wassen? Dan is een stille machine wel zo fijn (onder de 50 dB voor wassen en centrifugeren onder de 75 dB).

 4. Afmetingen

  Houd bij je keuze ook rekening met de maat van de wasmachine. Past zo’n machine wel door het trapgat en past hij wel in de ruimte waar je hem in gedachten had? De standaardbreedte is 60 cm en wasmachine zijn 83,5 tot 85 cm hoog. De diepte hangt van de capaciteit af. Meestal is het 60 cm, maar de diepste wasmachine is wel 70 cm diep. Bovenladers nemen minder ruimte in.

De laatste Wasmachine trends van 2023

Natuurlijk draait het om een zuinige en schone was, maar ook wasmachines worden tegenwoordig uitgerust met allerlei technische snufjes en extra opties. Denk aan automatische wasmiddeldosering en anti-allergieprogramma’s. Maar een kritische noot hierbij is dat deze extraatjes nauwelijks worden gebruikt. De consument wast toch het liefst zonder poespas. Ook kun je steeds meer rekenen op een wasmachine die een lust is voor het oog. Het witte bakbeest in de wasruimte is tegenwoordig verleden tijd. Wasmachines hebben steeds vaker een elegant design, met touchscreen, neonlampjes en zwarte deuren.

Wat te gek is aan de laatste trends zijn de met een app te bedienen wasmachines. Deze zijn zo gemakkelijk en vaak zien deze wasmachines er goed en gestroomlijnd uit. Dit in vergelijking met veel andere wasmachines die er stoffig uitzien en bijvoorbeeld een helemaal witte uitstraling hebben. Wat handig is aan de app? Wanneer jij niet thuis bent kan jij programma’s aanzetten zodat de was niet te lang in de machine zit. Ook kan hier hierdoor timers instellen en ervoor zorgen dat je in de ochtend een goede en fijne was hebt. 

Een andere trend is toch wel de duurzame wasmachine. Steeds meer wasmachines komen weg met een energie label A+++. Toch is het goed om hier nog even twee keer naar te kijken voordat je er één aanschaft met een dergelijk label. Het kan namelijk zijn dat ze niet zo zuinig zijn als ze beweren. 

Conclusie:

We zien dat er ieder jaar andere wasmachines boven aan de lijst staan. Dit komt omdat de ontwikkelingen op dit gebied zo hard gaan dat het niet bij te houden valt. Daarnaast zien we natuurlijk ook een combinatie van de was techniek en de mobiele technieken die gecombineerd worden door bijvoorbeeld Smart wasmachines. 

Helaas wil dit niet zeggen dat de wasmachines in deze dagen perfect zijn. Veel wasmachines scoren bijvoorbeeld onder de maat wat betreft geluidsniveaus. Je zou verwachten dat een wasmachine tegenwoordig wel stil is, maar niets is minder waar. Juist de meest dure en luxe varianten produceren behoorlijk wat geluid tijdens het wassen van jouw kleding. 

Het laatste wat wij hebben geconcludeerd is dat het toerental bij alle wasmachines omhoog is gegaan. Waar je vroeger niet boven de 1400 toeren uitkwam zijn er tegenwoordig veel wasmachines die op 1600 toeren draaien. Vooral de AEG komt weer goed uit de testen op veel van deze onderdelen. 

Andere geteste producten

Ook benieuwd naar de beste warmtepompdroger? Of wil je alles weten over de laatste wasdroger? Of de resultaten zien van de beste vaatwasser test? Wij zetten alle goede producten voor je op een rij.

Vorige test

Beste Warmtepompdroger 2023 uit de Test

Volgende test

Beste Slowcooker 2023 uit de Test