Tasty: Culinaire Producten voor het beste eten en drinkenTop 10 uit de Test

Beste vaatwasser 2019 uit de test

0
vaatwasser test 2019

Wie kent het niet? Na een avondje gezellig tafelen met vrienden, loop je met je glaasje wijn nog in de hand naar de keuken. De gezellige avond komt plotseling tot zijn eind, want daar staat een aanrecht volgeladen met vuile vaat op je te wachten. Dat is een flinke tegenvaller. Gelukkig is daar de oplossing: de vaatwasser! Nooit meer discussies over wie er af gaat wassen, nooit meer weke handen van het lauwe sop en nooit meer bergen vieze borden en pannen op het aanrecht. Maar welke vaatwasser maakt jouw vaat nou echt blinkend schoon? En is ook nog een beetje zuinig? Je leest het in dit artikel.

Onze aanraders: Top 5 Vaatwassers 2019

De beste vaatwasser van 2019. Op basis van klanttevredenheid.

Beko DFN 26220 W2

Onze eerste aanrader is de DFN 26220 W2 van Beko. Deze vrijstaande vaatwasser werd tot beste koop verkozen door de Consumentenbond in januari 2019. Naast de goede prijs-kwaliteitverhouding, is dit een fijne vaatwasser omdat hij sensoren heeft die meten hoe vuil jouw vaat precies is. De hoeveelheid water, de temperatuur en de duur van het programma worden hierop afgestemd. Dit maakt deze vaatwasser tot een slimme, energiezuinige en tijdbesparende koop. Daarnaast is de stille en zuinige motor een absoluut pluspunt. Je hebt de keuze uit maar liefst zes programma’s. Naast het eco en intensieve programma, is het stoomprogramma de moeite waard om te vermelden. Doffe glazen en porselein zijn hiermee verleden tijd. Leverbaar in de kleur wit en RVS. Een absolute aanrader!

Siemens SN636X03IE

Toch liever een inbouw vaatwasser? Dan is de SN636X03IE van Siemens wat voor jou! Deze betrouwbare, volledig te integreren vaatwasser levert keer op keer een goede prestatie. Geef je een feestje en heb je snel schone glazen nodig? Met de ‘VarioSpeed Plus’ knop kan de wastijd verkort worden. Deze vaatwasser heeft nog meer leuke functies. Zo is er een extra droogprogramma, zodat ook jouw kunststof servies droog uit de vaatwasser komt. Het interieur van de vaatwasser is eenvoudig aan te passen, met de inklapbare droogrekken en de verplaatsbare bestekbak. Of je nou pannen of klein servies wilt inruimen, het past gemakkelijk. Deze vaatwasser heeft bovendien erg fijne extra’s. Met de timer stel je een starttijd in en als hij klaar is, volgt een waarschuwingssignaal. Een vaatwasser waar je van op aan kunt.

AEG FSE53600Z

Zuinig wassen loont met de FSE53600Z van AEG. Deze gebruiksvriendelijke vaatwasser is met recht onze derde aanrader. Deze vaatwasser heeft energielabel A+++ en is daarmee de zuinigste vaatwasser die je kunt aanschaffen. Daarnaast zal deze vaatwasser de rust zeker niet verstoren, hij is erg stil te noemen (44 Db). De sterke motor zorgt dat je jarenlang kunt genieten van deze krachtpatser. De rubberen noppen in de bovenste lade zorgen dat jouw meest kwetsbare glazen stabiel staan en niet omvallen. Nog een slimmigheidje dat deze vaatwasser tot een goede keuze maakt: hij past het waterverbruik aan naarmate het water viezer wordt, zodat je altijd kunt vertrouwen op een prachtig glanzende vaat.

Bosch Serie 2 SMV25AX01N

De vierde aanrader is de volledig integreerbare Serie 2 SMV5AX01N van Bosch. Met energielabel A+ wellicht niet de meest zuinige vaatwasser, maar wel een bestendige machine die jouw vaat prima schoonmaakt. Met de krachtige Inventor motor kun je vertrouwen op een schone vaat, wasbeurt na wasbeurt. Ook de doseerassisstent helpt een handje, door het vaatwasmiddel gelijkmatig door de machine te verdelen. Een speciaal glasprogramma zorgt dat er geen barsten of doffe plekken op het glaswerk komen, jouw glaswerk blijft zo langer mooi. Heb je kleine kinderen? Het kinderslot voorkomt dat zij de vaatwasser zomaar kunnen opentrekken.

Siemens SN278I36TE

Onze hekkensluiter is de ZSZNZ278I36TE van Siemens. Een extreem zuinige machine die erg weinig water verbruikt tijdens het ecoprogramma. Ook het drogen kost weinig energie, doordat de machine de natuurlijke stof Zeoliet gebruikt! Bovendien is deze machine uitermate future proof, want hij is te bedienen via WiFi. Daarnaast kun je genieten van het gebruiksgemak dat je van dit Duitse merk mag verwachten, zoals prettig en verwijderbare inklapbare rekken, bestek dat je overal kwijt kunt en een aparte plek voor wijnglazen.

Budget tips

Een vaatwasser is een grote aankoop, die je hoopt niet vaak te hoeven te doen. Gemiddeld ben je voor een vaatwasser gauw 600 euro kwijt. Hoe kun je besparen op je aankoop? Allereerst is het belangrijk om te weten dat de prijs niets zegt over de kwaliteit. Sommige goedkopere vaatwassers leveren een betere kwaliteit dan de duurdere vaatwassers. Overal het algemeen is een vrijstaande vaatwasser goedkoper dan een inbouw vaatwasser van vergelijkbare kwaliteit. Ze zijn minder complex en worden meer verkocht.
Het loont ook om te kijken of een bepaald type vaatwasser van een groter merk, zoals Bosch of Siemens, verkrijgbaar is van een wat minder bekend merk, zoals Inventum of Whirlpool. Vaak is dit te zien aan het typenummer. Je hebt dan een vergelijkbare vaatwasser, maar voor een zachter prijsje. Uiteindelijk kun je het meest besparen op het verbruik. Als een vaatwasser goedkoop is in de aanschaf, maar veel water en energie verbruikt, lopen de kosten na verloop van tijd alsnog op. Probeer dus altijd te kiezen voor een zuinige vaatwasmachine.

De VVW 7020 van Inventum is een goede basis vrijstaande vaatwasser en een goede keuze bij een beperkt budget. Deze vaatwasmachine heeft dan ook niet al teveel toeters en bellen, maar genoeg functies om te doen wat hij moet doen. Deze vaatwasser is geschikt voor 12 couverts en heeft zes verschillende programma´s. Zo kun je kiezen uit een snel programma, dat je glaswerk in 30 minuten weer glanzend schoon maakt. Is de vaatwasser maar half gevuld met vuile vaat? Dan kies je de functie voor halve belading. Zo bespaar je eenvoudig water en energie. Bij lekkage zorgt de Aquastop dat de watertoevoer wordt gestopt. Dat geeft een veilig gevoel! Tot slot is deze vaatwasser met energielabel A++ absoluut een verantwoorde keuze.

Koop tips

Er is een ruim assortiment aan vaatwassers. Ze verschillen in soort, maat en prijsklasse. Het is belangrijk om op onderzoek uit te gaan, voordat je tot aanschaf overgaat. Waar moet je op letten tijdens de research? Er zijn drie soorten vaatwassers, die we later benoemen in dit artikel. Elke vaatwasser heeft zijn voor- en nadelen. Kijk goed welke vaatwasser het beste bij jouw situatie en wensen past.

Let bijvoorbeeld op het formaat. Kies het formaat dat het beste in jouw keuken past en dat is afgestemd op de grootte van jouw huishouden en de hoeveelheid dagelijkse vaat. Standaard is een vaatwasser 80-85 cm hoog en 60 cm breed. Zo’n vaatwasser is geschikt voor 12 tot 15 couverts. Toch liever een smaller exemplaar? Een smallere vaatwasser is zo’n 45 cm en hierin past minder vaat. Ook een minivaatwasser is een optie, die is ongeveer zo groot als een oven. Uiteraard verbruikt een kleine vaatwasser minder water en energie.

Het is al eerder gezegd, maar let ook goed op hoe zuinig de vaatwasser is. Kijk goed naar het energielabel en de levensduur van de vaatwasser. Met een zuinige vaatwasser kun je over de hele levensduur soms wel €400 besparen ten opzichte van de minst zuinige, aldus de Consumentenbond.

De meeste vaatwasmachines hebben 4 tot 6 verschillende programma’s, die allemaal anders zijn qua temperatuur, waterverbruik en duur. Bedenk van tevoren welke programma’s goed bij jouw huishouden passen.

Vaatwassers beschikken meestal een normaal/automatisch programma, geschikt voor de dagelijkse vaat. Een automatisch programma kijkt naar de vieze vaat en past het programma hierop aan. Met het ecoprogramma bespaar je water en energie. Vaak is er ook een intensief of kort programma voor de hele vuile vaat. Tot slot is het ook goed om te kijken naar extra’s, zoals een functie voor halve belading of de mogelijkheid om een starttijd in te stellen.

Tot slot is het belangrijk om naar de gebruiksvriendelijkheid te kijken. Ga je in de winkel op onderzoek uit? Kijk dan goed naar de stevigheid van de onderdelen. De vaat moet solide in de vaatwasser staan en de rekken moeten tegen een stootje kunnen. Ook moeten de rekken makkelijk in- en uit te schuiven zijn. In een vaatwasser zit een filter dat regelmatig moet worden schoongemaakt. Kun je daar gemakkelijk bij om etensresten te verwijderen? Ook de sproeiarmen moeten gemakkelijk te verwijderen en terug te plaatsen zijn. Het laatste waar je even over na moet denken is of je gaat voor een bestekmandje of een besteklade. Een bestekmandje is verplaatsbaar, een besteklade heeft als voordeel dat je minder hoeft te bukken.

Achtergrond: wat is een vaatwasser en welke soorten heb je?

Een vaatwasser is een elektrisch apparaat om automatisch de afwas mee te doen en de vaat automatisch af te drogen. Het proces is vrij eenvoudig. Zodra je de deur van jouw vaatwasser sluit, wordt een laagje water in de machine gepompt, het verwarmingselement zal het laagje water verwarmen. Er wordt vaatwasmiddel toegevoegd en de vaat wordt gewassen met behulp van de sproeiarmen die gaan draaien. Het vieze water wordt afgevoerd. De vaat wordt gespoeld met schoon water dat verwarmd wordt, dit keer zonder vaatwasmiddel. Het spoelwater wordt afgevoerd, en voilà: een schone vaat!

Hoewel alle vaatwassers ongeveer dezelfde werking hebben zijn er verschillende soorten. Hieronder lees je welke dat zijn.

Inbouwvaatwassers

De meeste inbouwvaatwassers (ook wel ‘volledig geïntegreerd’) hebben het bedieningspaneel aan de binnenzijde, op de bovenrand van de deur. De vaatwasser verdwijnt geheel uit het zicht en is geïntegreerd in de keuken. Dit type inbouwvaatwasser heet ook wel ‘volledig geïntegreerd’.

Onderbouwvaatwassers

Een onderbouwvaatwasser is een inbouwvaatwasser waarbij het bedieningspaneel zichtbaar blijft als de deur gesloten is. Dit model wordt ook wel ‘half integreerbaar’ genoemd.

Vrijstaande vaatwassers

Een vrijstaande vaatwasser is een goede keuze als je de vaatwasser niet in de keuken kunt of wilt plaatsen of hij niet weggewerkt wordt in de keuken. Deze vaatwasser staat volledig los en heeft een afgewerkte buitenkant. Vrijstaande vaatwassers zijn goedkoper dan inbouwvaatwassers.

Overzicht van populaire merken

Er zijn veel merken die vaatwassers aanbieden, maar een aantal springt eruit. Hieronder de grootste merken in vaatwasland.

Miele

De grootste klanttevredenheid kan worden toegeschreven aan Miele. Het motto is sinds 1899 dan ook ‘Immer besser’. Miele wil ‘steeds betere producten maken’ en staat daarmee garant voor een hoge kwaliteit. Klanten van Miele vertrouwen op een stukje Duitse zekerheid.

Bosch

Ook Bosch is een grote speler in de markt van de huishoudelijke apparaten en daarmee ook de vaatwasmachine. Het motto van Bosch is ‘technologie voor het leven’. Het leven van de consument elke dag een beetje makkelijker maken, is het doel van dit Duitse degelijke merk.

AEG

AEG is een ander populair merk onder de vaatwasmachines. AEG richt zich op innovatie om de consument ‘het ultieme gevoel van vakmanschap in huis’ te bezorgen. AEG gelooft in intelligente technologie en consumenten kunnen vertrouwen op buitengewone prestaties in huis, voortgedreven door slimme en nieuwe manieren.

Siemens

Ook Siemens is een producent van Duitse bodem. Siemens combineert geavanceerde technologie met geraffineerde vormgeving. Veel consumenten kiezen voor een vaatwasser van Siemens, omdat innovatieve technologie wordt gecombineerd met aantrekkelijk design. Ook biedt Siemens betrouwbare service.

Trends

De technologische vooruitgang, het steeds slimmer maken van technologie, heeft ook invloed op huishoudelijke apparaten. Zo wordt ook de vaatwasser steeds slimmer! Wil jij niet alleen je oven of je thermostaat op afstand bedienen, maar ook je vaatwasser? Dat is nu zeker mogelijk. Ook vaatwassers zijn tegenwoordig uitgerust met WiFi zodat je vanaf je smartphone of tablet jouw vaatwasser kunt bedienen. Zo is jouw vaat weer blinkend schoon zodra je thuiskomt van een lange werkdag. Super handig!

Daarnaast worden vaatwassers steeds stiller en zijn ze steeds vaker uitgerust met sensoren die het water- en stroomverbruik aanpassen op hoe vuil de vaat is. Wel zo fijn voor de portemonnee!

Beste Polijstmachine 2019 uit de Test

Previous article

Beste Koffiezetapparaat 2019 uit de Test

Next article

Andere goede producten die we aanbevelen: