Beste Inductie Kookplaat 2023 uit de Test

de beste inductie kookplaten van 2023 getest

Op zoek naar de beste inductie kookplaat? Hier staan de best geteste inductie kookplaten op een rij voor jou.

Als je een liefhebber bent van koken op gas dan zul je waarschijnlijk niet snel de overstap maken op inductie. Maar dat je op deze pagina bent beland zegt toch wel dat je twijfelt. Of misschien ben je altijd al een fan van inductiekoken geweest. Wat je ook drijft, wij geven je alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te kunnen maken. Laten we beginnen met een groot voordeel van inductie: het is erg veilig om op deze manier te koken. Daarnaast neemt het gebruik van gas af en zal dit in de toekomst alleen nog maar toenemen. Zo wordt er in sommige nieuwbouwwijken al geen gas meer aangesloten.

Conclusie: in 2023 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat AEG IKB64401FB de beste inductie kookplaat is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de AEG IKB64401FB is de AEG IKB64301XB. Kijk onderstaand voor de overige inductie kookplaat testresultaten.

Beste Inductie Kookplaat aanraders van 2023

Beste koop: AEG IKB64301XB

De AEG IKB64301XB is door de Consumentenbond bekroond tot beste koop en ook nog eens als best getest. En wij begrijpen wel waarom. Deze kanjer doet namelijk precies wat je van een inductie kookplaat mag verwachten en je hebt hem al voor een hele goede prijs. Je regelt de temperatuur super makkelijk en past deze aan op het gerecht dat je wilt bereiden. Daarnaast beschikt hij over een beveiliging dat wanneer er geen pan op staat hij automatisch uit gaat. Wel zo veilig dus. Met de boots functie is hij in een mum van tijd opgewarmd en kook je alles super snel. Lekker makkelijk wanneer je haast hebt!

Zijn design is prachtig en zal niet misstaan in je keuken. Bovendien is de kookplaat heel makkelijk schoon te maken. HIj is gebruiksvriendelijk, stijlvol en zeer effectief. Zelfs als je geen keukenprinses bent zet je een heerlijke maaltijd op tafel! Kortom, wij willen niet meer zonder.

Pros
 • Het is een makkelijke en veilige kookplaat die zeer effectief zijn werk doet zonder poespas. Na gebruik is hij heel makkelijk te reinigen
Cons
 • Wordt geleverd zonder Nederlandse kabel. Hij beschikt niet over een speciale zone voor een braadslede.

Best getest: Bosch PIV851FC5E Serie 6 

Dit is een sterke en zeer krachtige inductiekookplaat van Bosch. Het is één van de beste op de markt op dit moment. Je kan de temperatuur gemakkelijk instellen door de handige touch knoppen. Daarnaast kost hij niet zo veel als andere inductiekookplaten terwijl hij super solide en goede functies heeft. Je kan met 5 pannen tegelijk koken met deze inductiekookplaat. Dat is natuurlijk ideaal wanneer je geen grote keuken hebt of enorm van koken houdt. Elke display heeft een handige aparte display zodat je gemakkelijk vermogen wordt weergegeven. De Bosch PIV851FC5E Serie 6 is extra breed in vergelijking met andere kookplaten. 

Maak je gebruik van de powerboost dan kan je tot wel 50% sneller koken. Dat is natuurlijk perfect wanneer jij haast hebt en snel een maaltijd op tafel moet zetten. De quickstart functie maakt het mogelijk om snel op te starten. De fryingSensor is er om jouw stukje vlees perfect klaar te maken. De braadsensor werkt alleen op speciale pannen. Dit is jammer natuurlijk. Maar in totaal is dit een hele goede inductiekookplaat. 

Pros
 • Je kan tot wel 50% sneller koken
Cons
 • Soms valt de booster-optie weg

AEG IKB64401FB Inbouw

Eerlijk is eerlijk. Het oog wil ook wat. Daar komt deze AEG IKB64401FB zeker in tegemoet. Daarnaast is hij door de Consumentenbond als best getest. Met zijn strakke design en facet geslepen randen past hij in vrijwel iedere keuken. En het is niet alleen een plaatje, hij is ook nog eens super praktisch. Wat deze AEG speciaal maakt is dat hij kan communiceren met je afzuigkap. Het zogenaamde Hob2Hood systeem maakt dit mogelijk. Uiteraard werkt dit alleen wanneer je afzuigkap ook deze functie heeft. De afzuigkap wordt automatisch ingeschakeld wanneer je begint met koken. Ook wordt op deze manier het licht geregeld. Mocht je dit toch liever zelf willen doen? Geen punt. Je bedient het op de kookplaat.

Kortom, het gemak dient de mens. Met de handige schuifregelaar bepaal je zelf de temperatuur. Na gebruik is de kookplaat binnen een paar seconden afgekoeld. Wel zo veilig dus. Als iets langer moet koken dan kun je gewoon de timer aanzetten zodat jij even wat anders kunt gaan doen. Ideaal!

Pros
 • De kookplaat en afzuigkap kunnen met elkaar in verbinding worden gebracht. Je hebt dus nergens meer omkijken naar. Het gebruiksgemak is groot.
Cons
 • Hij werkt niet geruisloos. Beschikt niet over een kook zone voor een braadslede.

AEG IKE64450XB

De AEG IKE64450XB heeft alles wat je in een inductie kookplaat zoekt. Hij is gebruiksvriendelijk, veilig en snel opgewarmd en afgekoeld. Dankzij de FlexiBridge functie kun je verschillende kookzones met elkaar verbinden. Via de handige schuifregelaar bepaal je zelf de temperatuur. Met het handige Hob2Hood systeem kun je de kookplaat met je afzuigkap verbinden. Deze worden vervolgens op elkaar afgestemd. Super handig want jij kunt je gewoon concentreren op het koken. Hij beschikt bovendien over kinderbeveiliging zodat je nooit meer bang hoeft te zijn voor nare ongelukken.

Pros
 • Het is een veilige kookplaat, ook wanneer je kinderen hebt. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld zodat je gerecht altijd een succes wordt.
Cons
 • Als je een grote pan gebruikt naast de andere kookzones dan past deze bijna niet.

Inventum VKI6010ZIL

De Inventum VKI6010ZIL is door Kieskeurig.nl uitgekozen tot een best beoordeelde vrijstaande inductiekookplaat. Reden genoeg voor ons om ‘m toch even aan je te laten zien. We kunnen namelijk goed begrijpen dat je deze kookplaat niet direct voor vast in je keuken zet. Maar het is wel een mooi exemplaar om standaard in huis te hebben. De prijs is aan de hoge kant, maar het is een ideale extra kookplaat als je bijvoorbeeld gasten te eten krijgt. Of wanneer je bijvoorbeeld met de caravan op pad gaat en op stroom wilt koken. Het is daarnaast ook een slimme kookplaat, want hij geeft goed aan of ‘ie nog heet is. Ingewikkeld? Zeker niet. Het is inpluggen en aanzetten. Je kunt direct de rijst opzetten! 

Wil je meer weten over de Inventum VKI6010ZIL? Bekijk dit item hier.

Pros
 • Makkelijk schoon te houden 
 • Geen krachtstroom
Cons
 • Geen krachtstroom

Esperanza EKH008 Inductie kookplaat

Kookplaten komen in verschillende vormen en maten op de markt. En zo ook de Esperanza EKH008 Inductie kookplaat. Een kookplaat die niet al te duur is. Deze kookplaat valt, door de combinatie van reviews en de prijs in de categorie: advies inductie kookplaat. Wat inhoudt dat deze kookplaat je door de professionals wordt geadviseerd. Het is een kookplaat die op 1 fase werkt en daarnaast. Beschikt over 4 verschillende kookstanden. Ook prettig: er zit een automatische pan-herkenning op. Zit er geen pan op? Dan schakelt ‘ie zichzelf uit. Ook indeze inductieplaat staat los en is perfect om bijvoorbeeld mee te nemen naar de camping of om te gebruiken wanneer je extra mensen over de vloer krijgt. 

Wil je meer weten over de Esperanza EKH008 Inductie kookplaat? Bekijk dit item hier.

Pros
 • Acht verschillende selecteerbare kooktemperaturen
Cons
 • Vrij groot apparaat

Amica AI9557 Inbouw Inductiekookplaat met aangesloten 1 fasekabel

Een veilige, snelle en economische inductiekookplaat? Dan is de Amica AI9557 Inbouw Inductiekookplaat met aangesloten 1 fasekabel. Ook een prettig idee: je kan de oppervlakte heel gemakkelijk schoonmaken. Dat komt omdat het vlak en glad is. Hierdoor hoef je geen vuil uit vervelende kiertjes te halen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een handige stekker, kun je deze kookplaat overal gemakkelijk inpluggen en koken maar! Ook kun je op deze manier makkelijk de energierekening drukken, dat komt omdat het een energie-laag apparaat is. 

Wil je meer weten over de Amica AI9557 Inbouw Inductiekookplaat met aangesloten 1 fasekabel? Bekijk dit item hier.

Pros
 • Op basis van een standaard stekker
Cons
 • Zit standaard een handleiding in het frans bij

Whirlpool ACM 750 BA

De Whirlpool ACM 750 BA is door de Consumentenbond bestempeld als beste koop. Je kunt er dus eigenlijk de mist niet mee ingaan. Je krijgt waar voor je geld. Heb je nog je twijfels over koken op inductie? Dat is met deze Whirpool niet meer nodig. Hij beschikt zelfs over een sudderfunctie waarmee je je stukje vlees lekker kunt laten sudderen. Dit is vaak niet mogelijk met een inductiekookplaat. Daarnaast wordt de pan waarin je kookt verwarmd en niet de kookplaat zelf. Dit zorgt voor extra veiligheid. Bovendien is hij zeer gebruiksvriendelijk. Zelfs als je geen keukenprinses bent zet je een heerlijke maaltijd op tafel!

Pros
 • Heeft een optie voor kinderbeveiliging. Sudderen doet hij als de beste. Zet die sudderlapjes dus maar lekker op!
Cons
 • Er is te weinig ruimte als je alle zones tegelijkertijd wilt gebruiken met een grote pan erbij.

Inventum IKI6010 Inbouw

Op de Inventum IKI6010 kun je makkelijk vier pannetjes kwijt. De kookstand is met de negen diverse standen precies aan te passen op wat je kookt. Je plugt hem in en je kunt gelijk gaan koken. Heb je haast? Dan schakel je gewoon de boost functie in voor extra snelle opwarming. Ideaal wanneer je snel water wilt koken bijvoorbeeld. Je kunt voor iedere kookpit een timer instellen. Inductiekoken is veiliger dan een gaspit maar wat er nog meer als voordeel bij komt kijken is dat deze Inventum een kinderslot heeft. De restwarmte indicatie geeft daarnaast weer hoe warm de plaat nog is.

Pros
 • Dankzij de boots functie is de kookplaat super snel opgewarmd. Ideaal wanneer je thuis komt van je werk en je moet even gauw wat in elkaar flansen.
Cons
 • Hij is niet geschikt voor grote koekenpannen. Deze worden niet in hun geheel verwarmd.

Pros
 • Makkelijk in gebruik. Touch werkt heel goed. Hij is gemakkelijk schoon te houden. Er zit genoeg ruimte tussen de warmte zones.
Cons
 • Braadsensor werkt alleen met speciale pannen.

Bosch PIV895FC5E

Waar de Bosch kookplaat serie 6 enorm goedkoop is, betaal je voor deze het dubbele. Maar toch zijn de reviews enorm goed. Dit komt omdat hij net wat meer handige functies hebt waarmee je uit de voeten kan. Hij is heel gemakkelijk in gebruik en de bediening werkt perfect. Ook is hij voorzien van een timer. Dit is natuurlijk makkelijk als jij ongeveer het kookpunt weet van het water. Zo kan het nooit overkoken als jij er even niet bijstaat. Ook kan je de standen natuurlijk aanpassen. Dit werkt goed ook als bijvoorbeeld sudderstand. Op deze manier maak je heerlijke schotels klaar zonder dat het overkookt. 

Het gemak om schoon te maken is geweldig. Dit komt omdat de Bosch PIV895FC5E goed glad is waardoor jij zo alle het vuil bij elkaar hebt geveegd. Ook zit er genoeg ruimte tussen de kookzones, dit is natuurlijk prettig wanneer jij vijf-pits aan het koken bent geslagen. Helaas zit er toch ook een minpuntje aan, de energiezuinigheid scoort oké, maar dit is nog niet optimaal. Daarnaast werkt de braadsensor enkel op speciale pannen. 

Pros
 • Goed gebruiksgemak. Hij presteert naar behoren.
Cons
 • Hij is duur en je hebt voor bepaalde functies speciale pannen nodig

Siemens EX677LEV5E

Siemens heeft een inductie kookplaat gemaakt die is voorzien van de meest innovatieve functies. Zo krijg jij perfecte gerechten in een hand omdraai op tafel. Doormiddel van de twee flexibele kookzones worden pannen herkend en weet de inductiekookplaat welke platen heet moeten worden. Zo heb je heel gerichte hitte en wordt de hitte perfect verdeeld. Dit is natuurlijk super innovatief en zie je niet bij andere modellen. Je kan daarnaast de kookplaat zelfs bedienen via een app. Home Connect app, met deze app kan je ook bijvoorbeeld de afzuigkap bedienen. Leuke foefjes, die je misschien niet dagelijks gebruikt.

Bij het braden van speciale stukken vlees zit er een automatische temperatuur regeling op. Deze herkend wanneer de pan te heet wordt en dus het vlees aanbrandt. Op die manier heb je minder snel aangebrand vlees op tafel staan. Ook is de Siemens EX677LEV5E natuurlijk voorzien van een power boost waardoor je supersnel kokend water hebt. Omdat jij ook veiligheid wenst voor jouw kinderen is hij voorzien van een extra beveiliging om ervoor te zorgen dat je kinderen niet hun vingers branden. 

Pros
 • Hij is zeer innovatief en werkt zelfs met een app
Cons
 • Symbolen zijn wat klein. Ook is het moeilijk om een grote pan te gebruiken.

MOA IC11D – Dubbele inductie kookplaat 

Wil jij kunnen koken, zonder dat je veel ruimte inneemt? Dan is deze MOA IC11D een mooi exemplaar. Dat komt omdat het een vrijstaande inductie kookplaat is die je eventueel ook weer makkelijk kunt opbergen. En door het compacte formaat kun je er op elk klein oppervlakte veilig op koken. Ook prettig: je kan de kookplaat gewoon aansluiten op een gewoon stopcontact. Ben je klaar met koken? Dan geeft de kookplaat ook nog steeds aan of de plaat heet is. Dit is een stukje veiligheid. Omdat een kookplaat heel erg heet kan worden natuurlijk. Wat ook veilig is, is dat de kookplaat een kinderslot heeft. Hierdoor kunnen de allerkleinste niet zomaar de kookplaat aanzetten.

Het enige nadeel dat mensen zeggen over deze kookplaat is dat er geen boostfunctie op zit. Je kan eten altijd sneller laten koken wanneer je ervoor zorgt dat er deksels op de pan zitten. Op deze kookplaat zitten twee kookzones. Waardoor je dus niet enkel en alleen tot eenpansgerechten bent verwezen. Door het krachtige vermogen is de kookplaat binnen no time warm. Al met al een veilige kookplaat waar je veel lekkere recepten op kunt maken.

Meer weten over deze inductie kookplaat? Bekijk dit item hier!

Pros
 • Breed genoeg voor bijvoorbeeld twee grote wokpannen

Cons
 • Kan niet op lage temperatuur

Tomado TIH3501S – Dubbele Inductie kookplaat

Een kookplaat waarop je direct los kunt? Dat noemen we een plug and play. Deze kookplaat van Tomado is een heel makkelijke kookplaat waarmee je direct los kunt. Ook zit er een boostfunctie op, waardoor je direct warm kunt koken. Ben je klaar met koken? Dan is ook deze kookplaat gebrand op veiligheid. Zo geeft de kookplaat altijd aan wanneer ‘ie nog heet is. In sommige gevallen kun je twee kookzones met elkaar samenvoegen, maar dat is bij deze kookplaat niet mogelijk. Is dat erg? Niet direct natuurlijk want de oppervlaktes zijn groot en royaal waardoor je makkelijk grote pannen erop kunt zetten. Wel is het goed om te weten dat je niet zomaar verschillende pannen erop kunt zetten. Pannen moeten speciaal bedoeld zijn voor inductie of splinternieuw zijn. Er zitten maar liefst 10 standen op deze kookplaat! 

Meer weten over deze inductie kookplaat? Bekijk dit item hier!

Pros
 • Verwarmt supersnel

Cons
 • Je kan de kookzones niet samenvoegen

KitchenBrothers Inductie Kookplaat Vrijstaand 

Een vrijstaande kookplaat is makkelijk voor wanneer je bijvoorbeeld in een verbouwing zit of als je een student bent en niet op gas wilt koken. Deze vrijstaande kookplaat is van KitchenBrothers. Een mooi exemplaar met 2 vrijstaande kookplaten. Koken wordt echt een makkie op deze kookplaat. Ook zitten er verschillende hittestanden op. Tot wel 240 graden. Daarom is het ook extra beveiligd. Denk aan een melding dat de kookplaat nog heet is en een kinderslot. Ook prettig: deze kookplaat is beschermd met een optie waardoor oververhitten niet mogelijk is. Het oppervlakte is gemaakt van zwart kristalglas waardoor je alles ook weer binnen een handomdraai weer schoon.

Meer weten over deze inductie kookplaat? Bekijk dit item hier!

Pros
 • Mooi design dat je makkelijk schoonhoudt
Cons
 • Glasplaat bestaat uit twee delen

ETNA KIV154RVS

Deze ETNA KIV154RVS biedt het gemak dat je hem altijd kunt verplaatsen. Ideaal wanneer je een huis huurt en geen dure investeringen wilt doen. Daarnaast past hij precies op een tafelmodel koelkast. Je hoeft dus geen rare capriolen uit te halen om hem in je keuken te passen. Deze ETNA doet het koken eigenlijk voor je. Hij beschikt namelijk over een alarmfunctie voor iedere kookzone. Je krijgt een seintje wanneer jouw gerecht klaar is. Super handig! Hij heeft een duidelijke display waardoor je hem eenvoudig afleest. In tegenstelling tot met gaspitten heb je geen gedoe met schoonmaken. Doekje erover en klaar is kees.

Bosch PIE611BB1E Serie 4

De Bosch PIE611BB1E Serie 4 is de perfecte keuze voor het koken op inductie. Hij is zuinig in gebruik waardoor het een duurzame aanschaf is. Door de boostfunctie kun je iets binnen een mum van tijd opwarmen. Water warmt hij bijvoorbeeld 2 tot 3 keer zo snel op dan op een gewone stand. De simpele bediening maakt deze inductie kookplaat heel gebruiksvriendelijk. Zo beschikt hij over het TouchSelect systeem. Met 1 simpele druk op de knop kun je hem bedienen. Je kunt de diverse kookzones overigens apart van elkaar instellen. Denk aan het vermogen. Wel zo prettig dus. De QuickStart optie maakt koken nog sneller en makkelijker.

Siemens EH845FVB1E iQ100

De Siemens EH845FVB1E iQ100 beschikt over de touchSlider technologie. Hiermee kun je heel precies de temperatuur instellen door eenvoudigweg met je vinger over de bediening te schuiven. Deze is voorzien van diverse standen van 0,5 tot 9. Je kunt hem dus precies instellen zoals jij wilt. In tegenstelling tot de meeste kookplaten heeft deze Siemens 5 in plaats van 4 kookzones. Ideaal dus voor het bereiden van een heel kerstmaal. Als groot pluspunt beschikt hij over een kookwekker zodat hij vanzelf uitschakelt. Ben je dus het type koker dat denkt tussendoor wel even een dutje te kunnen doen op de bank, nu kan dat op een veilige manier!

Shopgids: alles wat je moet weten over de beste inductiekookplaat

Hoe kun je op een inductiekookplaat besparen?

Als je zelf al een beetje op zoek bent geweest naar een inductie kookplaat ben je er al achter gekomen dat er een groot aanbod is. Niet alleen wat betreft de kookplaten maar ook de prijzen lopen erg uiteen. Maar hoe kun je op een voordelige manier genieten van een inductie kookplaat? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Ga voor kwaliteit
Je kunt natuurlijk kiezen voor een goedkoop exemplaar. Vraag jezelf echter af of dit het waard is. De kans is namelijk groot dat hij niet lang mee zal gaan. Mocht je alleen wonen of gewoon niet zo’n keukenprinces zijn dan kun je wel voor een goedkoper model gaan. Bedenk je dus hoevaak en intensief je hem gebruikt.

Kies voor een vrijstaand model
We noemden het eerder al even. Het is zonde om een inbouw inductie kookplaat aan te schaffen terwijl je een huurhuis hebt. Grote kans namelijk dat deze niet in je nieuwe huis past. Ga dus voor een vrijstaand model. Deze kun je eenvoudig meenemen en dit type is vaak goedkoper in aanschaf dan de inbouw modellen.

Welke soorten kookplaten zijn er?

We zullen je niet lastig vallen met allerlei technische verhalen. Wat wel een leuk weetje is, is dat inductie gebruik maakt van magnetische wrijving. Maar er zijn nog veel meer soorten om je avondmaaltje klaar te maken. Welke dit zijn leggen we je hieronder uit.

Gas kookplaat
De gas kookplaat is de bekendste soort kookplaat. Het merendeel van de mensen kookt dan ook nog op gas. Door middel van gas worden de kookpitten voorzien van brandstof voor het vuurtje. Veel mensen willen geen afstand doen van deze manier van koken. Het is echter een minder veilige manier van koken dan met bijvoorbeeld een inductie kookplaat. Je kunt bijvoorbeeld per ongeluk het gas aan laten staan.

Elektische kookplaat
Een elektrische kookplaat wordt niet veel gebruikt. Hij is wel ideaal voor bijvoorbeeld op de camping. Je plugt hem in en hij doet zijn werk. Het voordeel is dat de aanschafprijs laag is. Wel heeft hij een lange afkoeltijd waardoor er makkelijk ongelukjes kunnen onstaan. Daarnaast is hij niet echt praktisch schoon te maken.

Halogeen kookplaat
Halogeen kookplaten vindt je niet meer veel. Hij kan er hetzelfde uitzien als een inductie kookplaat maar hij werkt heel anders. Bij inductie koken wordt namelijk niet de kookplaat zelf verwarmd maar alleen het product dat erop staat. Bij halogeen koken wordt de plaat zelf juist wel verwarmd. Tegenwoordig kiest vrijwel iedereen dan ook voor inductie koken in plaats van met de halogeen techniek.

Keramische kookplaat
Inductie koken is eigenlijk de vervanger voor koken op een keramische kookplaat. Je komt keramisch koken misschien nog tegen bij je oudtante maar ze worden bijna niet meer verkocht. Een keramische kookplaat is echter wel goedkoper dan een inductie kookplaat. Wat een groot nadeel is aan een keramische kookplaat is dat als je morst met eten dit gelijk aan de plaat vast blijft kleven, aangezien dit het oppervlak is dat warm wordt.

Welke inductiekookplaat is de beste budget keuze?

Bij de keuze voor het beste budget model inductie kookplaat zijn we niet alleen uit gegaan van de aanschafprijs. We hebben gelet op de prijs-kwaliteit verhouding. Het is dus niet per se de goedkoopste kookplaat maar wel de beste voor de kwaliteit die je mag verwachten. De Bosch PKE611B17E is de winnaar geworden. Deze Bosch is een eenvoudig model kookplaat die doet wat hij moet doen. Hij doet zeker niet onder voor de kwaliteit van duurdere exemplaren. Kortom: een uitstekende keuze!

Wat zijn de populairste inductiekookplaat merken?

Inventum
Op het Nederlandse merk Inventum mogen we zeker trots zijn. Zo’n 110 jaar geleden begonnen ze met de productie van de elektrische kachel. Een product waar ze tot op de dag van vandaag expert in zijn. Ze zijn tegenwoordig niet alleen actief in Nederland maar wereldwijd. En dit is niet voor niets. Ook zijn ze tegenwoordig in veel meer producten dan alleen de elektrische kachel een expert te noemen. Voor alles wat je aan elektronica in huis nodig hebt heeft Inventum wel een product in hun assortiment. Inventum heeft zijn naam op de huishoudelijke apparatuur markt meer dan verdiend!

Siemens
We hoeven nauwelijks woorden vuil te maken aan Siemens. De reputatie die ze hebben toont wel aan dat je altijd kwaliteit in huis haalt als je voor een Siemens gaat. Het van oorsprong Duitse bedrijf heeft inmiddels 172 (!) jaar ervaring met alles wat met elektronica te maken heeft. Wereldwijd werken er zo’n 400.000 mensen met trots aan de producten van Siemens. Ze verplaatsen zich altijd in de consument en dit is te merken in hun producten.

ETNA
En we gaan van onze oosterburen terug naar Nederlandse bodem. ETNA is namelijk een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in keukenapparatuur, waaronder inductie kookplaten. ETNA staat voor Hollandse kwaliteit, uitstekende service, gebruiksvriendelijkheid en hip Nederlands design. Wat wil je nog meer? Er is met een nuchter oog gekeken bij het ontwerp van hun producten. Dat ze zich al hebben bewezen staat als een paal boven water want ETNA bestaat al een dikke 160 jaar!

Inductiekookplaat tips voor de beste koop

Je hebt de keuze gemaakt. Je gaat (wederom) voor een inductie kookplaat. Een goede keuze wat ons betreft. Maar nu komt het. Je moet kiezen welke je precies wilt. En dat valt niet mee. Geen zorgen, wij helpen je op weg. De belangrijkste aandachtspunten hebben we voor je op een rijtje gezet. Begin met jezelf de volgende vragen te stellen. Kook je vaak? Maak je 3-gangendinners of houdt je het bij een simpele pasta? Waar wil je de kookplaat neerzetten? Wat zijn de maximale afmetingen? Wat wil je voor een kookplaat uitgeven?

 1. Inbouw of vrijstaand

  Of je voor inbouw of een vrijstaande kookplaat gaat hangt af van je situatie. Heb je een koophuis waarin je wilt investeren en niet van plan bent om weg te gaan? Dan loont een inbouw model zich. Als je student bent of je hebt een (tijdelijk) huurhuis dan is het aan te raden voor een vrijstaand type te kiezen. Deze kun je namelijk overal mee naartoe nemen. Daarnaast zijn ze vaak goedkoper in aanschaf dan een inbouw kookplaat.

 2. Formaat

  Tja, het klinkt misschien voor de hand liggend maar meten is weten! Zeker als je voor een inbouw kookplaat gaat wil je uiteraard wel dat hij past. Meet dus van te voren goed welk formaat er in jouw keuken past. Het zou ook zo lullig zijn als de kookplaat wordt afgeleverd en hij is net te klein of te groot. Vraag jezelf ook af hoeveel kookzones voor jou het meest geschikt zijn. Als je alleen woont en af en toe een eitje bakt of even wat opwarmt dan kun je al uit de voeten met 1 of 2 kookzones. Heb je echter een groot gezin waar je iedere avond voor staat te koken dan zijn 4 of 5 kookzones weer ideaal.

 3. Standen en temperatuur

  Een van de nadelen die door de voorstanders van koken op gas wordt genoemd is dat je minder op gevoel kunt koken met een inductie kookplaat. Als je kookt op gas kun je namelijk precies zien hoe groot de vlam is. Bij inductie vergt het wellicht wat tijd om hieraan gewend te raken. Let daarom op dat je voor een kookplaat gaat met voldoende standen. Zo kun je deze precies afstellen op wat je gaat koken. Daarnaast beschikken veel kookplaten over een warmhoudfunctie. Dit is erg handig wanneer je je eten warm wilt houden zonder dat het gaat koken. De functie voor panherkenning zorgt ervoor dat de kookplaat het kan zien wanneer er geen pan op staat waardoor deze automatisch wordt uitgeschakeld.

 4. Pannen

  Zeker als je van gas overgaat naar inductie is het van belang te checken of je pannen geschikt zijn voor inductie. Zo niet, dan moet je speciale pannen aanschaffen.

 5. Praktisch

  Bij inbouw kookplaten is het zo dat deze vaak door een erkend installateur moeten worden aangesloten. Zit je niet op dat gedoe te wachten? Ga dan voor een vrijstaand model. Wil je je kookplaat toch laten installeren houd er dan rekening mee dat een snoer en stekker meestal niet is meegeleverd. Inductie kookplaten werken vaak op een Perilex stopcontact. En daar hoort uiteraard een Perilex stekker in. Dat is een stekker met 5 pootjes in plaats van de gebruikelijke 2.

Hoe gebruik ik een inductiekookplaat?

Inductie is natuurlijk veel populairder geworden aangezien het een stuk energiezuiniger. Dit komt omdat het draait op elektriciteit. Maar hoe werkt het nu precies? Inductiekookplaten werken op magnetische spoelen. Door in contact te komen met andere polen wordt er warmte gegenereerd. Hierdoor ontstaat er dus hitte dat te bedienen valt. 

Eigenlijk is het heel makkelijk om een inductiekookplaat te gebruiken, maar je moet wel weten met welke pannen je kookt. Het kan namelijk zijn dat jouw huidige pannen niet om de inductiekookplaat werken. Dan moet je verder kijken naar geschikte pannen die dat wel doen. Ook is het bij inductie koken belangrijk om te weten dat de plaat nog lange tijd na het koken warm blijft. Je moet dus goed opletten met kinderen in de buurt. Want dit kan vervelende situaties opleveren. 

Laatste Inductie Kookplaat Trends van 2023

Er staat er één in onze top 5. Een inductie kookplaat met de Hob2Hood technologie. Met dit te gekke snufje hoef je haast zelf niet meer te koken, het wordt voor je gedaan! Als je namelijk een kookplaat en een afzuigkap met deze functie hebt, stemmen ze het kookproces op elkaar af. Hoe gaat dit in zijn werk? Nou, als je soepje bijvoorbeeld op een hoge stand staat te pruttelen dan schakelt de afzuigkap automatisch over op een hogere stand. Ook het licht in de afzuigkap wordt automatisch geregeld. Het is ideaal voor wanneer je een 3- gangendinner aan het bereiden bent en je je tijd wel voor wat anders kunt gebruiken dan het instellen van je afzuigkap.

Vind je dit juist irritant? Geen probleem. Op de kookplaat zelf zit namelijk ook een bediening voor de afzuigkap. Zo hoef je niet naar boven te kijken tijdens het koken om de juiste knoppen te vinden. Kind kan de was doen!

Conclusie

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten inductiekookplaten. Maar we zien vooral dat er een groot prijsverschil is tussen de verschillende modellen. Het is niet per se het geval dat een duurdere ook daadwerkelijk beter is. Al zien wij wel een groot verschil in kwaliteit tussen de heel hoog geprijsde en die categorie daar onder. 

Ook hebben we gezien dat je niet iedere inductiekookplaat goed kan bedienen. Let daarom op de grote van de icoontjes. Heb jij grote handen, dan raden wij ook te kiezen voor een ander model. 

Het laatste is toch wel de innovatieve apps die je kan gebruiken. Wij zijn van mening dat dit geen grote meerwaarde heeft. Je kook toch echt met je handen en de Apps’ zijn er vooral om toch iets unieks aan de kookplaat te maken. Want ga eens na bij jezelf, wanneer gebruikte jij voor het laatst je telefoon op een kookplaat te bedienen? 

Andere geteste producten

Ook benieuwd naar de beste frituurpan? Of wil je alles weten over de laatste staafmixer? Of de resultaten zien van de beste eierkokers test? Wij zetten alle goede producten voor je op een rij.

Vorige test

Beste Tondeuse 2023 uit de Test

Volgende test

Beste Stofzakloze 2023 uit de Test – Stofzuigers zonder zak